Tutorial Download Cerita Korea Tanpa Guna IDM

Thursday, July 17, 2014




Assalamualaikum. Hai semua!

Masa semester terakhir kat UMP haritu, aku ada buat sharing sikit. Sharing ni macam tempat kongsi cerita-cerita, fail, lagu dan apa sahaja yang boleh dishare. So, aku share banyak cerita Korea especially Running Man tu haa. Kiranya aku download Running Man dan aku share kat bebudak UMP. And aku link ke blog. So, dapat banyak sikit page views dan iklan. Kira support lah peng-sharer. Hehe. Satu semester aku mengumpul cerita Korea dan ramai yang tanya macam mana nak download cerita Korea. Dulu aku senyap je sebab tak nak orang tahu, now bila dah bersara, boleh lah aku share. Hehe. Penuh dengan gambar entry ni taw.

By the way, aku tahu ramai yang tak tahu nak download guna Internet Download Manager (IDM). IDM tu best nak download tapi ada expired date sebulan. Manyak tarak best woo. Haha. So, aku share tutorial ni guna MEGA file sharing.

P/s: Untuk kesan lagi bagus dan tanpa sekatan, lebih bagus sekiranya pakai internet yang laju dan stable contoh macam Streamyx or UniFi. Nanti takut stuck-stuck je kalau korang download.

Lets begin!


TUTORIAL DOWNLOAD CERITA KOREA TANPA GUNA IDM

1) Pergi ke Free Korean Dramas --> http://freekordramas.blogspot.ru/



2) Contoh korang nak download cerita The Return of Superman tu. Just click sahaja. Oh yer. Banyak iklan. Just, SKIP THIS AD


3) Skrol episode dan just ctrl + click (NEW TAB) file yang ingin korang download. Selalu ada 4 file yang harus di download. Pilih MG-Part 01. MG stands for MEGA. 


4) Dan ini akan membawa korang ke MEGA sharing. Tapi, sabar yer. Sebab ada TIGA iklan yang perlu kita tempuhi! Hiyaaahhh!



Just SKIP THIS AD



SKIP THIS AD



And selalunya akan terdownload benda alah atas ni haaa. Biarkan aja di download. Nanti kat FOLDER DOWNLOAD, korang DELETE file .exe ni taw.



SKIP AD

5) Akhirnya, setelah korang tempuhi halangan-halangan iklan yang maha annoying, korang akan sampai ke MEGA SHARING. Part ni yang best. Hehe.


Klik DOWNLOAD tu. 


Bila dah 0%, means that files korang telah download dengan jayanya. 

6) Bila dah siap di download, korang akan lihat macam ni. Files tu dalam bentuk .rar. Compressed files. So, korang kena ada WINZIP RAR untuk extract files itu. Pergi google and download sana dulu. Hehe



7) Files korang yang sudah di download tu berada di FOLDER DOWNLOAD. Automatik dia letak kat sana. Apa yang korang perlu buat ialah, EXTRACT FILE YANG PERTAMA. Tak perlu extract semua. Hanya file yang PERTAMA sahaja. 






8) Akhirnya, apabila telah siap di EXTRACT, enjoy lah cerita Korea korang tu haaaa. Senang je. Tak perlu pakai IDM. Same goes apabila nak download SUB.


Tengah angau dengan budak comel gilaaaa ni haaaa!! Tengoklah pipi dia. Oh, yang ni dalam cerita The Return of Superman. Hewww. 

UPDATE!

Dah lama tak follow up this method, so korang boleh usha kat sini 


Ataupun, nanti aku update tutorial terbaru guna mozilla firefox. 



You Might Also Like

20 DOA SCHA DAPAT KAHWIN

  1. waaaa baru tau dik.. selama ni tercari2 kat mana nak download..

    ReplyDelete
  2. leh bgtau kat my sis nie... thanks~!!

    ReplyDelete
  3. so, mega sharing tu just untuk web tu saje kan??? dy bukan software mcm IDM, FDM kan???

    ReplyDelete
  4. Omg! Comelnye dak tembam bam bolatt. *eksited! Ana selalu layan citer korea kat ternet je. Malas nak download. Hehe

    ReplyDelete
  5. ni mesti big fan kpopkan ? scha ha..ha..
    nice sharing teman memng x tahu benda2 mcm ni

    ReplyDelete
  6. wuwuwu...xleh tengok return of superman dah, astro x bayo, sbb kena bayo langsir baru, kapet baru, kuih raya, baju raya, rendang ketupat. #eh. haha. thanks share Scha :) anas suka tengok online streaming je, malas nak donlod, nnt berat laptop nak nyimpannya.

    ReplyDelete
  7. pasal korea jugak. kak aisha pon korea gak.. hikhik

    memang tercarik2 . thanks sharing kak.. bole la download drama korea manyak manyak wooo ~_^

    ReplyDelete
  8. Hei. Ni Azelle. Best jugak dolod tanpa IDM guna Mega file sharing. Tp on One condition. Yakni. Internet mestilah flow dengan laju n jayanya. Sbb ape? Kalau tetibe connection korang down sbb internet x brp nak laju, kekadang tu korang xleh nak resume download. So, pastikan tenet korang laju. Nyahaahahaha

    ReplyDelete
  9. tq sharing, dok cri jgak website yg bleh download kdrama, hihi

    ReplyDelete
  10. huiiii ni ramai peminat korea sonok nih hehe

    ReplyDelete
  11. menarik-menarik. tapi saya tak minat cerita korea. hee..

    tapi bolehlah bagi link akak dekat cousin saya. dia minat gilaaaaa...

    ReplyDelete
  12. kalau download kat bpe jam tggu kak :)?

    ReplyDelete
  13. ooo seng je thanks sharing dik

    ReplyDelete
  14. @Siti Aisyah depends kepada internet speed. Selalu sejam je kalau internet laju.

    ReplyDelete
  15. X BOLEH NAK EXTRACT FILE..HUHU

    ReplyDelete
  16. nurul sajadah7/31/17, 12:27 PM

    kalau download drama korea kt freekordramas tu,ade subtitled english x dlam drama tu,sbab saya nk cri drama korea yg x de subtitled english

    ReplyDelete

Semoga Scha dapat KAHWIN dengan secepat mungkin. Amin :)

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook