Nak buat personal loan untuk family atau rakan? Fikir dulu

Sunday, October 01, 2017


Assalamualaikum.

Personal loan.


Korang ada? Aku pun ada juga. Tapi, jumlah tak banyak. Masih boleh untuk aku bayar tiap-tiap bulan. Syukur. 

Jom ikuti kisah akak ni sebagai pedoman kepada kita semua. 

Tentang personal loan dan keluarga atau rakan.





Jadi, jika nak jadi penjamin untuk peminjam, fikir betul-betul. Duit ni bukan boleh buat main. Sebab duit boleh putuskan silaturrahim sesama manusia. Jangan jadi mangsa duit. Susah nak bangkit balik kalau ada hutang sekeliling pinggang. 

Semoga Allah permudahkan segala urusan akak ni. Amin.

Jaga diri gais! 

You Might Also Like

10 DOA SCHA DAPAT ANAK

  1. betul tu wak.. jangan disebabkan kita nak MEMBANTU, kita yang terjerat.. semoga kita dikelilingi dengan orang yang baik2 saja.. amiin..

    ReplyDelete
  2. Saya belum ada personal loan lagi dan tak pernah terfikir pasal loan lagi as I don't have any plans to buy house or anything that require loan.

    And bila baca kisah that lady, memang buat saya makin berjaga-jaga. I told my family that I will not a guarantor for their loan if they are going to have any loans. Bunyi macam berlagak & kerek gila but I have to do it cause I don't want my future to be jeopardized.

    ReplyDelete
  3. kesiannya........yang ni pun , lepas tolak hutang tinggalRM 400..nak survive sampai hujug bulan....aduhai.....

    apetah lagi....siteraniaya ni...kesian..

    ReplyDelete
  4. betul tu.. fikir dalam-dalam dulu, jangan sampai hutang-hutang tersebut makan kita semula

    Job berbayar untuk blogger di sini http://www.maisarahsidi.com/2017/08/jom-jana-pendapatan-dalam-usd-dengan-Sushivid.html

    ReplyDelete
  5. takut baca, tapi kdg2 nk buat pape wlapun dgn famili kena ada surat hitam putih..

    ReplyDelete
  6. Memang kena fikir. Fikir habis-habis sebab yang nak menanggung akibatnya kita nanti.

    ReplyDelete
  7. zaman sekarang banyak jd hamba hutang.hidup dengan hutang.tak hutang tak hidup berbeza zaman mak2 nenek2 kita dulu.xada loan bank. eh, ye ke?

    ReplyDelete
  8. huhuhu.. takutnya baca kisah dia... Tapi dia buat hutang tu pun sebab dia sayangkan family dia. Kalau kita ditempat dia, mungkin kita pun akan buat bendayang sama, nanti kalau tak tolong mak ayah or adik ipar tak tolong ambik loan, takut nanti dikata kita ni sombong pulak.. huhuhuu.. diluah mati mak, ditelan mati bapak. sedihnya

    ReplyDelete
  9. Hi Schaa! Hati-hati buat loan Scha, sentiasa check nama kat CCRIS tu

    ReplyDelete
  10. mmg kelebihan ada loan ntk gov sebab lebih rendah intrest berbanding swasta. tp kena bpada2.. jgn smpai menyushkan diri n keluarga.

    ReplyDelete

Semoga Scha dapat BABY dengan secepat mungkin. Amin :)

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook