Butterfly

Sweet Escape w/ Traveloka, Butterfly Msia, KL Journal Hotel

Sunday, December 31, 2017

💕



Hai! Assalamualaikum. Sihat keee? Semoga korang sentiasa sihat hendak-Nya. Amin.

Okayy! Scha nak cerita pengalaman Scha nii. Bukan selalu dapat peluang macam ni so rasa nak share dengan korang. Yelah kan, blog pun suam-suam kuku gitu. Terima kasih lah kepada sesiapa yang masih datang blog Scha. 

16 and 17 Disember 2017 yang lalu, Scha berpeluang untuk join stay-cation selama 2 hari 1 malam di KL Journal Hotel bersama dengan Traveloka (penaja utama) dan Butterfly Project Malaysia. Terima kasih kepada Traveloka, Butterfly Msia dan KL Journal Hotel untuk peluang ini!

Haa, mesti korang tahu Traveloka kan? Aikk, takkan tak tahu? Traveloka apps ni sangat penting yer untuk travel. Nak beli tiket flight and hotel dalam SATU apps! Senang gilaa. Tak perlu guna banyak apps untuk booking flight and hotel. Pelbagai features menarik dalam apps Traveloka untuk korang teroka. Online 24/7 live chat untuk customers and boleh buat installment sehingga 12 bulan okay! Fuhh, terbaikkk.

Meh sini aku cerita tentang Traveloka dengan lebih details.


1) Tempah tiket penerbangan dan hotel dalam SATU apps!

Ya ampun. Aku rasa ini lah apps yang sangat memudahkan aku ataupun travellers di luar sana. Mana taknya, sangat senang nak book flight and hotel dgn apps Traveloka. Tak perlu lagi nak install 2 apps untuk flight and hotel. Jimat space memory dalam handphone kan! Dah lah interface senang nak handle, makanya newbie pun boleh explore dengan mudah dengan apps Traveloka nii. Nak booking flight and hotel pun mudah sangat dengan payment gate yang user friendly! Wajib ada apps ni kat handphone korangg taww sebab semuanyaa adaaaaa! ^^


Layout tarikh macam ni memang senang sangat! Siap ada Malaysia Public Holiday!


Pastikan ON kan function ini untuk tengok daily price estimates sepanjang bulan


Korang boleh cari tempat tinggal di lokasi yang korang nak dan bandingkan harga semua tempat tinggal yang available dengan map view. Fuhh!

2) 0% installment plan

Yesss. Now tell me, what apps do offer their customers 0% instalment plan? TRAVELOKA lahhhh! Traveloka partner up with Maybank to offer us this amazing offer. Wehh, senang lah nak travel lepas ni. Boleh bayar secara ansuran untuk service mereka. Boleh lah travel dengan tenang dan bayar ansur-ansur selama 12 bulan pun boleh! Takde interest k. Let say, RM500 total cost, RM500 lah korang bayar nanti. Terbaiklah Traveloka!



3) Notifikasi Price Alert

Yeap. Fungsi ini akan menyenangkan korang. Macam mana ia berfungsi? Well, daripada nama kita boleh teka yang apps ini akan memberitahu kita tentang harga. Harga apa? Semestinya harga flight ataupun hotel yang MURAH! Contoh, korang set kan tarikh, destinasi, range harga yang korang nak, dan sekiranya ada harga yang lebih murah mahupun dalam range tersebut, apps Traveloka akan memberitahu korang dalam bentuk push notifications. Haaa gituu. Faham tak? Fungsi ni sangat sesuai untuk mereka yang travel dalam bajet tertentu dan mahu dapatkan the best deal they ever get! Wow, so damn easy!



4) Harga yang terbaik!

Traveloka menjanjikan harga yang terbaik untuk perkhidmatan mereka. Dah lah ada price alerts, banyak pulak promo yang Traveloka tawarkan kepada pelanggan mereka. Super flight deals menawarkan harga yang terbaik dan murah sama ada di Malaysia ataupun luar negara. Domestic hotel deals pula menawarkan diskaun sehinga 40% weii. Mana nak dapat? Traveloka je boleh k. Konpem berbaloi kalau korang book flight and hotel melalui Traveloka.




5) Travel Guides & Tips

Di samping menawarkan harga yang terbaik, Traveloka tidak melepaskan peluang untuk menarik perhatian korang tentang keunikan negara-negara luar dan memberi tips untuk pelancong. Perghhh, sambil korang browse destinasi mana yang berkenan di hati, korang boleh baca travel guides and tips untuk ilmu baru. Yelah kan, negara orang ni mana kita tahu sangat. So, tips yang diberi memang sangat membantu. Yeayy!



Briefing dari Manager Traveloka, Mr Alif


How to get Traveloka Apps in your phone?


NAK TRAVEL? TRAVELOKA LAHHH



Taraaaa, ni lah bilik aku di KL Journal Hotel. Fuhh, cantik, kemas, bersih dan luasss. Dekorasi dalam bilik yang menangkap elemen Kuala Lumpur sangat mengasyikkan. Nostalgic gitu. Suka sangat dengan konsep buku 555 (buku hutang zaman dulu) untuk para tetamu buat catatan. Lagi satu jam dia power okay. Siap boleh connect phone dan bukak speaker. Sound pun best. Buat rasa nak beli je. haha


BEST SANGAT SEBAB ADA INFINITY POOL! Memang berangan nak mandi kat pool macam ni. Akhirnya tercapai juaa. Boleh tengok view orang shopping kat bawah sebab dekat dengan Lot 10, Sungai Wang and Berjaya Timesquare.


Dan di sini ada terrace yang sangat cantik dan cozy. Malam-malam ada sesi busking dengan local music band  siap ada free drinks for the ladies lagi. Fuhh, menarik!

Semasa kami di sini, kami diberi peluang untuk join salah 1 daripada 3 DIY workshop yang ditawarkan. Boleh pilih;
  • Cara membuat bom mandian (bath bomb) 
  • Art of Travel Journal
  • Watercolour paint
Sebab seorang Scha ni seorang yang da BOMB!, so aku telah memilih kelas buat bath bomb. Secara kasarnya, untuk DIY bath bomb, korang perlukan;
  1. Baking soda
  2. Garam
  3. Citric acid (dlm bentuk granule)
  4. Mica sand (untuk beri warna kpd bath bomb)
  5. Essential oil pilihan hati

Perghhh, bijak juga aku pilih warna. Bila mix, lawaaaa jadinyaaa. hahaha


Yang putih ni dia tak guna mica sand. Dia guna essential oil yang sangat bagus untuk kulit.


Jingle bell, jingle bell, jingle all the wayyy

Kelas ini dianjurkan oleh Wunderbath.co di mana kalau korang teringin nak buat bath bomb sendiri, korang boleh pergi kat website www.wunderbath.co. Sesungguhnya aku tak silap dengan memilih kelas ni. Sangat best, sangat seronok dan semestinya berbau wangi. Semua orang jeles dengan kemeriahan kelas kami. haha. Thanks Wunderbath especially Evelyn, Nana and Auntie!



Aktiviti malam pula hanyalah aktiviti santai-santai gitu. Ada butterfly dinner yang sangat sedappppp and also gift exchange with roommate. Roommate Scha ialah Kak Enn, http://www.nurfuzie.com/. Seorang penolong veterinar and bagi aku kerja dia sangat menarik. Harap dapat jumpa akak lagi yer :)



Tak tahu lah instict kuat apa, kami bagi hadiah yang sama. Hhaa. Padahal sorang Perak, sorang Somban. Hahha. Jodohh. Cewaahhhh



Thanks Traveloka, KL Journal Hotel and especially big love to Butterfly Project Malaysia for this amayyyzing experience. Indeed, Butterfly Msia is one different community in Malaysia blogging world 💗

Randomeness

Penangan IKEA terbaru di Tebrau, Johor

Thursday, November 16, 2017


Assalamualaikum.


Fuhh, harini warga negara negeri Johor dan Singapura kemain excited sebab cawangan terbaru Ikea dan di buka di selatan tanah air.

Aku tengok gambar-gambar sorotan harini, ramai dah beratur untuk merasmikan Ikea. Fuyoo. Senanglah warga Johor nak shopping barang Ikea lepas ni. Tak perlu lagi upah personal shopper untuk beli barang. 

Yer, aku faham keterujaan warga Johor dengan pembukaan Ikea hari ni. Ikea kan terkenal dengan perabot ala minimalis dan cantik-cantik untuk deco di rumah. Lagi-lagi dengan makanan terkenalnya iaitu Swedish meatballs. Memang sedap taw meatballs ikea. Lain dari meatballs di luar. 

Kepada warga Johor, shopping elok-elok. Ikea tu luas. Haha. Lagi satu, esok-esok Ikea buka juga. Ikea jarang ada sale. Harga dia memang dah stick gitu. Fuhh, tang duit ada tak ada je. Haha. Sad.



ENJOY SHOPPING!

Randomeness

Nak buat personal loan untuk family atau rakan? Fikir dulu

Sunday, October 01, 2017


Assalamualaikum.

Personal loan.


Korang ada? Aku pun ada juga. Tapi, jumlah tak banyak. Masih boleh untuk aku bayar tiap-tiap bulan. Syukur. 

Jom ikuti kisah akak ni sebagai pedoman kepada kita semua. 

Tentang personal loan dan keluarga atau rakan.





Jadi, jika nak jadi penjamin untuk peminjam, fikir betul-betul. Duit ni bukan boleh buat main. Sebab duit boleh putuskan silaturrahim sesama manusia. Jangan jadi mangsa duit. Susah nak bangkit balik kalau ada hutang sekeliling pinggang. 

Semoga Allah permudahkan segala urusan akak ni. Amin.

Jaga diri gais! 

Randomeness

Applikasi Paparan Harga KPDNKK memudahkan pengguna zaman millenial

Friday, September 22, 2017


Assalamualaikum. Hai semua!


Sekarang ni harga barangan runcit terutamanya barangan kering dan basah tak menentu kan? Ada kedai ni harga dia mahal, kat sinun pula harga dia murah. Jadi, macam mana nak tengok harga di setiap kedai? Kan susah. Takkan nak ulang-alik pergi kedai sini sana. Habis masa dan penat kat situ jee. haha.

TAPI!

Jangan risauuu sebab sekarang kan zaman teknologi canggih. Semuanya di hujung jari anda. Cehhh. Aku rasa sangat teruja dengan usaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) untuk membuat satu applikasi paparan harga untuk pengguna!

Bagaimana applikasi ini berfungsi? 

Applikasi paparan harga ini akan menunjukkan beberapa kedai dengan harga masing-masing pada hari tersebut! Sangat mudah kan? Just lihat apps, dan bandingkan harga kedai-kedai tersebut! Ya Allah, senang betul nak berjimat. Lagi-lagi ekonomi sekarang ni menyebabkan harga barang naik jee. Tapi tak pernah nak turun-turun. hahaha. Sodih!

Tengoklah screenshot di bawah. Ini di kawasan Nilai, Negeri Sembilan. 





Link untuk download Paparan Harga KPDNKK 👇👇

Paparan Harga ios
https://itunes.apple.com/my/app/paparan-harga/id1249619299?mt=8

Paparan Harga Android
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.opensoft.paparanhargaandroidv2


Mudah kan? Nak guna apps ni pun senang. Korang hanya perlu daftar sebagai pengguna Friends of KDNKK (FOK) di Apple store and Playstore korang. Masukkan details. Tak perlu verify emel pun. Kemudian bila dah daftar, korang boleh log masuk apps Paparan Harga dan periksa barangan mengikut lokasi korang. Fuhh. Senang!

Applikasi FOK pula membolehkan korang menjadi mata dan telinga KPDNKK dalam memantau harga barangan. Dah lah jadi duta KPNDKK, lepas tu dapat diskaun pula. Haha. Rugi lah korang tak download apps ni. Boleh download FOK di link bawah 👇👇

FOK Android
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kpdnkk.fokv2

FOK iOs
https://itunes.apple.com/my/app/friends-of-kpdnkk/id1231336846?mt=8


Ez Adu pula berperanan untuk pengguna membuat aduan terus ke KPDNKK mengenai harga barangan di kedai sekitar korang. Tak perlu terus ke kaunter aduan, hanya perlu ambil gambar dan kemukakan aduan di apps Ez Adu. Haa, barulah peniaga takut nak letak harga tinggi-tinggi. Kuasa di tangan pengguna kan? Korang boleh terus download Ez Adu di link bawah 👇👇

Ez Adu ios
https://itunes.apple.com/my/app/ez-adu-kpdnkk/id1012529241?mt=8

Ez Adu Android
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kpdnkk.ezaduforandroid



Syabas kepada pihak KPDNKK kerana mengambil inisiatif untuk memudahkan pengguna memeriksa harga barangan di kedai-kedai runcit, pasaraya berdekatan. Tabik spring! Korang jangan lupa untuk download ketiga-tiga apps ni taw! Insya-Allah kehidupan korang akan lebih senang. Macam seketul Scha!

Randomeness

Solemnization Ajwad x Scha 22 Julai 2017

Tuesday, August 15, 2017


Assalamualaikum.

Alhamdullilah.
Segala puji dan syukur kepada Allah swt dan Rasul. 

Seketul Nur Syazana (Scha) telah selamat menjadi seorang isteri kepada Muhayat Ajwad Mohd Hafidz pada 22 Julai 2017. Birthday Scha pulak tu. The best birthday ever!


Banyak benda nak share kepada readers and bakal pengantin khususnya dari Negeri Sembilan. Nanti Scha buat full entry yerr. Insya Allah, akan ku usahakan!

But first, enjoy this video taw! 


Doakan kami kekal hingga ke syurga Allah dan dapat anak cepat-cepat ehh? 😛

Watak Caron Mat Despatch adaptasi dari karakter sebenar?

Saturday, August 12, 2017


Assalamualaikum!

Baru dapat berita yang Kartunis Lengkuas sudah meninggal dunia semalam. Al fatihah.

Sesungguhnya kartun Mat Despatch telah menceriakan zaman kanak-kanak Scha circa tahun 2000. Rindu akan karakter Mat yang asyik minta RM2 kat bos nya. Haha.

Scha dapat tahu bahawa karakter Caron dalam kartun itu ialah dari watak yang sebenar. Lengkuas mengambil ilham dari pekerjaan sebelum beliau semasa bekerja di law firm. Fuhh. Powerr nyaa. Arwah berjaya mengembangkan watak Caron, Encik Zainol dalam kartunnya. Tabik!

Macam mana Scha tahu? Pemilik FB, Caron How Choy Sim telah mengucapkan ucapan takziah di Facebook milik Arwah Lengkuas. Huhu. Rasa meremang bulu roma sebab karakter itu memang wujud.





Sumber: Check out @shfkhwn's Tweet: https://twitter.com/shfkhwn/status/896039213459623936?s=09

5 Reasons Why I Love Shopping at zaful.com

Tuesday, June 13, 2017


Zaful .com is an online store offers its customers with variety of products. Its reasonable collection includes wide variety, best quality and excellence design. It aims at bringing new trends and latest designs to all shopaholic and fashionable women all around. Zaful is Hong Kong based store which brings large collection for beautiful women its products include women clothing, tops, accessories, sports, bottom, shoes and swimwear. Its unique collection has lured me to shop with them again and again. It offers everything what a fashionable women demands for, this is the reason why I love shipping from this online store, But things not only end here it gives me number of reasons to shop with them .

The five top reasons why I love shopping at zaful.com are  given below :-

1. Price- Zaful.com offers its products to its customer at reasonable price. When it comes to online shopping we always prefer to buy something at cheap price and high quality. The products I bought from this online store were not only good in quality but I was also surprised with the price. I mean such a high quality was not expected in that price so price will never be issue when you shop from this online store.

2. Variety- This online store offers wide and unique women collection. Whenever I am shopping on this online store I am always lured by the trendy styles and unique collection these reasons always compel me to shop from this online store. Moreover, money savings deals on many coupons website helps me to save on total cart value. This store has been always updated with the new clothing and ongoing market trend.

3. Shipping and delivery- On time delivery and fast shipping is the first preference of every customer, so when you shop with zaful.com you don’t have to wait much for your deliveries. The best thing is products are delivered at the right address at right time at your doorstep. All of you packages have tracking number you can also track your products to know the current location. The products you have ordered are shipped in 3-7 business day. Zaful offers two shipping options standard and express the cost and number of days depends on the place where your products have to be shipped. The best thing it also free shipping option on products over $30 USD.

4.  Return and exchange policy – What will be more better then the option to return and exchange your products when the products you received are not satisfactory. This option lower down my pressure while shopping my products and hence motivates me to shop more from this online store because I  am aware of the fact that if I don’t like the product I can return it within 30 days of delivery.

5. Coupon codes – One of the best way opted by online stores to attract more customers is offering number of discounts. Believe me Zaful coupon codes are one of the best option to save much money with your shopping. It offers number of discounts and deals to its customers just grab your deals and enjoy your shopping at zaful.com as I do.

giveaway

SGSHOP - SYURGA BARANGAN ONLINE + GIVEAWAY RM1000

Sunday, May 28, 2017


Assalamualaikum! Hi guysss!


Mari rapat sikittt. Scha nak share benda best untuk korang ni tawww. TEMPAT SHOPPING MAHA BEST!

Kita ni hidup di zaman sekarang, amat memerlukan kita untuk berjimat kan? Tak kira lah gaji kau besar ke, sederhana ke, sikit ke, semua kena berjimat. Mana yang kaya sangat tu, kau takyah lah ambil tahu pasal tempat shopping yang best and murah. Sebab, sama je haha. lols. 

Okay. Kita manusia mestilah ada kehendak kan? Takkan lah tak ada kot. Tapi, kehendak tu berpada-pada orang kata. Jangan sampai terlalu mengikut kehendak diri sendiri, sampai diri sendiri merana. Taknak ok benda itu terjadi. Tak tenang hidup kau nanti. 

Aku dah jumpa satu website online shopping yang sangat sesuai untuk kita golongan marhaen ni. 

SGSHOP Malaysia http://www.sgshop.com.my/


SGSHOP ni import barang terus dari China. Kau jangan risau pasal shipping fee sebab memang affordable okay! Memang terbaik punya rate. Aku suka dengan online customer care. Boleh live chat waktu office hour. If not, boleh tinggalkan message and dia akan feedback kepada kita. Haritu ada masalah tentang mobile phone verification, so aku terus live chat and boom, masalah settle! Kalau tak faham tentang payment or order, terus tanya support supaya korang lebih jelas tentang payment and shipping. Sebab SGSHOP ada DUA payment. Boleh baca sini --> LINK

Barang? Fuhh, toksah cakaplah. Baju, kasut, beg, seluaq dalam, lingerie, office, rumah, garden, gajet, mekap semuanya ada! Dan harga mestilah murah and berbaloi dengan kualiti. Aku nak kabor pun susah, So, korang pergi usha sana taw. 

Haaa, nak hadiah takk? Scha nak bagi RM100 shopping credit di SGSHOP untuk 10 orang! Yeayyyy!

SYARAT GIVEAWAY!

1) LIKE Facebook : SCHA NAZRI's dan SGSHOP MALAYSIA

2) Hanya perlu beritahu Scha, 'Kenapa korang nak shopping di SGSHOP' di ruangan komen bawah. 

3) Tinggalkan email

4) DONE!

5) Tarikh akhir penyertaan : 27 May 2017 (12.00 am)

📣 HADIAH 📣

10 orang x RM100 shopping kredit SGSHOP


Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook