iPhone 5s gajet impian setiap blogger

Sunday, August 24, 2014



Assalamualaikum. Hai semuaaa!

Ehemm ehem. Kita nak buat entry tentang iPhone 5s ni. Ada giveaway dari Denaihati. TIGA iPhone 5s untuk dimiliki. Siapa taknak kan?

Okay. Buat masa sekarang ni, aku tengah usha iPhone sebenarnya. To be exact iPhone 5s. Sebab apa? Sebab design dia sangat cool and sleek. And processor dia sangatlah ummph! Aku kena pilih sama ada nak sebuah iPhone atau pun seketul DSLR. Bila aku tanya kawan-kawan kat Twitter, dorang kata better pilih iPhone. Senang nak bawak ke mana-mana and camera dia pun cantik.


Betul juga apa yg kawan aku cakap tu. Tak larat aku nak bawak seketul DSLR ke mana-mana. Nak maintain lagi. Wuuu. Nanti lah baru aku fikir nak rembat DSLR. Hehe. 

Untuk pengetahuan semua, aku ni memang gilaa photography. Kalau nak tengok photo yang aku ambil guna Samsung Note 2, boleh klik sini ---> http://syaz-photography.blogspot.com/

Samsung Note 2 ni memang lawa gambar dia. Tapi, ia memerlukan cahaya yang terang baru gambar tu nampak cantik. Kalau gelap/malap, gambar tu nampak blurry and banyak noise. And aku suka selfie. So, kekadang aku geram dengan kamera depan dia. Nampak tak sharp. Still banyak noise gitu. Kena ada cahaya yang super duper terang, baru lah gambar tu nampak clear and cantik. 


Kekadang cemburu tengok kawan-kawan ambil gambar kemain lawa guna iPhone 5s. Sharp and clear. Lagi satu, kalau nak share gambar kat instagram and post ke FB, gambar dia akan pecah. Tapi, iPhone tak pecah kalau upload terus ke FB. I don't know why. That's why aku suka upload gambar asing-asing. Satu kat insta, satu kat FB. Contoh gambar yang super blurry --> Facebook

Gambar kat bawah ni pulak gambar masa kat Teluk Cempedak. Diambil menggunakan iPhone 5s milik kawan aku. Memang cantikk sangatt! haha


Macam mana lah aku tak tergoda dengan iPhone 5s ni. Sebab camera je aku suka. Serius. Kalau dapat lah kan, memang aku bersyukur sesangat. Nak merasa juga guna iPhone 5s. 

Jom tengok apa kelebihan dari segi camera iPhone 5s. 


a) Larger sensor. Larger pixels. Larger aperture.
Light is a key factor in getting a great photo. The new iSight has a 15 percent larger sensor. Bigger pixels, measuring 1.5 microns. And an aperture of ƒ/2.2. All of which let in more light.
b) Continuous burst mode.
Burst mode lets you capture multiple shots of the action by snapping 10 photos per second. And real-time analysis suggests individual shots or a sequence of photos that you might like best.
c) True Tone flash.
A white LED and an amber LED work with intelligent software algorithms to adjust the flash intensity and color temperature, using over 1000 unique combinations to light your subject perfectly.


d) Auto image stabilization.
Auto image stabilization kicks in when you need it to help reduce noise and motion from shaky hands or moving subjects.
e) Slow-motion video.
Shoot video at 120 frames per second at 720p and play back any section at quarter speed for a dramatic effect. Then share it with friends for mass appeal.
f) Live video zoom.
Live video zoom lets you get up close with just a pinch. You can zoom in — up to 3x — on whatever you’re recording while you’re recording.


g) Square photos.
Shoot in square mode, and the iSight camera automatically frames and crops your shot to a square format — perfect for sharing on Instagram, Twitter, Facebook, wherever.
h) Panorama photos.
Take a piece — a rather big piece — of a gorgeous skyline with you. Pano mode lets you capture epic panorama photos with dynamic auto exposure that adjusts as you take the shot.
i) Photo filters.
Apply filters to your still and square photos. Pick a filter and see the effect before you shoot. Or add it later. If you change your mind and decide no filter is the best filter, simply remove it.

I wish I can say like this to the sales person of Apple,


But, I can't. Baru habis belajar and duit pun mintak ayah lagi. Berangan nak beli iPhone. Haahaha. *gelak sedih* Haish. Segan lah nak mintak kat ayah. Kalau ada peluang gini, apa salahnya cuba kan? Kalau ada rezeki, ada lah. Kita usaha, doa and tawakal. Moga-moga Allah permudahkan. 

So, dari segi applications pun sama. After capture trillion pics and selfies, kenalah edit kan kasi gambar tu nampak lagi WOAHHH. Kebanyakkan apps photo editing yang best, dia akan test kat iOs dahulu. Baru lah keluar kat android. Contoh apps yang jenuh aku tunggu keluar kat Android ialah VSCOCAM dan AFTERLIGHT. Dah lamaaaa sangat baru lah nak keluar. Cepat-cepat aku download bila dah launch kat Playstore. 


Kalau korang nak join contest ni, boleh lah klik --> http://denaihati.com/tiga-iphone-5s-untuk-dimiliki

Syarat penyertaan pun simple je. Tapi, korang kena sabar sebab ada beberapa peringkat penulisan entry untuk memiliki iPhone 5s idaman hati ituu okay. Takpe. Ada hikmahnya nanti :)

Tugasan Pertama Cabaran iPhone 5s
  1. Menulis satu entri sebagai tiket untuk ikut serta contest dengan tajuk “iPhone 5s gajet impian setiap blogger”
  2. Pengisian entri adalah bebas tetapi mesti kreatif dan mengikut cara penulisan blog yang betul dengan memasukan :
    • Satu backlinks kepada blog Denaihati.
    • Entri mesti tidak kurang daripada 300 perkataan.
    • Senaraikan semua blog penaja dengan backlinks. Dapatkan senarai penaja di SINI.
  3. Tarikh terakhir menulis entri cabaran iPhone 5s adalah pada 11.59 pm, 24/8/2014.
  4. Peserta diwajibkan meletakan satu banner Denaihati di mana-mana posisi di blog anda. Pilihan banner Denaihati boleh didapati di SINI.
  5. Sila tinggalkan entri cabaran iPhone 5s di SINI.
See. Senang sahaja nak masuk. Masih ada masa kalau korang nak join. Hehe. Kalau korang suka entry ni, click LIKE okay kat bawah ni. Takde paksaan.

Senarai penaja iPhone 5s gajet impian setiap blogger

Penaja Utama
  1. http://amariman.com
Penaja Individu
  1. http://www.ombakcreatives.com
  2. http://ejamothman.com
  3. http://www.eridy.com
  4. http://www.hilalazmi.com
  5. http://www.eizil.com
  6. http://www.asamboi.my
  7. http://www.diarymama.com
  8. http://pendekarberkuda.org
  9. http://www.saji.my
  10. http://abangensem.com
  11. http://www.enveeus.com
  12. http://www.pakarniaga.com
  13. http://anarm.net
  14. http://www.daddydee.net
  15. http://www.sunshinekelly.com
  16. http://sweetkurma.com
  17. http://awn.my
  18. http://mawarmerah2008.com
  19. http://www.blogieta.com
  20. http://www.broframestone.com
  21. http://www.akmaomar.com
  22. http://khairilmazri.com
  23. http://wowberita.org/
  24. Japan Budget Trip

Wish me luck guys. ^^

You Might Also Like

28 DOA SCHA DAPAT KAHWIN

  1. wah. iphone memang terbaek!!!

    ReplyDelete
  2. Good luck awak :)
    Nice entry by the way :)

    ReplyDelete
  3. semoga impian acha nak iphone 5s tercapai

    ReplyDelete
  4. Wow, cantik yer amik gambar guna iPhone. Moga Scha dapat yer iPhone baru nanti ^_^

    ReplyDelete
  5. in terms of camera, ada phone yg lebih baik hasilnya.

    tapi tak dinafikan camera iphone5s tidak mengecewakan. tak sampai setahun lagi guna, saya puas hati.

    Neway, good luck ya!

    p/s: minat fotografi better invest pada dslr..takkan menyesal kalau betul2 explore dan guna semaksima mungkin :)

    ReplyDelete
  6. wahhh join GA denai hati ye...gudluck scha! :D

    ReplyDelete
  7. Selamat berjaya di dalam contest yang hebat ini :-)

    ReplyDelete
  8. Selamat berjaya di dalam contest yang hebat ini :-)

    ReplyDelete
  9. Semoga berjaya. Nanti boleh selfie sakan lepas nih dgn iphone 5s tu ye. Hehehe

    ReplyDelete
  10. gud luck! yesszz memang iphone 5s is the best skrg ni. kite pon minat dgn iphone. :)

    ReplyDelete
  11. oh, ini GA ke. haha. good luck kalau macam tu ^^,

    saya x mnat langsung dengan iphone bagai ni. entahlah. x tahu kenapa.

    ReplyDelete
  12. semoga berjaya dear.. mama doakan agar awak dapat bawak balik sebijik ipon tu.. hihi

    ReplyDelete
  13. harap harap akak ada rezekii . aminnn

    ReplyDelete
  14. cantiknya gambar guna iPhone 5s nih...buat akak tergoda je lah..huhuh..

    good Luck tau..

    ReplyDelete
  15. DSLR -> untuk yang cintakan penghasilan gambar
    iPhone/camera phone -> untuk yang suka mengambil gambar

    apa2 pun..good luck utk mendapatkan sebijik iPhone

    ReplyDelete
  16. Gud luck yer..semoga ada tuah untuk ke pusingan seterusnya..

    ReplyDelete
  17. saya tag sis dalam segmen ni ^^,

    http://amysigadisweird.blogspot.com/2014/08/segmen-biar-saya-tolong-cik-farra.html

    ReplyDelete
  18. all the best untuk contest iPhone 5S ni ye...mana tahu ada rezeki memang sebijik ke nanti..hee

    ReplyDelete
  19. Good luck! Best sgt klu dapat iphone 5s

    ReplyDelete
  20. Good luck scha. Akak pun suka kamera iphone.cantik gamba dia

    ReplyDelete
  21. Iphone 5s memang terbaek..beluma de rezeki lagi nk memilikinya..cewah..

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum...Scha.... menarik juga artikelnya,,, ada peluang ke cabaran seterusnya. Semoga berjaya Scha... Berusaha bersungguh selepas ini, agar impian menjadi kenyataan.

    ReplyDelete
  23. Good Luck untuk peserta kontes, iPhone 5s adalah gadget impian semua blogger, terima kasih sudah berbagi http://yandiaht.com/

    ReplyDelete

Semoga Scha dapat KAHWIN dengan secepat mungkin. Amin :)

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook