Jom Main Tandu. ;)

Saturday, June 04, 2011


hai semorang. harini aku pergi wedding kat Felda Sg Lui, Jempol Negeri Sembilan.
jauh tahu tak. dalam dua jam setengah. bertolak pukul 10, sampai pukul 12.30. tepat waktu makan tenghari.
sampai-sampai terus makan. dah lauk nya sodappp!
 okay. aku tambah dua kali. ;)

yang aku nak cerita ialah, tentang adat menandu dalam istiadat perkahwinan negeri sembilan. 
kira ni amalam nenek moyang lah. zaman sekarang dah kurang orang amalkan dalam perkahwinan.
ada dua jenis tandu.

pertama, ditandu oleh orang. i mean, pengantin kena angkat oleh orang lelaki yang gagah perkasa.
masa parents aku kahwin dulu, dorang kena tandu. bila tengok album, kesian lak aku tengok lelaki-lelaki yang mengangkat tuh. sebab apa, mak aku pegang rambut lelaki tuh bukan main kuat lagi. gayat agaknya. 

kedua, guna tandu yang diperbuat dari buluh. tandu ni disediakan dua kerusi, dan diangkat beramai-ramai. ni common lah kat wedding zaman moden Negeri Sembilan. tak susah sangat. naik jeh.


yang aku terkilannya, tak sempat nak ambil gambar adat tandu tuh kat wedding tadi. dah dorang nak turun, baru aku perasan. apa lahh. 
-.-'
ni jeh yang sempat snap.



sekali imbas macam Adibah Noor lah.

pssstt: kalau kahwin aku nanti camner? nak tak kena tandu. kalau nak kena tandu, kenalah kurus dari sekarang.

#kbai

You Might Also Like

5 DOA SCHA DAPAT ANAK

  1. okay kalo hang kawin oky bmw jer..haha xperlu nk tandu kot..wakak

    ReplyDelete
  2. kesian org yg angkat tandu kau tu nnti

    ReplyDelete
  3. hahaha..cite pasal kawen doh mek nih..ngaji biar abih gak dulu..hehehe

    ReplyDelete

Semoga Scha dapat BABY dengan secepat mungkin. Amin :)

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook