Cabaran 30 Hari, #19 -- Resepi Scha Suka (bolehlah) Masak

Tuesday, September 23, 2014


Assalamualaikum. Hai semuaaaa!

Mak aihh. Dah ketinggalan kereta api betul aku ni haaa. Aaaa, takpelah. Malas dah nak cabaran pukal. Bhahaha. Kita buat pelan-pelan je laaa naa. Slow and steady gituu.

Baiklah. Let's check it out!

Cabaran 30 Hari, Hari Kesembilan belas -- 1 Resipi Scha Suka Masak

Resepi ni bukanlah suka masak pun. Cuma haritu nak share pasal resipi ni, tapi, dah alang-alang ada cabaran, masukkanlah sekali. Resipi ni mudah, tapi kena bersabar sikit. Penyediaan, lebih kurang 1 jam dan sesuai dijadikan minum petang gitu. Kot bosan makan cekodok je tiap-tiap petang, apa kata ce try churros ni. Kalau tak habis pun, boleh simpan untuk pagi esok. Sedap gitu.

Churros dengan Cokelat Panas
(Churros with Hot Chocolate)


Inilah rupanya churros yang aku buat. Macam-macam bentuk. Biasalah kan, baru first time buat. Gigih aku membuatnya. Petang haritu terliur tengok insta kawan tayang churros ni haaa. Dia memang ambil tempahan. tapi kat Johor. Jauh benor kalau nak ordernya. So, dengan bersemangatnya aku men-google resipi Churros. Bahan-bahan pun dah adaa. Apa lagi, bersilat lah aku kat dapur. Wiwiwi

Oh yer. Aku belajar pakai youtube je ni. Korang boleh tengok video ni. Ikut step by step taww.

Bahan-bahan dia pun sikit jeeee.

1 cup water
100g unsalted butter
2 cups plain flour
1/4 tsp salt
2 eggs, 
Vegetable oil, to deep-fry
1/2 cup icing sugar mixture, sifted (optional)

Cara-cara



Tips:
1) Selepas letak telur and kalau rasa macam lembik je, tambahkan sedikit tepung. Biar dalam bentuk doh. Lembut je doh tu. Macam senang nak handle.
2) Gunakan penyemprit yang sesuai. Yang acuan dia besar sikit. Jangan yang acuan dia kecik je. Sampai ke sudah tak habis. Hehe.
3) Minyak biar panas. Masak sekejap-sekejap je. Kalau lama-lama nanti, boleh hangus. Senang buat satu persatu. Biar lambat, asalkan tak hangussss.

Cokelat panas:

1/4 butter
Susu pekat manis (ikut kemanisan korang)
Cokelat masak

Cara-cara

1) Guna teknik DOUBLE BOILER
2) Masukkan butter sampai cair.
3) Masukkan susu pekat manis
4) Masukkan cokelat masak
5) Kacau sampai sebati
6) Manis ikut sukaa taww. Jangan maneh-maneh pulak. Kencing maneh nanti. Den tak bertanggung jawab.

SIAP!

Hidangkan bersama churros. Cara nak makan? Celup je churros dalam cokelat tu. Konpem terangkat tak turun-turun! Hahaha.

...

Follow and let me know!

You Might Also Like

19 DOA SCHA DAPAT KAHWIN

  1. Scha, hantar kat akak semangkuk! Nak,....

    ReplyDelete
  2. aduh, sungguh menggoda nmpknya kena try ni:)

    ReplyDelete
  3. nak sikit...nampak sedap bebenor

    ReplyDelete
  4. uihh nampak sedap..
    tak pernah nak makan lagi pon..
    takott lak xkene dgn tekak
    tapi kalau dah kene celup dgn coklat tu mcm bleh meleleh je

    ReplyDelete
  5. thank you scha sebab share cara nak buat ^_^

    ReplyDelete
  6. halamak kenapa mengundang sangat ni? nak masak sini duk hostel lak.. recipe dah ada haha. nak kene book mark

    ReplyDelete
  7. pehhh nampak sodapppp!!!! btkan utk kite skett..hihi

    Nadyya xbminat bt ala2 mcm kuih nii.. lau masak lauk bole laa.. hahah

    ReplyDelete
  8. Omg! Menggoda hati rupawan churros kak scha ni. Huhu. Thanks share resepi.

    ReplyDelete
  9. pic last tu hasil scha buat sendiri?..boleh buat restoran nih

    ReplyDelete
  10. ermm..nampak mcm sdp..datang dari langit singgah follow

    ReplyDelete
  11. yey nak buat makanan petang ni nyamnam

    ReplyDelete
  12. Amboi.. English style sangat tau.. Ber churros segala.. Akak tak pernah try lagi.. Nanti bolehla ni try wat minum petang.. Sedap pulak nampaknya tu.. Hehe..
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  13. apa saja kalo mkn dgn chocolate mmg terangkat x turun2 dah kan scha ! hahaha

    ReplyDelete
  14. Datang sini pagi Jumaat, tergoda lagi buat kesekian kalinya dengan churros tu!

    Oh, akak tag Scha :)
    Versatile Blogger Award #2

    ReplyDelete
  15. alahai dapnya dik..mmm, lpas pantg blh mkn x erk?

    ReplyDelete
  16. salam.. huhu.. mengidam tengok churos... nyum..

    ReplyDelete
  17. uit dap nye scha. nak gak rasa. hehe

    ReplyDelete
  18. pergh! sedapnya churros tu!!!

    ReplyDelete
  19. Sodapnyer kalau Scha dapat bagi sikit ^_^

    ReplyDelete

Semoga Scha dapat KAHWIN dengan secepat mungkin. Amin :)

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook