Are you fernweh?

Thursday, November 27, 2014


Assalamualaikum. Hai semuaaa! Pagiii!

Harini rasa nak share perkataan baru. Dah ala2 macam kak Farrah FAMF Tower pulak. hehe. Kak Farrah ni suka share perkataan baru. Yang macam kita jarang ataupun tak pernah dengar. Thumbs up!


fernweh [feyrn-vey]

-- (noun) This wonderful, untranslatable German word describes the feeling of homesickness for a far away land, a place you have never visited. Do not confuse this with the english word, wanderlust; Fernweh is much more profound, it is the feeling of an unsatisfied urge to escape and discover new places, almost a sort of sadness. You miss a place you have never experienced, as opposed to lusting over it or desiring it like wanderlust. You are seeking freedom and self-discovery, but not a particular home.   (via caroldanvers)

Fernweh ni macam kita rindukan sesuatu tempat yang tak pernah kita pergi. Pernah rasa tak perasaan macam tu? Bagi umat Islam, semestinya rindu kan Mekah dan mesti rasa tak sabar nak jejakkan kaki ke sana (bagi yang belum pernah jejak) kan?

So, ada lagi sebarang tempat yang korang rasa rindu tapi tak pernah pergi? Ataupun korang baca buku and rasa teringin sangat nak pergi ke tempat itu? Meh lah share.


Follow and let me know!

You Might Also Like

23 DOA SCHA DAPAT KAHWIN

  1. first time dengar/tahu. berbelit pulak lidah ni nak menyebutnya.. hhihi. saya nak g korea & belanda. hihi

    ReplyDelete
  2. fernweh sgt kat makkah,madinaH and yg ketiga korea ..HAHAHAHAHAHAH

    ReplyDelete
  3. yehaaa.. mestilah ad deh tmpt yg ayie rindukan..
    semoga dpt jejakkan kaki kesana kelak..

    ReplyDelete
  4. Ohhh, patutlah macam kena seru je ke mari pagi ni! Hi, Scha! Sorry lama tak singgah,..line internet menyiputtt. Fernweh?! I like!!! Well kalau sentuh tentang rindu amat + 'seeking freedom & self-recovery', I'll opt for London, UK & Bandung, Jakarta :)

    ReplyDelete
  5. teringin nak pergi Krabi. orang cakap pulau dia cantikk :)

    ReplyDelete
  6. owhhhh itu maksudnye "feyrn-vey" ni.. Mekah la tmpt yg rindu sgt nak pegi wlupon x pnh pegi :)

    ReplyDelete
  7. teringin nak pergi korea. hahah. mungkin lepas terjebak dengan drama korea. :)

    ReplyDelete
  8. adoi,tadi baca tajuk akak, ha, are you what??

    bila dah baca, ooo, itu maksudnya. teringin gak nak g Mekkah and Madinah. one day ^^, and london! and NZ!! haha.

    ReplyDelete
  9. seharusnya nak ke mekah.. skarang ni nak abaikan tabung travel. mnabung untuk ibadah pulak..

    ReplyDelete
  10. Banyak sangat tempat nak pergi!

    ReplyDelete
  11. hahaha wowww!!
    teringin nak gi istanbul aku datang. yehh ^-^

    ReplyDelete
  12. cikfafa pulak nak pi pulau2 yang ada pantai yang cantik2. hehe

    ReplyDelete
  13. hai scha! amboi bahase german lah! :D

    ReplyDelete
  14. fernweyyhh hihi
    Thanks kak sbb tambah vocab qila hihi seriously a new word learned!!! Alhamdulillah hehe.

    Ofcs lerrr qila ada banyak fervey in my heart hikhik

    ReplyDelete
  15. Dapat belajar perkataan baru ^-^

    ReplyDelete
  16. berbelit nak menyebut. hehe. 1st time dengar ni.

    ReplyDelete
  17. Tpt pertama di luar negara yg akak nk pergi ialah Mekah

    ReplyDelete
  18. Wahh hari ni dapat perkataan baru... Hm ina teringin nak pergi New York hehe..

    ReplyDelete
  19. word baru :)
    teringin nak pergi tempat mcm dlm buku rokok nan sebatang - nami :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempat macam mana budak? describe sikit :)

      Delete

Semoga Scha dapat KAHWIN dengan secepat mungkin. Amin :)

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook