I stalk your profile when I miss you.

Tuesday, May 31, 2011


hai semorang. sorry lah ekh. aku betul-betul busy sejak dua menjak aku dah kerja ni. nak update, simple update jeh. baru 3 hari kerja, dah rasa nak berhenti. jadi cikgu tuisyen pun jadilah. sebab jadi kerani, banyak kerja. sangat banyak. sampai waktu makan dan solat terabai. lebih-lebih lagi, waktu maghrib. susah lah macam ni. dah cakap suruh ambil seorang lagi, sir tuh, tak nak gak. dia kata, kalau ada orang nak jadi tukang sapu, dia ambil. aku macam, WTF? lagi satu, disebabkan aku handle yuran, selalu ada short duit. aku pun tak tahu mana pergi duit tu. berjalan keh? aku rasa, aku ambil dan pulang baki dengan betul. 
apa-apa pun. tengok jelah esok. 

eh, jom layan video nak? lagu nie best! orang brunei mariiii. tajuk dia pun, homaiii. so sweet!

psst: sesiapa yang rajin komen kat blog aku, akan dapat backlink percuma!
siapa tak nakk?

One for you, one for me. deal?

Sunday, May 29, 2011


nah. satu untuk awak. satu untuk saya.
saya ambil yang petak tuh, awak ambil yang bulat tuh.
hope u will like it.
;)

eh, harini kan, aku pergi gath. tapi, sorry. aku tak biasa dengan korang. macam tak boleh masuk.
memang tak boleh pun.
segan yang amat. tak tahu kenapa.
and i end up, leave out of sudden and merayau sesorang kat mid.
what a great day!
*sigh*

no one knows me, so, its kinda shy there. 
tulah, tak aktifkan diri lagi kat group.
padan muka.
sekian.


with Ecah.

#kbai

nak demand tambah gaji boleh?

Saturday, May 28, 2011


cakk semorangg!

 *view dari dalam pusat tuisyen*

huwaaaa. baru first day kerja, adoiyai. nak pengsan aku. kerja aku non-stop wei. dari kul 4 sampai kul 10 malam. memang ar, bagi korang, elehh, sekejap jeh punnn. yer, memang sekejap. but, kalau kau buat kerja tak henti-henti , mau tercabut lutut kau? kehkehkeh

kerja kat pusat tuisyen as a kerani. memang tough gak ah. disebabkan aku seorang yang nak kena handle segala kerja nie. 

kerja-kerja harinie.
1) bukak kedai
2) kemas-kemas apa yang patut. bukak computer, aircond, lampu dsb
3) kira markah ujian yang banyak nak mampu*


4) kena handle yuran
5) cop kehadiran


6) layan cikgu-cikgu
7) layan students
8) lepas dah cop kehadiran, kena berlari hantar kad kat kelas masing-masing
9) sambung kira markah
10) tutup kedai !!

itu baru hari pertama yer. isk isk isk. sabo jelahh. dah lah aku handle yuran. kalau shot duit, aku gak yang kena. adei. sabo jelah. and aku lah bertanggungjawab kena bukak kedai. lagi ahh! huwaaaa.
tak apa, at least, aku ada aktiviti yang nak dibuat. dari duduk rumah, tak tahu nak buat apa. 
kat sini, susah sikit aku nak solat. sebab owner dia India. persekitaran pun tak berapa nak sempurna. susah nak solat. huhu. dan lagi parah, kalau waktu peak hour dimana students dan cikgu-cikgi dah mula datang. kena buat tu, kena buat ni. lepas tuh, baru keadaan reda, baru boleh bernafas. dan, kena pandai cari waktu makan dan solat. sabo jelahh.

nak mintak naik GAJI boleyyy?

#kbai

Esok dah START!

Thursday, May 26, 2011


*hiasan*

yeahh! esok dah start KERJA. oh yeah. gembira rasa hati. 

hari selasa lepas, puas aku tawaf satu taman aku nak cari kerja. tapi, semuanya nak tetap. dem betei.

then, tadi, pergilah tanya kat tempat tuisyen aku dulu. kot-kot mana tahu, dorang nak ambil budak.
lagipun aku dah biasa kat tempat tuisyen nie. senang sikit. pengetua dia pun aku dah kenal.

yang peliknya, sir aku nie, ingat ke tak aku nie? yelah. dah lama aku meninggalkan tuisyen dia ni. tanya-tanya, macam dia kenal aku, tapi, err..... entah. aku pun tak tahu nak kabor camna.

dia tanya, nak gaji berapa? aku jawablah, 'err. tak kisah. asalkan kerja'.  
'rm500 okay? ke nak tinggi lagi?' dia offer kat aku.
'boley jeh. tak kesah.'
yeahh. rm500. okaylah kot. aku nie tak ada pengalaman kerja. terima jeh apa dia nak bagi. nanti pandai-pandailah aku nak up gaji camner. kehkehkeh.

tapi, esok dah suruh datang pukul 4 petang. smpai pukul 10 mlm. homaii. tak sempat aku nak berehat-rehat untuk kali terakhir. sabtu pun kerja. tapi, half-day kot. harap-harap lepas aku nak pergi Himpunan Sejuta Belia kat Putrajaya minggu nie. amin.

eh, dapat BE lagi. kali nie, datang pula dari Perodua. dengan kempen Perodua Lagi Best! okay. aku setuju dengan tagline nie.


#kbai

ADS




OST Nora Elena

Wednesday, May 25, 2011



okay. sekarang nie, aku stuck kat drama Nora Elena. mak aku pun yang mulanya kureng nak layan drama Melayu, dah start sangkut kat drama Nora Elena nie. ada dua lagu dia yang aku suka.

1) Berubah - Ery Putra Feat Reen Rahim (DOWNLOAD)


P: Kau berikan ku waktu ,

Untuk bersamamu meniti hari ,

L: Tak puas bagiku dan kau pun berlalu ,

Tinggalkan ku sendiri ,
Kelam seluruh jiwaku . .

P: Ku ingin benar bersama denganmu ,

Dan kau pun menjauh ,
Tiba-tiba kini kau telah berubah ,
Apakah salahku . . .

L: o0o . . Kau yang ku kenali ,

Dan kini menjadi insan yang lain ,
Dulu kau berjanji ,
Kan hidup semati meniti hari . .

L/P: Semua telah berakhir . . o0o . .
L/P: Ku ingin benar bersama denganmu ,

Dan kau pun menjauh ,
Tiba-tiba kini kau telah berubah ,
Apakah salahku . . .

(Ulang . . )
2) Dan Bila Esok - Sofaz (DOWNLOAD)
Di dalam hati selalu tersimpan

rasa yang takkan pernah bisa ku ungkapkan
kau diam tanpa kata
saatku ungkap semua rasa

Di saat ku ingin dekat denganmu

kau semakin jauh meninggalkanku
dan kau diam tanpa kata
saatku ucap semua rasa

Dan bila esok kita kan bertemu kembali

masihkah ada ruang di dalam hatimu
tuk cinta yang pernah kita miliki
tuk selama-lamanya

Dan bila esok kita kan bertemu kembali

masihkah ada waktu untuk mencinta dirimu
tuk bisa menjagai hati ini
tuk selama-lamanya

Mungkinkah esok kita kan bertemu kembali

masihkah ada ruang di dalam hatiku
untuk cinta yang pernah engkau miliki
untuk selama-lamanya

Dan bila esok kita kan bertemu kembali

masihkah ada ruang di dalam hatimu
untuk cinta yang pernah kita miliki
tuk selama-lamanya

Dan bila esok kita kan bertemu kembali

masihkah ada waktu untuk mencinta dirimu
untuk bisa menjagai hati ini
tuk selama-lamanya

Dan bila esok kita kan bertemu kembali

masihkah ada ruang di dalam hatimu

Untuk cinta yang pernah kita miliki tuk selama-lamanya
Source: Nuriz Space

Di sebalik maksud lagu Friday-Rebecca Black

Wednesday, May 25, 2011

Its fun fun fun!

image

image

image

dulu lagu ni pernah dicemuh, dikutuk sebab lirik dan suara dia macam hampeh kann? tengok ajalah jumlah dislikes dalam video dia. banyakkk kan? berapa juta ntah. but, kawan aku, pemilik blog ARCX13, telah share satu interview dengan Rebecca Black tentang maksud tersirat lagu Friday. banyak kot maksud tersirat. kita pun tak jangka. nak tahu? jom tengok video kat bawah ni.


apa pendapat korang? meh share meh!


ADS.

Yeahh. followers Ridoma yang ke-500!

Tuesday, May 24, 2011


*hiasan*

Yeah. sungguh bertuah tatkala menjadi followers blog Ridoma yang ke-500. alang-alang jeh nie. bukak blog dia, tengok ade 499 followers. so, tak salah menambahkan diri menjadi yang ke-500.
terima kasih Ridoma kerana telah me-featurekan syaz dalam blog dia. bagi back-link nie!

eh, ada soalan tuk syaz lahh!

Nama penuh:
 Nur Syazana bt Md Nazri

Apakah perasaan anda selaku follower Ridoma yang ke 500 ? :
wow, teruja sungguh! tak tipu!

Apa pendapat anda mengenai aktiviti berblog dan apakah kesannya terhadap diri ? 
berblog dapat menambahkan kawan dan dapat banyak ilmu. then, dapat tahu berita terkini dengan blog!

Hobi masa lapang selain berblog ? :
Membaca, chatting. ;)

Tujuan anda sepanjang berblog:
Just for fun fun fun!

Apakah kenangan manis anda sepanjang berblog:
dapat jumpe blogger pemes seperti Mel Romeo, Cik Epal, Joegrimjow, dan ramai lagi!

Siapakah blogger yang anda kagumi ? :
RedMummy.

3 rakan rapat blogger anda:
Ramai lahh! banyak sangat!

terima kasih daun keladi!

Nasi Ikan Gurumi?

Tuesday, May 24, 2011


Haaa? tak penah dengar? aku lagilah tak pernah dengar. semalam for the first time, aku cuba nak rasa Nasi Ikan Gurumi ni. Nampak macam pelik, tu yang nak cuba tu. asyik nak makan makanan yang sama je. bosan lak kan? ni, kawan aku yang rekomen since dia kerja kat situ. harga pun not bad. RM10.00 for the whole plate. kedai makan nie ada kat taman perumahan aku jeh. Fizza cafe namanya. Makanan dia yang lain pun best. dah tahu dah, tempat makan yang best kat taman nie.

tengok. aku dah terliur dah. dem betei. kuah dia pedas but, sedapppp!
yummy!



Eh, Alhamdullilah. dapat BE yang ke-empat. syukur sesangat. datangnya dari Nokia Entertaiment Smartphones. Wow, jom ushaa!



Sepuluh tahun mempertahankan cinta. korang ingat senang?

Monday, May 23, 2011

Kalau korang lah kan, sanggup tak nak berkaple selama 10 tahun? sanggup? haaa, aku tabik spring betul kat Ayong aku sorang nie. dah sepuluh tahun berkaple wei. sumpah. tak tipu. ini perkara betul-betul. bukan main-main. Ain dan Zaid sudah mula bercinta sejak berumur 16 tahun. masa form 4. tahun nie, cukup 10 tahun dorang bercinta. 

Bagi aku, kalau nak kekalkan kebahagiaan, setiap pasangan tuh kena ada sejuk dan panas. tak sesuai sangat kalau dua-dua panas atau sejuk. susah nak bercinta. Ayong nie, panas sikit. Abg Zaid, sejuk. haha. yelahh. bila aku stay rumah Ayong, dorang asyik gaduh jeh. tapi, gaduh-gaduh manja. Kakyong jangan marah ekh. haha.

Sya doakan korang nie kekal sehingga akhir hayat. dapat anak-anak yang comel-comel. Makteh tu dah teringin nak ada cucu tuuu.... kehkehkeh. sayang korangg! muahhhxxxx!

 20 Mei 2011

 21 Mei 2011

 22 Mei 2011

#kbai

Kontrol Histeria Anda.

Monday, May 23, 2011

Kontrol Histeria. tu lah, tajuk blog yang diberi. blog yang sangat drama, tragik, porno, pedophile, sarkastik, darah, bunuh. semua yang ekstrem ada. ada 15 orang penulis. dan salah satu kawan aku pemilik blog, Diari Pedophile. Juga, salah satu penulis blog Sarkastik. 

AWAS. mereka yang berumur 18 tahun, ke bawah, tidak digalakkan baca. kalau nak, tanggung sendiri akibatnya. aku dah 20 tahun ekh. so, lepas kalau nak baca. ;)


Alhamdullilah. dapat BE yang pertama!

Sunday, May 22, 2011

yeahhh. dapat Buffered Earnings aka BE. kalau korang nak tahu, nielah first time kot aku dapat BE. dah berapa lama aku berblog, ini adalah kali pertama. tak tahu lah, kalau aku ada terlepas pandang. 


1) YTL YES
YES for LIFE. YTL sekarang ada menawarkan utiliti Network (Fastest 4G Mobile Internet with Voice) terbaru dengan nombor bermula 018. korang boleh melayari internet dengan kelajuan yang lebih laju dari broadband korang tuu... disamping itu korang dapat buat panggilan / SMS dengan kadar rata 9 sen seminit.  
Wow, best gilaaaa! ^^

Haaaa. siapa nak makeover bilik korang? meh join contest dari Nuffnang nie. mana tahu, kot2 menang, boleh cantikkan bilik korang tuuuu! nak tahu, klik link Nippon tu.... macam nak try masuk jehhh... esok punyer entryyy. wee~

3) ADT Home Security 
Tingkatkan keselamatan rumah korang dengan ADT Home Security. ececehh. konpem tak berani pencuri nak masuk rumah korang. agak-agak nak pasang kat rumah boleh tak? rumah dahlah sekali dah kena pecah masuk. habis barang bernilai den. kena letak dalam list to buy bila dah kerja nanti. 

kalau korang nak tahu lagi, aku dapat BE nie, melalui tips yang diberikan oleh blog citeje.com. nak tahu lebih lanjut, klik link bawah okay. menjadi wei! tak tipu. serius.


ce try. aku berjaya okayy!

psst: baru balik dari wedding Ayong kat Wangsa Maju. penat. update nya esok!





Sejenak berada di Afrika.

Thursday, May 19, 2011


Haaa. korang tak percaya? Please. Tolonglah percaya wahai kawan-kawanku sekalian. 

*hiasan*

Bukan apa, tadi gua pergi temankan cezen gua pergi cari barang. kat area Masjid India. kalau nak pergi sana, kena naik LRT kan kawan-kawan? Gua pun naiklah dengan eksaitednya. Sambil berebut tempat duduk dengan sorang budak kecik India nie. aktif betul dia. nasib baik cezen gua sempat cop satu seat untuk gua.

Err... gua dah musykil nak duduk kat situ. sebab kan, kat sebelah seat gua tuh, ada mamat negro afrika entah ceruk mana ntah. dia dan kawannya. kalau diikutkan hati gua nie, tak mahu gua duduk situ. nak tak nak, kenalah duduk. gua duduk jauh sikit. takut terlanggar bontot dengan negro tu. ewwww. geli nokss!

Mula-mula okaylah. gua pandang kanan, pandang kiri, pandang depan, gua nampak sorang mamat ni. not bad. but, not my taste. kat sebelah ada budak India yang berebut seat dengan gua tadi dengan mak dia maybe. gua tengok mamat  tuh dah gelisah. sebab kat sebelah dia ade drama beb. gaduh mak dan anak gamaknya. anak dia siap nangis-nangis lagi. nak pertahankan diri kot. gua tengok lagi, mamat tu. steady dah tak macam steady dah gua tengok, sambil check iPhone. last-last gua tengok mamat tuh, dah cover hidung dengan tangan. rupanya, tengah tahan pencemaran bau datang dari ketiak mak budak India tadi. adoiyai. sabar ekh bang. dugaan!

yang dugaan kat gua pulak same kes macam mamat tadi. cuma gua kena tahan BAU KAKI. negro tuh boleh pulak silangkan kaki ke atas. bukak selipar okay. kaki tuh menghala kat gua. lu orang tahu tak macamana perasaan jiwa dan raga gua ketika itu? seksa mak ooi! gua tahan cover bau dengan tangan gua. nasib baik dah letak perfume. gua dah pandang cezen sambil buat isyarat mata, 'HELP ME'. dia pun dah tak boleh buat apa-apa. masa tengah on call, negro tuh boleh pulak cakap sekuat alam sampai satu LRT nak dengar apa yang dia cakap even tak paham sepatah haram punnnn. langsung dah tak ada rasa hormat kat penduduk Malaysia dah. semua main bedal jeh.  sampai kat Masjid Jamek, gua jejalan cepat-cepat sebab nak hirup udara segar. sesak nafas gua duduk dalam LRT tu. -.-'

#kbai


Jom Main Angry Birds kat Google Chrome!

Wednesday, May 18, 2011

Hai semorang. korang mesti pernah main game Angry Birds kan? Alahh, yang popular giler tuh. selalu ade kat iPhone. apa? tak pernah? aku pun tak pernah. HAHA. hp aku yang sekarang nie, takde game ni. malas nak download. haha. at first aku rasa game nie takdelah best mana. but, dah try sekali, perghh. memang best ah. 

sekarang aku pesen main Angry Birds kat Google Chrome jeh. lagi best, lagi besar view dia. HAHA. kalau korang dah tahu pasal game nie, diam-diam jeh. aku nak gebang jugak. wee~

Screen shot Angry Birds.

*tekan gambar kalau nak pergi ke game Angry Birds*


Okay korang. Jom pergi main Angry Birds. wee~
Jangan lupe bookmark ekh!

yeahh! menang Giveaway dan wedding!

Tuesday, May 17, 2011

helo semorang. sekarang nie, aku dah selamat berada kat kL. tak tahu berapa lama akan berada kat sini. kalau parents and cezen aku bagi lepas, maybe aku akan kerja kat sini. maybeeee. haaaa, sesiapa nak dating dgn gua tu, cepat-cepatlah book gua. ecececehh. bajet #retis gitu. haha.

well, back to the story, aku menang Mak Lagenda Giveaway. siapa tak baca lagi, meh baca ENTRY NIE. yeahh. even dapat saguhati jeh, tapi, Alhamdullilah. aku tak tahu hadiah saguhati apa, aku tak kisah. kira nie titik tolak aku nak join contest dan giveaway lagi. weehoo. suka bonar den tahu tak. mak lagenda tuh baik dengan semorang. baru kenal-kenal, Alhamdullilah semuanya baik. 

one more story, cezen aku, Ayong akan nikah hujung minggu ni. and thats also the reason why aku kat kL. tolong apa-apa yang patut. sebab mak aku pun bukannya sihat. kira tolong wakil mak aku sampai hari wedding nanti. tadi kan, Ayong pergi menge-test baju wedding dia. Tema colour dia, YELLOW + GREY. kat belah lelaki PURPLE + GREY. okay. sumpah. gabungan colour sangat match. tak caya? meh nak tunjuk bukti. 




masuk kan? kalau wedding aku, PINK + GREY, agak-agak masuk tak? HAHA. cadang nak buat PINK + BLACK. kangg macam gothic lah pulak. haha. takpelah. itu masa depan punya cerita. keh keh keh. 

psst: baru sehari duduk kL, esoknya dah date. apa kes? -.-'

Tutorial Mengembalikan Balik Entry yang Hilang.

Saturday, May 14, 2011


*hiasan*

hai semorang. ada ke lagi blogger yang tak dapat entry dorang. mungkin blogger belum recover entry korang sepenuhnya. sabar yer. so, sekarang aku nak share sikit  macamana nak recover balik entry korang yang hilang tu.

but kan, aku malas nak menaip. jadi, aku bagi korang link jeh. korang pergilah terjah ekh.
HAHAHA.

Blogger, please jangan buat hal.

Saturday, May 14, 2011


*blogger.com kesayangan kita*

haaa. rumourss. ada orang kata Google nak tutup blogger.com. aisehh. mati lah camnie. camner nak berkasih sayang dengan kekawan blog ai macam nie. ini pun, blogger baru pulih dari maintenance. dekat satu hari lah gak dia shut down. dan ada entry terlatest korang yang kena delete kan? sama lah macam aku. entry aku yang lepas pasal GA blog Gelimat tuh ghaib entah ke mana. =.='

So, aku berkira-kira nak ada domain dan hosting sendiri. tak payah blogger.com nak kacau hidup aku dan blog aku lagi. aku nak hias blog ni cantik-cantik dulu baru aku tukar ke domain dan hosting aku sendiri. harga pun not bad. RM50 setahun, domain plus hosting. hehe.

aku pun tak reti sangat sal domain dan hosting. kena tanya kat pakar dulu baru decide nak pilih hosting mana. tunggu dulu lah. duit aku pun dah tinggal nyawa-nyawa ikan nie. kena kerja. wuuwuwuuwuwuwu~

satu hari nie, aku update blog kat http://syazberry.wordpress.com jeh. kalau nak tengok video Sepah, Jozan dan Jambu minggu ketujuh, meh tengok kat sana. 
blog aku kat wordpress lebih kemas sikit and nampak matang.
keh keh keh

apa pendapat korang tentang isu ini?




Giveaway Gelimat Gurl Gosh!

Thursday, May 12, 2011

let the past, is past. carry on Syazana.

okay. i know, i know. lately, aku banyak join Giveaway (GA) *alah, baru dua jeh kot untuk minggu nie. lek lu*  sesaja nak cuba nasib. mana tahu ada nasib kan?

*klik untuk terus ke entry GA*

well, GA kali ni dianjurkan oleh Blog Gelimat. ewww. nape gelimat? napa tak geligurl? haha. pemilik blog nie sangat cantik okay. nama dia Farah Dafghi. suka tengok dia lagi-lagi bila dia pakai shawl. *ini pujian melambung okay. farah, sila take note* sambil selongkar blog dia, sambil tu aku berangan nak pakai shawl. macam terletak je bila dia pakai shawal. aku? haremmmmmmm.

pendapat aku lah kan, blog dia ni sangat kemas. simple, but, menarik. entry-entry dia pun kekadang buat aku gelak. ada tutorial fesyen yang buat aku tertarik. dia ada bagi tips pemilihan pakaian camner. tips untuk mix and match, bertudung, macam-macam lagilah. blog ni sangat sesuai untuk gurls yang suka berfesyen. aku moderate jeh. muehehehe. kalau nak tahu, apa kata korang pergi skodeng blog dia. 

Screen shot dari Blog Gelimat.



see. ini baru sikit taw! banyak tips yang berguna!

Tag at least 3 kawan.

Last step, kena selesaikan slogan.

Merujuk kamus dewan edisi 2018 , aku rasa maksud GELIMAT tu ialah sesuatu yang sangat menggelikan sebaik saja kau pandang. bila kau pandang jeh, kau cepat-cepat pandang tempat lain. tetiba rasa meremang bulu roma kau. but, jangan risau, blog gelimat tak menyebabkan kau rasa geli, ia membuatkan kau rasa tergoda nak selongkar entry dalam blog nie. HAHA. and korang kena jadi gedik terlebey sket bila nak skodeng tuu. gedik ah best! *okay, stop. jangan bodek lagi*

trauma.

Wednesday, May 11, 2011

aku eksiden kereta. kereta terlanggar divider masa nak bayar duit parking kat shopping mall. aku malas nak cerita panjang-panjang sebab aku masih lagi trauma. tak boleh tidur bila terfikir tentang eksiden tu. even nampak macam sikit, tapi, impak dia besar kat aku. nasib baik tak langgar kereta orang. bukan aku tak reti bawak kereta, but, bila bawak kereta besar dan panjang, aku tak reti nak adjust. kalau kat UMP, aku selalu bawak kereta kecil jeh, macam Kancil, Viva or Kenari. 

and the reason, aku nak bawak kereta sebab aku tak nak mak aku penat. mak aku kakinya sakit. agak susah dia nak drive. but, mak aku tak pernah nak faham. aku juga yang dipersalahkan. salah ke niat aku nie? aku selalu fikir, aku takde dalam dunia ini lagi bagus. aman hidup parents aku. sekarang, ayah aku macam tak bagi aku drive. takut it will become worst when im at UMP. i know the reason. yaa, i know. worried. 

arghhh........ aku still dalam trauma. ade tak ayat2 suci Al-Quran bagi hilang sikit rasa takut nie? im scared. 
T____T

aku perlu luahkan kat someone. yaa. him. but, still nak luahkan kat blog. 
nampak macam aku ni anak derhaka kan?
T____T

giveaway

Mak Lagenda Giveaway.

Monday, May 09, 2011

hey semorangggggg! harinie kan aku nak join satu giveaway ni. dah lama giler rasanya aku tak join giveaway ni. yelah kan. busyyyyyy. 
*tangan kat dada, mata ke atas*

well, giveaway nie anjuran Mak Lagenda. yang sebenarnya kan, aku baru tahu akan Mak Lagenda ni dari Bro Framestone. time nie dorang kecoh buat gathering kat Seremban semalam. yang aku baru tahu malam semalam. hebat tak? dah lah blogger pemes lak tuh. tu lah kan, busyyyy sesangat. nasib baik dah cuti, bolehlah aku berblog-walking kannnn? haha

Setelah aku godek pemes entry dari Mak Lagenda, aku cukup suka entry Surat Untuk Kamu Dari Saya Manusia yang Tidak Sempurna. aku cukup tersentuh dengan entry nie. nie lah racun yang harus ditelan apabila berada dalam dunia maya. ade jeh orang yang tidak puas hati dengan kita. syaz harapkan mak sabar yer. dugaan jeh semua tuh. next, entry Menjana trafik 1 Hala, Apa Alternatif Menyelesaikannya? dalam entry nie, mak bercerita tentang ada blogger yang mengambil jalan pintas nak dapatkan trafik. ade yang guna auto-blogwalking untuk memudahkan kerja. tapi kan, tak jujur namanya tu. kita nak berblog nie, kenalah jujur supaya orang suka datang ke blog kita. kat dalam entry nie, Mak ade menyatakan jalan penyelesaiannya. nak tahu? pergi baca sendiri. HAHA.

Dua soalan kepada Mak. soalan cepumas nie Mak. Jaga-jaga yaa!
1) Mak nie orang nogori ko? ce ceritoo.
2) Camner mak bahagikan masa antara berblog, family dan kerjaya?

Then, tag dua orang kawan.

Nak tengok hadiahnya tak? 


tadaa, tiket ke Gambang Waterpark tuh! siapa tak nak? ade lagi hadiahnya. korang tengok sendiri lah kat blog Mak. dah la Gambang Waterpark nie dekat dengan UMP. rugi tak masuk woo. to Amir, kalau ada antara aku atau kau menang, kita share-share lah. wee~

dadah

Sekali dah kena, kesannya mak aihh! tak dapat nak cakap!

Sunday, May 08, 2011


Aku ade seorang sedara yang agak jauh terlibat dengan penyalahgunaan dadah. penagih tegar bagi aku.
sebab apa?
sebab bagi aku, lokap dan pusat serenti bagaikan rumah kedua baginya.
dah macam hotel aku rasa.
yelah, asyik keluar masuk jeh.
makanan semua free. tido jeh dalam lokap tuh.

dulu kalau korang nak tahu, dia nie seorang POLIS. masa zaman kegemilangannya, aku cukup salute 90 darjah kat dia. masa tuh, aku kecik lagi. yang aku ingat, aku pernah tengok dia pegang pistol dengan penuh bergaya sekali. teruja betul.

tapi tapi, tapi, itu kisah lama. disebabkan pengaruh kawan, dia terjebak dalam lembah kotor ni.
bayangkanlah macamana perasaan mak dia bila anak dia kena gari, bawak pergi balai.
tak keh hancur luluh hatinya, bagai ditusuk pedang? *ayat parabola*

*bersungguh mencucuk!*

selepas dihantar ke pusat serenti, aku ingat dia akan berubah. dan aku lihat sendiri bagaimana usaha dia nak berubah. semua orang suka akan perubahannya itu.
tapi, lagi sekali, sebab pengaruh kawan, dia ambil semula. dan kena tangkap sekali lagi.
kali nie, mak dia pengsan! tak tahu nak cakap apa dah.
benda nie berlaku beberapa kali. entah. aku tak ingat berapa kali, sampai family aku dah naik jemu nak dengar lagi.

mak aku pernah cakap, yang dia kat sekolah. kira bagus dalam pelajaran. jawatan kat polis pun tak kurang hebatnya. cuma tu jelah, disebabkan pengaruh kawan, dia jadi begini. 

hari ni kan hari Ibu. so, mak dia pergilah melawat anaknya dia penjara. walaupun, aku tak pergi sekali, aku dapat rasakan macamana perasaan mak dia. Hari ibu pulak tuh! tak ke sadis? anak dia rilek jeh, tenang jeh bila mak dia datang, mak dia pulak tak berhenti mengalirkan air mata. 

so, kesimpulan disini, 
sekali kau amek dadah, kau akan hilang segalanya 
memang ada cara nak berubah. 
tapi,  iman kau kuat keh? sekali kau ambil najis nie, kau akan hilang kerjaya, keluarga, anak bini. sedara aku nie pun tak kahwin sampai sekarang. dah lah hensem. buat rugi masa jeh. kalau tak menyusahkan orang lain tak apa, ni idak. adei. walau apa pun, aku tetap hormat dia sebagai sedara yang lagi tua dari aku. setiap kali jumpa, aku akan salam dia. buat baik kepadanya. im not that bad.  peace!


Selamat Hari Mama!

Sunday, May 08, 2011


Mama,
adik selalu susahkan mama kan?
dah lah degil yang amat,
agak pemalas.
mama jeh yang sanggup layan perangai anak mu seorang ni.

sekarang mama dah pencen.
so, mama duduk rumah diam-diam taw.
mama tuh dah lah tak sihat.
risau adik taw.
mama kan dah pencen,
nanti adik jadi gemuk lagi sebab hari-hari mama masak sedap-sedap.
haishh. no gooood.
haha.

so, mama, adik nak mintak maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki.
adik janji adik akan jadi anak yang baik, dengar kata. 
im trying to improve myself, so help me.
adik sayanggggggggg sangat kat mama!
takde sapa boleh nafikan benda tuh.

happy-happy always! dont worry too much about me. i can take care of myself.


eh, lupa. video terbaru dar Mat Luthfi



psst: fuyoooo. gua dah apdate. tepuk tangan wahai rakyat jelata ku sekalian. 
wee~

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook