Randomeness

Penangan IKEA terbaru di Tebrau, Johor

Thursday, November 16, 2017


Assalamualaikum.


Fuhh, harini warga negara negeri Johor dan Singapura kemain excited sebab cawangan terbaru Ikea dan di buka di selatan tanah air.

Aku tengok gambar-gambar sorotan harini, ramai dah beratur untuk merasmikan Ikea. Fuyoo. Senanglah warga Johor nak shopping barang Ikea lepas ni. Tak perlu lagi upah personal shopper untuk beli barang. 

Yer, aku faham keterujaan warga Johor dengan pembukaan Ikea hari ni. Ikea kan terkenal dengan perabot ala minimalis dan cantik-cantik untuk deco di rumah. Lagi-lagi dengan makanan terkenalnya iaitu Swedish meatballs. Memang sedap taw meatballs ikea. Lain dari meatballs di luar. 

Kepada warga Johor, shopping elok-elok. Ikea tu luas. Haha. Lagi satu, esok-esok Ikea buka juga. Ikea jarang ada sale. Harga dia memang dah stick gitu. Fuhh, tang duit ada tak ada je. Haha. Sad.



ENJOY SHOPPING!

Randomeness

Nak buat personal loan untuk family atau rakan? Fikir dulu

Sunday, October 01, 2017


Assalamualaikum.

Personal loan.


Korang ada? Aku pun ada juga. Tapi, jumlah tak banyak. Masih boleh untuk aku bayar tiap-tiap bulan. Syukur. 

Jom ikuti kisah akak ni sebagai pedoman kepada kita semua. 

Tentang personal loan dan keluarga atau rakan.





Jadi, jika nak jadi penjamin untuk peminjam, fikir betul-betul. Duit ni bukan boleh buat main. Sebab duit boleh putuskan silaturrahim sesama manusia. Jangan jadi mangsa duit. Susah nak bangkit balik kalau ada hutang sekeliling pinggang. 

Semoga Allah permudahkan segala urusan akak ni. Amin.

Jaga diri gais! 

Randomeness

Applikasi Paparan Harga KPDNKK memudahkan pengguna zaman millenial

Friday, September 22, 2017


Assalamualaikum. Hai semua!


Sekarang ni harga barangan runcit terutamanya barangan kering dan basah tak menentu kan? Ada kedai ni harga dia mahal, kat sinun pula harga dia murah. Jadi, macam mana nak tengok harga di setiap kedai? Kan susah. Takkan nak ulang-alik pergi kedai sini sana. Habis masa dan penat kat situ jee. haha.

TAPI!

Jangan risauuu sebab sekarang kan zaman teknologi canggih. Semuanya di hujung jari anda. Cehhh. Aku rasa sangat teruja dengan usaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) untuk membuat satu applikasi paparan harga untuk pengguna!

Bagaimana applikasi ini berfungsi? 

Applikasi paparan harga ini akan menunjukkan beberapa kedai dengan harga masing-masing pada hari tersebut! Sangat mudah kan? Just lihat apps, dan bandingkan harga kedai-kedai tersebut! Ya Allah, senang betul nak berjimat. Lagi-lagi ekonomi sekarang ni menyebabkan harga barang naik jee. Tapi tak pernah nak turun-turun. hahaha. Sodih!

Tengoklah screenshot di bawah. Ini di kawasan Nilai, Negeri Sembilan. 





Link untuk download Paparan Harga KPDNKK πŸ‘‡πŸ‘‡

Paparan Harga ios
https://itunes.apple.com/my/app/paparan-harga/id1249619299?mt=8

Paparan Harga Android
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.opensoft.paparanhargaandroidv2


Mudah kan? Nak guna apps ni pun senang. Korang hanya perlu daftar sebagai pengguna Friends of KDNKK (FOK) di Apple store and Playstore korang. Masukkan details. Tak perlu verify emel pun. Kemudian bila dah daftar, korang boleh log masuk apps Paparan Harga dan periksa barangan mengikut lokasi korang. Fuhh. Senang!

Applikasi FOK pula membolehkan korang menjadi mata dan telinga KPDNKK dalam memantau harga barangan. Dah lah jadi duta KPNDKK, lepas tu dapat diskaun pula. Haha. Rugi lah korang tak download apps ni. Boleh download FOK di link bawah πŸ‘‡πŸ‘‡

FOK Android
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kpdnkk.fokv2

FOK iOs
https://itunes.apple.com/my/app/friends-of-kpdnkk/id1231336846?mt=8


Ez Adu pula berperanan untuk pengguna membuat aduan terus ke KPDNKK mengenai harga barangan di kedai sekitar korang. Tak perlu terus ke kaunter aduan, hanya perlu ambil gambar dan kemukakan aduan di apps Ez Adu. Haa, barulah peniaga takut nak letak harga tinggi-tinggi. Kuasa di tangan pengguna kan? Korang boleh terus download Ez Adu di link bawah πŸ‘‡πŸ‘‡

Ez Adu ios
https://itunes.apple.com/my/app/ez-adu-kpdnkk/id1012529241?mt=8

Ez Adu Android
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kpdnkk.ezaduforandroid



Syabas kepada pihak KPDNKK kerana mengambil inisiatif untuk memudahkan pengguna memeriksa harga barangan di kedai-kedai runcit, pasaraya berdekatan. Tabik spring! Korang jangan lupa untuk download ketiga-tiga apps ni taw! Insya-Allah kehidupan korang akan lebih senang. Macam seketul Scha!

Randomeness

Solemnization Ajwad x Scha 22 Julai 2017

Tuesday, August 15, 2017


Assalamualaikum.

Alhamdullilah.
Segala puji dan syukur kepada Allah swt dan Rasul. 

Seketul Nur Syazana (Scha) telah selamat menjadi seorang isteri kepada Muhayat Ajwad Mohd Hafidz pada 22 Julai 2017. Birthday Scha pulak tu. The best birthday ever!


Banyak benda nak share kepada readers and bakal pengantin khususnya dari Negeri Sembilan. Nanti Scha buat full entry yerr. Insya Allah, akan ku usahakan!

But first, enjoy this video taw! 


Doakan kami kekal hingga ke syurga Allah dan dapat anak cepat-cepat ehh? πŸ˜›

Watak Caron Mat Despatch adaptasi dari karakter sebenar?

Saturday, August 12, 2017


Assalamualaikum!

Baru dapat berita yang Kartunis Lengkuas sudah meninggal dunia semalam. Al fatihah.

Sesungguhnya kartun Mat Despatch telah menceriakan zaman kanak-kanak Scha circa tahun 2000. Rindu akan karakter Mat yang asyik minta RM2 kat bos nya. Haha.

Scha dapat tahu bahawa karakter Caron dalam kartun itu ialah dari watak yang sebenar. Lengkuas mengambil ilham dari pekerjaan sebelum beliau semasa bekerja di law firm. Fuhh. Powerr nyaa. Arwah berjaya mengembangkan watak Caron, Encik Zainol dalam kartunnya. Tabik!

Macam mana Scha tahu? Pemilik FB, Caron How Choy Sim telah mengucapkan ucapan takziah di Facebook milik Arwah Lengkuas. Huhu. Rasa meremang bulu roma sebab karakter itu memang wujud.





Sumber: Check out @shfkhwn's Tweet: https://twitter.com/shfkhwn/status/896039213459623936?s=09

5 Reasons Why I Love Shopping at zaful.com

Tuesday, June 13, 2017


Zaful .com is an online store offers its customers with variety of products. Its reasonable collection includes wide variety, best quality and excellence design. It aims at bringing new trends and latest designs to all shopaholic and fashionable women all around. Zaful is Hong Kong based store which brings large collection for beautiful women its products include women clothing, tops, accessories, sports, bottom, shoes and swimwear. Its unique collection has lured me to shop with them again and again. It offers everything what a fashionable women demands for, this is the reason why I love shipping from this online store, But things not only end here it gives me number of reasons to shop with them .

The five top reasons why I love shopping at zaful.com are  given below :-

1. Price- Zaful.com offers its products to its customer at reasonable price. When it comes to online shopping we always prefer to buy something at cheap price and high quality. The products I bought from this online store were not only good in quality but I was also surprised with the price. I mean such a high quality was not expected in that price so price will never be issue when you shop from this online store.

2. Variety- This online store offers wide and unique women collection. Whenever I am shopping on this online store I am always lured by the trendy styles and unique collection these reasons always compel me to shop from this online store. Moreover, money savings deals on many coupons website helps me to save on total cart value. This store has been always updated with the new clothing and ongoing market trend.

3. Shipping and delivery- On time delivery and fast shipping is the first preference of every customer, so when you shop with zaful.com you don’t have to wait much for your deliveries. The best thing is products are delivered at the right address at right time at your doorstep. All of you packages have tracking number you can also track your products to know the current location. The products you have ordered are shipped in 3-7 business day. Zaful offers two shipping options standard and express the cost and number of days depends on the place where your products have to be shipped. The best thing it also free shipping option on products over $30 USD.

4.  Return and exchange policy – What will be more better then the option to return and exchange your products when the products you received are not satisfactory. This option lower down my pressure while shopping my products and hence motivates me to shop more from this online store because I  am aware of the fact that if I don’t like the product I can return it within 30 days of delivery.

5. Coupon codes – One of the best way opted by online stores to attract more customers is offering number of discounts. Believe me Zaful coupon codes are one of the best option to save much money with your shopping. It offers number of discounts and deals to its customers just grab your deals and enjoy your shopping at zaful.com as I do.

giveaway

SGSHOP - SYURGA BARANGAN ONLINE + GIVEAWAY RM1000

Sunday, May 28, 2017


Assalamualaikum! Hi guysss!


Mari rapat sikittt. Scha nak share benda best untuk korang ni tawww. TEMPAT SHOPPING MAHA BEST!

Kita ni hidup di zaman sekarang, amat memerlukan kita untuk berjimat kan? Tak kira lah gaji kau besar ke, sederhana ke, sikit ke, semua kena berjimat. Mana yang kaya sangat tu, kau takyah lah ambil tahu pasal tempat shopping yang best and murah. Sebab, sama je haha. lols. 

Okay. Kita manusia mestilah ada kehendak kan? Takkan lah tak ada kot. Tapi, kehendak tu berpada-pada orang kata. Jangan sampai terlalu mengikut kehendak diri sendiri, sampai diri sendiri merana. Taknak ok benda itu terjadi. Tak tenang hidup kau nanti. 

Aku dah jumpa satu website online shopping yang sangat sesuai untuk kita golongan marhaen ni. 

SGSHOP Malaysia http://www.sgshop.com.my/


SGSHOP ni import barang terus dari China. Kau jangan risau pasal shipping fee sebab memang affordable okay! Memang terbaik punya rate. Aku suka dengan online customer care. Boleh live chat waktu office hour. If not, boleh tinggalkan message and dia akan feedback kepada kita. Haritu ada masalah tentang mobile phone verification, so aku terus live chat and boom, masalah settle! Kalau tak faham tentang payment or order, terus tanya support supaya korang lebih jelas tentang payment and shipping. Sebab SGSHOP ada DUA payment. Boleh baca sini --> LINK

Barang? Fuhh, toksah cakaplah. Baju, kasut, beg, seluaq dalam, lingerie, office, rumah, garden, gajet, mekap semuanya ada! Dan harga mestilah murah and berbaloi dengan kualiti. Aku nak kabor pun susah, So, korang pergi usha sana taw. 

Haaa, nak hadiah takk? Scha nak bagi RM100 shopping credit di SGSHOP untuk 10 orang! Yeayyyy!

SYARAT GIVEAWAY!

1) LIKE Facebook : SCHA NAZRI's dan SGSHOP MALAYSIA

2) Hanya perlu beritahu Scha, 'Kenapa korang nak shopping di SGSHOP' di ruangan komen bawah. 

3) Tinggalkan email

4) DONE!

5) Tarikh akhir penyertaan : 27 May 2017 (12.00 am)

πŸ“£ HADIAH πŸ“£

10 orang x RM100 shopping kredit SGSHOP


Randomeness

#SchaMakan - Preview Ramadhan Buffet @ PICC + GIVEAWAY VOUCHER!

Saturday, May 27, 2017

STICKY POST UNTIL 31st May 2017
*scroll down for new entry*
Assalamualaikum!


πŸ’• Fuhh. Scha berkesempatan untuk mencuba buffet buka puasa di Restoran Pot & Pan, PICC hari tu. Apa yang menarik eh Buffet Ramadhan 2017 di PICC ni?

πŸ’• Tema buffet tahun ni ialah International Iftar di mana menghidangkan juadah antarabangsa dan juadah warisan Melayu. 

πŸ’• Nasi Briyani Buloh, Kaki Lembu Panggang dan Ikan Bakar istimewa merupakan hidangan utama di buffet ini. Fuhh, rugi tak cuba sebab gilaaa. Rasa nak bungkus bawak balik. Bukan itu sahaja taw, macam-macam juadah disediakan bermula dari pembuka selera sehingga ke pencuci mulut melayu style. 

πŸ’• Untuk kasi ummphh bulan Ramadhan nanti, PICC akan mengagihkan bubur lambuk percuma kepada orang ramai sekitar Putrajaya bermula jam 4.00 pm hingga 5.00 pm pada 29 Mei 2017 di pintu masuk utama PICC.

πŸ’• Oh yer, penyanyi Rosma Sidek AF akan menghiburkan pengunjung sepanjang bulan Ramadhan nanti. Fuhhh. Makan-makan sambil dijamu halwa telinga Rosma. Terus berselera makan!

Eh, jom lah tengok video yang Scha buat. Please watch, comment and share ehhh! 

πŸ’• #SchaMakan - Preview Ramadhan Buffet 2017 @ PICC πŸ’•


πŸ’› GIVEAWAY VOUCHER 50% DISCOUNT @ PICC πŸ’›

Syarat-syarat πŸ’—πŸ’—

2) LIHATKONGSI  dan LIKE video di atas
3) Jawab soalan berikut:

Namakan 4 jenis bahan dalam aiskrim yang dimakan oleh Scha dalam video tersebut
(Jawab dalam bahagian komen video)

4) Komen di ruangan komen di bawah entry ini mengatakan anda sudah jawab berserta nama dan email utama anda (nanti senang Scha nak check)
5) YOU'RE DONE!
6) TARIKH TAMAT : 31 MAY 2017 ( 12.00 AM)


😚 HADIAH 😚

1) 2 keping 50% discount voucher



GOOD LUCK!


Randomeness

Senarai Penuh Pemenang Anugerah Meletop Era 2017 #AME2017

Monday, April 24, 2017



AME 2017 di serikan dengan pembukaan persembahan daripada OAG! Teringat zaman-zaman sekolah layan lagu OAG. 🎢🎢 I'm watching, i'm watching, i'm watching television. 🎢🎢

Pengacara sudah semestinya Nabil Ahmad dan Noor Neelofa plus Johan untuk memantapkan lagi AME 2017. Fuhh, gabungan meletop! 

Aku nak cover setiap persembahan memang tak terlarat. Haha. Let's get on with the winners!

Senarai Penuh Pemenang AME2017

Artis Baharu Meletop
🌈 Khai Bahar

Bintang Online Meletop
🌈 Fattah Amin

Couple Meletop
🌈 Akim Ahmad & Stacy

Si Cilik Meletop
🌈 Yusof Iskandar (Anak Hairul Hazreen dan Hanis Zalikha)

Program Radio Meletop
🌈  Johara Pagi Era

Penyampai Radio Meletop
🌈 Johan

Program TV Meletop
🌈 Taste Selebriti ( Ep: Neelofa )

Hos Meletop
🌈 Neelofa

Drama Meletop 
🌈 Suri Hati Mr Pilot

Pelakon Meletop
🌈 Fattah Amin

Pelawak Meletop
🌈 Johan

Group/Duo Meletop
🌈 Siti Nurhaliza & Faizal Tahir

Penyanyi Meletop
🌈 Siti Nordiana

Lagu Meletop
🌈 Pencuri Hati - Ayda Jebat

Filem Meletop
🌈 Munafik

Bintang Filem Meletop
🌈 Fasha Sandha

Anugerah Meletop Lelaki 2017
🌈 Fattah Amin (wtf?)

Anugerah Meletop Wanita 2017
🌈 Neelofa (wtf-2x)

Overall, NASIB BAIK PAKAI UNDIAN. BUKAN PAKAI JURI KE HAPE. Ada aku terajang juri kang. hahahha. JK 😏😏😏😏😏

Performance semua best! Terbaik. Cuma, pemenang je yang macam krik krik krik. hahaha. Well, undian kannn. Haha. Semua atas peminat. Leulss.

P/s: Siapa tertunggu-tunggu persembahan Malique? ME! But, aku tak rasa yang pakai hood tu Malique. Dah lah tak zoom. Nampak sangat bukan Malique. Malique, please make a come back!

Till then, see again!

Randomeness

Bad Beauty Hacks?

Sunday, April 16, 2017

Assalamualaikum.


Al-kisahnya muka aku ada tumbuh jerawat seketul. Jerawat yang macam belum masak lagi. Seketul je kat pipi. Sakit pun sakit gak, Aku pernah lah baca dalam internet kalau nak bagi jerawat tu kecut dalam masa semalam, letak ubat gigi kat tempat jerawat. Makanya, aku pun letak lah sikit ubat gigi Darlie tu kat jerawat tu haaa.

Huishh. Sakit nya hanya Allah sahaja yang tahu. Rasa berdenyut-denyut. Kau boleh rasa betul ubat gigi tu react dengan jerawat. Tapi sebab fikir jerawat boleh kecut esok, kau tahan kan je lah sampai ke pagi. Nak tiduq pun tak tonang dibuek ehh.

Pagi tu aku bangun untuk sahur. Tengok macam tak ada perubahan pun. So, aku tepek lah lagi sikit. Then tidur dalam 2 jam macam tu. And kemudian....

O MY ALLAH!


HITAM siutttt. Dia dah merebak ke tempat di luar kawasan jerawat. Oh meng! How can I go to work looking like thissss! Aku malas nak pakai mekap pergi kerja sebab lebih prefer moisturizer and bedak je. Wuwuwuwu.

Tapi aku redahkan juga ler pergi kerja tanpa pakai mekap (concealer) untuk tutup jerawat tu. Dia dah start sakit. Kawan-kawan dah mula tegur. Aku dah start meroyan dekat Facebook.

Ramai kawan aku marah sebab pergi letak ubat gigi. Sesal tiada guna orang khabar. Kena pekakkan telinga jeee laahhh. ahhahaha. Beauty consultant Mary Kay pun tetiba je tanya perkembangan kulit aku, so aku cerita lah pasal ni. Hahah. Nasib baik dia tak bising sangat sebab dia pun pernah buat jugak tips ni. Heyy, it's not just me okk!

So, dia sarankan tepek sikit mask Botanical Effect dekat tempat jerawat dan biarkan semalam. Buat hari-hari sampai dia kering. Aku pun ikut jeee laa. Haha. Nasib baik ada mask tu. Fuhhh.


Gambar di atas masa hari kedua. Dia dah macam berkudis kuping. Puas lah aku menutup kesan jerawat ni dengan kertas or tangan masa cakap dengan orang. Tapi, aku sabar jeee. Haha. Tahan je lah weh. 

Dah dua malam aku tepek mask tu and pagi hari ketiga aku dah boleh kopek kudis tu! Yeayy! Dia kopek sendiri eh. Bukan aku saja-saja pergi kopek. Cuma ada kesan merah-merah sikit je. Takpe, Mary Kay adaaa. 

And taraaa, hari keempat!


Baru lah konpiden sikit jumpa dengan orang! ahha. Still boleh cover dengan bedak. So, aku boleh lah jumpa tunang dengan happy nyaaa! Tak yah nak tutup lagi dahh. Weehoo! Thanks Mary Kay!

Produk Mary Kay ni sumpah mahal dan kesannya lambat. Tapii, sumpah berbaloi dengan harga. Tengok aku dah dua kali sumpah dah. Leulsss. 

Kalau ada permintaan, aku akan up kan story aku bila guna Mary Kay okk. Korang nak tahu tak? Cepat komen so that I know you want to know the feedback using Mary Kay. 

Till then, see you again in my next post!

Randomeness

Sudah beralih arah ke Youtube pulak ke?

Tuesday, January 31, 2017


Assalamualaikum. 


Ya tuhan, ke mana Scha Nazri menghilang? Hahahhaa. 

Sorry guyss. Memang lenyap betul aku rasa dalam penulisan blog ni. Bukan kata tak ada masa, tapi, sekarang ni dah macam teruja pula mencuba sesuatu yang baru. 

VIDEO.

Yes, video. Youtube. Vlog. Live FB. Insta stories. Anything you want to call it. 

Bermula 2017 ni memang sedikit sebanyak aku ada explore dunia video. How to edit video just using limited source like Windows Movie Maker tapi effect dia macam guna Mac Pro. Lagipun, duration video hanya sekejap je. Less than 5 minutes. 

Kalau korang ada kelapangan, meh lah SUBSCRIBE channel aku.


Tak ada Youtube? Google account ada, confirm account Youtube pun ada. Hehhe. 


Below is my playlist VLOG starts 2017. Kalau suka, comment and subsribe ehhh. Thankss guysss. Kalau ada channel juga, bagitahu aku taw. Nanti kita subs sama-sama. 


Tengah fikir nak buat giveaway. Insya-Allah coming soon!

Okay. Done. Later aku update lagi taw. Banyak benda nak cerita ni. Lagi-lagi nak cerita pasal #SchaBuyatKawen hahahahaha. Jeng jeng jeng!

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook