Something to ponder...

Monday, November 17, 2014


Assalamualaikum. Hai semuaa!

Quotes to think.

Do you think? 

“People who have it too easy in early life have a disadvantage for later on, because they get to thinking that everything is going to be easy.”  -- Mildred S. Dresselhaus 


Contohnya macam anak orang kaya lah kot. Apa nak semua dapat. Tapi, bila dah besar and kena buat keputusan sendiri, semuanya jadi ke laut.

Tapi, tak semua. Ada je anak orang kaya ni pandai plan untuk masa depan. Ada yang pandai invest untuk masa depan.

Yang ni yang spoil brat gila-gila. Yang manja terlebih. Yang mintak bebukan kat parents. Teringat cerita Charlie Chocolate Factory yang mana budak perempuan tu paksa Daddy dia dapatkan apa yang dia nak even the ridiculous thing. Ayah dia pulak ikut je cakap dia. haha. Siapa ingat cerita ni?

Charlie and The Chocolate Factory (2005)

Aku ni even anak tunggal, mama ayah tak manjakan aku sangat. Tak semua aku mintak, aku dapat 'PAPP' sekelip mata. NO. Kekadang it takes years or months. Selalunya benda gadget aku mintak. Macam handphone and laptop. Nak pujuk beli camera, tak tercapai lagi. haha.

Sebenarnya kan, aku tengah dalam keadaan mental breakdown sebab masih tak dapat kerja lagi. Jawapan interview masih tak dapat lagi. And keadaan itu buat aku sampai termimpi-mimpi. Lagi-lagi bila bukak je fb, ada kawan yang dah dapat kerja. Ahh. Sedihnya. Yang paling best, bila tengok kawan pergi overseas sebab kerja and rasa experience negara orang. Huwaaa. Rasa nak nangis. Pinjam bahu please? :(


Lebih parah bila orang sekeliling asyik tanya the same question, 'Sya tak kerja lagi ke?'. And it truly break my heart. Tapi, nasib baik dapat parents yang jenis tak memaksa bila datang bab ni. Yang aku rasa sangatlah bersyukur. Parents yang jenis bersabar dengan soalan orang sekeliling. Huwaaa. Me love you mom and dad. Big time! 

Sabar, sabar, sabar, DOA. Insya Allah, Allah balas! Aminn!

Korang doakan Sya dapat kerja ek? *nangis hujung katil*

*scroll jobstreet*

Follow and let me know!

You Might Also Like

25 DOA SCHA DAPAT KAHWIN

  1. Saya doakan kak Scha dapat kerja cepat :)

    Tahu sangat macam mana perasaan bila orang asyik tanya dah dapat kerja ke tak.

    ReplyDelete
  2. akak pernah alami situasi Scha..paling akak sedih bila tak dapt keje yang paling akak nak..sabar dear, Inshaallah ada rezeki nanti.jangan compare diri kita dengan orang.

    ReplyDelete
  3. sama la kita sya..meh nk kasi bahu meh..*lap hinguih
    kengkwan yg xkja pun pkat2 kawen n ada anak..
    huwa! pinjam bahu jugak!

    ReplyDelete
  4. salam kenal scha... done follow sini.

    ReplyDelete
  5. amin ya rabbal alamin .
    Allah tahu apa cita cita akak and apa yg akak mahu...tapi,Allah tangguhkan dulu sebab nak tgok sejauh mana kesabaran dan keimanan akak......rezeki Allah dah tetapkan masing-masing..tinggal kita usaha je..bw,good luck utk result interview....
    amalkan solat sunat dhuha and baca surah Al-waqiah tiap tiap pagi..Insya-Allah apa yang kita nak Allah permudahkan :)

    ReplyDelete
  6. jangan risau, semua orang ada bahagian dan rezekinya tersendiri. yang penting kuatkan semangat dan jangan pernah putus asa.

    ReplyDelete
  7. xyah risau pon sha.. rezeki itu ad dimana2..
    teruskan berdoa dan yakin ya..
    Ayie pon masih blom ad kerja tetap.. just jadi guru ganti2 shje..

    Keep pray dan inshaAllah, lambat ataupun cepat pasti akn dimakbulkan..

    ReplyDelete
  8. lahai kesiannya... mintak mahap lah kalau saya update pasal jalan2 keluar negara menguris hati yer...

    ReplyDelete
  9. relaks lah Scha, Mieza pun belum dapat kerja lagi sebab tu keje part time at least ada la dapat a few hundred nak tampung hidup. InsyaAllah sooner or later dapat la keje full time :)

    ReplyDelete
  10. yeah.. ingat lagi citer tu.. menyampah betul ngn budak tu.. hehehe.. insyaAllah kak sya dapat... sabar ye..

    ReplyDelete
  11. Memang betul pun.
    Ape nak semua dapat.
    Bila dah dewasa taktau berdikari.
    Totally dependent..hampeh je.

    ReplyDelete
  12. Will pray for your best.
    Semoga cepat dapat kerja...
    Nanti boleh belanja akak lagi.
    Hehehe..

    ReplyDelete
  13. Scha : jgn sedih2...maybe rezeki Scha lambat sikit..mana tahu Allah akan beri yg lebih baik ye...in sha Allah..adik sis JM pun almost a year graduate from UPSI until now x dpt mana2 panggilan..already daftar Job Street

    ReplyDelete
  14. adalah hikmat tersembunyi disebalik semua tu
    apapun akak doakan moga dipermudahkan segala urusan scha ye =)

    ReplyDelete
  15. Rasa macam best je cerita Charlie Chocolate Factory tu. nanti nak try cari ahhh...
    apa yang anak2 mintak jangan dituruti sangat, takut mnyesal di kemudian hari

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bdk zmn skrg rmai yg gedik.parent pun mnjekn sgt..huhu
      Pencarian Sponsor Diperlukan

      Delete
  22. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  23. jadi blogger pun kja juga kan

    ReplyDelete

Semoga Scha dapat KAHWIN dengan secepat mungkin. Amin :)

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook