Oh My Manglish!

Tuesday, March 03, 2015


Assalamualaikum. Hai semuaaa!


English or Manglish? 

Sedar tak sedar perkataan ni yang selalu kita guna dalam perbualan seharian kan? Tipu lah kalau korang pun tak guna perkataan ini. Hhe. 

Jom tengokk jomm!





Sebenarnya ada benda lain nak cerita dengan korang ni. Saja nak divert title so that sedara mara aku tak baca. 

Well, when Allah snaps something out from your normal life, your life could be off lil bit. Aku tahu benda ni akan jadi juga satu hari nanti, but, aku tak ready ia akan berlaku pada Isnin lepas. Buat aku rasa macam takde arah tujuan dan fikir bagaimana kalau someone takde dalam hidup aku. Haish. Should I tell you? Takut Bame aku baca blog ni. Aaaaa, nantilah. Bila dah ready, aku akan open kat sini. For now, aku kena ambil alih tugas kat rumah. Bagi hint sikit je ni. Siapa follow Twitter aku, tahu lah kot apa yang terjadi. 

Benda-benda gini buat aku lebih menghargai dan jadi matang. Semoga Scha kuat! Eh, btw, tadi aku pergi interview. Doakan aku dapat ek. Hehe. Kena bagi energy dekat penemuduga tu yang aku dapat kerja tu. Hahaha. Aminn!

Okay lah. Jaga diri semua. Blog-walking kurang sikit lately ni. Muah ciked!

You Might Also Like

24 DOA SCHA DAPAT KAHWIN

  1. Kelakar hokay....now baru sedar byk juga perkataan manglish....agak2 converse dengan omputih mesti diaorg fikir lain

    ReplyDelete
  2. rasanya semua orang di malaysia menggunakan manglish tu haha

    ReplyDelete
  3. bila tgk word chop tu, teringat ada kisah dalam sijil sakit - org ni dapat cuti sebab chicken chop. haha,

    ReplyDelete
  4. All the best Scha , dah ready nanti ceritalah ye. ^_^

    ReplyDelete
  5. perkataan-perkataan atas tu, orang putih pun tak faham kalau kita guna.hehe.

    nanti akak follow twitter Scha

    ReplyDelete
  6. Maglish dah jadi sebahagian dari 'the colourful Malaysian English' dah susah nak ubah... ini sama macam kes orang British (tempat asal English) dia cakap 'I do not know' tapi di Amerika 'I don't know'... ringkasan sebelum tu bukan sesuatu yang English tapi sudah semakin di terima.... cubalah ke Indonesia... kita akan dapati bahasa Melayu semakin dirosakkan dengan teruk... hakikatnya bagi pakar linguistik.. ini adalah evolusi bahasa... takkan ada bahasa yang boleh kekal sama selama2nya... kita kena ingat satu cerita... Nabi Isa a.s (usia 2000 tahun lebih) lahir dan besar dengan satu bahasa Yahudi bernama Aram... dan bahasa ini telah pun pupus... evolusi bahasa

    ReplyDelete
  7. kadang kadang dah terbiasa cakap kann

    ReplyDelete
  8. betul benda2 yang scha share ni...baru perasan kite guna english dengan maksud yg salah...hahahhha..btw, semoga perjalanan scha nak dapat kerja dipermudahkan yer... :D muah balik! :D

    ReplyDelete
  9. Betul! Betul! Betul!

    Kadang-kadang kitaorang buat language dissection dekat sini. Lepas tu, gelak gila-gila bila terjumpa perkataan-perkataan macam ni.

    ReplyDelete
  10. So true.... Kadang-kadang tak sedar yg kita ni dah terguna Manglish. Hehe

    ReplyDelete
  11. Lain betul lari maksudnya yer... Moga Scha berjaya dalam interview nanti k dan terus tabah dalam apa yang berlaku tu yer...

    ReplyDelete
  12. Hahahah betul. Baru-baru ni puas akak nak yakinkan student yang 'chop' bukan rubber stamp. Even dalam BM pun 'chop' bukan cop, tapi cap. Cap getah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cap getah pelik pula bunyi hehe

      Delete
    2. Memang pelik kan hihihihi

      Delete
    3. Akak masa first time dengar tajuk 'big spender' terkejut! Apa ke halnya buat lagu pasal spender besau! Tak relate langsung word tu dari perkataan 'spend' :)

      Delete
    4. Eh,...salah letak komen rasanya...nak letak kat komen arz kat bawah tu huhuhu

      Delete
  13. betul2.. banyak dah bahasa macam ni.. kadang2 x sedar pun... ada satu tu ayat english tapi terjadi melayu pula sebutannya. macam gostan.. apa lagi entah..

    ReplyDelete
  14. yang last sekali tersilap sebut boleh malu ooo

    ReplyDelete
  15. Satu ketika dulu... kira kira 10 tahun dulu kan.. di Singpura bahasa ini dikenali dengan nama Singlish... bahasa english bercampur aduk... yang mempopularkan nya Gurmit Singh.. pelakon under one roof tu... sekarang start heboh kat Malaysia pulak

    ReplyDelete
  16. Salam singgah sini dik scha....macam kelakar jak kan....semoga dik scha berjaya...

    ReplyDelete
  17. ok sangat lawak hihihii
    ish ish oh ya haritu sir qila ckp,
    siapa yg suka manglish dia susah sikit nak full english.
    siapa yg biasa full english akan laju aje manglish xD hikhik

    ReplyDelete
  18. Hanya bandingkan sistem tulisan dimalaysia pada tahun 50an dan sekarang, jauh beza macam bumi dengan bintang kejora..

    ReplyDelete
  19. Salam. Hee kreatiflah siapa yang rajin buat entri perbandingan ini.

    ReplyDelete

Semoga Scha dapat KAHWIN dengan secepat mungkin. Amin :)

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook