#SchaMakan : Bubur Anak Lebah!

Thursday, December 11, 2014


Assalamualaikum. Hai semua.

Dua malam dah Scha kat kampung. Dah kena kerah tenaga untuk kenduri Jumaat dan Sabtu nanti. Mama ayah still kat Seremban, so dia hantar anak dia dulu wakilkan buat kerja kat sini. Sini boleh je nak update blog, tapi, hanya setakat update je lah. Nak blog walking tu memang kena curi masa.

Best kalau kenduri kat kampung. Semua rewang. Sanak saudara belah paklong dan maklong semua dah sampai nak menolong. So, takdelah penat sangat kan sambil rewang? Sambil potong bawang, boleh lah borak sama-sama. haha.

Nak tunjuk satu makanan orang Nogori Sembilan. Tak tahu lah negeri lain ada ke tidak makanan ni. Kami gelar Bubur Anak Lebah. Sebab? Bentuk dia macam anak lebah. Haha

Bahan asas dia, tepung, kapur, air, santan, air gula melaka dan daun pandan.

Yang paling leceh dia bila nak tekan tepung tu guna penapis dia. Dah lah panas. Lepas tu memercik dalam air panas dan boleh terkena kaki kita. Kena hati-hati.

Tapi, ni memang all-time favorite. haha. Tahu bubur chacha tak? Lebih kurang macam tu lahh. Sedap makan waktu panas.

Scha tunjuk video bagaimana proses buat bubur anak lebah...




Sorry, buat korang terliuq! Ampunnn! Wiwiwiwi

Follow and let me know!

You Might Also Like

25 DOA SCHA DAPAT ANAK

  1. pernah makan bubur chacha je :) fisrt time dengar bubur anak lebah . hihhi

    ReplyDelete
  2. baru first time dengar pasal bubur ni... menarik! :)

    ReplyDelete
  3. Zumal ingatkan ada lebah dalam tu... hehe ^-^

    ReplyDelete
  4. tak pernah makan pulak ni..macam sodap!

    ReplyDelete
  5. rasanya mcm cendol kot? ye ke? saya x pernah makan hehehe

    ReplyDelete
  6. T_____________________T

    nampak sedappp dan manis dan menggiurkan dan melelehkan air liur. boleh tak kita nak rasaaa tapi bilaaa T_T

    ReplyDelete
  7. masa nampak scha post kat fb tu ingatkan betul2 anak lebah XD

    ReplyDelete
  8. tau, kat tempat cheq ini panggil bubur putri mandi, bahan sama cuma tepung tu kena gentel satu satu jadi bulat.... kalau lambat makan putri tu jadi montel besar gedabak hahaha...

    ReplyDelete
  9. ponah je makan...hahahahahahaha....buat gempak jer panggil nama bubur anak lebah..tp bubur anak lebah pon bole..HAHAHAHAHAHA

    ReplyDelete
  10. First time dengar pasal bubur anak lebah ni.

    ReplyDelete
  11. bubur anak lebah? baca tajuk rasa nk melatah rupanya bukan anak lebah betul2 huhuh....tertipu :-)

    aha..kiranya lebih kurang cara nak buat isi cendol lah ye cuma cendol tu lebih kecil dan licin mgkin kerana acuan nya

    ReplyDelete
  12. 1st time dgr nama bubur anak lebah. yg pnh mkn bubur chacha tu je. tp menari chachacha x reti la ahahaha

    ReplyDelete
  13. baru tau. sama rasa macam bubur chacha ea? konfem sedap kan.

    ReplyDelete
  14. serius x pernah makan lg.skali tgk mcm cndol j bentuknya kan

    ReplyDelete
  15. apa ni.. tapi nmpk sedap la...

    ReplyDelete
  16. Ya Allah memang terliur gila.. ni dia lebih kurang bubur chacha ye? mesti sedappp aihhh kak scha letak gambar lagi lah buat ina terliur T-T

    ReplyDelete
  17. First time tengok. Menariknya :)

    ReplyDelete
  18. Memang syiok berkumpul sesama sanak-saudara sambil rewang.
    Tapi, ada anak-anak kecik ni jarang join rewang. Setakat tengok je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat meramaikan..xD
      Tapi tak produktif.

      Delete
  19. ingatkan anak lebah betul2.. hahaha.. macam bubur caca yea..cuma tak ada warna sangat

    ReplyDelete
  20. bubur anak lebah .. fuhhh mcm sdap.. mcm tringin nak buat.. cmne ni kak? kekeke

    ReplyDelete
  21. Datang sini study cara buat bubur anak lebah. Tetiba jadi teringin!

    ReplyDelete

Semoga Scha dapat BABY dengan secepat mungkin. Amin :)

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook