Kenapa kita perlu habiskan antibiotik?

Friday, April 06, 2012


Hye semua. Ehem-ehem. Harinie aku nak share satu topik kesihatan. Bakal engineer cakap pasal kesihatan? Ah, pedulikan! Kan lately ni aku kena demam. So, doctor bagi aku antibiotik. Ya Allah, banyaknya antibiotik dia. Dua papan lak tuh. Dah lah bau dia sangat kuat. Rasa nak muntah balik pun ada. -____-

Okay.

Soalan:


Kenapa kena habiskan antibiotik even kita dah sihat dan cergas? 

Jawapan :

Antibiotik yang tak dihabiskan akan menyebabkan badan akan lebih resistant pada antibiotik tersebut.. so next time if sakit lagi maybe antibiotik tu tak dapat nak lawan n menyebabkan sakit lambat nak baik, so kene amik antibiotik yang lebih kuat or jenis lain. (Sumber)

Antibiotik dan bakteria yang menjangkiti tubuh pesakit mempunyai perkaitan yang sedikit aneh.Bakteria mempunyai kapasiti untuk menjadi “kebal” (resistant) daripada antibiotik tersebut seandainya ia tidak dihapuskan sepenuhnya. Kesannya, antibiotik tersebut tidak akan berkesan lagi untuk jangkitan seterusnya.Walapun simptom pesakit bertambah baik, ia tidak bermakna semua bacteria telah dihapuskan. Oleh itu, dos antibiotik yang diberi, perlu dihabiskan agar bakteria tersebut hapus sepenuh seterusnya mengelakkan fenomena resistance berlaku. (Sumber)

Kesimpulannya, kalau kita tak habiskan antibiotik tuh, maybe body kita dah resistance/kebal dengan kesan antibiotik dan tak dapat nak lawan. Boleh kena sakit lagi dan perlukan antibiotik yang lebih kuat untuk lawan.
 Tak ke buat kerja dua kali? Kerja senang, habiskan aje antibiotik. Tutup hidung, telan, minum air, tahan nafas kejap, dan lepas. Rasa antibiotik nanti kurang sikit. Menjadi jugaklah! HAHA

Babai semorang!

p/s : Misi baru >> Habiskan antibiotik!

You Might Also Like

10 DOA SCHA DAPAT ANAK

  1. owh yeke? hahaha slalu malas gua nak abiskn

    ReplyDelete
  2. ye??huhuu...sy jrg taw abiskn antibiotik...huhuhu..ptut la sakit dtg balik.. :(

    ReplyDelete
  3. haha...den la jenis malas nak makan ubat...haha~

    ReplyDelete
  4. xsuka makan ubat. cane? huhu..

    ReplyDelete
  5. salam..smoga cpt smbuh..

    akk x suke mkn ubt + mkn antibiotik pon xpernh habis...then suka2 benti mkn ubt tnpa nsht doc... huhu

    ReplyDelete
  6. xder butang +1 ker..baru nk plus plus...hehehe..tapi gud tips...aku paling xsuka mkn ubat...ubat xder cop halal..hahahahaha....

    ReplyDelete
  7. patutla..mas selalu sakit balik..hahaha

    dah rasa sembuh sikit,malas nak habiskan antibiotik.prnh doc bgi 1bungkus,2papan..1papan besar2 bnyak..grrr..tak makan n teruz buang.hahah

    ReplyDelete
  8. owh...macam tu...tq for this info

    ReplyDelete
  9. ni nasihat untnuk ko la kan sebenarnya..hahaha..

    aku pun slalu skip habiskan antibiotik. ye la dah sihat katakan.

    ReplyDelete
  10. maklumat berguna... tq

    ReplyDelete

Semoga Scha dapat BABY dengan secepat mungkin. Amin :)

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook