persepsi anak tunggal

Saturday, January 01, 2011

hey korunkkkkk!!!!! tetibe jeh kan. harinie, aku nak cerita sikit tentang pahit bergelar anak tunggal versi majalah ujang. bukan versi aku. adalah gak yang kena mengena dengan aku, but, tak semua okay. jom tengok!


- manja sesangat hingga tak reti nak buat kerja rumah, semua mak korang yang buatkan-
aku memang akui hakikat yang aku agak manja sampai kawan2 aku pun manja2 gak. but, aku reti okay nak buat kerja rumah. tugas mak aku kat rumah hanya memasak jek. yang mengemas dapur, ruang tamu, tingkat atas, kerja aku and ayah aku taw. aku kena pastikan yang rumah aku bersih. nanti mak aku membebel. hehe. kekadang jelahh.

- kalau korang nak keluar dengan kekawan memang susah, pasal perkara pertama yang terlintas kat pikiran mak ayah ialah risau korang kena culik-
aku nak keluar dengan kekawan takdelah susah sangat. asalkan ayah n mak aku tahu aku keluar dengan sapa. balik pun kena petang. dulu dorang tak bagi sangat, dah lama-lama dorang bagilah. dah besar kot.

- nak bawak kereta atau motor pun mak ayah korang tak kasi, takut mati eksiden.. dorang takde anak lain-
yang part nie aku setuju. korang bayangkanlah, aku dah ada lesen memandu P kot. dah nak dekat 2 tahun. but, mak ayah aku tak bagi bawak keta. sedih wei. maybe dorang risau, but, apa gunanya ada lesen yedak? tapi kan, berguna gak lesen aku kat kuantan nie. shhhhhh. diam2 sudah. 

- nak kuar malam konpem korang tak lepas punya. lain lah kali korang ajak mak ayah korang skali -
haaa. yang ini aku setuju. aku tak penah lagi test nak balik malam. lau balik malam pun, ada ngn kekawan. lau kua malam......konpem mak ayah aku tak bagiiii. kahkahkah

okayyy. itu sahaja dari majalah ujang. nie nak cerita sikit sal keadaan aku yang sebenarnyaaa...

waktu zaman dulu kala.

korang mesti engat lau jadi anak tunggal, apa yang kita nak mesti dapat kan? cakaplah. apa jek. mesti dapat. but, not for me. keluarga aku kira sederhana jek. takdelah mewah sangat. lau aku nak something, aku kena berusaha sendiri lah. contoh. dapat good result. itu jek kot. mak aku banyak kali cakap, belajar betul-betul. nanti takde sapa yang nak tolong kamu. kamu dahlah takde adik beradik lain. kamu nak mintak tolong kat sapa nanti? belajar jelah dapat tolong kamu.

sepanjang 20 tahun aku hidup, banyak kali kot aku susahkan mak n ayah aku. degil gila kot. haila. sebab tulah kekadang aku rasa yang aku tak patot duk umah tu lelama. lau lelama jek, mesti ada problem. the reason aku pergi kl dua minggu and balek awal ke ump, sebab nie lah. biarlah aku seksa sorang-sorang kat sini. aku tak kesah. 

sekarang. sila jangan gelak.

aku edup dengan dunia aku sendiri. the reason aku join blog pun sebab aku sunyi. alone. aku diasuh duduk sorang2 kat rumah sejak aku tadika lagi. korang bayangkanlah. aku mana ada bibik nak jaga. adalah gak mak ayah aku hantar pegi rumah nanny. ade orang jagakan. but, masa kecik2 jek. selepas pindah rumah baru, aku duduk sorang2. mula2 takut, sebab besar lah gak. dah lama2 biasa dah. kekadang best sebab sunyi jek. takde orang nak kacau edup aku. aku boleh buat apa jek kat rumah aku tu. nak bangun lambat, nak melalak whatsoever lah. haha. dah bese kan... sebab tu gak, aku banyak kakak angkat and aku agak manja sket. tanyalah sapa2 yang rapat dengan aku. peace yaw! 

bila datang bab makanan, yang best aku takyah lah nak berebut or berkongsi mongsi. sebab tu badan aku besar. hehe. and sebab rangka aku besar okay. genetik niee. kui3. lauk pauk tu yang selalu masuk 'tong sampah' iaitu aku. mau tak naik. haha. adeii. lau 6 orang nak kongsi makanan, memanglah aku makan sikit jeh kot. ade perebutan disitu. lau korang nak tahu, aku ada 4 adik beradik. but, 3 dah meninggal. tinggal lah aku sorang. anak tunggal perempuan. yang 3 lain tu semua hero-hero. papepun, aku still tunggal kan? =.="

independent. thats me. sepanjang aku kat ump nie, amat jarang sekali mak n ayah aku kol tanya khabar. lau aku mesej jek or mizkol baru dorang akan kol. bila aku tanya napa tak kol slalu adik? adik tengok mak rumate adik selalu jeh kol. mak aku jawab sikit jek. Adik dah besar. thats it. agaklah bangga sikit sebab aku dah boleh lah jaga diri aku sendiri. aku boleh bergerak sendiri. siyess. thats teach me a lot! oh yaa. panggilan aku kat rumah, ialah Adik. sila muntah sekarang. kah3.

sebenarnya banyak lagi. tapi kan, macam buat karangan pula. takpe. lain kali aku cerita. 
tata korangg!
peace yaw!
weee~

You Might Also Like

14 DOA SCHA DAPAT ANAK

  1. syaz anak tunggal ek..bestnya!tp betul gak kdg2 tu mesti semua xbagi.tapi takpe,tu tanda syg kan kan :)

    ReplyDelete
  2. laaa anak tungal ke rupe nyeeee

    huhu

    manje eh
    alolo adik kakak ni

    ReplyDelete
  3. take good care of ur self k dear :)

    ReplyDelete
  4. anak tunggal slalunya friendly.
    sebab kat rumah takda sosialiti selain dengan saudara mara.

    lol

    ReplyDelete
  5. @M. Faiz Syahmi depends on environment. aku frenly kot. hehe. lau ade org baik ngn aku, aku lagi baik dgnnya. begitulah sebaliknya,..

    ReplyDelete
  6. haha, untung fifiey bukan anak tunggal..:D

    ReplyDelete
  7. ma cik!!,,
    aq amat jeles tngok ko pnye blog..amat meriah!!..
    xnk kwn ko..huhu,,
    nway rindu lah seyh kat ko giler2 bile bce post ko yg nie..

    ReplyDelete
  8. sy anak bongsu manja jgk la... hehehhe

    ReplyDelete
  9. sye sokong spenuhnyer !!

    ReplyDelete

Semoga Scha dapat BABY dengan secepat mungkin. Amin :)

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook