Paris Souvenirs Giveaway by JINDRISSKA!!

Tuesday, September 30, 2014


Assalamualaikum. Haiii.

Harini nak join dua giveawayyyy! Nak support kawan-kawan yang selalu datang blog aku ni. Baik hati betul dorang ni nak bagi hadiah.

Di tag oleh kak Karya Mahirah dan Amy J! Thanks korangg!

Let's check it out!

Paris Souvenirs Giveaway by JINDRISSKA!!

*klik untuk ke giveaway*

Hadiah yang menanti koranggggggg! 





Senarai hadiah untuk dimenangi:
  • Hadiah Utama          : 20 x keychain Eiffel Tower
  • Hadiah Sampingan  : 3 x poskad Eiffel Tower
  • Hadiah Saguhati      : 3 x maps Paris 2014



Syarat2 penyertaan:

  • Follow blog JINDRISSKA ni. (Kalau dah follow, skip je syarat ni.)
  • Buat satu entry khas bertajuk "Paris Souvenirs Giveaway by JINDRISSKA!!" , letak banner, copy syarat2 penyertaan ni dan backlink ke blog JINDRISSKA.BLOGSPOT.COM.
  • Wajib tag sekurang-kurangnya 3 orang rakan blogger, dan inform diorang. (Kalau kawan tuh dah di-tagged, janganlah tag diorang lagi. Kesian diorang dapat notification banyak2. Heheheh.)
  • Lastly, letakkan link entry korang dalam ruangan komen kat blog JINDRISSKA ni. (Jangan letak tempat lain plak, hehehe)
  • Siap!


GIVEAWAY BERAKHIR 28 OKTOBER 2014

(ada sebulan lagi nak join!! heheheh)

(jam 11:59 tengah malam, waktu Malaysia)

Nak tag kawan-kawan baruuuu dari #kbba!

-- Farhana Mohamad [ http://farhana-mohamad.blogspot.com/ ]
-- Fatin Farhana [ http://nurinafarhana.blogspot.com/ ]
-- Chien [ http://chien-puterirahsia.blogspot.com/ ]

Aisya pernah buat giveaway haritu dan aku termenang. Tak kisah kalau tak menang. Tapi, since dia guna random.org, harapan nak menang tu ada sikit lah. hehe.

Thankss awaaaaa buat giveawayyy niii. Rasa nak keychain dari Parisss tuuu. wwuuuuuu

Follow and let me know!

Kenapa kita jangan berkenalan/bercinta lama-lama?

Tuesday, September 30, 2014


Assalamualaikum. Hai semuaaaa!

Pernah terfikir kenapa Allah suruh kita bercinta selepas kahwin? Pernah terfikir tak kenapa kekadang kita bosan dengan pasangan walaupun dah lama bercinta?

Pernah terfikir akan semua ni?


Eh, ada juga kekawan aku yang lama bercinta akhirnya ke jinjang pelamin. Tapi, ada juga bercinta bagai nak rak tapi akhirnya putus di tengah jalan. 

Ada jugak yang bernasib baik bercinta selepas kahwin dan kehidupannya bagaikan gula-gula sekiranya kedua-duanya berlandaskan agama Islam. Sebagai contoh? Dena Bahrin contohnya. Tak ke sweet tengok mereka berdua hidup bahagia seperti dalam Instagram? Dah lah comel betul Saif anak mereka. Ermm, luar kita tahu, dalam? Allah je yang tahu kan?

Yang penting, nawaitu masing-masing. Berkahwin kerana cintakan Allah dan Rasul ataupun cinta kepada pasangan melebihi cinta kepada-Nya. *deep thought*

Bercinta lama-lama pun tak elok sebenarnya. Peluang untuk bosan dengan pasangan itu akan tinggi. And at some point, tak perlu nak selalu text atau call dan hanya perlu text Selamat Pagi dan Selamat Malam sahaja. Hmmm. 

Kalau sesiapa yang masih belum dapat mencari pasangan, suruh parents je carikan kita pasangan. Insya Allah, mereka tahu yang terbaik untuk kita. 

Follow and let me know!

Suami bidankan isteri?

Monday, September 29, 2014


Assalamualaikum. Hai semuaaa! 

Malam-malam ni sebelum aku nak layan siri Friends, nak share dengan korang something interesting! 

Suami bidankan isteri bersalin you alls! Bukan senang nak dapat lelaki yang sanggup bidankan si isteri. Kebanyakkan lelaki takut darah sikit. Bersalin tu bukan sikit darah, banyakkk.

Bayangkan isteri tengah tak tahan nak bersalin di tengah-tengah lebuhraya, mestilah kelam kabut kan? Sang suami call ambulans dan nurse bagi arahan dalam telefon sahaja since keadaan sangatlah kritikal. Nak tunggu ambulan lambat sangat sebab di tengah-tengah highway kot. 

Alhamdullilah. Semuanya berjalan lancar. 

Apalah perasaan lelaki tu masa pegang anak dia yang baru lahir kan? Mesti rasa touching gila. 

You man, did a great job! Congrats for your new baby :)




Follow and let me know!

 Sumber: Facebook

Butterfly

LAUNCHING OF DAILIES AquaComfort PLUS TORIC WITH BLINK ACTIVATED MOISTURE TECHNOLOGY

Monday, September 29, 2014


Assalamualaikum. Hai semuaa! Sihat ke? Aku sihat Alhamdullilah. Cuma penat sikit this week. Like seriously busy. Okay. Maybe akan auto publish the next posts sebab weekend lepas boleh tahan tahap ke-busy-an nya macam mana. 

Baiklah.

Pada hari Rabu (24 September 2014) yang lepas, telah berlangsungnya perlancaran product terbaru daripada Alcon iaitu DAILIES AquaComfort PLUS TORIC WITH BLINK ACTIVATED MOISTURE TECHNOLOGY di Majectic Hotel, Kuala Lumpur.

Berikut adalah PRESS RELEASE daripada pihak Alcon.

Alcon Expands its DAILIES® AquaComfort® Plus Brand of Contact Lenses with Introduction of Toric Lenses 

MALAYSIA, September 24, 2014 – Alcon, the global leader in eye care and second-largest division of Novartis, today announced the launch of DAILIES® AquaComfort® Plus Toric contact lenses in Malaysia. 

DAILIES® AquaComfort® Plus family of daily disposable contact lenses feature the proprietary Blink-activated Moisture Technology, designed to provide lasting comfort with crisp, clear vision until the end of the day. Blink-activated Moisture Technology continuously replenishes the lens surface, so moisture is released from the lens with each blink of the eye. This results in a tear film, which supports clear vision and comfort. 

The proprietary technology of DAILIES® AquaComfort® Plus family of lenses’ solves the #1 need of lens wearers - all day comfort across the most common vision correction prescriptions such as near and farsightedness, presbyopia and astigmatism. 

“Today, patients look for the most convenient and comfortable vision correction option available that best suits their busy lifestyles, particularly in a culturally diverse place like Malaysia,” said Ryu Trento, General Manager of Alcon’s ASEAN Cluster Vision Care. 

DAILIES® Aqua Comfort® Plus contact lenses also offer one of the most hygienic and easy-to-use options for contact lens wearers. “Daily disposable lenses have always been an ideal choice for many contact lens patients. By expanding into the astigmatic prescriptions, more patients can now enjoy the benefits of a daily disposable lens by simply putting in a fresh pair of DAILIES® AquaComfort® Plus Toric contact lenses every day, without the need for lens care,” Trento added.  
Some patients requiring vision correction may also have astigmatism. When a patient suffers from astigmatism, they may experience blurred vision, headaches, and difficulty with fine detail due to the shape of their cornea or lens in the eye. DAILIES® AquaComfort® Plus Toric lenses are a perfect solution for patients diagnosed with astigmatism, and who want the comfort and convenience of a daily disposable contact lens. 

DAILIES® Aqua Comfort® Plus Toric contact lenses are designed for an optimal wearing experience by the patient. The lenses feature Precision Curve™ lens design, with 150% more parameters, enabling Optometrist to better fit the majority of astigmatic patients. With the Precision Curve™ design of DAILIES® AquaComfort® Plus Toric lenses the lens utilizes the blinking pressure of the upper and lower eyelids to maintain lens stability therefore providing stable vision and comfort. 

Alcon also invests more than USD1 billion annually in research and development to deliver innovations that solve unmet medical needs. Their commitment to research and development is unparalleled in the private sector. In pushing innovation forward in the eye-care sector, Alcon also partnered with Google[x], a division of Google Inc., in July this year to research new ways to commercialize Google’s ‘smart lens’ technology.

Sudah baca? Ke main skip je? Hahah. Gotcha!

Okay macam ni. Basically Alcon telah memperkenalkan sejenis contact lens yang boleh diguna pakai semaksima 20 jam. Daily disposal. Means that, contact lens pakai buang. Dalam kotak tu cukup untuk 30 hari penggunaan taw!

Sebab apa 20 jam? Sebab Alcon telah mencipta contact lens yang sentiasa moist untuk keselesaan mata. Setiap kali kita BLINK, dia akan moisturize. So, tak payah risau kalau contact lens tu cepat kering dan rasa tak selesa!

Okay! Next! 


Mr Ryu Trento, General Manager of Alcon’s ASEAN Cluster Vision Care, presenting more on Alcon’s Eye Care Journey of Leadership & Innovation.


(from left) Mr Timothy Grant, Alcon’s Asia Head, Regional Professional Marketing, Mr Ryu Trento, General Manager of Alcon’s ASEAN Cluster Vision Care and Mr Sandeep Tewari, General Manager of Alcon Malaysia launching the DAILIES® AquaComfort® Plus Toric contact lenses


(from left) Mr Timothy Grant, Alcon’s Asia Head, Regional Professional Marketing, Mr Ryu Trento, General Manager of Alcon’s ASEAN Cluster Vision Care and Mr Sandeep Tewari, General Manager of Alcon Malaysia, briefing the media during the media briefing session. 


Thanks Butterfly Beauty Blogger and Pat Lin for invited me!


Dengan KAKAK yang sangat muda remaja, Rosmiza Ali [ http://rosmizaali.blogspot.com/ ]


Selfie di tandas sangatlah wajib sekiranya lighting dan condition sangat best dan bersih!
Scha Nazri, Rosmiza Ali dan Liyana Lunia


Atas belah kiri :-
a) Tammy Lim (Founder of Butterfly Projects) -- http://www.plusizekitten.com/
b) Kak Chik Zaila -- http://misz-ella.blogspot.com

Bawah belah kiri :-
c) Innanie Ariffin -- http://www.coklateyes.my/
d) Maisarah -- http://www.smallnhot.com/

Hargaaaa?

Yang aku dapat maklumat, harga untuk sekotak daily disposal selama sebulan, harganya lebih kurang RM 130.00 untuk sebulan. Bagi aku, berbaloi sebab ada 30 pair of lenses dalam sekotak tu.

Mana nak dapatkannya?

Korang boleh dapatkan di Eyecon, The Gardens, Mid Valley bermula Oktober 2014. Ataupun di kedai-kedai cermin mata yang terpilih, So, cecepat dapatkannyaa!

Aku pun dah order juga. Since tak pakai contact lens, aku dapat contact lens takde power. Saja teringin nak try. Even aku tahu untuk first timer agak sakit nak masukkan dalam mata. But, cubaaa je laaa. Hhee

Untuk maklumat lanjut, boleh layari websites di sebelah --> [http://www.dailies.com.my/index.html]

Keseluruhannya, event ni sangat best. Walaupun event ni sekejap je, tapi, yang penting di sini ialah networking dengan rakan-rakan blogger yang lain. Bukan senang nak kumpulkan blogger yang handal-handal di satu tempat. 

Bagi yang bertanyakan bagaimana Scha dapat peluang sebegini, boleh lah klik gambar kartun butterfly di ruangan sidebar. Khusus untuk perempuan sahaja okay. Sebab ini ialah projek kecantikan untuk para blogger wanita. Haa gitu. 

Teringin nak kupas satu isu hangat di kalangan blogger. Nantikan! ^^

Follow and let me know!

Pasti.

Saturday, September 27, 2014


Assalamualaikum. Hai.

Al fatihah kepada arwah Paksu Zaharidan Zainal yang telah meninggal dunia pada hari Rabu sekitar jam 9.00 malam.

Arwah paksu meninggal dalam tidur. Allahu. Sungguh senang pemergian paksu. Sungguh senang urusan pengkebumian paksu. Terbukti kebesaran Allah di situ.

Pergi majlis kebumi ni macam-macam benda yang berkaitan mati terlintas di hati.

Mati kita nanti bagaimana pula yer?




Maaf. Minggu yang agak busy. Tak sempat nak update dan balas kunjungan korang. Insya Allah, minggu depan dah reda sikit.

Mohon doa kalian untuk sedekahkan Al fatihah kepada arwah Paksu saya, Zaharidan Zainal. Terima kasih.


Cabaran 30 Hari, #20 -- Quote Kegemaran Anda

Wednesday, September 24, 2014

*auto publish*

Assalamualaikum. Hai semuaaaa! Kembali ke cabaran yang ke doploh. Oh yeahh. Lagi 10 cabaran. Phewww.

Cabaran 30 Hari, Hari Kedua puluh -- Quote Kegemaran Scha


Yeah. Walau macam mana susah pun, aku tetap kena buat jugak sampai habis. Jangan give up. Sebab kalau aku give up, apa je yang aku dah lakukan, rasa macam tak berbaloi. Even panjat Bukit Panorama macam nak terputus nafas, tapi, aku tetap jugak tabahkan diri supaya sampai ke puncak. Haha.

Sama lah macam belajar pun. Empat tahun bukan lama. Tetiba tahun akhir rasa nak give up, memang tak berbaloi. Terpaksa cekalkan hati habiskan belajar empat tahun. Alhamdullilah, dapat juga graduate on time. Wuwuwwu. 

Okaylah. Tengah ada event time ni. Tu yang auto publish. Will update later! ^^

Follow and let me know!

Cabaran 30 Hari, #19 -- Resepi Scha Suka (bolehlah) Masak

Tuesday, September 23, 2014


Assalamualaikum. Hai semuaaaa!

Mak aihh. Dah ketinggalan kereta api betul aku ni haaa. Aaaa, takpelah. Malas dah nak cabaran pukal. Bhahaha. Kita buat pelan-pelan je laaa naa. Slow and steady gituu.

Baiklah. Let's check it out!

Cabaran 30 Hari, Hari Kesembilan belas -- 1 Resipi Scha Suka Masak

Resepi ni bukanlah suka masak pun. Cuma haritu nak share pasal resipi ni, tapi, dah alang-alang ada cabaran, masukkanlah sekali. Resipi ni mudah, tapi kena bersabar sikit. Penyediaan, lebih kurang 1 jam dan sesuai dijadikan minum petang gitu. Kot bosan makan cekodok je tiap-tiap petang, apa kata ce try churros ni. Kalau tak habis pun, boleh simpan untuk pagi esok. Sedap gitu.

Churros dengan Cokelat Panas
(Churros with Hot Chocolate)


Inilah rupanya churros yang aku buat. Macam-macam bentuk. Biasalah kan, baru first time buat. Gigih aku membuatnya. Petang haritu terliur tengok insta kawan tayang churros ni haaa. Dia memang ambil tempahan. tapi kat Johor. Jauh benor kalau nak ordernya. So, dengan bersemangatnya aku men-google resipi Churros. Bahan-bahan pun dah adaa. Apa lagi, bersilat lah aku kat dapur. Wiwiwi

Oh yer. Aku belajar pakai youtube je ni. Korang boleh tengok video ni. Ikut step by step taww.

Bahan-bahan dia pun sikit jeeee.

1 cup water
100g unsalted butter
2 cups plain flour
1/4 tsp salt
2 eggs, 
Vegetable oil, to deep-fry
1/2 cup icing sugar mixture, sifted (optional)

Cara-cara



Tips:
1) Selepas letak telur and kalau rasa macam lembik je, tambahkan sedikit tepung. Biar dalam bentuk doh. Lembut je doh tu. Macam senang nak handle.
2) Gunakan penyemprit yang sesuai. Yang acuan dia besar sikit. Jangan yang acuan dia kecik je. Sampai ke sudah tak habis. Hehe.
3) Minyak biar panas. Masak sekejap-sekejap je. Kalau lama-lama nanti, boleh hangus. Senang buat satu persatu. Biar lambat, asalkan tak hangussss.

Cokelat panas:

1/4 butter
Susu pekat manis (ikut kemanisan korang)
Cokelat masak

Cara-cara

1) Guna teknik DOUBLE BOILER
2) Masukkan butter sampai cair.
3) Masukkan susu pekat manis
4) Masukkan cokelat masak
5) Kacau sampai sebati
6) Manis ikut sukaa taww. Jangan maneh-maneh pulak. Kencing maneh nanti. Den tak bertanggung jawab.

SIAP!

Hidangkan bersama churros. Cara nak makan? Celup je churros dalam cokelat tu. Konpem terangkat tak turun-turun! Hahaha.

...

Follow and let me know!

Butterfly

Majlis Menandatangani Kontrak Miss XES Elegant 2014/2015

Monday, September 22, 2014


Assalamualaikum. Hai semuaaa!

Meh dekat sikit meh Nak belanja gambarrr yang pasti buat anda semua terujaaa gituu.






Amacam? Teruja tak tengok kasut and beg ni semua? Kalau nak tahu, inilah kasut dan beg jenama XES Shoes. Kasut dan beg XES sangatlah berpatutan dan mempunyai design yang cantik dan trendy. Dari budak kecik sampai golongan veteran semua boleh try XES shoes ni. Lelaki dan perempuan mesti teruja bila berkunjung ke XES Shoes store ni haaa.

Pada hari Jumaat, 19 September 2014 yang lepas,bertempat di Glenmarie Shah Alam, telah berlangsungnya majlis menandatangani kontrak Miss XES Elegant sebagi duta dan jurucakap untuk XES Shoes. Tahniah kepada Miss Mico Pun kerana telah berjaya memenangi hati pihak XES untuk menjadi jurucakap bagi pihak mereka. 

Nak tahu apa kelebihan sebagai Miss XES Elegant 2014/2015?
  • Kontrak bernilai RM16,000
  • Termasuk wang hadiah RM1000
  • Sebulan keperluan beg dan kasut bernilai RM3,600 selama setahun
  • Mico Pun jga turut dibayar RM3,900 untuk pelbagai jenis kempen iklan bercetak
  • RM1000 untuk setiap iklan komersial TV dan berlakon
  • Untuk klip video, Mico Pun akan menerima RM1,500 sepanjang tempoh kontrak



Teruja dapat bergambar dengan Mico Pun!
Friendly and tak lokek dengan senyuman. Yeayy!


Inilah gadis yang berjaya menarik seorang Scha pergi ke event tersebut dari Seremban. Haha. Berbaloi. Thanks yiying!
Boleh terjah blog yiying, www.liyanalunia.com


Yang belah kanan itu nama dia Ika. Pemilik blog www.withlovekisses.com
Sangatlah cantik dan gila selfie jugak macam kami. Hahaha. 


Muka blurr sebab dapat goodies bag yang best gila. XES ada bagi headphone and mp3 player.
Say whatt?


Inilah Sabrina. PR XES shoes yang menjemput para blogger ke event ini. 
Thanks Sabrina!


Inilah teaser haritu kan? Haaa, ini kira hadiah XES beri untuk pihak media. Teruja dapat beg free. Dah lah lama betul mengidam beg macam ni. Hehe. Thanks XES!
Alhamdullilah.

Selepas pergi event ni, rasa bersemangat nak berblog dan share dengan korang anything yang interesting. And aku baru sedar, sebagai blogger, korang kena ada business card. Sebab bila pergi event, korang akan networking dengan pihak media yang lain. And takkanlah media nak ingat nama blog korang kan. So, just bagi kad. Senang. Hehe. 

Okay. Dah siapp. Legaaaa. Till then, see you in my next post!

Follow and let me know!

Butterfly

TEASER #xesshoes

Saturday, September 20, 2014


Assalamualaikum. Hai semuaaaaaaa!

Okay. Ada teaser sikitt haaaa.

Nak update.. Tapi, kena balik kampung.. Kat kampung susah sikit nak update.. Maybe Isnin lah kot aku akan full update.

Stay tuned!

P/s: Cabaran pun terpaksa ditinggalkan. Weekend memang fokus untuk family :)
P/ss: Tinggalkan jejak korang. Nanti bila dah settle, aku balas balik. hihi.


Follow and let me know!

Peringatan paling sopan AGAIN:

-- Korang dah join belum GA September by Karya Mahirah tu? Link ada kat sidebar okay. Klik je gambar tu taw
-- Boleh tak korang jawab POLL kat sebelah tu? Saja nak survey, mana yang korang lagi prefer. Hehe.

Cabaran 30 Hari, #18 -- Siri TV Kegemaran

Thursday, September 18, 2014


Assalamualaikum. Hai semuaa!

Yeayy. Cabaran ke lapan belas! Dah nak habis dah ni. Semoga istiqamah lah hendaknya. Hahaha.

Cabaran 30 Hari, Hari Ke lapan belas -- Siri TV Kegemaran

*betulkan tekak, insert slang British*

Well, for your information, ai lebih suka drama series omputih. Ai tak beberapa gemar dengan drama melayu. Jalan cerita is sooooo predictable. Selain itu, ai suka juga drama series Korean. Tapi, tengoklah. Kalau rajin, satu series ai khatam. Tapi, cerita The Heirs tu sampai sekarang ai tak habis tengok lagi. Nak dibuang, takut nak tengok pulak. Paham tak dilemma ai ni? 

Tapi, kalau series omputih, ai akan tengok habis-habisan. Terutamanya bila nak makan. Zaman belajar dulu gini lah. Lepas satu episode, beralih pula ke episode yang lain. Omputih je. Yang lain, ai skip-skip je. Don't ask me why okay. 

Ai ni kalau nak layan drama series, ai kena tengok dari season pertama sampailah yang the latest. Kalau tak, memang ai tak faham jalan ceritanya bagaimana. Bila dah ada complete season, barulah ai berhumpas pulas tengok. Kepuasan gitu. 

Jadi, ai akan list 2 favorite drama series ai. Omputih of course. 

1) How I Met Your Mother

-- Ai memang personally suka jalan cerita HIMYM ni haaa. Ai memang follow dari awal season. Sanggup download balik season mana yang hilang sebab nak tengok balik. Cerita ni kalau tengok banyak kali pun takpe. Comedy romantic gitu. Cuma season last dia agak sedih sikit. Maybe sebab season last tu semua dah matang, so, jalan cerita dia agak serius sikit.
-- HIMYM ni sangat pentingkan persahabatan. Kena terima baik buruk seorang sahabat dan tegur kalau tak appropriate. Tegur dengan baik dan berhemah. Dalam cerita ni, dorang guna method INTERVENTION. Di mana setiap orang akan tulis satu surat apa benda yang dia tak puas hati dengan orang berkenaan dan cakap depan-depan. Face to face. 
-- Anyway, I memang bagi 4.5 bintang untuk cerita ni. Memang puas hati. Pemilihan siapa mak dia pun ai sukaa. Very the sweet. 




The Mother ^^

2) Doctor Who

-- British's drama series
-- Cerita ni cerita fiksyen. Ada banyak alien dalam ni. Tapi, cerita ni sangat lah BEST! Hero dia time traveller and tak tua-tua. Kalau dia mati, dia akan regenerate balik. Tapi, muka orang lain. Sebab tu ada banyak Doctor dalam cerita ni.
-- Lepas tu, doctor ni pulak takde nama. Orang panggil dia The Doctor sahaja.
-- Best gilaa cerita ni walaupun alien dia asyik sama je. Geram. Cerita ni akan test imaginasi kita. Boleh tak bawa imaginasi yang cerita ini bawa kan. Haa, gitu. 
-- Dalam banyak-banyak Doctor, aku paling suka Doctor yang dibawa pelakon David Tennant. Hensemnyaa! Inilah doctor yang aku rasa paling hensem. Haa, David Tennant ni juga dulu pernah berlakon dalam Harry Potter #funfact
-- Nora bagi 5 bintang!


Untitled


The Doctor and his companions. Peneman kalau pergi adventure. 


Ini lah transport yang mereka guna untuk time travel. The Tardis. Nampak macam kotak telefon biasa kan? Tapi, dalam dia LUAS sangat. Macam satu tempat yang baru dalam tu. 

Secara keseluruhannya, seorang Scha sangat menyukai cerita yang unpredictable. Genre buku pun sama. Cerita unpredictable ni buat aku rasa 'Wow, hebatnya.!' Ada lagi satu cerita fisksyen yang agak weird, tajuk dia Fringe. Tapi, malas nak buat review. haha.

Follow and let me know!

Peringatan paling sopan:

-- Korang dah join belum GA September by Karya Mahirah tu? Link ada kat sidebar okay. Klik je gambar tu taw
-- Boleh tak korang jawab POLL kat sebelah tu? Saja nak survey, mana yang korang lagi prefer. Hehe.


NAKED palette mahal?

Thursday, September 18, 2014


Assalamualaikum. Hai semuaaa!

Ramai gadis tertanya-tanya sebenarnyaa Naked palette tu mahal ke? Yang aku beli dekat NOGORI FEST hari tu?



Untuk pengetahuan semua, Naked palette yang ORIGINAL sangat mahal yer.

Harga mampu mencecah RM200++ untuk sebuah palette. Yer. RM200. Memang tak termampu aku nak membelinya. Lagi-lagi seorang penganggur bertauliah macam aku. kah!

Jadi, aku beli yang TAK ORIGINAL! Tapi, quality AA. So, dia berada di tengah-tengah. Kah lagi!

Harga pun tak sampai RM50.00 taw. Harga yang aku beli haritu ialah RM30.00 untuk satu palette. Murah bukan?


Bukan apaa. Bagi seorang gadis yang baru nak belajar mekap ni, baiklah aku beli yang tak original sahaja. Kalau aku dah serius dalam arena makeup ni, barulah aku beli yang original.

Setakat ni aku dah ada DUA palette, Naked 2 and Naked 3. Beli pelan-pelan dahulu. Barulah tak terasa sangat duit tu terbang.

Eh Scha, tak ada effect ke pakai yang tak original ni?

Let me tell you okay.

Bagi aku, eye shadow tak mengapa pakai yang tak original. Sebab dia pakai sikit je kat bahagian mata. Melainkan korang punya kulit amatlah sensitif. Memang tak boleh pakai yang tiruan punya. Takut effect selepas pakai akan menyebabkan kemerahan di kulit. Jadi, periksa dahulu tahap ke-sensitif-an kulit korang macam mana.

Manakala, untuk foundation, lebih baik lah kiranya guna yang ada brand sikit. Contohnya, macam Maybelline ke. Lagi satu, baik beli barang mekap dekat Watson ataupun Guardian. Murah sikit. Foundation pun maybe dalam range below RM50.00.

Kalau mampu, baik beli terus je high end product macam Bobbi Brown, Shu Uemura ataupun Mac! Lagi berbaloi dan harganya pun boleh tahan lah jugak yer. *check dompet*

Palette ni tak sama dengan original. Colour dia tak pigmented. Macam samar-samar. So, kena apply agak banyaklah untuk nampakkan colour dia. Tu je yang masalahnya. :3

*wishlist*

Scha, mana nak dapat barang mekap yang murah macam ni?

Sebenarnya, aku beli Naked 3 aku dekat Uptown Danau Kota. Pergilah jenguk sana. Pasar malam pun takpe. Asalkan tahu memilih. Kalau ada duit lebih sikit, beli lah kat tempat yang okay sikit. Macam dekat mall ke. hihi.

Demikian lah sedikit tips untuk barangan mekap. Terpulang lah nak ikut ke tidak. hihi.

Follow and let me know!

Peringatan paling sopan:

-- Korang dah join belum GA September by Karya Mahirah tu? Link ada kat sidebar okay. Klik je gambar tu taw
-- Boleh tak korang jawab POLL kat sebelah tu? Saja nak survey, mana yang korang lagi prefer. Hehe.

Cabaran 30 Hari, #17 -- 5 Perkara yang Scha Rindu

Wednesday, September 17, 2014


Assalamualaikum. Hai semuaa!

Cabaran 30 Hari, Hari Ke tujuh belas -- 5 Perkara yang Scha Rindu


1) Rindu arwah abang and adik-adik, arwah atuk, arwah maklang
-- Paling rindu dekat arwah maklang. Dah anggap macam mak sendiri. Semoga maklang tenang di sana. Amin

2) Rindu kekawan UMP
-- Aku rindu dorang, tapi, dorang tak rindu aku balik. Semuanya senyap je. Stalk pun kat Facebook ataupun Instagram. Haha
-- Semoga dorang sihat dan cepat-cepat dapat kerja! Amin!


Le roommates. Dorang ni lah yang paling aku sayang. Sampai sekarang still keep in touch. 

3) Rindu panjat Bukit Panorama, Pahang
-- Ini nak kata rindu jugaklah. Tapi, kalau nak naik lagi, mahu aku fikir pat ploh pat kali.
-- Nak baca kisah adventure Scha? Baca sini --> http://www.schanazri.com/2014/05/cabar-diri-sendiri-mendaki-bukit.html


4) Rindu zaman kanak-kanak bermain dengan sepupu
-- Dulu zaman kanak-kanak, mesti kami akan main permainan-permainan kampung. Macam rounders. Haha. Best kot main dalam hujan. Dengan lecak-lecak. Siap boleh berenang lagi.

5) Rindu pergi Bandung, Indonesia
-- Satu-satunya overseas yang aku pergi. haha. Best kenangan kat sini. Paling tak boleh lupa, masa pergi theme park Trans Studio, Bandung.


Amboi. Banyaknya rindduuu. Hahha. Kenangan tu yang paling aku rindu sebenarnyaaa. Wuwuwuwu. Kalau rindu kan seseorang, bacalah Al Fatihah kepada dia, kurang sikit kerinduan itu ^^

Follow and let me know!

Peringatan paling sopan:

-- Korang dah join belum GA September by Karya Mahirah tu? Link ada kat sidebar okay. Klik je gambar tu taw
-- Boleh tak korang jawab POLL kat sebelah tu? Saja nak survey, mana yang korang lagi prefer. Hehe.

#nogorifest

#nogorifest

Wednesday, September 17, 2014


Assalamualaikum. Hai semua!

Selamat Hari Malaysia! Semoga negara kita kekal harmoni hendak-Nya! Amin.

By the way, semalam aku pergi Nogori Fest dekat Padang Majlis Perbandaran Seremban (MPS). Nogori fest ni ada macam-macam aktiviti. Ada jualan online shop, ada makanan, kerepek rempeyek, and sebut je, semua ada jual kat situ. Keluarkan duit je beli kat situ. Memandangkan aku kekurangan duit, so, aku berbelanja mana yang mampu je. Nanti aku share apa yang aku beli. 

Aktiviti Nogori Fest 2014

-- Pertandingan mural
-- Teater 3D
-- Gerai jualan
-- Pameran Hollywood
-- Persembahan artis-artis

Memang banyak sangat gerai jualan kat sini. Online shop lagii banyak. Ada juga artis yang turut serta, contohnya Alyah, Yana Samsudin, Jalaluddin Hassan. Tu je yang perasan. Oh yer, Chef Zam pun ada juga untuk berkongsi serba sedikit tentang perkembangan beliau. 

Cuaca masa itu agak okaylah. Tak terlalu panas, tak terlalu mendung. Sedang-sedang je. Aku pergi dalam sejam je. Lepas tu, balik. Ramai sangat orang dan aku boleh jadi rambang mata kalau stay kat situ lama-lama. Lagi banyak lah duit aku terbang melayang-layang. Jom lah layan gambar!

Di pameran Hollywood!











Bergambar dengan zombie! Takutnyaaa iolls!


Penyejuk tekak. Tapi, manis sangattt!


Suasana di gerai-gerai jualan!




Peneman untuk semalam!


Barang-barang yang sempat dirembat semalam! See, barang makeup banyak kan? Nasib baik ada offer. Berbaloi sikit belinyaaa. haha.

Eh, nampak tak yang kain saree warna hijau tu? Tu tudung bawal yer. Sangat best. Tebal dan selesa nak pakai. Kalau nak tengok tudung-tudung yang best, boleh lah pergi usha Instagram Deena Hijab. Mesti teruja!



Okay. Settle seketul entry! Entry cabaran 30 hari is on the way!

Follow and let me know!

Peringatan paling sopan:

-- Korang dah join belum GA September by Karya Mahirah tu? Link ada kat sidebar okay. Klik je gambar tu taw
-- Boleh tak korang jawab POLL kat sebelah tu? Saja nak survey, mana yang korang lagi prefer. Hehe.

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook