Kenapa kita jangan berkenalan/bercinta lama-lama?

Tuesday, September 30, 2014


Assalamualaikum. Hai semuaaaa!

Pernah terfikir kenapa Allah suruh kita bercinta selepas kahwin? Pernah terfikir tak kenapa kekadang kita bosan dengan pasangan walaupun dah lama bercinta?

Pernah terfikir akan semua ni?


Eh, ada juga kekawan aku yang lama bercinta akhirnya ke jinjang pelamin. Tapi, ada juga bercinta bagai nak rak tapi akhirnya putus di tengah jalan. 

Ada jugak yang bernasib baik bercinta selepas kahwin dan kehidupannya bagaikan gula-gula sekiranya kedua-duanya berlandaskan agama Islam. Sebagai contoh? Dena Bahrin contohnya. Tak ke sweet tengok mereka berdua hidup bahagia seperti dalam Instagram? Dah lah comel betul Saif anak mereka. Ermm, luar kita tahu, dalam? Allah je yang tahu kan?

Yang penting, nawaitu masing-masing. Berkahwin kerana cintakan Allah dan Rasul ataupun cinta kepada pasangan melebihi cinta kepada-Nya. *deep thought*

Bercinta lama-lama pun tak elok sebenarnya. Peluang untuk bosan dengan pasangan itu akan tinggi. And at some point, tak perlu nak selalu text atau call dan hanya perlu text Selamat Pagi dan Selamat Malam sahaja. Hmmm. 

Kalau sesiapa yang masih belum dapat mencari pasangan, suruh parents je carikan kita pasangan. Insya Allah, mereka tahu yang terbaik untuk kita. 

Follow and let me know!

You Might Also Like

16 DOA SCHA DAPAT KAHWIN

  1. Erm ada benarnya juga...

    Kadangkala manisnya kurang terasa jika dah pernah rasa dulu...

    ReplyDelete
  2. yup! setuju sgt! pernah nmpak sendiri depan mata bila kwan yg bercinta selama 7 tahun akhirnye ptus mcm tu je

    ReplyDelete
  3. yup true indeed Scha ! xyah lah becinta lama2.. buang tenaga + buang duit je.. mmg manis becinta lepas kawen.. yakin je yg segala kejadian Allah tentukan :)


    psstt.. ana tukar url baru :
    ana-mizu.blogspot.com


    *tgh figure out kenape url baru ni tak terupdate kat bloglist (die masih redirect ke url lama bila klik kat bloglist) T_____T

    ReplyDelete
  4. wah! serius entry scha kalini hurm itulah bila bercinta lama-lama sampai tak tahu dh nak buat apa. dah mcm tak ekslusif pula apa nk buat lepas kahwin tapi kita harap lepas kahwin dengan lelaki yang sama sejak 7 tahun ni , jadi lebih manis sangat manis sampai kene diabetis jaahahhaa

    ReplyDelete
  5. @Ein Farah anything could happen in any time. wuwuuw

    ReplyDelete
  6. @anamizu itu lahh. tgh work out dgn pasangan pasal ni.

    ReplyDelete
  7. @Liyana Lunia. Alhamdullilah. Insya Allah yiying kekal hingga ke syurgaa! Amin! :)

    ReplyDelete
  8. sebagai orang yang pernah merasa bercinta tu macam mana, mieza pun setuju dengan point post ni scha. bila tiap2 hari jumpa, lama2 rasa macam takde apa nak dikata lagi. kalau time jarang contact, kejap ada kejap takde, barulah rasa sweet tu apabila contact. biarlah berpada-pada masa belum sah lagi.

    *kalau boleh nak tuang nasihat ni kat adik2 yang baru nak up tu haa tapi depa mana nak dengar kata XD

    ReplyDelete
  9. selalu trpikir. couple2.. last2 putus.. couple pastuu salu jumpa..hah ni lg parah bole cpt jemu.. bila kawen.. xthu la cmne.. walaucmne ponn.. Kalo ALLAH da tetapkan die jodoh kite.. cmne skali ponn cara DIA temukan kite.. inshaallah smpai jannah. amiin ;)

    ReplyDelete
  10. alaa...x pernah bercinta lagi nih...

    ReplyDelete
  11. yup yup.. xmo lah bercinta lame2
    dok kehulu hilir last2 tak jadi
    pengalaman ayu sndiri
    huhuhuhu

    ReplyDelete
  12. Menyesal rasanya bercinta lelama dulu...

    eh dulu la...

    ReplyDelete
  13. eeerk.. makan dalam sungguh yang ni. trringat kekasih gelap :p apa jadi kat diaaa tatau dah..

    ReplyDelete
  14. Aah kan..
    Elok bagi kat budak-budak skolah jugak ni.
    Kecik2 dah panggil ma - pa.

    ReplyDelete

Semoga Scha dapat KAHWIN dengan secepat mungkin. Amin :)

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook