Randomeness

Merancang Percutian Teristimewa Bersama Traveloka!

Sunday, December 04, 2016



Assalamualaikum. Hai semuaaa!

It's holidayyy guysss! 



Eh, korang tak nak rancang untuk bercuti ke mana-mana ke? Dah nak dekat hujung tahun ni. Lagi-lagi cuti sekolah dah bermula ni. Setahun sekali kita pergi bercuti apa salahnya kan? Asyik menghadap kerja saja, sekali sekali kita rehat-rehatkanlah badan ni. Penat weh badan kalua focus kat kerja je. Sakit pinggang aku jadinya. 

Pergi bercuti bersama keluarga atau rakan-rakan. Haaa, barulah makin kuat silaturrahim tu. Tak gitu? Hihi. Kepada yang berniat nak membawa anak-anak bercuti tu, bolehlah mula merancang dari sekarang. Tapi pastikan korang tengok bajet dulu. Kalau ada bajet lebih bolehlah pergi jauh sikit. Kalau tidak, bercuti di tempat yang dekat-dekat pun takpe. Yang penting dapat luangkan masa bersama keluarga tercinta dan merakamkan sedikit kenangan yang terindah. Itu yang paling utama kan?

Aku ada plan untuk bercuti ke Kota Kinabalu untuk honeymoon. Jadi, memang tengah dalam mood mencari travel site yang sesuai dan berbaloi lah ni. Memang bertuah rasa sebab Traveloka Malaysia lah yang aku cari selama ni. Sangat senang dan memudahkan kerja aku untuk membuat tempahan hotel dan tiket penerbangan. Kalau bab nak bercuti ni aku memang suka tengok dekat web Traveloka sebabnya macam-macam promosi yang ditawarkan. Bukan untuk dalam negara saja, promosi ke luar negara pun ada juga tau. Diskaun yang diberikan juga sangat best. Terkadang sampai rambang mata aku nak pilih. Tapi apa-apa pun tetap kena memilih dengan bijak supaya percutian dapat berjalan dengan lancar. Perancangan percutian tu sangat penting tau.


Hmm, ni alang-alang dah rancang nak ke Kota Kinabalu ni, kenalah survey sekali dengan tiket penerbangan kan. Bagi korang yang baru first time nak naik kapal terbang tu pasti akan terasa excited. Mesti terfikir bagaimana perasaan dan keadaan bila berada dalam kapal terbang nanti. Ada juga yang takut nak naik kapal terbang. Bukan sebab gayat tapi sebab mahal. Eh, relaks laa. Kalau korang survey kat web https://www.traveloka.com/en-my/ pasti korang akan berpuas hati dengan potongan harga yang ditawarkan. Lagipun, terdapat pelbagai jenis airlines yang boleh dipilih mengikut bajet korang. Antaranya ialah Air Asia, Firefly, MAS, dan lain-lain lagi. πŸ˜€πŸ˜€

Seterusnya, perkara yang paling sukar untuk dibuat bila nak bercuti adalah pemilihan tempat penginapan. Ianya memang akan mengambil masa yang lama sebab kita tentulah nak pilih yang murah, selesa dan berbaloi dengan harga yang ditawarkan. Kalau nak check satu persatu memang membuang masa. Lagipun bajet aku dalam RM200 je semalam untuk satu bilik. Jadi, dengan adanya Traveloka Malaysia ni memang mudahlah untuk aku buat pilihan dengan baik dan cepat. Untuk pengetahuan korang juga dalam web ni terdapat lebih daripada 100 buah hotel yang boleh dipilih. Bukan setakat di Malaysia saja tapi termasuklah di Indonesia, Singapore dan lain-lain negara lagi. Woah, memudahkan kerja kan? 


Bagi korang yang bajet kurang daripada aku tu tak perlu bimbang sebab harga yang ditawarkan memang sangat mampu milik oleh sesiapa pun. Korang boleh filter mengikut dari harga yang ditawarkan, berapa rating hotel ataupun kemudahan yang disediakan. Bila dah berkenan dengan mana-mana hotel korang juga boleh tengok review yang diberikan oleh pengunjung lain tentang hotel yang dipilih. Review daripada mereka juga sangat berguna sebenarnya untuk korang membuat pilihan hotel dengan lebih tepat. Jika review banyak yang positif pastinya akan membuatkan korang tidak sabar menunggu untuk menikmati percutian yang bakal tiba. Kalau tersalah pilih nanti mesti mood percutian korang akan rosak. Tak seronok lah nanti kan? Jadi, kenalah rancang dengan baik.

Sebelum aku terlupa, dalam web Traveloka ni juga korang boleh tahu apa tempat menarik yang berdekatan dengan tempat penginapan korang ataupun korang boleh filter tempat penginapan manakah yang berdekatan dengan tempat menarik yang korang nak pergi. Jadi, bila dah sampai dekat sana nanti tidaklah korang terpinga-pinga ke mana nak pergi. 


Macam aku, tempat penginapan yang aku pilih ialah Ming Garden Hotel and Residence sebab ia berdekatan dengan Jesselton Point Waterfront iaitu terminal feri yang utama di Kota Kinabalu. Dari terminal ni korang boleh pergi melawat pulau-pulau yang menarik seperti Taman Laut Tunku Abdul Rahman. Di samping banyak kemudahan yang disediakan oleh pihak hotel, harga penginapannya juga memang dalam bajet aku. Kira berbaloilah promosi yang ditawarkan tu untuk aku. 

Yeay! Aku dah ada perancangan. Korang bila lagi? Jangan sampai terlepas pula promosi menarik yang Traveloka tawarkan ya. Ok, have fun guysss! Thank me later okk! πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

TRAVELOKA

Randomeness

Riang Ria Magika bersama Karnival IJM Fiesta Magica 2016!

Tuesday, November 15, 2016


Assalamualaikum. Hai guysss!

Badan dah mula nak tunjuk simptom nak demam. Maybe sebab perubahan cuaca yang tak menentu sekarang kan? Tapi, berharap gak demam sebab boleh ambil MC. Leulz. Jahat tul niat. 

13 November 2016 (Ahad) haritu aku sempat usha Karnival Fiesta Magica oleh IJM Land. Siapa rakyat Seremban yang tak tahu IJM Land memang sangat pelik. IJM Land boleh dikatakan owns Seremban 2 kott. Hehe. 


Memang setiap tahun IJM Land akan anjurkan karnival untuk merapatkan silaturrahim antara penduduk dan juga sekali gus menarik bakal penduduk/pembeli. Tahun ni tema nya ialah MAGIKA! IJM Land sangat menitik beratkan elemen magika untuk karnival ini taw. Memang sangat MAGIK!

Fiesta Magica, A Journey Through Fairy Tales and Happy Trails


Antara aktiviti menarik sepanjang Karnival Fiesta Magica!

• Games Booths
• Giant Bubbles Free Play
• Inflatable Frozen Castle
• Snow globe 
• Wizard Balloon Sculptors
• Children Fairy Tale Costume Contest
• Christmas Street Bazaar
• Colouring Contest (pre-registration required)
• Cosplay Parade & Competition
• Face Painting
• Floating Man Performance
• SEPAHTU
• MAHDI MOUDINI, magician terkenal di Malaysia!
• Pertandingan COSPLAY


Aku memang teruja dengan persembahan COSPLAY ni wehh! Perghhh. Memang terbaik!



Potential buyer sedang melihat jualan rumah yg diberikan promosi kaw-kaw oleh pihak IJM Land.


Ouchh. Derma darah!


Pelbagai booth disediakan untuk pengunjung.

Persembahan SEPAHTU pun ada. Tapi aku tak sempat nak tengok sebab SEPAHTU datang waktu malam. Aaa, melepas tengok Jep. Takpe, lain kali lah kita berjumpa yerr Abg Jep! hehehehe. Karnival Fiesta Magica ini memang sesuai dihadiri oleh SEMUA GOLONGAN! Sebab semua aktiviti yang disediakan memang sangat ngam dengan pengunjung! 

Overall, memang terbaik karnival anjuran IJM Land. IJM Land sangat menjaga penduduknya dan seharusnya pemaju lain patut mengambil contoh inisiatif seperti IJM Land. Siap ada lucky draw iPhone 7 taww! Terbaik!



Randomeness

Unveiling Pyongyang by Atira Ariffyn

Tuesday, September 27, 2016



Assalamualaikum. Hai!

Hari ini aku saja nak share dengan korang tentang Bandar Pyongyang, Korea Utara. Aku sering kali rasa teruja dan sifat ingin tahu agak tinggi tentang Korea Utara. Ingin tahu bagaimana budaya, bangunan, pakaian, makanan mereka dan sebagainya!

Korang dah tengok cerita The Interview? Erm, jangan percaya sangat lah cerita tu. Tu hanya parodi dan sengaja dilebih-lebihkan. Untuk hiburan, maybe yes. Untuk rujukan, tak payah lah. Yang aku tahu, ada beberapa orang yang pergi ke Korea Utara untuk dokumentasikan Korea Utara. Tapi, quite limited lah pictures and resources. But hey, boleh dapat gambaran macam mana di Pyongyang kan?

Ada seorang photographer/architect dari Malaysia, Atira Ariffyn yang dapat peluang keemasan untuk bekerja di sana selama 2 minggu. Sambil bekerja, beliau menyelami budaya Korea Utara dan mana yang boleh beliau share, beliau akan share di Instagram akaun miliknya. 

Ada beberapa yang aku share di sini sebab memang menarik perjalanan Atira di sana. Caption memang yours truly dari Atira. So, let's enjoy the view and facts shall we? :)

Instagram Atira Ariffyn (please click to see her feed)


Pyongyang's view from the top of Junche Tower


atiraariffyn Architectural symposium with the North Korean architects, engineers and policy makers at Grand People's Study House. #unveilingpyongyang




Beautiful colors. 


atiraariffyn Architects at work. I was actually impressed that most of the architects and architecture students in Pyongyang are very skilled with 3D modelling tools like Revit, 3dsmax, AutoCAD, SketchUp and V-ray as well as post-production tool like Adobe Photoshop.#unveilingpyongyang


atiraariffyn Residential blocks for the scientists on Mirae Street. As a socialist country, property ownership does not exist in North Korea. All North Koreans are assigned to their homes by the government. "The North Korean law makes it quite clear: It is illegal in North Korea to buy, sell and rent out houses. It is theoretically possible to swap houses within one jurisdiction, but it is still illegal if such an exchange is made to gain any kind of financial advantage for either side." — source: nknews.org #unveilingpyongyang. Mirae Scientists street, Pyongyang. The whole stretch is a newly developed residential sector lined with high rise apartment blocks to house North Korean scientists and engineers. #unveilingpyongyang


atiraariffyn Science and Technology Centre, Pyongyang. #unveilingpyongyang


atiraariffyn There are 28 approved haircut styles in the DPRK (Democratic People's Republic of Korea). Among the 28 are 14 styles available for selection for the North Korean women. While single unmarried ladies are allowed to keep their locks long (no longer than mid-length) and permed, married women are instructed to keep their hair short. However, most teenage girls were observed with blunt bob hair. The idea of pure ethnic identity is really strong in North Korea, therefore everyone's hair remains black and undyed. #unveilingpyongyang


atiraariffyn Mansudae Grand Monuments was actually the first place I was taken to on the very first afternoon upon arrival at Pyongyang airport. The 22m high bronze statues of the great leaders Kim Il Sung and Kim Jong Il stood high against the mosaic mural illustrating a scene of Mount Pekktu, considered a sacred mountain of the North Korean revolution.

We were taken to a flower stall at the entrance. Carrying two bouquets of colourful fresh flowers, we were escorted to the grand monument to pay respect to the great leaders. The flowers were laid on the steps in front of the statues and we were asked to bow down to the statues. It felt a bit strange for me at first but I just compromized. Everywhere in Pyongyang are monuments, statues and large portraits of the supreme leaders where everyone are expected to bow to. #unveilingpyongyang


Yonggwang Station constructed in 1987.

atiraariffyn After being completely destroyed and turned to dusts by the US bombing during the Korean war, Pyongyang rebuilt itself from scratch starting from 1953 under the leadership of Kim Il Sung. Most of the early reconstruction of the city were heavily influenced by Stalinist Neoclassical architecture style. In the past, the DPRK government had sent a number of students to be trained as architects in Russia and some east european countries, hence the adaptation of the Stalinist style in many parts of the city.

The metro system in Pyongyang is among the deepest in the world (110m below ground level). Due to its depth, the metro stations also double as bomb shelters in case of any attacks. It took three and a half minutes to travel down the escalator from the ground level to the platform level. The moment I stepped out of the super long escalator, I felt like I was transported back to one of the Moscow underground metro stations with their beautiful chandeliers hanging on the high ceilings and richly decorated platforms.


atiraariffyn Our cool translator, Mr Pak. Being a son of a professor who teaches english at Kim Il Sung University, he was fortunate to be able to learn english at young age. He took language degree in university hence securing him a job at Committee for Cultural Relations with Foreign Countries (under Ministry of Foreign Affairs) which is the organizer of the architecture program I was involved in. I asked him if he knows any english songs. He replied saying that he knows all disney songs and some American song from early 2000s.

In North Korea, the citizens are prohibited from listening to any foreign musics and films, especially those which are from the USA or South Korea. Before our departure to Pyongyang, we were strictly advised to remove all South Korean media such as films, musics, TV series, and books from our electronic gadgets. As a language student, he is among the privileged ones to be granted access to foreign films, books and music from the university library. He read all Harry Potter and Lord of The Ring books.

Songs about love or friendship or anything reflecting personal feelings that may be possessed by individuals are non-existence. Instead, everywhere in the city, you can hear perfectly orchestrated propaganda anthems that glorify the leaders, the success of the country, and songs that promote unity and the spirit of patriotism blasting from the speakers and television. After two weeks of listening to them every day every where, even I was beginning to like those songs. #unveilingpyongyang


atiraariffyn With two of my North Korean team members, Kim Ji Song and Sin Tae Il from Pyongyang University of Architecture at our proposed project site.

The three of us had been working closely together in the past week to prepare for a conceptual and schematic design proposal of an urban regeneration project on a small plot of land in the heart of Pyongyang.

In normal circumstances, tourists are prohibited from interacting with the local North Korean. There is a strict division between the foreigners and the local. Felt really blessed to have this amazing opportunity to work with these two talented guys and get to know them on a personal level. We've grown so close in the past week, eating lunch together every day, joking around, and working productively towards our design proposal which was later presented to a group of almost 50 local architects and policy makers in Pyongyang. Conversing in basic english was not a problem with them, although sometimes we need our local translator to help us to translate a more complex matter in regard to the design discussion.

Parting with them was emotional as we won't be able to contact each other after I left Pyongyang. We exchanged personal addresses but we doubt that our letters will be delivered. We joked about forming a partnership in the future. The North Korean are prohibited from communicating with the outside world except for official and diplomatic purposes (which is only accessible by a small number of people). I will definitely miss them very much!


atiraariffyn Modernist concrete architecture of Pyongyang Ice Rink built in 1981. One of my personal favourite. #unveilingpyongyang

Pyongyang ni macam negara yang jauh berbeza dengan kita, Malaysia. Bangunan dia, sistem pentadbiran, pakaian and others sangat unik. Memang langit dan bumi lah kalau bandingkan dengan Korea Selatan yang maju kedepan. Perghh. 

What do you think of Pyongyang? Any thoughts? 

By the way, terima kasih Atira Ariffyn sebab sudi berkongsi pengalaman di Pyongyang di akaun Instagramnya. Eh, bukan Pyongyang je Atira explore, banyak lagi tempat lain yang unik. Kalau korang layan feed Ig dia, confirm rasa nak pergi travel. Macam aku ni, duit takde, so, melancong dalam Instagram je lah. haha. 


Randomeness

Ingatkan meteor, rupanya, Allahu..

Wednesday, September 14, 2016



Assalamualaikum. 

Al kisahnya, masa aku menuntut di Universiti Malaysia Pahang (UMP) tahun 2010, aku terdengar ada satu cerita menarik berlaku di Kolej Matrikulasi Kedah (KMK) yang dimana berkait rapat dengan aku masa aku menuntut di Kolej Matrikulasi Melaka (KMM). 




Ada satu malam, masa semua pelajar perempuan berhimpun (maybe sebab ada row call) dan diawasi oleh warden, tiba-tiba seorang pelajar melihat sesuatu yang bercahaya di langit. Seakan-akan meteor. Tapi rupa-rupanya, ia adalah bola-bola api yang sememangnya umat Islam tahu bola-bola api ni ada unsur mistik sikit. Mereka seakan taksub melihat bola-bola api di langit dan tiba-tiba seorang pelajar perempuan histeria dan histeria itu berjangkit terkena kepada pelajar perempuan yang lain. Jadinya, berlaku lah serangan histeria kepada beberapa (agak ramai) pelajar perempuan di sana. Mereka sangkakan meteor, rupanya hantu! 

Memang ada kes di sana ada seorang pelajar, A boleh melihat dunia ghaib. Dan selepas kes tersebut, keluarga si A menghantar A ke KMM dan tak tahu macam mana, masuk dalam kelas aku. Disebabkan aku selalu seorang diri, A agak rapat dengan aku. 

Masa minggu pertama dia join kami, dia ada beritahu yang dia tak boleh makan ayam sebab ayam tu makanan benda tu. Aku malas lah nak ambil port sebab rasa dia macam sekadar bercerita. 

Semasa kelas kimia di makmal, aku macam rasa pening-pening sikit and lihat dia seperti lain macam sikit. Aku tanya, 'Kau okay tak ni?, 'Aku Okay.' Dia jawab. So aku teruskan fokus dekat kelas. Tiba-tiba dia boleh jatuh dari kerusi makmal yang tinggi nak mampus tu. Aku macam, 'Eh, A!!!.' Kawan-kawan lain dah kelam kabut dah. Korang bayangkan nak angkat dia yang hanya berat 40kg tu memerlukan 5 orang lelaki untuk papah dia ke bilik lecturer. Pengsan! Bila panggil ustaz, barulah dia sedar. Dan sejak itu, dia ceritalah segala-galanya.

Dan kemudian bermula lah episod pengsan-pengsan ni. Dia tak boleh tinggal seorang diri, tak boleh keluar lepas maghrib, pukul 12pm kekadang dia boleh pengsan tiba-tiba, tak boleh balik bilik sebab katanya benda tu ada tunggu dia depan pintu bilik. Si A ni ada saka harimau jadian warna putih. Pernahlah juga dia dirasuk jadi harimau kejap. Pernah pergi kat tangki air, pastu jalan dari hujung ke hujung kolej. Pengsan dalam bilik air. Dan macam-macam lagi, kalau nak cerita dengan korang, mau sambung part two nanti. Sampai aku pun naik penat jugaklah layan dia ni. 

Kekadang ada jugaklah aku cakap dengan benda tu sebab aku rasa marah sangat sebab dia kacau kawan aku. Dia hanya tersenyum sinis je. Sepanjang kawan aku ada masalah ni, mulut aku ni tak lekang dengan ayatul kursi dan Al-Quran. Tu je pendinding aku ada.

Ada satu malam tu aku bawak dia tidur bilik aku, and I thought it was fine. But, it's not. Kawan sebilik aku bermimpi yang aku  raba buah dada dengan kuat dan kesan sakit tu still ada even dah sedar. Kawan bilik depan aku mimpi yang si A ni muncul dalam mimpi dia. And yes, a nightmare.

Kawan-kawan aku ada nasihatkan aku jangan rapat/ikut dia sangat. Tapi, dia sorang-sorang, aku pun sama. So, nak buat macam mana? Kawan-kawan aku dapat rasa yang aku BERBEZA, padahal aku rasa aku still Syazana yang sama. Haa, pelik kan? 

Aku pernah minta parents aku sediakan air penenang hati dan jiwa sebab aku macam serabut sangat. But, masa ambil aku kat kolej, mama ayah marah aku sangat-sangat sampai aku rasa stress gila. Masa lalu kat tempat sunyi, aku tetiba gelak. Don't ask me why aku gelak. Ayah tanya kenapa aku gelak, aku hanya mampu diam je. Kemudian barulah ayah mama okay sikit dengan aku, ajak tidur sama. Hehe. Barulah fikiran aku tenang sikit. 

Aku tahu mereka risau aku terlampau ikut sangat si A tu sampai abaikan pelajaran. Matrik quite tough kan. First time jauh dengan family and aku macam bengong sikit and nasib baik aku still boleh continue degree. Phew. Alhamdullilah. 

Terlampau banyak memori aku dengan si A ni sampai aku boleh ingat sampai sekarang. After habis matrik, aku tak tahu lah si A tu mana perginya. Wallahualam. Tapi tengok kat FB, macam okay je. 

Dear A, aku harap kau okay-okay je. Terima kasih kerana bagi pengalaman kat aku. :)

Haa, by the way, aku nak ajak korang tengok Volkswagen Kuning di panggung wayang berhampiran korang pada 22 September nanti. Cerita seram ni legend kot zaman 2000 dulu kan? 



Sinopsis Volkswagen Kuning

MENGISAHKAN sepasang kekasih yang telah bertunang, Fuad dan Sarah, yang dalam perjalanan untuk pulang ke kampung Fuad. Mereka mengalami gangguan apabila tersesat selepas senja semasa mencari kedai makan. Gangguan itu menyebabkan mereka mengalami kemalangan dan Sarah mula berubah. Semuanya gara-gara Volkswagen kuning!

Fuad ditahan di wad, manakala Sarah langsung tidak mengalami kecederaan. Raudhah, kakak Sarah, datang untuk menjemput Sarah pulang ke bandar, sementara menunggu Fuad pulih dari kecederaan. Tanpa diduga, Sarah  membawa pulang ‘sesuatu’ bersamanya.


Eh, nak menang handphone #OppoF1s yang boleh jadikan korang #SelfieExpert? Jom join contest cerita seram!




Info ada sini --> http://www.broframestone.com/2016/09/bloggers-contest-filem-volkswagen-kuning/

Jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri ~~

Randomeness

Lorong Seni @ Seremban

Sunday, September 11, 2016



Assalamualaikum. 

Hai guysss!

Esok raya haji, tapi aku kena kerja. Since mama ayah puasa hari ni, mereka tak plan nak balik kampung pun. Esok pagi baru balik katanya. And makanya, aku kebosanan harini. So, aku pergi lah jalan-jalan di Lorong Seni Seremban. Selalu ada kat Penang and Shah Alam je, but then, Lorong Seni ni dah ada kat Seremban. Bandar Seremban ni kebanyakannya masih dalam reka bentuk yang lama, jadi dia punya aura art street memang ada. hehe. Cantik gak. 

Ada lah beberapa keping yang sempat aku snap. 



Tarian Piring 

Ewahh, menari pulak dia kat situ. 


Buaian

Cubaan nak duduk, tapi takut patah and ada longkang kat situ. hahaha


Tarian Singa

Tak tahu nak pose macamana sebenarnya ni. hmmm


Floating Lantern

Paling suka yang ni! Cantik sangatt!


Butterfly Catcher & Pohon Cahaya

Spoil betul ada kereta parking and tak dapat nak tangkap gambar cantik-cantik.


Just found this so beautiful!


Upih

Eden nak tarik ekau ko, ekau nak tarik den?


Gerai Cendol & Penjual Roti

Cuma tak dapat cari yang dua di atas ni sebab dah nak maghrib. Wuwuwu. 



Haaa, kat atas ni lah lokasi Lorong Seni di Seremban! Orang Seremban yang tak pernah pergi lagi, meh lah pergi. Boleh tambah koleksi gambar dan pokemon sekali! hahahaha. Tak yah pergi jauh sangat sebab nak cari Lorong Seni, kat Seremban pun ada! Thumbs up MPS! 

Randomeness

6000 memeriahkan IJM Land Half Marathon 2016!

Monday, August 15, 2016



Assalamualaikum.


Lari untuk kebaikan! Itu lah tema acara tahunan IJM Land Half Marathon pada tahun ini. 


Run Together, Bond Stronger ~


Pada 14 August 2016 (Ahad) lepas, bertempat di Dataran Centrio Seremban 2, IJM Land telah berjaya menganjurkan sebuah event marathon dengan dihadiri oleh 6000 peserta! 6000 orang telah berlari sejauh 10 km dan 21 km semata-mata untuk tujuan kebajikan dan juga semestinya kesihatan sendiri. Aku lihat pelbagai peringkat usia menyertai half marathon ini. Termasuklah uncle dan auntie yang berumur 50 tahun ke atas pun join sekali event ini!

Tahu kah korang IJM Half Marathon ini sudah masuk tahun kelima? Mana taknya, setiap tahun acara ini akan menjadi target kepada penduduk sekitar Seremban 2 untuk disertai. Di samping berlari untuk kesihatan diri, hubungan silaturrahim juga akan bertambah erat. 

Acara ini telah menyumbang kepada dua badan kebajikan iaitu Pertubuhan Hospice Negeri Sembilan (Hospice) dan Malaysia Lysosomal Disease Association (MLDA). Sambil berlari, sambil beramal. Dapat pahala free lagi.



Pertubuhan Hospice Negeri Sembilan (Hospice)



Malaysia Lysosomal Disease Association (MLDA)

IJM Half Marathon 2016 ini bukan sahaja untuk larian, tapi pelbagai booth dan aktiviti yang disediakan untuk peserta dan pengunjung. Ada medical consultation, kesedaran untuk derma organ, pemeriksaan kesihatan badan percuma dan macam-macam lagi. Yang paling best, ada lucky draw iPhone 6s dan LG Led Smart Tv weh! Rugi lah siapa tak join! 



Official sponsors of the IJM Land Half Marathon include BMW Millennium Welt Seremban, Sworke, TDK, 100 Plus, Ice Mountain, Mydin, Matrix, Yakult, McDonald’s and Spine & Joint. The IJM Land Half Marathon 2016 is also supported by media partner Sin Chew Daily, medical partner SEHAT Medical Wellness Centre, technical partner The Event Crew (TEC) and official apparel, Reverse. 


Mr Edward Chong, Managing Director of IJM Land Berhad


Ucapan oleh Yang Dipertua MPS Negeri Sembilan


Pemenang Challege Trophy Men and Women. Tahniah!


Antara pemenang bagi kategori yang dipertandingkan! Tahniah kerana berjaya menghabiskan larian 10km dan 21 km! Kalau aku? Erm, pancit masa suku pertama perjalanan. Bukan senang nak habiskan! 


Kesimpulannya, IJM Land Half Marathon telah berjaya dalam misi untuk membantu golongan mereka yang memerlukan dan juga memperkuat lagi hubungan silaturrahim antara penduduk di sekitar Seremban. Insya-Allah, tahun depan ada lagi taw! Mana-mana yang nak sertai, jangan lupa nantikan update IJM Land di www.ijmland.com

~~~~

Randomeness

Ikat.

Saturday, August 13, 2016


Assalamualaikum.

23 Julai 2016 


Alhamdullilah, aku dan bakal suami, Muhayat Ajwad selamat di-ikat pada bulan lepas. Syukur segalanya selamat. 

Pohon doa kalian untuk kami berdua. Insya-Allah, cukup setahun kami akan dinikahkan. Harap-harap dapat kumpul duit sebanyak mungkin untuk masa depan kami kelak. 

Mana-mana rakan blogger yg kenal Scha, sila ADD sya kat Facebook eh. Senang nak hantar invitation. hehe. Add je lah, jangan segan-segan. 


Dah lama tak update, begini lah jadinya. Dua bulan tak update langsung sebab laptop masuk klinik. Seksa jiwa bila laptop takde. Nak tengok movie pun susah. hahaa. 

Insya Allah nak aktif blog and makeup balik! Nak kumpul duit kahwin sekali! 

Doakan kami yer! Amin :)

Randomeness

Happy 1st Birthday Althea! #altheaturns1

Wednesday, July 20, 2016




Happy Birthday to you,
Happy birthday to you,
Happy birthday to Althea,
Happy Birthday to you!

Saeng il chuk ha ham ni da
Saeng il chuk ha ham ni da
sarang ha neun -- Althea
saeng il chuk ha ham ni da ~~

Yeayy! Althea Korea dah berumur SATU tahun! How time flies for Althea. Memang mengikuti perkembangan Althea since ia mula bertapak di Malaysia sebab Mamasan Butterfly Malaysia, Tammy Lim yg membawa masuk Althea Korea ke Malaysia!

Haaa, tahu tak Althea tu apa?


Althea ini ialah satu tempat online shopping khusus untuk barangan kecantikan dari Korea! Tak kisahlah makeup, skin care, hair product asalkan berkait rapat dengan kecantikan persis wanita Korea, Althea lah tempatnya! 

Harga pun berbaloi dan murah PLUS ia nya khas diimport dari Korea. So, memang langsung tiada kilang di Malaysia taw. Semuanya dibawa terus dari Korea! Kalau beli barang sehingga RM150 ke atas, korang akan dapat FREE SHIPPING! Wehhoooo!

Tahu kah korang, produk kecantikan dari Korea sememangnya khusus untuk wanita Asia macam kita? Mekapnya yang tak terlalu heavy dan sangat sesuai dengan cuaca kita di Malaysia yang panas dan lembap ni. Skin care pun sememangnya terbaik dari Korea! Jangan risau, semua barangan di Althea ialah ASLI, ORIGINAL, AUTHENTIC! So, no worries okk!

Ok! Jom ramai-ramai celebrate birthday Althea! Ada pelbagai aktiviti dan hadiah yang super duper menarik untuk korang join! 

Althea's Birthday Celebration 20th - 31st July, 2016



Limited Edition Birthday Box + DIY Party Kit
For orders placed on 20/7 onwards. While stocks last.



Free Goodies for first 1,500 shoppers
Full size beauty products. While stocks last. 


Birthday Giveaway. Pick 3 Top Sellers for 100% REBATE!
Rebate will be credited into your account. 



#AltheaTurns1 Instagram Contest
-Got your Althea party kit? Wish us a happy birthday with #altheaturns1 and stand a chance to win amazing prizes such as Macbook Air, Ipad Air 2, iPhone 6S, Galaxy S6 Edge, Canon EOS M10 Selfie Camera, Althea credits and beauty hampers from Althea! 
- Prizes total worth KRW10,000,000 to be won.
- Contest starts from 20th July - 15th August, 2016



So, daftar akaun Althea cecepat dan scroll semua items kat Althea. Confirm rambang mata tak tahu nak pilih yang mana satu! 

Servis Althea memang terbaik! Tak leceh sangat, senang je guna debit card. Cuma tunggu barang sampai dekat depan rumah! Haishh, makin tak keruan gini. Habislah duit gaji aku tiap2 bulan! Hhaha.

Happy shopping at Althea Korea

and oh,

Happy 1st Birthday Althea!



Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook