BASIC PINK SMOKEY EYES PLUS TUTORIAL! #makeupbyschanazri

Saturday, October 25, 2014


Assalamualaikum. Haii semuaaa!

Yeayyy. Aku keluar minggu ni, so, memang akan ku contengkan muka ku dengan mekap! hahaha. 

Dah alang-alang mekap bagai nak rak ni, afdal lah kiranya aku berkongsi dengan korang. Ada yang suka mekap, ada yang tak suka mekap. 

Setelah dibaca komen korang kat entry #makeupbyschanazri aku yang lalu, ramai yer yang jarang mekap, tak suka mekap, takde masa nak mekap dan sebagainya. Aku banyak masa sangat kat rumah, that's why lah aku nak cuba hobi baru aku ni haaa. Bak kata orang tua, 'monghabehkan boreh yooo'. Gitulah kisah hidupku di rumah. hehe. Nasib baiklah mama ayah seakan merestui minat baru anak dia ni haaa. Menjahit tak suka. Banyak kali dah mama suruh belajar menjahit. Boleh tu boleh, tapi, nanti dulu lah. hehe. 

Okay. Marilah baca tutorial yang aku buat ni haaa. Kasi share sikit. Macam penghargaan gitu. kah!

Meh lahhhhhh.


  • Letak eye primer ataupun warna PUTIH untuk sinarkan lagi bahagian kelopak mata
  • Oleskan warna PINK di bahagian kelopak mata sehingga ke luar crease mata supaya warna PINK tu nampak. Selalu lah check mata supaya bila bukak mata, nampaklah warna PINK itu. 
  • Kalau pekat sangat PINK, ambil BLENDING brush ataupun berus yang lembut dan beruslah PINK itu. Ataupun, ambil warna yang lembut daripada pink, dan berus lembut je di bahagian mata itu
  • Tempekkan (bukan sapukan) warna HITAM di outer V mata. Bahagian tepi luar mata, tempeklah warna HITAM di situ. Buat macam bentuk V gitu. Slow-slow je. Jangan rush. Buat kedua-dua belah.
  • Guna BLENDING brush, ambil warna COKELAT (brown) dan sapu di bahagian atas warna hitam dan pink. Tujuan; nak kasi lembutkan eyeshadow itu. 
  • Always check the colors on both sides. 
  • Pakai eyeliner di atas dan bawah mata kalau nak kasi dramaaa. Kalau nak lembut je, gunakan BLACK eyeshadow untuk eyeliner dan lukis di atas mata sahaja. Dah lama tak pakai celak di atas dan bawah mata. 
  • Untuk menyerlahkan mata, gunalah WHITE/GOLD eyeliner di kelopak bawah air mata (water line). Kalau pedih, better stop. Sebab memang kena praktis selalu untuk tak kasi mata merah cepat.
  • Di bawah tulang kening, sapukan sedikit warna cokelat matte atau putih untuk terangkan lagi bahagian atas mata. 
  • SIAPPP!


Ini smokey eyes versi aku. Bukanlah perfect sangat. Tapi, kalau korang tahu asas smokey eyes, Insya Allah, senang je lepas ni. Yang berubah hanyalah warna utama sahaja. Macam warna PINK di atas, korang boleh ganti dengan warna biru, ungu, kuning dan sebagainya. 

Kalau bosan kat rumah, cubalah try tutorial ni. Kalau bosan okay. Kalau takde masa, baca je lah entry ni. hehe. Chill je baca entry ni okay :)

Insya Allah, Ahad ini aku akan ke Shah Alam (lagi) untuk kursus mekap anjuran sepupu aku. Aku ambil kelas ni maksudnya aku serius tentang seni make up ini. Pelan-pelan aku kumpul barang mekap even murah. Bila dah stabil nanti, bolehlah aku bergerak ke jenama mekap yang berjenama. Amin.

Kalau ada soalan, jerit je kat bahagian komen okay. Segala jenis komen yang masuk dari korang, amatlah aku hargai. Muah ciked! :* ^^
Follow and let me know!

You Might Also Like

31 DOA SCHA DAPAT KAHWIN

  1. huuurm kalau CT ni memang tak menjadi lah mekap smoki smoki kekeke.. pandai guna eye liner saja. tu pun comot lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau suka, boleh teruskan. hehe

      Delete
    2. sukaaaaaa tapi tangan ni tak berapa reti. pakai eye liner aje..

      Delete
  2. Hahaha, detailnya penerangannya. T_T tapi sayang, kita ni. hahaha. nak bermekap dalam rumah je, keluar hanya sapu bedak giteww. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. aina budak lagi. takpe2. nnti dah besar sikit tahulah nak mekap2 ni. hehe

      Delete
  3. Wah, Scha nie memang berbakat la ^_^

    ReplyDelete
  4. Cantiklah make up nya.

    ReplyDelete
  5. wahhhhhh...dah boleh bukak bisnes make-up pengantin nih :D

    ReplyDelete
  6. teringin nak buat smokey eyes kat mata nih.. tapi , belum ade skill utk conteng2 kat muka.. hooho

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh, kalau teringin, buat jeeee. conteng2 muka sendiri lagi baik dri conteng muka org. haha

      Delete
  7. terbaik r tutorial camni. nak beli mekap xde duit lg. hehe. akan datang le nampaknye XD

    ReplyDelete
  8. wah nice tuto.. skg malas nak makeup.. cuma rajin ngok tuto makeup ja. hahahah

    ReplyDelete
  9. Amboiii jadi mekup artis la pasni...
    Ayu plg berat pon pakai eye liner je...
    Kaler2 ni tak pandai

    ReplyDelete
  10. Menjahit best tau.
    Kalau ada masa rasa nak pi kelas menjahit je..

    ReplyDelete
  11. Sangat cantik, Dik! Scha memang talented! Moga impian Scha dalam bidang calet-coret ni (excuse my language) akan jadi kenyataan.

    ReplyDelete
  12. akak pernah try mekap kaler pink, tapi nampak cam mata bengkak nangis sepanjang malam.terus wipe, pakai eyeliner je.hehe.pandai scha mekap,senanglah bisnes.

    ReplyDelete
  13. cantek...scha, u have inspired me to buy make up...skrg dok godek2 website cari mekap...arghhh dah gae orang mengandung anak pompuan plak kita ni :D ehehhehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. seriuslyy? hahha. Bestnya dpt inspired aisya beli mekappp. hehehe.

      Eh, aisya dh pregnent keee?

      Delete
    2. mane ade pregnant lagi..kite period ni hah...heheheheh :D sje je ayat, konon2 org mengandung ank pompun suka main2 mekap...ehhehehe :D

      Delete
  14. pink and black- always is a great combination!

    suka transition colour of pink and black tu. that's a good blending skill.

    kalau blend slightly upwards above crease mesti lagi menyerlah for your eye shape!

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah. tak nampak sangat warna tu sbb tak blend sampai habis. hehe. Thanks for the heads up!

      Delete
  15. kalau qila kaya sumpah qila upah akak jadi qila punya MUA.
    eh hiks. <3333
    so pretty lah kak ish <33

    ReplyDelete

Semoga Scha dapat KAHWIN dengan secepat mungkin. Amin :)

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook