HOW POWERFUL IS YOUR PASSPORT?

Tuesday, July 08, 2014


Assalamualaikum. Hai. Pagiii! Dah baca Al-Quran ke belum pagi ni? Sehelai pun jadi lah :)

Lepas sahur tadi, online lah Facebook kejap. Scroll punya scroll, terjumpa lah something yang agak interesting. Post tu dari Sheikh Waleed Abdulhakeem berkenaan passport kita.


Tahu kah anda, passport Malaysia merupakan salah satu antara passport paling berkuasa di dunia? Wow. Terkejut kan? Cuba tengok carta di bawah. Dikeliling kita semua nya merah or orange (kurang berkuasa) dan lihatlah Malaysia!

Aku google lah kejap. Good Magazine yang kendalikan survey ni di mana mereka melihat bilangan negara yang pemegang passport boleh berjalan tanpa menggunakan visa. Walaupun Amerika memiliki kebebasan berjalan, namum passport US tidalah sekuat mana. Passport yang paling berkuasa ialah United Kingdom, Finland, Sweeden, Malaysia di mana pemegang passport boleh berjalan ke 173 negara tanpa menggunakan visa. Negara yang paling kurang kuasa pula ialah Afghanistan (28 negara), Iraq (31 negara), Pakistan dan Somalia (32 negara).

Kita boleh lihat lah bagaimana diskriminasi nya terhadap negara Islam di Afghanistan, Iraq, Pakistan. Semoga Allah sentiasa melindungi mereka. Amin.


 Klik untuk tumbesaran maksima

 Klik untuk tumbesaran maksima

Aku baca komen dari post Sheikh Waleed tu kan, ramai orang luar cemburu dengan Malaysia kerana mempunyai passport yang berkuasa berbanding negara mereka. Beruntungnya kita kan?

Say what? Say Alhamdullilah. 

Sumber:
The Countries With The Most Powerful Passports

You Might Also Like

12 DOA SCHA DAPAT KAHWIN

  1. wahh...bagus ni untuk tahu... :D

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah..
    Malaysia merupakan bumi bertuah. Eh..dah macam iklan panjang kat tv pulak. Hehe. Tak sangka gak Malaysia punye pasport lebih up dari negara laen.

    ReplyDelete
  3. ooo baru sy tau...tqvm for sharing

    ReplyDelete
  4. Alhamdulilah...
    so, next trip nak ke maner? LONDON. hahaha

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah la kalau begitu... Malaysia terbaik ;)

    ReplyDelete
  6. serious.. baru saya tau.. alhamdulillah... boleh melancong byk tempat lepas ni..

    ReplyDelete
  7. salam scha...
    salam ramadhan...pagi ni belum berkesempatan nak baca Al-quran...di office...

    Alhamdulillah...

    ReplyDelete
  8. Salam singgah, bumi ni milik Allah, akhirnya semua akan kembali kepadaNya. teringin nak melancong ke luar negara..dar GA emas putih. studioous.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. Good sharing! Bru sy tau passport mlaysia ni power! Eheh.

    ReplyDelete
  10. bagus share....akak dpt info baru...bsyukurlah kan passport Malaysia berkuasa

    ReplyDelete
  11. Wah bangganya...baru tahu psl info nie...=D

    ReplyDelete
  12. Negara Islam di nafikan hak.
    Tapi kalau ada powerful passport tak berjalan ke negara luar tak guna jugak kan?

    ReplyDelete

Semoga Scha dapat KAHWIN dengan secepat mungkin. Amin :)

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook