Tips nak Lajukan Speed Berukband korang yang dah habis limit!

Tuesday, June 28, 2011


Salam~
buat pengguna berukband Celcom, Maxis or DiGi mesti sakit hati kan bila broadband a.k.a berukband dah nak habis limit.  lebih-lebih lagi bila blogger yang aktif macam aku. dah tersangkut-sangkut nak pergi blog-walking or update belog. time tu, mulalah nak menyumpah-nyumpah bagai kann? same goes to me. ^^

ohh yaaa. hari ini nak share kat korang tips macammana nak lajukan speed berukband. okaylah. menjadi lah jugak. kalau korang ikut steps dia betul-betul. tak susah sangat mana pun.


tengok. dah lebih limit kann? 5.82 GB. tensen jeh bila dia slow. urgghh.

jangan risau, aku ada caranya nak bagi laju.

1) Pastikan internet dah connect. Tekan "start" dan tulis "cmd" dalam kotak search itu dan tekan enter. ini untuk windows vista atau 7. kalau xp, tekan "start", "run" dan taip "cmd" dalam kotak, dan tekan "ok".


2) Kemudian akan keluar command prompt macam kat bawah ni. Tulis "ipconfig/all" dan tekan enter.


3) Bila dah tekan enter, akan keluar semua internet connection korang. nama modem korang. melalui ini, cuba cari ip address korang. 


nampak tak petak merah tu? ada tiga address taw. korang cuba satu-satu.
sama ada ip address, subnet mask atau default gateaway.
selalu yang menjadi, ip address lah. ip address ini selalu tukar-tukar taw. make sure, check betul-betul.

4) then, tulis nombor-nombor tu kat kertas. senang sikit nanti.
okay. now tulis "ping [no address korang] -t" contoh, "ping 10.183.44.144 -t". Tak paham tengok gambar bawah. 


nampak tak kotak merah tu? masukkan  "ping 10.183.44.144 -t" dan tekan enter. 
kalau berjaya, korang akan dapat balasan macam kat atas tu. ada reply from bla bla bla. kalau tak keluar macam tu, means tak berjaya. 

5) Biarkan benda ini berjalan selama korang online. kalau dah tak nak online. klik pangkah sahaja okayy?
lepas ini, boleh lah nak berblog-walking dan update blog dengan bestnya. nak upload gambar bebanyak pun tak apa. buktinya, macam sekarang. masih lancar tweetdeck aku. ^^

kalau lembap sangat, disconnect connection. then, connect balik, then, cuba buat balik steps yang kat atas tuh.

kalau korang tak paham apa yang aku tulis, korang refer ke blog dia okayy!

benda ini tak ada lah selaju yang korang harapkan. cukuplah hanya laju sikit jeh. ini untuk stabilkan connection sahaja. tak ada lah korang nak memaki hamun berukband yang super duper lembap bila dah limit tuh. ini sharing okayy!

#kbai

You Might Also Like

28 DOA SCHA DAPAT ANAK

  1. wow nice.balik rumah karang leh try =) hehehe.

    1st tyme here.follow =)

    ReplyDelete
  2. eh.betul ke ni??aku ni staff celcom tau..ok..nanti aku suh celcom chek balik, cmne bnda ni leh terjadi..lps ni, tips ni xkn jadi dah..haha

    ReplyDelete
  3. wahaha bagus ini tips! nak try nanti! :D

    ReplyDelete
  4. @rara pinkmafia cuba lahh. mana tahu menjadi. ^^

    ReplyDelete
  5. @ibnubaba_04 okayy. aku dh start cuak. -.-'

    ReplyDelete
  6. waaaaaaa,boleh try ni..memang da lebih limit gila2 ni,hehehe :D

    ReplyDelete
  7. sekali keluar cam computer programming la..nway thanx 4 da info beb!..syg ko lebih la..:)

    ReplyDelete
  8. @atentahu tak apa. haha. dpt tahu pun dari blog. kan best berblog!

    ReplyDelete
  9. AHHAHAHAHAHA..

    maxis bole tak ?

    ReplyDelete
  10. hahahahhaha
    staff celcom diatas dah tahu la
    ekekekekek

    Juvana Episod 10

    ReplyDelete
  11. eh kite pon keje kt celcom..jap nk g tnya bos..huhuh..leh bankrap lau cenggini..lalala

    ReplyDelete
  12. ok, tips ni pada zuan, tak betul..ping ni nk stabilkn connection je.. bkn lajukan pun..biasa orng buat untuk main game..


    check out my new header, on #Transformers3 mood~
    http://eleventx.blogspot.com/2011/06/atwr-comic-transformers-dan-blog.html :D

    ReplyDelete
  13. woahh , nak cbe la , nak cbee ! hee

    http://inibelogaque.blogspot.com/2011/06/wordless-3.html

    ReplyDelete
  14. @saiazuan ouhh. yekehh? takdelah laju sngat. tapi, okay lah connection dia.

    ReplyDelete
  15. bgus nyer siap ader tips ag..heeeeeeeeeee :D MMG SUPERB ARH YANA NIH

    ReplyDelete
  16. owh ni ker kau ckp nama Yana? LOL

    ReplyDelete
  17. tips ni mmbe i da pnah cube...
    but mnde ni mndatangkn VIRUS !!!!

    ( @ _ @ )

    ReplyDelete
  18. salah di sisi undang2 x ni? hehe..
    sy pkai streamyx.. :D

    ReplyDelete

Semoga Scha dapat BABY dengan secepat mungkin. Amin :)

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook