#SCHABEAUTY -- BE Beautiful Be You Event from Muse by Watsons

Wednesday, November 19, 2014


Assalamualaikum. Hai semuaaa!

Haiyaakk *pakai bandana kat kepala dan mula menulis!*

*entry panjang, harap bersabar*

Sihat ke semuaaa? Lately ni, rasa malas membuak-buak. Hhaa. Apa-apa ntah. Tapi, kena lawan sifat malas ittew. Kalau tak, semua benda tak jadi. Hhaa.

Baiklah. Ingat kah engkorang dengan entry Teaser -- Muse by Watson itu? Hhaa. Ada gak yang menanti bila aku nak update terutamanya kak Farah FAMF Tower. Sorry kak, scha kena update bebetul sebab ada pertandingan entry paling kreatif. Haha. Kot lah kreatif.


Pada 8 November 2014 (Sabtu) yang lepas, komuniti Butterfly Project telah menjemput hampir 20 blogger untuk sama-sama menconteng muka mereka oleh Be Creative Makeup dari Muse by Watsons. Muse by Watsons telah menambah satu lagi koleksi makeup mereka pada harga yang sangat berpatutan dan berkualiti! Wewiitttt.

Gigihlah aku bergerak dari Seremban ke Sunway Pyramid untuk menadah muka kepada makeup artist (MUA) mereka. Haha. Memang kena datang dengan muka tanpa sebarang mekap. Itupun aku calit sedikit celak kat mata. Itu je. Haha.

Aku gerak dalam kul 11 pagi dari Seremban ke KL Sentral naik tren. Then, naik LRT dan jumpa dengan Innanie Arifin kat stesen Klana Jaya. Untuk ke Sunway Pyramid, perlu naik bas U63 ke Sunway. Baru aku tahu bagaimana nak ke Sunway. Nasib baik ada Nanie. Takdelah aku menggelupur kat sana. Haha. Sampai Sunway dalam pukul 1 petang. Even start 2.30 petang.

Sunway Pyramid tu sangatlah besar okay. Jenuh kaki mak jalan. Sampai-sampai je, terus register, diberi lucky number plus belon dan di bawa terus ke meja mekap. Muka aku dah lah peluh-peluh minyak ni. Haha. Nasib baiklah MUA tu bersihkan muka aku sebelum apply makeup. Oh yer, nama MUA aku tu Sarra Chin.


Aku diberi pilihan nak mekap yang macam mana. Natural, Glamour, Funky, Romantic. Aku pilih FUNKY sebab nak nampak lain sikit. Haha. Barulah cur lass gituu. Hikhik. Sambil mekap-mekap tu, boraklah kejap dengan Sara ni. Macam cerita ada. Mostly cakap pasal mekap lah....

Cakap pasal mekap Be Creative Makeup ni kan, meh nak cerita sikit pasal latar belakang Be Creative Makeup. 

BE Creative Make Up is the first professional make up brand that offers advanced formulas and cutting-edge design at affordable prices. A line of 100% pure make up luxury, with professional formulas and intense colours, for multi-faceted beauty that is highly affordable.
Like a beautifully cut diamond, BE believes that every woman is unique, brilliant and multidimensional; she is daughter, mother, sister, earth mother, working girl, seductress, goddess, icon and so much more. BE empowers women to embrace, articulate and express each facet of their being in every moment; every sensation and every dimension of who they wish to be.
The BE team works exclusively with make up professionals alongside make up artists to design exceptional shades and superior textures. Produced with established European laboratories, BE ensures that all its products are produced using high grade ingredients, rich pigments, and that the products are paraben free. The ergonomic, ultra-chic pack design is inspired by how, when and where women use their makeup.
BE is for all women who are passionate about make up. Women who are not afraid to define their own trends and express their individuality!
The four commandments of BE: 
                 - Embrace the new
                 - You are wonderfully unique
                 - Make trends your own
                 - Express yourself with make up.

Be Creative Makeup is basically about your confidence. Confident when meeting with strangers, client and even your friends. Tak perlu takut-takut nak keluar rumah, nak pergi kerja. Makeup hanyalah pembantu untuk korang rasa yakin. Kalau diri sendiri rasa tak yakin, macam mana nak keluar dan bergaul dengan orang. Hidup adalah hidup bermasyarakat. Nak tak nak, memang kena hadap dengan orang jugak. Well, that's the truth. 

Bagi aku, orang tetap akan tengok kau dari first impression. Ingat tak entry aku tentang first impression? Hhaa. Bila orang kata, 'mekap-mekap ni aku tak suka lah. Rimas. Tebal sangat mekapnya.', aku dah macam 'Ermm. Apa nak cakap ek?'. Mekap tak semestinya tebal nak mamp*s. Kalau keluar rumah, calit foundation, eyeshadow, celak, blusher dan lipstick pun dah kira sebagai mekap dah. 

Aku tahu pembaca blog Scha Nazri ni kebanyakannya perempuan. Lelaki berapa kerat je. Sebab tu aku suka share pasal mekap ni dengan korang. And apa yang buat aku happy ialah berupaya menaikkan semangat seorang +Siti Aisya Ibrahim yang nun jauh di Jerman untuk belajar sikit-sikit pasal mekap. Betul. Bila Aisya kata dia inspired tengok aku suka mekap, keterujaan aku berada di tahap yang maksima. At least apa yang aku tulis dapat buat Aisya suka dan nak belajar tentang mekap dengan lebih lagi. Lepas tu persahabatan kami bawak ke whatsapp dan banyak cerita pasal skincare, mekap, and mekap storage. Hehe. 

Dan..

Apa yang aku paling suka dengan BE Creative Makeup ini ialah, foundation dia yang sangat light weight. Rasa ringan je kat muka. Tak rasa macam letak tepung gomak sekilo kat muka. Letak sikit je dah boleh cover untuk seluruh muka. Sukaaaa. Lepas tu dia ada dua jenis, Diamond Dew Glow Foundation dan Feather Finish Matte Foundation. Yang Diamond tu effect macam glowing kat muka. Sesuai untuk sesi photoshoot. Yang feather finish tu sesuai untuk pakai hari-hari sebab nampak au natural gitu. haha. Untuk sesi ni, aku pakai Feather Finish Matte Foundation. Sebab aku suka MATTE! wiwiwiwiwi. Kalau korang jenis tak suka pakai foundation tebal-tebal, baiklah korang cuba range products BE Creative ni haaa. Berbaloi!



Setelah di apply foundation. Nampak sekata je kan kan kan? Pakai sikit je dah cukup untuk satu muka!

Then, pergi lah ke next seterusnya di mana pakai eyeshadow, eye liner, mascara, blusher dan akhir sekali pakai lipstick. Hehe. Nak lihat hasilnyaaa?


*details*

Tak nampak ke-funky-an nya sebab mata aku jenis labuh. So, kena pakai eyeshadow yang agak banyak di bahagian atas mata. Ini pun still tak nampak jugak. Stress aku. Hhaa. Haaa, eyeshadow dia quite pigmented jugak taw. Macam-macam jenis colour ada. Pilih aje lah yang mana kesukaan hati. 


*swatches*

Lipstick juga ada banyak colour. Mak aihh. Boleh berpinar and rambang mata dibuatnyaaa! Homaiii.

 

Boleh dikatakan, dari pangkal dahi hingga ke pangkal dagu, semuanya BE Creative Makeup ada. Basic macam eye liner, mascara, blusher dan juga berus mekap pun BE adaaa. Harga quite affordable to me. Tak mahal sangat macam high-end punya product macam NARS, MAC, BOBBI BROWN. Satu tips aku, kumpul mekap pelan-pelan. Jangan beli semua sekaligus. Tak makan seminggu korang kang. Haha. Pelan-pelan beli barang mekap. Wiwiwiwi. 





Kemudian kami semua diberi penerangan lebih lanjut tentang product Be Creative Makeup oleh PR mereka iaitu Amanda Gan! Teruja dengar dia beri penerangan. hehe. Eksaited!


Akhir sekali, kami diberi goodies! Yeayyy. Siapa tak suka goodies, dia tipuu! hahaha. Meh aku nak share apa yang aku dapat through event ni.


Alhamdullilah. Sekitar dalam pukul 5 petang, selesai lah semua blogger buat makeover. Macam-macam jenis look adaaa. Awww. Cantik-cantik semuanyaaa. Heheh. Termasuk lah kitew kot? hiks. 





Scha nak ucapkan TERIMA KASIH banyak-banyak kepada Tammy Lim, Innanie Ariffin, Caroline, Butterfly comunity and also Muse by Watson sebab beri peluang begini. Ramai yang pelik macam mana Scha boleh datang dari Seremban semata-mata untuk event ni. Well, sebab minat mekap dan juga blogging. Kalau tak minat, memang Scha takkan datang sejauh ini. Betul tak? Semua orang ada minat masing-masing. Whether you support or you break down the spirit. Terpulang. Wiwiwiwi.

Haaa, ada contestttt! Weeee! Bagi sesiapa yang free dan dekat dengan Sunway Pyramid, korang boleh pergi sana and minta untuk FREE MAKEOVER, selfie dan upload kat Instagram! Pastikan ada hashtag yang disediakan taww! Seriuss. FREE MAKEOVER!


Untuk maklumat lanjut, boleh lah ke ...



Sunway Pyramid 
LG1.59, Lower Ground One,
No 3 Jalan PJS 11/15
Bandar Sunway
47500 Selangor Darul Ehsan

Opening Hours: 10am - 10pm

The Butterfly Project:

Eh, ada PDF tentang Be Creative Makeup taw. Siap ada tutorial sekali. FREE. hehe. Enjoy!


Follow and let me know!

You Might Also Like

27 DOA SCHA DAPAT ANAK

  1. waa.. bestnya. tak pernah lagi pergi muse :) nice

    http://iolacaviarofficial.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. wow, shukenyer bila dimake up. fev mamamyja nih touch up2 face nih.. kalau der event cam nih ajak la mamamyja.. ^_^ hihik

    ReplyDelete
  3. betullah kan, sebab minat kita sanggup buat apa aje =)
    tapi cantiklah make up dia =)

    ReplyDelete
  4. woahhhh bestnyaaaa.... tak reti nak make up sendiri. biasa2 je dengan bb cream and lip tint.. hihi

    ReplyDelete
  5. Eh, gambar kita pun ada.. weee ^_^

    ReplyDelete
  6. Cantiknye! Terus nampak kak scha berbling2 gitew. Ana pun minat mekap. Lagi2 housemate baru ni pun gila mekap gak. Hahaha.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  13. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nk join jugakkk.xprnh dimekap oleh org lain lg. Lain kli ajk den skli eh ;)
      Pencarian Sponsor Diperlukan

      Delete
  20. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  23. owh barang make up muse dari watson rupanya

    ReplyDelete
  24. pehh sgt awesome..
    sgt cantek makeup gini ^-^

    ReplyDelete

Semoga Scha dapat BABY dengan secepat mungkin. Amin :)

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook