Cabaran 30 Hari, #18 -- Siri TV Kegemaran

Thursday, September 18, 2014


Assalamualaikum. Hai semuaa!

Yeayy. Cabaran ke lapan belas! Dah nak habis dah ni. Semoga istiqamah lah hendaknya. Hahaha.

Cabaran 30 Hari, Hari Ke lapan belas -- Siri TV Kegemaran

*betulkan tekak, insert slang British*

Well, for your information, ai lebih suka drama series omputih. Ai tak beberapa gemar dengan drama melayu. Jalan cerita is sooooo predictable. Selain itu, ai suka juga drama series Korean. Tapi, tengoklah. Kalau rajin, satu series ai khatam. Tapi, cerita The Heirs tu sampai sekarang ai tak habis tengok lagi. Nak dibuang, takut nak tengok pulak. Paham tak dilemma ai ni? 

Tapi, kalau series omputih, ai akan tengok habis-habisan. Terutamanya bila nak makan. Zaman belajar dulu gini lah. Lepas satu episode, beralih pula ke episode yang lain. Omputih je. Yang lain, ai skip-skip je. Don't ask me why okay. 

Ai ni kalau nak layan drama series, ai kena tengok dari season pertama sampailah yang the latest. Kalau tak, memang ai tak faham jalan ceritanya bagaimana. Bila dah ada complete season, barulah ai berhumpas pulas tengok. Kepuasan gitu. 

Jadi, ai akan list 2 favorite drama series ai. Omputih of course. 

1) How I Met Your Mother

-- Ai memang personally suka jalan cerita HIMYM ni haaa. Ai memang follow dari awal season. Sanggup download balik season mana yang hilang sebab nak tengok balik. Cerita ni kalau tengok banyak kali pun takpe. Comedy romantic gitu. Cuma season last dia agak sedih sikit. Maybe sebab season last tu semua dah matang, so, jalan cerita dia agak serius sikit.
-- HIMYM ni sangat pentingkan persahabatan. Kena terima baik buruk seorang sahabat dan tegur kalau tak appropriate. Tegur dengan baik dan berhemah. Dalam cerita ni, dorang guna method INTERVENTION. Di mana setiap orang akan tulis satu surat apa benda yang dia tak puas hati dengan orang berkenaan dan cakap depan-depan. Face to face. 
-- Anyway, I memang bagi 4.5 bintang untuk cerita ni. Memang puas hati. Pemilihan siapa mak dia pun ai sukaa. Very the sweet. 




The Mother ^^

2) Doctor Who

-- British's drama series
-- Cerita ni cerita fiksyen. Ada banyak alien dalam ni. Tapi, cerita ni sangat lah BEST! Hero dia time traveller and tak tua-tua. Kalau dia mati, dia akan regenerate balik. Tapi, muka orang lain. Sebab tu ada banyak Doctor dalam cerita ni.
-- Lepas tu, doctor ni pulak takde nama. Orang panggil dia The Doctor sahaja.
-- Best gilaa cerita ni walaupun alien dia asyik sama je. Geram. Cerita ni akan test imaginasi kita. Boleh tak bawa imaginasi yang cerita ini bawa kan. Haa, gitu. 
-- Dalam banyak-banyak Doctor, aku paling suka Doctor yang dibawa pelakon David Tennant. Hensemnyaa! Inilah doctor yang aku rasa paling hensem. Haa, David Tennant ni juga dulu pernah berlakon dalam Harry Potter #funfact
-- Nora bagi 5 bintang!


Untitled


The Doctor and his companions. Peneman kalau pergi adventure. 


Ini lah transport yang mereka guna untuk time travel. The Tardis. Nampak macam kotak telefon biasa kan? Tapi, dalam dia LUAS sangat. Macam satu tempat yang baru dalam tu. 

Secara keseluruhannya, seorang Scha sangat menyukai cerita yang unpredictable. Genre buku pun sama. Cerita unpredictable ni buat aku rasa 'Wow, hebatnya.!' Ada lagi satu cerita fisksyen yang agak weird, tajuk dia Fringe. Tapi, malas nak buat review. haha.

Follow and let me know!

Peringatan paling sopan:

-- Korang dah join belum GA September by Karya Mahirah tu? Link ada kat sidebar okay. Klik je gambar tu taw
-- Boleh tak korang jawab POLL kat sebelah tu? Saja nak survey, mana yang korang lagi prefer. Hehe.


You Might Also Like

16 DOA SCHA DAPAT ANAK

  1. baca dari review scha pun dah rasa hebatnya cerita2 ni...tak pernah tengokkkkk..huhu

    ReplyDelete
  2. Akak mmg suka HIMYM! Tapi x pernah tgk Dr. Who :)
    Good day, love! (Tetiba sesat bawak slang british kat sini) hihihi

    ReplyDelete
  3. Ana kurang layan drama omputeh ni. Tapi movie2 layan laa. Drama omputeh ana akan layan bila berkaitan dgn siasatan. Contoh Criminial Minds & NCIS. Haaa..tu ana layan. Hehe. Ngan ala2 vampire cam Vampire Diaries.

    ReplyDelete
  4. Huish...review yang sungguh menarik...tapi Kak Nad tak sempat nya nak tengok ..heee..walaupun duduk rumah ni...enjoy your time yer..

    Akak tag awak untuk Liebster Award...Join la kalau free...just for fun saja...

    http://nadirahbtmohamad.blogspot.com/2014/09/liebster-award-is-back.html

    ReplyDelete
  5. Kite pun suka tengok How I Met Your Mother.. Season akhir tengok mesti nangis. sume cite cukup menyentuh. sedih gak sbb dah habis..~~ sob, sob..

    ReplyDelete
  6. tak pernah tengok cerita2 ni..

    ReplyDelete
  7. Zumal tak pernah tengok pun semua tu. Hehe ^_^

    ReplyDelete
  8. Ahhhhhhhhhhhhhh been while since i last watch any tv!

    ReplyDelete
  9. Sis Jm pun suka layan citer omputeh dan korea terutama CSI dan supernatural. Klau korea tu semua akak suka terutama running man :-)

    ReplyDelete
  10. to be honest cerita org putih tuh mmg saya tak tgok lagi....akak cerita pasal cerita tuh tetiba rasa macam best.....especially cerita How I Meet Your Mother....
    satu lagi sebab saya suka blog ini..heheehehe..kalau org lain mngkin akan senaraikan jer citer tuh tanpa hurai pnjg2...tp ,akak is the unique one....samalah kita..saya tak suka hapdet blog cincai cincai....saya nak explain jugak walaupon saya tahu mayb pembaca lain baca gituh gituh je entry kita...thumbs up!

    ReplyDelete
  11. husna suka tgk crita omputih tp tak layan yg bersiri..sbb payah kalau terlepas..huhuhu..

    hindustan paling minat..:p

    ReplyDelete
  12. alahaiii.. xmnt cite omputih.. korea bole la.. tp mmilih skit.kehkeh

    ReplyDelete
  13. hensem lak doctor2 omputih tu. hehe. sy follow merlin. yg scha list tu xhabes tgk. hehe.

    ReplyDelete
  14. ha.ha.. good writting scha..
    HIMYM the best english serieh. dan masa awal2 crita ni story dia agak2 gila2 sikit sbab masih muda.. cuma bila dah seasons akhir byk gak ar main emosi.. dan totally stuju dgn scha pilihan "mak dia tu" funny la cerita ni..

    doktor who? x pnah tgok.. ha..ha..dan antara seris mat salleh yg sob layan.. 2 broke girl... betty ugly.. ..tapi drama2 mcm csi kurang sikit..sbab malas nak bebankan kpala nak tgok cerita yang berat..prefer komedi je..

    ReplyDelete
  15. saya donlod semua series HIMYM, tapi x berkesempatan lagi nak tengok. heeeee...

    doctor who tu xtahu nak cari kat ne. tu yang x tengok smpai sudah -.-

    ReplyDelete
  16. woahhh cool ! Ana pon prefer citer2 omputih compared to others.. sbbnye itulah -- unpredictable storyline.

    ReplyDelete

Semoga Scha dapat BABY dengan secepat mungkin. Amin :)

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook