Aktiviti Penganggur #1 -- Jadi CIKGU. Wait, whatt?

Saturday, July 05, 2014


Assalamualaikum. Haii korang!

Yeap. Jadi cikgu. Haha. Memang kena isi masa dengan aktiviti-aktiviti yang berfaedah sikit. Kalau tak, memang bosan hari-hariku.

Hari jumaat tu, cousins datang rumah. Ada sorang nak SPM, lagi dua orang nak PT3 (PMR). Bersemangat lah jugak ajar dorang sampai siap beli buku latihan baru. 

Tapi kan.. ilmu ku sudah berkarat. Kena baca dulu baru boleh ajar lagi-lagi Kimia, Fizik and Add Math. Kalau PT3 tu, boleh lagi lah ajar. Ni yang nak SPM tu. Kena ketuk balik pintu otak ni. 'Are you still there buddies?'. 

Lagi satu, aku ada mengalami masalah sikit bila bahasa dah ditukar ke Bahasa Melayu balik. Kekadang kena cari makna dalam Inggeris barulah aku paham. Sometimes aku wonder lah kan, why lah kena tukar ke BM balik. Better Inggeris sebab kat universiti pun kena guna Inggeris jugak. Bersyukur sebab aku adalah generasi PPSMI. Bukan nak pinggirkan Bahasa Melayu, but, kekadang terms dalam Bahasa Melayu sangatlah ermm, ermm...... krik krik krik...

Contoh,

Tangki riak = Ripple tank
Laju gelombang = velocity
Panjang gelombang = wavelength

Bahasa Melayu panjang, Inggeris just sepatah je. Nak sebut pun senang. Hehe. 

Takpelah. Adalah sebab mengapa PPSMI di mansuhkan. Maybe untuk penduduk luar bandar, susah agaknya nak kuasai Inggeris berbanding penduduk bandar. Jadi, baiklah kita selaraskan. Peratus nak lulus pun makin tinggi kan?

Rasa macam nak upah cikgu Azrin ajar bebudak ni. Sesungguhnya otak ku sudah berkarat. Wuwuwu.

Itu sahajalah. Hehe. Nak pergi bazar. 4.00 pm dah pergi bazar. Yeap. Memang pergi awal sebab lauk banyak lagi, orang tak ramai sangat. Mari!




You Might Also Like

14 DOA SCHA DAPAT ANAK

  1. ahahaha..motip ko nak suh aku..aku biasa2 jer pon wey.. eleh budak eng lg hbt kot bab fizik and so on nie.. math tu kcng jerkan.. hehe

    Scha: aku keje biasa2 jer pon sblom posting nie..

    ReplyDelete
  2. wow. pelik gila dalam bahasa melayunya. susah nak jadi cikgu macam ni. dua-dua jenis bahasa sains kena tahu. adeh.

    ReplyDelete
  3. Kite geng. Ilmu pun ingat2 lupe je. -_-'
    Awalnye gi bazar. Ana dgn bazaar straight je jalan tu pun malas gi bazar. Sekadar amek bau sedap je. Haha

    ReplyDelete
  4. @Azrin Rahim Hahaha. Kekadang apa yang aku belajar kat uni lain dari sekolah. haha

    ReplyDelete
  5. @Amy J tahu takpe. kemain BM dia. wuwuwu

    ReplyDelete
  6. @Ismi Ana Hahha. Habes tu masak ke? :p

    ReplyDelete
  7. ahaha... adlah busy sikit sebb bercanggah dengan dekt sekolah.. lg2 kalo kimia.. ad bnyk juga percnghn.. kalo fizik adlah sikit2.. formula sng jadi susah.. hukhuk

    ReplyDelete
  8. wahh cikgu. hai cikgu. hehe
    otak kite nih lagi la da berkarat. mmg tak layak nak mgajar. lau bab bagi resepi masakan bole la. ahahaha ehhh.

    untung azrin tuu kan. kawan baek ekk? :)

    ReplyDelete
  9. salam perkenalan... saya generasi PPSMI jugak...setuju sangat dengan scha...mmg bagus lgi dalam BI kan...bukanlah nak cakap apa... :D

    ReplyDelete
  10. Aah. Kat uni we were taught in English kan.

    ReplyDelete
  11. Jemput drop url blog di bahagian ' keep in touch ' (di footer). Thanx :)

    ReplyDelete
  12. Wah wah wah jd cikgu cikgi eaaa

    ReplyDelete
  13. waa. .jadi cikgu ea?? pelik jugak klu bahasa inggeris ditukar bahasa melayu. .panjangnya. .hahaha :D

    ReplyDelete
  14. sama la akak scha..dh bese guna bhs inggeris skali nak terjemah bhs mlyu akak blur..hahaha

    ReplyDelete

Semoga Scha dapat BABY dengan secepat mungkin. Amin :)

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook