Randomeness

Eh, kosong?

Friday, March 27, 2015


Assalamualaikum. Hai semuaaaa!


Al-kisahnya, bila aku balik dari kerja tadi, aku lihat halaman kawasan depan rumah aku dah kosong. Rasa macam ada benda hilang. 

Rupa-rupanya, pokok mangga aku yang hilang. Kena tebang. Ha ha ha ha. 


Pokok mangga ni dah lama berkhidmat meneduhi kawasan rumah aku sejak 10 tahun yang lama. Rasa macam 10 tahun tu baru je semalam ayah tanam. Sebelum pokok mangga ni, ayah pernah tanam pokok kelapak. Tapi kena tebang sebab orang kata tak baik tanam pokok kelapak depan rumah. Entahlah. hahaha. 

Tapi tapi tapi, pokok mangga ni kena tebang sebab dia MANDUL. Sudah puas ayah cari ubat untuk bagi dia berbuah, tapi haram. Dulu kan pernah musim buah mangga lebat kan, aku punya pokok mangga hanya mampu mengeluarkan 5 biji jeee. Itu pun tak sihat. Memang tak merasa betul aku buah mangga dari pokok ni. Tu yang aku malas nak berharap sangat. Redha je lah. 

Lagi satu, pokok mangga kena tebang untuk mengekalkan keharmonian kawasan kejiranan aku. Korang tengok kan betapa lebat daun pokok mangga tu kan? Tempat tu memang sesuai sangat kereta berteduh bawah tu. Yang tak bestnya bila jiran depan rumah aku pun tumpang sekaki. Tahu kawasan porch kecik, beli je lah satu kereta. Ni sampai 2 3 kereta. Pastu ada kereta tersadai kat depan halaman rumah aku ni. Tak di tambah lagi bila jiran sebelah parking kereta depan rumah dia. Aku rasa macam dikepung bila kena reverse kereta. Macam kecik gila nak keluar. Tu yang aku menyumpah-nyumpah tu. hahaha. Nasib kau lah jiran. Lepas ni pokok mangga dah takde, so, takyah nak parking depan rumah aku lagi. kah!


Pokok mangga dah takde. So, rumah aku akan jadi panas bila tengah hari. Nasib baik aku kerja. Cuma time cuti lah takleh nak lepak lama kat bilik aku since penghalang cahaya matahari takde. Aku kata kat ayah, 'Yah, lepas ni boleh lah buka air-cond waktu tengah hari eh?.' hihi. 


Agak-agaknya dia tak berbuah sebab ada lompong kot dalam pokok mangga tu? Ayah aku kata ada anai-anai dalam tu. Harap-harap tak masuk rumah lahh. 

Mula-mula aku bangkang gak ayah nak tebang. Tapi, lama-lama bila daun gugur and ganggu kawasan kejiranan aku, aku risau pulak. Lagipun bila aku tengok pokok tu balik, seriau pulak aku nengoknya. Tinggi pokok tu dah sama level dengan rumah aku dah. Aku ni takleh tengok benda yang banyak dan besar. Rasa macam benda tu nak menghimpap aku. 

Korang pernah tak masa korang demam waktu kecil, korang rasa macam ada benda kejar kau? Benda tu besar dan boleh buat kau tak keruan? Pernah tak? So, aku akan cari mak aku and duduk bawah ketiak mak aku. Rasa macam selamat bila dah duduk kat situ. Mak aku pun paham, so mak aku biar je aku peluk. Benda tu datang masih budak lah. Dah besar ni, kekadang je dia datang bila aku demam. Meroyan kot mak aku kata. Entah lah. Misteriii.

Sekian lah update kali ni. Cerita pokok mangga pun nak cerita kat orang. Haha. Biarlahhh. Blog aku, suka hati aku lah! Kah!

Okaylah. Aku ada kejutan untuk korang sempena GST nanti. Tunggu tawww!

Jaga diri semua. Muah ciked!

Follow and let me know!

WW

#36 Wordless Wednesday

Wednesday, March 25, 2015


Assalamualaikum. Hai semuaaa!!

Dah lama tak main Wordless. Haha. Kekadang banyak sangat aku nak di-Wordless kan, tapi tak sampai dek kamera. So, wordless dalam hati je laaaa. haha
#36 Wordless Wednesday


BOOOO. MAIN TIPUUUUUUUUUUUUU

Dah. Nak gi mandi. Baru balik keje. Mashammm ni. Hiks. 

Follow and let me know!

schatips

#SchaTips: Tips mendapatkan blouse wanita terbaik!

Tuesday, March 24, 2015


Assalamualaikum. Hai semuaaaa!

Yeayyy. Harini nak beri TIPS lagi untuk korang lagi. Kalau mana yang belum baca lagi tentang Tips Mekap, silalah baca yerr! Mana tahu berguna kan?

Tips yang aku nak share dengan korang ni tentang Tips Mendapatkan Blouse Terbaik untuk korang! Ingat senang-senang je boleh pilih blouse. Mestilah ada tips and tricks untuk dapatkan blouse idaman korang!

Meh lah dekat sikit..



Siapa percaya baju yang cantik dan padan dengan tubuh mampu memberikan inspirasi, keyakinan dan keselesaan buat seseorang? AKU! *angkat tangan*

Kat luar sana ada banyak pakaian wanita terkini yang boleh didapati namun blouse masih menjadi antara pilihan kegemaran aku. Korang tahu tak bahawa blouse telah menjadi antara produk fesyen pilihan ramai wanita selama beratus tahun dan kini menjadi antara item fesyen wajib dalam setiap koleksi wanita urban sejak zaman 1980-an lagi! Kini koleksi blouse moden wanita terkini adalah antara pakaian yang paling penting untuk wanita. Mempunyai baju blouse mampu memberikan sentuhan yang lebih feminine ke atas koleksi baju korang.

Blouse wanita dinamakan kerana rekaan potongannya yang longgar dan banyak wanita yang menyukainya kerana ia adalah antara fashion top yang menyerlahkan sifat feminine mereka. Koleksi blouse terkini diperbuat daripada pelbagai bahan fabrik bermutu tinggi. Nak memilih blouse yang sesuai pun kena ada beberapa faktor yang harus diutamakan. Potongan, warna dan juga stail baju blaus haruslah bergantung dengan jenis bentuk badan korang bagi mendapatkan persalinan yang selesa. Apa guna cantik tapi tak selesa yedak?


Tips mendapatkan blouse wanita terbaik :

1. Antara yang paling penting ketika memilih blouse adalah untuk dapatkan saiz yang betul bagi mengelakkan korang membeli baju yang terlalu besar ataupun terlalu kecil. Pastikan korang tahu ukuran dada dan pinggang anda untuk memudahkan pemilihan. 

2. Terdapat beberapa jenis baju blouse wanita dan dengan begitu banyak variasi stail yang boleh didapati korang harus tahu tidak semuanya sesuai dengan korang. Ramai wanita yang ambil mudah tentang ini dan akhirnya terpaksa berpuas hati dengan sesuatu yang tidak sesuai sama sekali dengan bentuk badan dan cita rasa!

3. Pilih warna yang mampu membuatkan korang kelihatan lebih menyerlah. Ini juga penting agar penampilan korang kelihatan anggun terutamanya ketika berada di luar. 

Sebab tu kalau pergi interview, aku lebih selesa memilih blouse hitam untuk nampak semi-formal sesuai dengan jawatan yang aku pohon. Nak bergerak pun senang. Lagipun, kalau untuk badan besar, warna hitam akan nampak mengecilkan lagi badan. Haaa, nampaklah kurus sikit. Hihi. Illusi itu penting taw. Hahaha.

Kalau korang suka blouse yang bagaimana? Ce pilih dari gambar di atas. Warna apa yang sesuai dengan korang? Aku suka hitam and pink! Nampak sweet gitu kan? Hihi.

Okaylah. Doakan aku dapat kerja kat Nilai! Debor nak tunggu jawapan dapat ke tidak. Wuwuwu.

Jaga diri semua! ^^

Follow and let me know!

makeupbyschanazri

#TipsMekap-- Kenali bentuk mata anda dengan lebih jelas!

Monday, March 16, 2015


Assalamualaikum. Hai semuaaa!


Ya Allah, aku rindu nak main mekap-mekap, nak share dengan korang pasal mekap. Tapi, itu lah kekangan masa sebulan dua ni. Aku sebenarnya dalam proses pujuk ayah beli kamera Sony A500. Senang aku nak post gambar mekap and bawa pergi travel. Seboleh-bolehnya aku nak beli before GST. Nanti naik banyak gilaaa kot. Tapi, ayah aku macam tak paham. Kang naik tinggi sangat, memang kempunan lah aku nak beli. *dilemma*

Perasan tak kekadang aku cakap term tentang 'hooded eyes' or mata labuh dekat entry mekap? Ada yang bertanya tentang hooded eyes dekat entry lepas and sekarang aku nak share dengan korang bentuk mata korang. Dan pernah tengok tak makeup tutorial mat saleh and nampak cantik gilaa bila dorang apply eyeshadow tapi bila kita apply, tak sebijik langsung macam dalam tutorial? Hahahahha. Itu sebab mata dorang sangat sesuai untuk apply eyeshadow. Takdelah bila pakai eyeliner, terus tertutup lid mata. 

Okay. Jom jawab soalan-soalan di bawah ini sekiranya nak tahu tentang bentuk mata korang. 

1) Mata korang ada CREASE tak?


Crease di sini bermaksud lipatan antara kelopak (lid) mata atas dan bawah. Crease ini sangat penting untuk tahu bentuk mata korang and cara pemakaian eyeshadow. Sila lihat gambar di bawah. 

Crease
Upper Lid
Lid
Lower lid

Jika tidak, korang ada MONOLID eyes a.k.a mata sepet. Selalunya wanita Asia especially China, Korea and Japan ada bentuk mata begini. Kekadang dorang guna tools untuk bagi effect crease kat mata. Sampaikan siap buat surgery taw. Jangan memain kesan crease ni. hihi


Jika korang boleh nampak crease, sila jawab soalan di bawah ini. 

2) Sila ambil pembaris dan cermin. Pandang lurus. Letakkan pembaris dari hujung ke hujung mata anda. Adakah bahagian luar mata (outer corner) korang tarik ke atas atau ke bawah?

Outer corner tu macam mana pulak Scha? Oh yer, lihat gambar di bawah ini.


Jika ke atas, mata korang jenis UPTURNED. Jika ke bawah, mata korang jenis DOWNTURNED. Bentuk mata jenis downturned ni selalunya dimiliki oleh melayu. 


Jika jawapan korang tiada seperti di atas, so mata korang maybe jenis HOODED, ROUND ataupun ALMOND.

3) Adakah CREASE korang boleh nampak?


Jika tidak, korang ada HOODED eyes. Maksudnya tak nampak sangat LID mata. Tak macam monolid, terus tak nampak langsung LID mata.


4) Adakah bahagian putih mata korang and berdekatan dengan iris mata? Ambil cermin, dan pandang straight so that boleh tahu kedudukan bahagian putih mata. 


Lihat gambar untuk lebih jelasssss


Jika ya, korang ada ROUND eyes!
Jika tidak, korang ada ALMOND eyes. Yakni mata pilihan seorang wanita. Hahhaa. Perasan tak mata almond ni tak nampak warna putih kat bahagian atas dan bawah biji mata dia? Perhatikan perbezaan gambar di atas! 


Jadi apa bentuk mata korang? Meh share sikit!

So kalau dah tahu bentuk mata korang, senanglah nak apply eyeshadow kan? Insya Allah, aku akan share dengan korang solekan mata yang macam mana sesuai dengan mata korang. Tunggu aku cari maklumat dahulu taw!

Aku harap korang jelas dengan penerangan aku ni. Kalau ada silap ke, mohon betulkan di ruangan komen taw. Sama-sama belajar kan? :)

Baiklahhhh. Jaga diri semua!

Follow and let me know!

Randomeness

The Silver Lining

Saturday, March 14, 2015


Assalamualaikum. Hai semuaaa!

Sudah 2 minggu aku tak update apa-apa. Bukan hilang, ada je. Blog pun sekadar approve komen and takde mood betul nak blog walking. Sampai gitulah impak dia. Haaa.


Siapa yang jadi kawan kat FB and follow aku kat Twitter, tahu lah apa yang sedang aku lalui. Dugaan yang agak berat sikit bagi aku. Dugaan yang mana aku tak tahu benda ini akan terjadi. Haha. Boleh tahan juga lah penatnya macam mana. Hiks.

Biarlah gambar berbicara.


Yeap. Isnin lepas ayah aku kena heart attack. Tapi takde pengsan and sempat pergi emergency. Yang paling power, even ayah aku tahu dia dah rasa tak sihat pagi tu kat rumah, dia still pergi kerja and drive kereta. Plus, sempat isi minyak tu. Ayah memang dah niat nak pergi emergency terus bila sampai hospital. Tapi, kat hospital tu, jem pulak sebab jalan rosak. Then, dia pergi park kereta kat parking lot, tutup enjin kereta and duduk atas jalan raya supaya kawan dia nampak. Bila kawan dia nampak, kawan ayah terus bawak pergi emergency. 

Pukul 8 pagi aku dapat call dari kawan ayah yang ayah kat wad merah (kritikal). Hanya Allah sahaja tahu betapa menggigil nya aku pagi tu. Aku tahu benda ini akan jadi satu hari nanti, tapi, tak sangka Isnin lepas. Ayah ni seorang perokok dan peminat santan tegar. So, possibility untuk kena sakit jantung tu agak tinggi. Oh yer, ayah kerja kat Hospital Tuanku Jaafar (HTJ).

Petang Isnin ayah dah stabil dan ke wad biasa. Then, hari kedua pindah ke CCU (critical care unit) dan hari ketiga ayah pindah ke wad kelas pertama. Doctor kata memang ada blockage kat belah kiri, belakang jantung dia. So, kena refer IJN untuk buat angiogram (proses untuk masukkan belon ke ruang yang tersumbat). Nasib baik ayah kenal baik dengan Pakar Sakit Jantung HTJ, so proses ke IJN agak cepat. Alhamdullilah. 

But, Khamis lepas pula, mama pulak sembelit and lead to demam. Rupanya, ada jangkitan kuman dalam darah. Mama start tak boleh tidur malam Khamis lepas. Sembelit. Berak tak boleh keluar. Aku pula tak tahu apa-apa sebab penat gila haritu. Then, pagi Khamis mama terus ke emergency and doktor bagi ubat. Balik rumah, suruh mama makan. Tapi, mama mual, taknak makan. Dia nak tidur, tak boleh tidur. Sejuk-sejuk, menggigil yang amat sangat. Aku time tu dah nak siap pergi kerja dah, then mama ajak pergi hospital. Aku ingatkan sekejap je pergi hospital and aku boleh kerja balik, then, doktor tahan wad. Aaaaaaa, ayah time tu still tak tahu. Bila mama dah warded, barulah aku pergi beritahu ayah. Aku beritahu slow-slow je, takut ayah terkejut and could effect his hearts. Ayah dah pernah merasai situasi begini bila mama warded with the same symptoms last 2012. So, dia dah boleh agak apa sebabnya. 


Jadinya, malam Khamis tu terpaksalah aku tidur hospital. Before ni aku tak tidur hospital jaga ayah sebab ayah dah stabil and ramai nurse boleh jaga dia. But, malam Khamis tu terpaksa tidur hospital jugak sebab takde siapa kat rumah and ayah mama risau kalau aku stay sorang kat rumah. And this is the perks of being anak tunggal, gents and lads! Wiwiwi.

Ayah tingkat 7, mama tingkat 6. Nasib baik setingkat. Boleh turun naik pakai tangga je. Ada makcik tu pelik kenapa aku asyik pergi atas bawah. Haha. Lepas dah explain, barulah dia paham. Malam tu aku tidur kat wad ayah sebab lebih selesa sikit. 

Jumaat tu ayah dah boleh discharge and mama terpaksa tidur seorang sebab aku tak boleh tinggalkan ayah sorang-sorang. Incase anything happen dan aku tiada disebelahnya. Naya. Sabtu tu ada lah sedara mara datang masakkan sup sayur untuk kami. Hehe. Hari Ahad pulak aku dan ayah terus shoot ke IJN naik kereta HTJ. Pagi Ahad tu aku sempat pergi jumpa mama sekejap and peluk cium dia. Ye lah kan. Tiga hari tak jumpa, rinduu wei nak gaduh dengan mama. Haha. Nasib baik ada sepupu (anak maklong) datang temankan mama. Pheww. Risau juga mama sorang-sorang kt hospital. 

Ahad masuk wad IJN. Wad IJN sangatlah selesa. Bilik berair-cond, air panas dan suam sentiasa ada, ada tv, ada wifi, tandas besar dan  siap katil untuk waris tidur. Rasa macam kat hotel. Kesian pulak dengan sepupu aku yang jaga mama. Terlentok tidur kat kerusi, aku pulak sedap-sedap kat IJN. Wuwuwu. Makanan kat kafe berpatutan. Ada western, nasi campur, mee goreng, rojak dan sebagainya. Kat situ pun ada kafe ala-ala Starbucks. So, tahu-tahu je lah harga dia macam mana kan? 

Isnin ayah buat procedure angiogram. Procedure dia sekejap dalam 20 minit, tapi, nak menunggu giliran tu agak lama sikit. Pukul 10 malam hari sebelumnya kena puasa sampailah habis procedure. Proses (angiogram) masukkan belon ni ada dua cara, sama ada melalui tangan kanan ataupun pangkal peha. Apabila tangan kanan tak boleh masuk, terpaksalah masuk melalui pangkal peha. Kalau masuk dalam pangkal peha, memang tak boleh bergerak ke mana takut-takut darah keluar. Berdebor bila ayah masuk dalam bilik procedure. 

Alhamdullilah. Doctor takde jumpa anything blockage kat jantung ayah. Sampai doctor pun pelik mana perginya. Doctor dah ready dengan 'belon' dan 'stand' nya untuk dimasukkan. Sekali masuk kamera, takde dah block. 

Doctor tanya ayah, 'What have you done?. Rugilah saya.'

Ayah aku rasa maybe sebab ubat cair darah yang diberi di HTJ kot. Ayah kata bila masuk ubat tu baru dia rasa clear. Rezeki ayah. Alhamdullilah. Habis procedure terus lunch. Then, ayah just rehat and jangan angkat benda berat guna tangan kanan sebab darah mungkin keluar kalau extreme sangat pergerakan tangan kanan. 

Mak aku pula bila dia dengar takde blockage, dia terkejut sampai menangis. Mama memang expect benda ni jadi, so dia dah ready. Yang dia terkejut tang blockage tu hilang. Menangis dalam phone, aku pun bergenang sekali. And ayah pun bergenang jugak, tapi dia cover. Kahkah. 

Selasa pula ayah dah boleh discharge. Scan echo pun tiada masalah. Cuma kena jaga pemakanan dan berhenti merokok. Ayah aku ni tak makan sangat kolestrol tapi dia suka makanan bersantan. Macam masak lemak. Favorite diaa. Seminggu mesti ada 2 3 kali masak lemak. Doctor suruh tukar habit makanan selepas ni. And aku bersyukur sikit sebab semenjak ayah kerja hospital, ayah dah kurang merokok. Last week, dia memang tak merokok. Takde pulak aku tengok menggigil or tak keruan. Pheww. Sebelum kerja hospital, agak heavy jugaklah dia merokok. Wiwiwi. 


Hari rabu pula, mama dah boleh discharge. Mama request untuk discharge even doctor tak bagi sebab kencing manis dia tinggi. Agaknya dia pujuk doctor tu sampai doctor benarkan untuk balik. Baik punya pujuk. Hahaha. Dia tak sabar nak jaga ayah aku sebenarnya. Mama sedih sebab tak dapat jaga ayah so, aku yang terpaksa jaga. Tapi, nak buat macam mana kan? Benda nak jadi. 

Masa kami di rumah, aku terpaksa lah masak. Nasib baik masak rebus jeee. Jadilah buat singgang ikan dan sup sayur. Dan tak lupa juga ikan merah kukus. Hahaha. Rasa bangga sebab ayah kata sedap. Eleh, itu pun ikut resipi mak aku bagi. hahahahaha. 

Aku bersyukur sebab ramai yang ambil berat tentang keluarga kecil aku. Memang ayah mama tak bagi post anything kat FB sebab situ ramai sedara mara aku. But, kena beritahu juga. Luahan perasaan kononnya. Last-last kena marah. Haha. Benda dah post pun. 

Terima kasih kepada sedara mara yang datang melawat, kawan-kawan sekolah dan blogger yang tanya khabar. Kekadang sampai penat nak reply Whatsapp mereka apa yang terjadi dgn mama ayah aku. haha. Sorry. 

So, everything back to normal even kena jaga pemakanan (termasuklah aku). Maybe bila ayah dah kerja nanti, barulah aku masuk kerja balik. Just to make sure everything is okay. Beruntungnya aku ada bos yang sangat memahami. Sangat bersyukur. 

Oh yer, nak share something. 

Simptom sakit jantung
  • masa waktu tidur, kekadang boleh terkejut
  • tangan terasa kebas kadang-kadang
  • badan mengeluarkan peluh yang banyak (macam lencun)
Kalau ada simptom macam ni, segeralah check. Ini apa yang ayah aku beritahu yang dia ada mengalami simptom seperti di atas. So, beware. 

The Silver Lining these past two weeks (Hikmah sepanjang 2 minggu ini)
  • Ayah dah berhenti merokok dan makan secara sihat
  • Aku dah pandai masak sikit-sikit
  • Kami lebih menghargai antara satu sama lain
  • Bersyukur dapat bos yang memahami
  • Bersyukur sebab aku tak start kerja lagi semasa mama ayah sakit
  • Allah beri kekuatan untuk jaga mama ayah aku
  • Alhamdullilah.
Then, dah habis dah kot entry aku kali ni. Sorry jarang jenguk korang. Blogwalking jarang betul tapi sempat tukar header. hahaha. See you in my next entry! Jaga diri semuaaa!

Follow and let me know!

Randomeness

Oh My Manglish!

Tuesday, March 03, 2015


Assalamualaikum. Hai semuaaa!


English or Manglish? 

Sedar tak sedar perkataan ni yang selalu kita guna dalam perbualan seharian kan? Tipu lah kalau korang pun tak guna perkataan ini. Hhe. 

Jom tengokk jomm!





Sebenarnya ada benda lain nak cerita dengan korang ni. Saja nak divert title so that sedara mara aku tak baca. 

Well, when Allah snaps something out from your normal life, your life could be off lil bit. Aku tahu benda ni akan jadi juga satu hari nanti, but, aku tak ready ia akan berlaku pada Isnin lepas. Buat aku rasa macam takde arah tujuan dan fikir bagaimana kalau someone takde dalam hidup aku. Haish. Should I tell you? Takut Bame aku baca blog ni. Aaaaa, nantilah. Bila dah ready, aku akan open kat sini. For now, aku kena ambil alih tugas kat rumah. Bagi hint sikit je ni. Siapa follow Twitter aku, tahu lah kot apa yang terjadi. 

Benda-benda gini buat aku lebih menghargai dan jadi matang. Semoga Scha kuat! Eh, btw, tadi aku pergi interview. Doakan aku dapat ek. Hehe. Kena bagi energy dekat penemuduga tu yang aku dapat kerja tu. Hahaha. Aminn!

Okay lah. Jaga diri semua. Blog-walking kurang sikit lately ni. Muah ciked!

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook