Manis 21

Monday, July 30, 2012



Alhamdullilah. 22 Julai 2012, sudah 21 tahun aku hidup dan bernafas di muka bumi ini. Syukur sesangat. 

Berjuta-juta lemon terima kasih kepada mama and ayah kerana sabar melayan kerenah aku ni. Ingat senang nak jaga Syazana? Keras kepala yang amat. HAHA. Terima kasih Ya Allah.

Dan juga terima kasih kepada kawan-kawan yang wish kat Facebook dan juga Twitter. Aku harap korang juga pun begitu. Amin. 

Maaf. Semenjak bulan puasa ni, kebusy-an dengan kerja dan kemalasan semakin bertambah. Malas nak update blog, malas nak berblog-walking. Seriusly, aku rindu kat blog korang. Huwaaa.

Terima kasih kepada yang sudi datang dan komen blog syaz. Tinggalkan komen kat kotak komen then, Insya-Allah syaz datang blog korang balik! 

Babai. Assalamualaikum!

Salam Ramadhan 1433H. Barakallah.

Wednesday, July 18, 2012


Assalamualaikum

Sumber : Sham Kamikaze

Tuptup, bertemu lagi dengan bulan Ramadhan yang penuh dengan barakah. Insya-Allah tahun ni, hari pertama puasa jatuh pada 21 Julai 2012 (Sabtu) ni. And yang paling best, 22 Julai ni, birthday aku pulak. Hari kedua puasa. Sukaaaa. Tapi, masalahnya kena kerja pulak. Takpe, dugaan. 

Aku risau. Sama ada puasa aku tahun ni, aku boleh tahan ke tidak? Dengan stress dan penat kat tempat kerja. Tu je aku risau. Risau betul kalau iman tergugat. Kuatkanlah iman aku Ya Allah. Permudahkanlah ibadah puasa aku. Amin. *debar*

Baru balik dari kerja. Dah lama tak update, malam ni nak update juga. HEHE.

Akhirnya,

Salam Ramadhan 1433H kekawan. Puasa elok-elok taw! Heharap kawan perempuan ku semua dah settle bayar hutang puasa. Insya-Allah. :)

Amoi Bambam

Monday, July 16, 2012


Assalamualaikum


Kat tempat kerja aku, ada seorang kawan cina. Nama dia pelik dan susah nak sebut. So, kami panggil dia Amoi je. Umur dia 26 tahun. Tapi, perangai dia macam budak-budak sikit. Dia suka sangat gelak. Gelak dia tu boleh dengar satu department ni. Serius.


Amoi ni baik orangnya. Tak berkira. Hati dia sensitip. Kalau sakat sangat, dia boleh menangis taw. Tengok tak betapa lembutnya hati dia tu. Dia selalu tolong aku kemas barang. And aku pun tolonglah dia jugak. Kalau dia takde, boleh bosan aku jadinya. Menguap tu jangan cakaplah kan. Tak terkira betapa banyaknya aku menguap dalam sehari. Kalau dia ada, bolehlah aku sakat dia. HEHE. 


Suka ada kawan macam dia. Adalah certain orang dalam department aku tu yang aku tak beberapa suka sangat. Cakap dengan aku dengan nada suara yang tinggi. Tak boleh cakap baik-baik sikit? Pernah lah gak kan aku hampir menangis. Macam sentap gitu. Tapi, nak lawan, kena fikir, dia lagi tua dari aku. Takkan nak melawan. So, kurangkan bercakap dengan dia. Itu lebih bagus!


Aaaaa, esok kerja. Pukul 10 pagi sampai 7 petang. Nasib baik sampai petang jeh. Hooreyyy!

^___^

Ketiak Putih

Friday, July 13, 2012


Assalamualaikum


Tahukan anda benda apa dia atas ni? Apa tak senonohnya letak gambar perempuan sambil angkat ketiak? 
Haaa, kalau korang nak tahu, ini ialah Hibka Powder. Ia adalah sejenis bedak untuk memutihkan ketiak. Di samping itu, ia boleh juga menggantikan deodorant. Cewahh. Guna penanda wacana. Kau hado? 

Sesungguhnya aku tak gemar memakai deodorant. Sebab bagi aku, lagi hitam adalah ketiak tu. Tu yang aku pakai ni. Selesa. Dan takde bau yang kurang enak. 

Cara nak guna :
Letak Hibka ni selepas mandi atau sebelum keluar. Then, masa mandi selepas melakukan aktiviti korang tu, korang sental lah sikit bagi buang dedaki yang menghuni ketiak tu. Insya-Allah, kalau korang istiqamah memakainya, maka putih lah ketiak korang tu. *muka serius*

Mana nak dapat?
Cari jeh kat kedai jamu. Konpem ada. 

Okay. Izinkan saya tidur. Esok masuk kerja pukul 2 petang sampai 11 malam.

^___^

Kawan

Tuesday, July 10, 2012


Selalu orang kata, kawan masa senang beribu, kawan masa susah, boleh dibilang dengan jari.


Aku selalu tengok gelagat kekawan aku. Ada masalah dengan kawan, itu masalah biasa. lebih-lebih lagi perempuan kan. But, apa yang boleh aku tengok, Allah ada sediakan seseorang untuk bantu kita.

Contoh :

Kau perlukan pertolongan. Kau mintak tolong kawan. Tapi, kawan tu taknak tolong. Sombong. Kau sendiri tak tahu sebab apa. Padahal kau dah kamcing dengan dia. Dengan kuasa Allah, tetiba datang pulak seorang lagi teman yang kau tak beberapa kenal/rapat, sudi tolong kau. Kau nampak tak permainannya macam mana? Daripada itu, kau nilai sendiri berapa markah untuk kawan yang taknak tolong kau tu.

Itu permainan Allah. Lihat bagaimana DIA nak tunjukkan sifat sebenar kawan kita tu. Jadi, janganlah mudah putus asa. Kalau boleh, cuba berdiri sendiri. Bukan ke itu lebih baik? Campak mana-mana pun, kau masih boleh survive.

Aku bersyukur sebab parents aku dah didik aku berdiri sendiri lagi kecik. Memandangkan aku anak tunggal, aku dah biasa bersendiri. Kekadang aku selamba jeh makan sendiri kat kafe. Sampai kawan aku pun pelik. Eh, takdelah. Mana ada pelik. Bagi aku, itu normal. Tak tahu pulak tentang korang. :)

Bagi aku,

Rakan, Kawan, Teman dan Sahabat punyai definisi yang berbeza. Korang? 


Sekian entry merapu dari syazberry! 

^___^

Bangga jadi UMP-ians!

Sunday, July 08, 2012


Satu jeh aku nak cakap.

Aku bangga jadi pelajar Universiti Malaysia Pahang (UMP). 

The #561 SAE-UMP Chapter, Diesel UrbanConcept, from University Malaysia Pahang (UMP) wins first place Diesel Fuel Award during the awards ceremony at the Shell Eco-marathon Challenge Asia at Sepang International Circuit in Kuala Lumpur, Saturday, July 7, 2012. Students from Asia and the Middle East have come together to compete in the four-day event.


Tahniah semua! 

Shell Eco-Marathon Challenge ni memang mencabar. Yelah kan. Kena buat kereta yang eco-friendly. Even aku berlainan fakulti, aku sangat bangga! Serius. Mereka dari fakulti Mekanikal, Elektrik, Pembuatan dan Kimia. (Thanks Fazdrul Hisham) Memang superb. Dorang yang banyak harumkan nama UMP! Heharap pelajar lain (macam aku) dapat jadikan ini sebagai inspirasi. 

^____^

Awesome Earth!

Tuesday, July 03, 2012


Hai semua! Korang tahu tak aku tengah busy sekarang ni. Busy dengan kerja dekat Tesco Seremban Jaya. Alhamdullilah, semua okay. Walaupun sebagai promoter jeh, kerja dia not bad jugak. Penat tu tak payah cerita lah kan. Penat berdiri je lebih. Takpe, boleh kurus. HAHA. 

Okay. Kalau korang bosan dan tak tahu nak buat apa, apa kata korang COPY kordinat dekat bawah ni dan  PASTE dekat Google Search. Lebih afdal, dekat Google Map. Aku jumpa ni kat 9gag. Awesome jugaklah. Tak sangka wujud gak benda alah macam ni. Ni semua propaganda alien ke hape? HAHA.


Giant Bunny : 44 14'39.77"N 7°46'10.71"E


Sempat ambil satu sebab penat sangat nak print screen. HEHE

Shark: 31 59'20.53"S 152 34'18.47"E.

Giant Geoglyph Man: 19 56'56.76"S 69 38'2.07"W.

USA Bush: 41 51'26.99"N 121 29'25.75"W.

Horse #1: 50 39'26.33"N 2 24'14.92"W.

Arrow in Peru: 14 32'45.28"S 75 9'35.85"W.

Big Face #1: 33 55'37.16"N 117 34'8.58"W.

Lines in Peru (Nazca): 14 33'9.40"S 75 10'36.74"W.

UFO #1: 78 38'29.61"N 15 7'5.50"E.

Bizarre Landscape With Ancient Ruins (Filled with holes): 19 37'40.75"S 69 58'46.35"W.

Horse #2: 54 13'29.68"N 1 12'44.46"W.

More Geogyphs in Chile: 19 12'13.45"S 70 0'30.41"W.

High Quality Photos of Elephants in Africa; 10 54'12.65"N 19 55'56.05"E.

Big Rabbit: 44 14'39.77"N 7°46'10.71"E.

Big Triangular Symbol: 37 37'38.69"N 116 50'48.38"W.

Horse #3: 51 19'16.29"N 1 45'22.76"W.

Dinosaur: 42 4'34.14"N 2 21'21.93"W.

UFO #2: 45 42'11.97"N 21 18'7.81"E.

Big Inscriptions in Chile: 17 58'20.55"S 70 14'12.89"W.

Smiley Face: 43 25'44.84"N 80 19'51.12"W.

Cruise Ship Tipped Over: 35.155109, 129.147554.

Nazi Building?: 32.676124, -117.157731.

Abandoned Military Base?: 37°21'46.81"N, 116°49'35.92"W.

Star of David: 37°19'22.70"N, 116°47'6.70"W.

Car Tipped Over: 51°19'18.04"N 6°34'35.84"E.

UFO #3: 52°31'17.79"N 5°43'59.40"E.

Big Face #2: 50° 0'34.25"N 110° 6'47.01"W.

Dancing Man: 47°53'4.39"N 107°36'53.23"E.

Big Face #3: 39°26'24.76"N 84°17'34.93"W.


Eh, tidak lupa.

Salam Nifsu Syaaban. Semoga kehidupan kita diberkati oleh Allah yang Maha Esa. Insya-Allah. 

Tak lama lagi nak Ramadhan, bersediakah aku? 

^__^

Sekitar Majlis Perkahwinan Irine Nadia Marcello dan Mohd Amirul

Sunday, July 01, 2012


Hai korang. Pheww. Akhirnya, lepas juga aku ke Melaka tu. Nasib baik dekat jeh dengan Senawang. Aku sampai dalam pukul 1.00 ptg. Tepat rombongan pengantin lelaki sampai. Then, aku tunggu pulak mokcik Onie dan Eghika. Lepas mereka dah sampai, beriringan lah kami ke rumah pengantin. Dah sampai, terus ambil gambar Irine dan Amirul duduk bersanding. First time jumpa Irine ni. Yelah, mana lah pernah jumpa mereka sebelum ini. 

 p/s : sila jangan percaya kecomelan gambar ni. Ini ialah helah camera.  :P

Okay. Ramai gilaa retis blogger yang datang. Kan aku dah cakap macam gathering blogger. Pen Merah, Nisa Kay, Hamzah Ian (terbang tinggi tinggi), Ayeem Ayam, Eman The Halia, Derita Merindu, Yuyu Zulaikha, Milimilo, Dena Bahrin, KZ Nabiha, Carl Samsudin, Bro Framestone, Shafaza Zara Syed (Lord Zara). Yang lain tu, aku tak pasti. Aku kenal jeh dorang, dorang tak kenal aku. haha. Takde lah aku jumpa sesatu. Jumpa mana yang sempat sebab pukul 2.45pm aku dah balik. Selepas aku balik, Fatin Liyana dan Datin datang. Aaaa, ruginya balik awal. Oh, kalau korang tak kenal dorang siapa, sila google okay. Malas aku nak letak link satu persatu. 


Persembahan menarik dari kumpulan gendang. er, tak tahu nama kumpulan apa


Renjis renjis dipilis




Mereka comel. Dedua tersengih.


Yummmyyyy!


Yummy lagi! Candy bar. Siap ada chocolate fountain. Tapi, tak sempat rasa!



Aku, Onie dan Eghika bersama pasangan pengantin. Pedulikan muka aku. 


dah 3 kali jumpa Milimilo! Oh yeahh


Terkejut dengan kehadiran Dena Bahrin


Muka comel gitew. ahaks


Yeay. Dapat gak jumpa dengan Yuyu Zulaikha. Alahai, comelnya Yuyu!



Sayunya dua gambar di atas. tsk


Percayalah, aku hanya mampu ambil gambar dari tepi. Depan semua penuh!


Hamzah Ian (terbang tinggi tinggi)


Ibubapa Amirul.


Nisa Kay dan Pen Merah




Red velvet cake in a jar!
Yummy!



Maaflah, gambar kurang berkualiti. Maklumlah, camera dah uzur yang amat. hehe. Sesiapa nak tengok gambar Irine lagi, sila pergi link di bawah okay. 

Okay. Itu sahaja update dari aku. Perghh. Penat sangat ni. Balik jeh dari wedding, terus tidur. Ni pun, rasa ngantuk lagi. Adei. Esok aku dah start kerja dekat Tesco Seremban jaya. Sesiapa yang free, meh datang jumpa aku. HAHA. Doakan aku dipermudahkan segala urusan esok oleh Allah. Amin. :)

Take care you alls! 
^__^

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook