10 mitos tentang rambut yang perlu korang tahu! (Part 2)

Monday, July 18, 2011

Salam semua~
okayy. meh kita sambung entry yang semalam okayy?


Mitos #6
Semakin kerap korang basuh rambut, lagi sihat rambut korang
- Kulit kepala kita mengeluarkan minyak semulajadi yang membantu melembapkan dan melindungi rambut kita. Malangnya, minyak semulajadi ini juga menarik habuk dan kotor yang boleh menyebabkan liang roma kulit kepala tersumbat sama jugak seperti kulit kita. Kulit kepala dan rambut korang akan sihat apabila bersih. Ada baiknya korang basuh rambut sekurang-kurangnya 3 kali seminggu untuk rambut yang sihat dan cantik-

Mitos #7
Lagi lama letak conditioner dekat rambut, lagi besar efek dia
- Conditioners diformulakan untuk melindungi dalam kelembapan dalam beberapa minit. Biarkan dalam jangka masa yang lama tidak membawa apa-apa efek dekat rambut. Kalau macam treatment minyak panas (hot oil) dan deep conditioning boleh dibiarkan lama, kerana ia memerlukan masa penyerapan yang lebih-


Mitos #8
Produk rambut boleh membantu menyelesaikan rambut bercabang
- Rambut bercabang terjadi apabila rambut yang rosak terbahagi kepada dua atau lebih. Even hair produk boleh sembunyikan nya, kesannya hanya sementara. Cara paling mudah nak selesaikan, potong di bahagian yang bercabang untuk mengelakkannya bercabang sampai ke ubun rambut-


Mitos #9 dan #10
- sebenarnya dah habis. aku pun tak tahu mana datang mitos yang ke 9 dan 10 ni. okay. done-

haaaa, itu jeh benda yang aku nak share hari ini. yeahh. siap punnn. one more thing, aku cilok benda ini dari majalah Cleo Julai edition. aku translate kan sahaja. lagipun, rambut aku pun teruk gak. kasar dan lebat. keturunan maybe. ^___^

#kbai


You Might Also Like

14 DOA SCHA DAPAT KAHWIN

  1. nasib aku xpenah mengalami masalah rambut bercabang
    :-)

    ReplyDelete
  2. patut la rambut aku bersinar dan sihat..hoho :D

    ReplyDelete
  3. haha..nk pakai minyak zaitun bg kemas sikit..kui3

    ReplyDelete
  4. alaaa, rambut ada yg bercabang lor huhu

    ReplyDelete
  5. dulu rambut elie pnjg rasa berat gile..skrg da pendek, rasa macam takde rambut je..hehehe

    ReplyDelete
  6. perkongsian yg amat menarik n bagos!thanks2~

    ReplyDelete
  7. huu.I lap my rambut .nak potong tapi syg isyh!

    ReplyDelete
  8. baru tahu !!! thanx for da info......


    yg pasal conditioner tuuuuu,betol la kan..pakai lama2 pon bukan bg efek pape...

    ReplyDelete
  9. banyak bebenau mitos dia.
    :)

    mungkin boleh join ni ?
    http://www.budaklelaki.com/2011/07/hizami-nak-header-satu.html
    :P

    ReplyDelete
  10. takde masalah pun bagi lelaki :)

    ReplyDelete
  11. Sy kerap basuh rambut.
    Kerap basuh rmbut buat rmbut kita cepat panjang. Tol tak?

    ReplyDelete
  12. wahhh kisah sebenar di sebalik mitos rambut hehe thanks kongsi :)

    ReplyDelete

Semoga Scha dapat KAHWIN dengan secepat mungkin. Amin :)

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook