benda yang buat aku senyum sorang-sorang depan lappy!

Wednesday, June 30, 2010

salam. beberapa hari nie asyik tersengih-sengih jeh depan lappy. senyum-senyum depan lappy. sewel keh apa? sampai mama pelik tengok saya gelak-gelak depan lappy. bukan apa. kekadang gelak sebab baca blog korang. yelahh. ade yang lawak nak mampus. sampai pecah perut saya. hehe. lagi satu GENG BLOGGER. dulu tak nak masuk sebab macam melecehkan jeh nak daftar-dafttar bagai tuh. dah cuba baru tahu. hehe. tak lah susah sangat nak daftar. kacang jeh. sampai kena marah dengan BenAshaari. wakaka. tulah pemalas sangat nak daftar. ishh2. bila dah serasi dengan GB, baru lah rase seronoknya. lebih-lebih lagi bila bersama dengan GaGa. bukan lady Gaga taw. tapi, GaGaLive. hehe. best2. macam chat2 lah gitu. dapat banyak kawan, banyak scendel. haha. scendel jeh kamuu. yang penting dapat banyak contact. seronok wooo. macam-macam kerenah orang korang akan jumpa.

yang kamceng dengan saya kat forum GB tuh,

- eciz (seteru, madu, sedare ku)
- akmalhacks (scendel)
- shakudo mijae ( senior ku yang....)
- hyper plasma (boleh tahan lah)
- nbiel (lagi sekepala)
- zack entry (selalu bagi nasihat camner nak majukan blog)



dulu malas nak aktif blog sebab kat matrix kan. susah sket lah update-update nie. bila dah tak de keje nak buat kat rumah, mulalah aktif blog balek. memandangkan saya sorang jeh kat rumah, saya pergilah skodeng blog-blog orang. ada yang belajar kat kau luar negara, dalam negara lagi lah ramai kann. hehe. tu yang best boleh mintak tips-tips yang berfaedah sikit. hehe. nak cari duit lebih, nak belajar mekap pon boleh kalau kita rajin nak skodeng blog-blog yang ade. info-info terkini pun boleh dapat. tak payah nak beli suratkhabar atau tengok berita. kan cool tuhh? hehe.

SELAMAT BERBLOG!

Followers saya ke-200

Tuesday, June 29, 2010

hye hey hye. nie short entry jepp. nak beri penghargaan kepada follwers syaz yang ke-200. hehe. kepada pemilik blog NIZ tengs sebab jadi followers saya. hehe. have a good day yarr!




itu sahaja. hehe. have a nice day!

pssst; counting days nak pergi Pahang.

apo den buek kek kampung.

Monday, June 28, 2010

*entry ini akan fully bahasa negeri sembilan. agak-agak korang paham tak? jom test tengok*

Salam semuo. harinie den nak kongsi sodikit tontang aktivit-aktiviti den kek kampung. kampung den ado duo. satu kek rombau, satu kek pilah. maknonyo den nie memang anok jati nogori. haha. korang sumo mosti tahu kan den nak pogi pahang sabtu nie. totapi, wan kampung rombau den nak buek konduri. kiro eh konduri nie agak bosar sket lah. sobab kampung rombau den dah lamo tak buek konduri. malang eh, den tak dapek nak join sobab nak pogi pahang tu lah. wan den dah tensen dah. den tak do time konduri nanti. sapo lak nak tolong dyo time kenduri nanti. kiro eh den nie cucu harapan lah. haha. so, den kono ganti balek lah korjo den sabtu nie. kono komas rumah lah. dah lah ado duo rumah den nak kono bersihkan. mau tak ponat kan. satu tuh rumah wan den, satu laie rumah makteh den. dahlah harituh panas membahang. angin sopoi-sopoi bahasa haram nak raso. haha. den sapu rumah dongan ponuh kesabaran. habuk toksah citor lah. last komas rumah time raya arituh. dah setahun lah kan habuk-habuk bermaharajalela kek rumah tuh. wan den tak bapo nak sehat sangat, susah dyo nek buek korjo-korjo borat macam tuh.

Solopas tuh, kono borsihkan laman belakang pulak. banyak lah eh daun-daun yang berguguran. taram je lah. asalkan buek. lopas dah habis, den rehat jap. pastuh, den dikojutkan suruh basuh pinggan-pinggan yang nak digunakan untuk konduri nanti. naseb baik den ado partner nak buek. kalau den nak buek sorang-sorang sampai kesubuh esoklah baru den dapek habiskan. maso tongah membasuh tuh. toringat den maso kocik-kocik dulu, basuh pinggan ramai-ramai dongan sopupu-sopupu den. masing-masing nak tunjuk hebat sapa basuh pinggan paling bersih dan licin sekali. sungguh best time tuh. malangnya, dorang takdo time nie. semuo eh sambung belajar. den jo yang cuti. makteh den cakap 'macam nak rayo jo'. haha. den golak jo lah sobab memang feel macam rayo jo.

Kek kampung yang paling best mostilah makanan eh. somalam den dapat raso pulut dan kuah durian. pergghh. momang sodap lah. sehinggo menjilat jari. dahlah tongah musim durian kan sokarang. apa laie, bodal lah durian dua bijik. hehe. sodap sangat! itu jolah cerito den. kalau nak cerito laie, maleh eh. banyak kojo tak siap laie nie. wee~

korang layan jolah gambo-gambo nie.



*ayah dan pakcik den tongah mombino pondok kocik untuk konduri nanti*

 *scene one*

 *scene two*

 *aktiviti mewarno. den jadi dak kocik jap. (sobolum)*

(solopas)







adios amigoss!

Lelaki di mata Perempuan tutttt!

Saturday, June 26, 2010

 *aww sumpah smart*


Kalau lelaki handsome pendiam
Perempuan akan cakap:: woow, cool giler...
kalau lelaki tak handsome pendiam
Perempuan akan cakap: eh perasan bagus...

kalau lelaki handsome berbuat jahat
Perempuan akan kata: nobody's perfect
kalau lelaki tak handsome berbuat jahat
perempuan akan cakap: memang.... muka pun macam
pecah rumah!

kalau lelaki handsome menolong perempuan yg
diganggu
perempuan akan cakap: wah.. machonya.. macam hero
filem!
kalau lelaki tak handsome menolong perempuan yang
diganggu
Perempuan akan kata: entah2 kawan dia...

kalau lelaki handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: sepadan sangat...
kalau lelaki tak handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: mesti kena bomoh perempuan
tuh!

kalau lelaki handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata: jangan sedih, kan saya ada..
kalau lelaki tak handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata:...(terdiam, tapi telunjuknya
meliuk-liuk dari atas ke bawah, patutlah, tengok
saja luarannya)...

kalau lelaki handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: perasaannya halus... penuh
kasih sayang
kalau lelaki tak handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: sesama keluarga memang harus
menyayangi...

kalau lelaki handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: matching... hebat luar dalam
kalau lelaki tak handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: bang, bosnya mana?...

kalau lelaki handsome tak mau bergambar
perempuan akan cakap: pasti takut kalau2 gambarnya
tersebar
kalau lelaki tak handsome tak mau bergambar
perempuan akan kata: tak sanggup melihat hasilnya
ya?...

kalau lelaki handsome menuang air ke gelas
perempuan akan cakap: ini barulah lelaki gentlemen
kalau lelaki tak handsome menuang air ke gelas
perempuan akan cakap: naluri pembantu, memang
begitu....

psst: ada ke pempuan camnie? meh sini aku lepuk sket! dush-dush!

Jokess!

Friday, June 25, 2010

Lawak Hari Jumaat:

1) Kisah Tijah

Tijah sudah tidak tahan lagi dengan teman lelakinya yang curang dengan perempuan mat saleh. Disebabkan itu, Tijah mengambil keputusan untuk memutuskan hubungan mereka. Dia saja menulis surat dalam bahasa Inggeris untuk menunjukkan bahawa dye juga tak kurang hebatnya. cuba baca isi suratnya:

Hello.. What news? I write this letter to cut the relation us. I have think about this cook-cook. I dont want to couple with you anymore. My liver is so sick when my friend say that you hold the hand mat saleh. First-first I dont believe her. But one day, I see you with the mat saleh at restaurant and sit near-near with my eyes myself. Now I know you really play wood three with me. I'm tired to cry everyday until no more water eye. so, I make this decison. I know what I do is correct because I dont want banana to fruit two times. I very sad to know that you love the mat saleh very more than me. So, go lah you away from my body. you already make my liver so sick. I will not sorry you and I dont want to see face you. You really a crocodile land. I decide to pul my body from this love-triangle. Safe walk!

Apa korang pikir bila teman lelakinya baca? pikirlah sendiri.


2) Mana yang lebih berat?

Man: Mat, cuba teka, duit syiling berat atau feri yang lebih berat ?
Mat: Tentulah feri.
Man: Salah!
Man: Kenapa pulak?
Mat: Duit syiling boleh tenggelam tapi feri tak boleh. Jadi mana yang lebih berat?
Man: Ya tak ya jugak!

3) Naik bas

Mat: Kalau bapa aku naik bas, penuh macamane pun dye mesti dapattempat duduk.
Man: Kenapa? Bapa kamu OKU keh?
Mat: Tidak
Man: Habis tu? Camner dye boleh dapat tempat duduk?
Mat: Sebab bapa aku tu pemandu bas la! hahaha
Man: Apalah nasib aku nie??!

4) Tawar

Peniaga: Mari mari!! Beli sebotol air untuk menghilangkan dahaga!
Pembeli: Berapa sebotol?
Peniaga: RM5 sahaja!
Pembeli: Boleh tawar sedikit?
Peniaga: Boleh. Tambah air banyak-banyak tawarlah dia!
Pembeli: Ha??!!

5) Terhempas

Pemberita: Bagaimana kapal terbang nie boleh terhempas?
Juruterbang: Pada mulanya saya berasa sejuk jadi saya tutup kipas helikopter nie.
Pemberita: Haaa?? Gila keh hape?

6) Give and take

After Tom fought with a boy..
Mr.Lim: Tom, stop fighting! Yu just learn to give and take.
Tom: I did, sir! I gave him a black eye after he took my book..

7) Hon

Aiman: Kenapa ayah hon?
Ayah: Oh..tadi tuh kawan ayah.
Tiba-tiba seeor lembu melintas jalan dan si ayah terus membunyikan hon.
Aiman: Itu pun kawan ayah keh?
Ayah: ???

8) Ikan

Ikan 1: Alamak hujanlah!
Ikan 2: Cepat-cepat! basah kita nanti ditimpa hujan!
Ikan 1: Jom! Mari kita berteduh di bawah jambatan tuh!

9) Wang kertas

Man dan Mat terjumpa wang kertas RM5 di tepi jalan.
Man: Ha! Ini duit aku ni!
Mat: Apsal pulak? Aku yang nampak dulu.
Man: Eh, aku ade bukti taw!
Mat: Apa?
Man: Semua duit kertas RM5 aku warna hijau tau!
Mat: Itu pon boleh dijadikan bukti keh? Geramnya aku!

10) Derma

Ustaz: Adik nak derma untuk orang tua-tua?
Mat: Sekejap yer, saya pergi ambil atuk dan nenek saya.
Ustaz: ???????



 psst; korang wajib gelak! wee~

Medical check-up itu penting!

Thursday, June 24, 2010

Salam. hari nie saya pergi buat medical check-up kat Hospital Tuanku Jaafar Seremban (HJTS). Since, ayah saya kerja kat sana tapi, bukan sebagai doctor taw, kerja bahagian pentadbiran ajeh, jadi memudahkan saya nak buat medical check-up.

Pagi dalam pukul 8 pagi dah sampai kat sana. saya pergi makan jap while ayah saya pergi uruskan borang saya. sempat lah jugak tengok CSI jap. naseb baik hospital dah banyak berubah, banyaklah benda baru. then, saya pergi buat x-ray. takut gak lah. tak pernah buat. tuh yang cuak semacam jeh. dahlah lorong nak pergi bilik x-ray tuh scary semacam. haha. buat saspen jeh. doctor yang buat x-ray tuh pun baik-baik ajeh. saya ingatkan nak x-ray sekali kepala saya sebab tengkorak saya nie lain macam jeh. tak normal. ade lekuk. haha. pelikkan? kawan-kawan saya pun pelik dan sumpah tak nak pegang lagi. menakutkan. tapi, ayah saya tak bagi. sedih-sedih. tak apa lah, nanti kat kuantan nak try buat x-ray. wee~

 the room~

 my x-ray result

after that pergi buat urine test. yang kelakarnya, ayah saya sebenarnya tak tahu prosedur yang sebenar. ayah main hentam jeh. memanglah ayah ade kawan kat jabatan tuh, tapi, ia memerlukan borang untuk direkod. kalau main serbu jeh, memanglah kelam-kabut. haha. saya dah dekat sepuluh kali asyik ulang tempat yang sama. pergi klink i-care(jumpa doc dulu sbnarnya), then pergi balik tempat urine test tuh. pastuh, doc, nurse and kawan ayah geleng kepala jeh sebab saya tak ikut prosedure. ayah saya manalah tahu pasal bab-bab nie. haha.  nasib baik dorang nie membebel sekejap jeh. ayah tak ade lak tuh. saya lah kena menghadap dorang. masa tunggu result urine test tuh, saya ada kenal dengan sorang akak nie. yang bagusnya, dye akan sambung degree kat UMP sama dengan saya and kami duduk satu taman. haha. but, cos dye lainlah. dye amek cos civil eng and kampusnya terletak kat Pekan. saya pulak kat Gambang. takpelah. adelah jugak geng.

selepas dah settle semua urusan, saya kena tunggu ayah habis kerja. so, saya terpaksa tunggu kat library hospital. para doctor and pelajar perubatan jeh taw yang boleh masuk. kat situ banyaklah buku untuk dibaca. buku medical jangan cakaplah. nasib baik ada novel melayu. takdelah ngantuk sangat. duduk situ dua jam. dah 3/4 buku saya habiskan baca. novelnya pun not bad. nak nanges pun ade. jiwang betul. hehe. selepas pukul satu, ayah saya hantar saya balik. balik jeh rumah, terus tidur. penat sangat woo.

 novel nie beshh!

 keadaan dalam library. sejuk sangat!

itu sahaja. hehe. apelah skema sangat ayat aku nie? emmm.

psst; banyak sangat doctor-doctor muda plus hensem-hensem kat hospital. cuci matalah saya harinie. hehe. suci jeh saya tengok dorang. hahaha. *gatal*

Tutorial Tapak Kaki

Wednesday, June 23, 2010

hey allz. hari nie nak buat sedikit tutorial pasal Tapak Kaki Anda tuh. alah, yang kat sidebar saya tuh. nah fieda, ini untuk awak. wee~




( copy jeh code nie dan paste macam biasa oke)

    <p><script type = "text/javascript">

    //

    var days = 730; // days until cookie expires = 2 years.

    var lastvisit=new Object();

    var firstvisitmsg="This is your first visit to this page. Thank you!";

    lastvisit.subsequentvisitmsg="Moshi-moshi! Kali terakhir korang ke sini pada <b>[displaydate]</b>";


    lastvisit.getCookie=function(Name){

    var re=new RegExp(Name+"=[^;]+", "i");

    if (document.cookie.match(re))

    return document.cookie


    .match(re)[0].split("=")[1];

    return'';

    }


    lastvisit.setCookie=function(name, value, days){

    var expireDate = new Date();


    var expstring=expireDate.setDate(expireDate.getDate()+parseInt(days));

    document.cookie = name+"="+value+"; expires="+expireDate.toGMTString()+"; path=/";

    }


    lastvisit.showmessage = function() {

    var wh = new Date();

    if (lastvisit.getCookie("visitc") == "") {

    lastvisit.setCookie("visitc", wh, days);

    document.write(firstvisitmsg);

    }


    else {

    var lv = lastvisit.getCookie("visitc");

    var lvp = Date.parse(lv);

    var now = new Date();

    now.setTime(lvp);

    var day = new Array("Sun", "Mon", "Tues", "Wed", "Thur", "Fri", "Sat");

    var month = new Array ("Jan", "Feb", "Mar", "Apr", "May", "Jun", "Jul", "Aug", "Sep", "Oct", "Nov", "Dec");

    var dd = now.getDate();

    var dy = now.getDay();

    dy = day[dy];

    var mn = now.getMonth();

    mn = month[mn];

    yy = now.getFullYear();

    var hh = now.getHours();

    var ampm = "AM";

    if (hh >= 12) {ampm = "PM"}

    if (hh >12){hh = hh - 12};

    if (hh == 0) {hh = 12}

    if (hh < 10) {hh = "0" + hh};

    var mins = now.getMinutes();

    if (mins < 10) {mins = "0"+ mins}

    var secs = now.getSeconds();

    if (secs < 10) {secs = "0" + secs}

    var dispDate = dy + ", " + mn + " " + dd + ", " + yy + " " + hh + ":" + mins + ":" + secs + " " + ampm

    document.write(lastvisit.subsequentvisitmsg.replace("\[displaydate\]", dispDate))

    }


    lastvisit.setCookie("visitc", wh, days);


    }


    lastvisit.showmessage();


    </script></p>





psst; tukar tulisan warne merah tuh sesuka hati anda

beronggeng sebelum masuk ke UMP!

Tuesday, June 22, 2010

fuhhh. fuhhh. haicumm! banyak nyer habuk. fuhh. dah lame tak update nie. bersawang dah. penat punya pasal. kemalasan nak update. lately nie, banyak pulak hal yang melanda. tension wooo. huhu. memerlukan kesabaran tahap maksima. okay-okay. abaikan. ia akan berlalu sekelip mata.bawah ini baru cerita yang betul.

semalam pergi beronggeng kat mid valley. sebelum masuk UMP, baik saya bersuka ria dulu. haha. emm, ade tasya and yana keep me accompany. sudah lama tak jumpa mereka. lepas rindu ku. wee~ yana singgah rumah saya dulu then kami pergi ke KTM around pukul 10 pagi. dah sampai sana, tasha pun sampai sekali. baguslah tuh. tak payah nak tunggu. then, pergi beli tiket, tunggu komuter jap. dah sampai, kami naik coach wanita. ade jugak laki yang gatal sangat nak masuk. ishh2. masa dalam tren, polis check nak periksa siapa-siapa laki yang masuk. kan dah kena sound. padan muka. haha. tak pernah saya naik tren polis jage. nasib baik.

sampai mid dalam kul 12. sementara nak tunggu Izwan and kawan dye datang, kami pergi makan dulu. but, before that,  masuk toilet dulu. masuk-masuk jeh dah bau wangi. bagus. sangat bersih. but, masalah nya, toilet nie terlampau advance. tak de hose air. susahh woo. kat KLCC pon same. siot jeh. bape kali saya tangguhkan niat nak membuang. siapalah yang design bentuk toilet nie. dah lah den nie orang kampung. haishhh. arrgghh. lupakan.

then, kami pergi makan. yee! kami makan kat food juction. saya and yana makan nasi beriyani. satu pinggan RM10.00. naseb lah pinggannya besar. puas sket nak makan. tasha makan nasi sizzling. emm, food pulak. kuah ayam masak merah saya and yana sangat manis. tasha pon. bape gelen gula dye letak nie? tambah pulak minum air fruit punch. bertambah-tambah manisnya. sudahnya, tak habis kami makan. huhu

 yummy!

pose itu penting!

sementara menunggu Izwan yang tak sampai-sampai lagi, kami pergi berjalan-jalan. dunia ini kecik rupanya. jumpa jugak dak KMM tersesat kat sana. kami buat bodoh jeh. tak kenal sangat pun. after that, pergi beli tiket wayang. memandangkan Izwan belum sampai, kami belilah tiket dulu. TOY STORY 3. saya beritahu Izwan, saya dah beli tiket. dye tanya, 3D ke tak? saya jawablah tak. then, dye kate dye nak tengok 3D jugak. saya dah naik hangin time tuh. dahlah sampai lambat, banyak songeh pulak. kedebuk betul. bila dah bukak panggung, saya dengan perasaan bengkek nya, masuk je lahh. malas nak tunggu woo. tasha and yana cuba untuk tenangkan saya. then, saya mesej, 'aku masuk dulu. bye'. then, dye call. dye cakap pape ntah. saya dah lupa. saya text dye 'ko nak masuk ke tak?. lau tak, aku bagi jeh tiket nie kat kau, pulang duit aku balik'. punyalah geram saya. dye reply 'keluar kejap'.




saya pun keluar lah dengan niat nak bagi jeh balik tiket nie dan nak balik duit saya. then, dye kate nak join sekali dengan saya. emm,saya pon oke jelah. dalam wayang, saya dengan dye bergaduh sambil gelak-gelak. gaduh sapa yang betul. kitaorang jeh yang bising kat dalam tuh. geram adalah. nasib baik dye pandai buat lawak. kalau tak, saya bagi karate kid kick nanti. dush-dush! sori yer Izwan. aku kutuk ko kat sini. wee~

TOY STORY 3  sangat besh. eeei, gila lah besh. rugi sape tak tengok. cerita dye pasal apa akan terjadi bila Andy dah besar dan akan masuk kolej. sama ada nak simpan dalam loteng, buang atay derma kat budak-budak daycare. lawak gilelah. mesti tengok taw. jangan sampai nak nangis sudah. *saya lah tuh*



after muviee, kami pergi terjah MPH. skodeng buku-buku yang best. rambang mata jadinya. nak beli duit cukup-cukup pulak. sedey betul. then, kami pergi men boling. saya kalah dengan Izwan. ishh. padahal baru sekali dye main tuh. haha. kurang power lak time tuh. tak pew. nanti aku kalahkan ko. jangan risau. wee~

pukul 6, kami gerak lah nak balek. tunggu KTM, saket jiwa jadinya. asik delay jeh memanjang. saya siap memekak kat situ. ikutkan hati nak jeh duduk kat situ, sebab tengok ade makcik nie selamba jeh duduk. tapi, malu pulak. Acap, kawan Izwan cadangkan naik bas, 45 minit jeh. but, kami naik jeh komuter since kami tak tahu nak keh central market. menyesal pulak tak naik bas. kalau tak, mesti balek cepat. dalam tren, gilah lawak. macam tin sardin. berhimpt sini sana. oksigen tak ade. before nak naik ade sorang mamat negro nie nak naik. naseb baik polis sedar, halaulah dye suruh naik coach lelaki. saket aty betul. suka lah tuh nak berhimpit-himpit. abugit kang. banyaklah pengalaman naik tren. kenal dengan akak nie. kami jeh yang bising dalam tren tuh. lantaklah. kasi meriah sket. wee~

inilah dalam keadaan dalam tren.

sampai kat rumah dalam pukul 9. cipta rekod balek lambat. hehe. adios amigos!

UMP, heree i come babe!

Friday, June 18, 2010

*click tuk tumbesaran*

Salam. keputusan UPU dah keluar tadi. alhamdullilah. saya tak sangka saya dapat cos Chemical Enginering kat Universiti Malaysia Pahang (UMP). saya jangkakan saya dapat food tech or maybe dapat kat UiTM. but, nampaknya rezeki saya kat Pahang. Kawan-kawan saya kebanyakan dapat kat UTM, UiTM, UKM. scandal saya pon dapat kat UiTM. huhu. tak ada jodoh maybe. *perasan*.

Mulanya, saya perasan ayah saya macam tak berapa suka sebab Pahang kan jauh. 4 jam perjalanan. dan cos nie bukanlah seperti yang dye harapkan. ayah harap saya dapat food tech or anything about health science. ayah tanya saya minat keh bidang nie? saya cakaplah saya okay jeh. sebab saya yakin saya boleh asalkan berusaha. betul tak?

Kakak-kakak, abang-abang yang senior dan study universiti luar negara atau dalam negara, saya nak TIPS mcamaner nak belajar kat universti. tolong saya yerr. sila tinggalakn tips kat comments box saya. ini akan lebih membantu saya kat uni nanti. terima kasih.

Good luck kat kawan-kawan saya terutama Ayien sygs. we learned from our mistakes right? i think this is the time to show what we got. yeahhh!

Personaliti Mengikut Wangian. check it out!

Wednesday, June 16, 2010

MINYAK WANGI YANG BAUNYA

Buah-buahan
~ seorang yang suka makan buah-buahan, lebih-lebih lagi musim buah-buahan

Bunga segar
~ seorang yang mempersona, suka atau tergedik-gedik sebab bunga suka melambai-lambai apabila ditiup angin. Orang yang memakai bauan bunga juga suka melambai-lambai ke arah lelaki atau perempuan yang diminati

Minyak attar
~ seorang yang alim, suka ke masjid atau surau

Bedak bayi
~ meanggap dirinya masih bayi lagi walaupun dia dah besar panjang dan nak orang layan dia macam bayi

Tak ada bau
~ bermakna yang ada hanya bau ketiak. tak mampu beli minyak wangilah tuh. hehe

mana satukah anda? bak kata nabil; Lu pikirlah sendri!

pakcik google


psst:: sumber Ujang

Tips Berblog bagi Newbie macam saya.

Tuesday, June 15, 2010

Hey sume. good evening. harinie nak kongsi sikit tips berblog bagi newbie macam saya.

Things yang patut ada dalam sesuatu blog:

1) entry yang simple dan bermanfaat
2) chatbox
3) comments
4) followers gadget
5) nuffnang atau ads

oke. mari saya explain satu-satu.

1) entry yang simple dan bermanfaat
- means that anda semua perlu ada entry yang simple dan menarik perhatian readers. bagi saya, tak payahlah nak tulis panjang-panjang. meleret sangat nanti. penat readers nak baca and lama-lama ZzZzZz. kalau nak tulis panjang-panjang pun, selitkanlah gambar-gambar yang menarik supaya mata readers tuh terbuka sikit nak baca sampai habis. contoh blog seperti Long Haffiz Long Hassan. entry dye panjang plus tulisan besar-besar, ada letak gambar, tapi best nak baca sampai habis. satu lagi perkara, kalau boleh elakkan menulis short form. pening orang nak baca. *peringatan pada diri sendiri*. entry luahan perasaan pun boleh gak. voice out your thoughts!


2) chatbox
- ini satu element penting bagi newbie. sebab apa, nanti kalau readers lawat blog korang, senang sikit korang nak jejak dye. kalau blog yang tak ada chatbox, selalunya blog tu dah pemes. menurut pendapat saya lah. and    amalan kunjung-mengunjungi adalah amalan mulia. so, moleklah kiranya korang balas balik kunjungan. bukan apa, selain korang dapat tengok blog orang, korang boleh dapat banyak kawan. saya cakap serius nie. melalui aktiviti blog-walking, saya dapat jumpa kakak-kakak dan abang-abang yang belajar kat luar negara, dan dalam negara. secara tak langsung, kekadang ia dapat menaikkan semngat saya untuk jadi seperti mereka. hehe. plus, kalau selalu mengunjungi, traffic anda juga turut naik.

*mari kita jalan-jalan*
3) comments
- ini lah yang membuatkan sesuatu blog itu bernyawa. comments dari kawan-kawan memberi satu kepuasan berblog. kalau ada orang comment entry anda, seelok-eloknya balas lah balik comment. kerja senang jeh tuh. bukan susah pon. satu tips; selalu readers tak suka ada verification words. ikut steps nie;

> settings
> comments from placement>> pop-out window (senang readers nak baca balik entry korang)
> comments moderation>> always (senang nak tahu ada comments masuk)
> show word verification for comments>> No
> save settings
*done*

4) followers gadget
- ini jugak penting sebab memudahkan readers nak follow blog korang

5) nuffnang ads
- ini optional lah yer. kalau nak tambah pendapatan, daftarlah kat nuffnang. sambil-sambil kita berblog, kita boleh dapat pendapatan sampingan.

6) gadgets
- tolong jangan letak gadgets banyak sangat. yang tak penting-penting tuh, tak payah letak. nanti blog jadi berat. kalau berat, susah bagi readers yang line tenet dia sangat semput. kalau nak timbang berat blog, search dekat google. jangan malas okay. ;)


saya dapat tahu tips-tips nie, daripada kaki-kaki blog yang saya kenal. hehe. best berblog. saya budak baru nak kenal apa itu blog, sila beri tunjuk ajar yer. wee~


Tak Sabar Rasanya

Monday, June 14, 2010


Salam semua. sudah dua bulan saya duduk rumah sejak habis matrik bulan April lalu. dua bulan ini jugaklah saya duduk terperuk kat rumah ataupun saya keluar dengan kawan-kawan. keputusan UPU akan keluar 18 Jun nie. minggu depan lah kan. em, tak sabar nak tahu universiti mana saya akan masuk atau adakah saya layak masuk ke universiti. haha. takut nie.

harituh, saya menulis diatas sekeping kertas. rasa janggal pulak bila pegang pen dan menulis. dan saya mendapati tulisan saya bertambah cantik. *wakaka* sebenarnya saya tak sabar nak sambung belajar balik dan nak tebus kesalahan saya masa dulu. saya aim nak dapat anugerah dekan setiap semester walaupun susah sekali pun. saya tahu saya boleh asalkan saya berusaha. saya nak banggakan mak dan ayah saya. saya kalau boleh tak mahu membebankan dan menyakitkan hati mak dan ayah saya lagi. so, masa kat universiti nanti saya nak berdikari sendiri.. i want my parents proud of me. doakan saya yer kawan-kawan.


untuk UPU, saya berharap sangat dapat masuk UiTM Shah Alam. dekat sikit dengan sedare mara saya dan agak jauh sedikit dari rumah. hehe. wish me luck guys!


i'll kill her. i swear!

Saturday, June 12, 2010

I'll kill her by SOKO

so, of course, you were supposed to call me tonight

you were supposed to call me tonight
we would have gone to the cinema
and, after, to the restaurant, the one you like in your street

we would have slept together, have a nice breakfast together
and then a walk in a park together, how beautiful is *that*!
you would have said "i love you" in the cutest place on earth
where some *little boys* are dancing with the fairies

i would have waited like a week or two
but you never tried to reach me
no, you never called me back
you were dating that bleach-blonde girl
if i find her, i swear, i swear...

i'll kill her, i'll kill her
she stole my future, she broke my dream
i'll kill her, i'll kill her
she stole my future when she took you away

i would have met your friends, we would have had a drink or two
they would have liked me, 'cause sometimes i'm funny
i would have met your dad, i would have met your mum
she would have said "please, can you make some beautiful babies?"

so we would have had a boy called tom and a girl called susan, born in japan

i *thought* it was a love story, but you don't want to get involved
i *thought* it was a love story, but you're not ready for that ...

me neither. i'll kill her
she stole my future, she broke my dream
i'll kill her, i'll kill her
she stole my future when she took you away

she's a bitch you know, all she's got is blondeness
not even tenderness, yeah, she's clever-less
she'll dump your arse for a model called brendan
he will pay for beautiful surgery 'cause he's full of money

i would have waited like a week or two
but you never tried to reach me
no, you never called me back
you were dating that bleach-blonde girl
if i find her, i swear, you know, i swear, i swear ...

i'll kill her, i'll kill her
she stole my future, she broke my dream
i'll kill her, i'll kill her
she stole my future when she took you away
i'll kill her, i'll kill her
she stole my future, she broke my dream
i'll kill her, i'll kill her
she stole my future when she took you away

man, i told you, you know, if i find her,
i really, i, i mean, i'll kill her, for real!
it's like for sure, you have to know, uh,
i mean, you know, i can do it, man,
i'll kill her.



psst: terjumpa lagu nie kat belog Ieyra. first time dah jatuh hati. especially Soko. my faveret artist. korang pernah dengar sal artist nie tak? mesti korang tak pernah kan? well, shes French. first ingat dye nie Japan. sekali saya google, dye French. lagu yang pertama saya dengar yelah TAKE MY HEART. lagu dye sangat sweet. sesuai untuk siapa2 yang fall in love. wee~

Take my heart <3


ini pula gambar cik SOKO.


sukeeeeeee. wee~

photogenic kah saya?

Friday, June 11, 2010

hey hey hey. harinie tergerak nak join satu contest nie. Anda Photogenic by Cik Mia Farrow. sebelum nie nak join contest yang sama tetapi dianjurkan oleh orang lain, but, ramai pulak yang nak join. hehe. terima kasih kepada Cik Ayien dan Cik PuteriTeddy sebab sudi tag saya. love korang sangat-sangat.

Okey, mari kita lihat syarat-syarat nya.


1.terbuka kepada semua peringkat umur.

2.gambar anda hendaklah gambar anda seorang ! jika anda bersama-sama yang lain saye REJECT, :p

3.gambar anda mestilah sePHOTOGENIC yg mugkin,nampakkn'umph~'nya .., tidak kisah ia beredit atau tidak" yg penting 'umph~'nya
4.hanya sekeping gmabar sahaja d benarkn maaf jika boyfiee anda mahu join,tunggu next contest yeah .. :)

5.mestilah menjadi follower saya 'mia farrow's'

6.sediakn entry khas untuk contest ini dan tag minimum 3org .[org2 yang d tag mesti mereka tahu .

7.sila letakkan BANNER CONTEST yg ada d sidebar saya d BLOG anda :)
anda boleh pilih yang mana satu


8. tarikh tutup contest ini ialah 15 JULAI 2010, bile dah tamat contest,pemenang nya hanya akan dipilih seramai 10 orang, jadi anda buatlah yang tercantik, terbaik, dan terhebat ^^ 
dan saye akn announce kn ape hadiahnyer..jengjengjeng~!! mari akak abg adik ibu bapa join contest saya.


ini adalah contoh  gambar yg kononyer photogenic XD .. alahai~ xkot . ini  hanya sekadar EXAMPLE ok . [letakkn pics ini skale dlm entry anda]
anda explain ape yang menarik dlm picture anda dan part manakah yang anda paling suka dalam picture anda ..  seperti contoh senyuman anda , mata yang hot atau apa-apa saja , make sure ia berkenaan dgn pics anda ok ?? :)

sesiapa yg telah mengikuti contest saye,silalah tinggalkn link dan nama anda d comment untuk entry ini ataupun d kotak di contest feedback XD

nak lihat gambar photogedikgenic saya?

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-



sebab musabab saya pilih gambar nie ialah;

- saya rasa gambar nie nampak photogenic *nampak* yerr
- diambil dalam kereta
- time diambil: masa raya tahun lepas
- muka saya nampak lain
- comel kan? *perasan suda*

sekarang saya nak menjemput:

cik fana


mari ramai-ramai kita memeriahkan!

Tutorial: Google Background

Thursday, June 10, 2010

Teringin kah anda dari page google yang kosong ini


kepada
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

mahu tak? mungkin ada yang tahu, mungkin ada yang tak. but, nak share gak.

steps:

- login dulu kat google account *tak kesah kalau pakai yahoo account, login jeh*
- kalau korang perasan kat bawah sekali belah kanan ada icon Change background image



-then ada keluar pop-out window


-pilih gamba apa yang anda suka atau pilih gamba dari computer korang


-just click upload then add!

done!

psst, next entry tukar design moziila pulak. wee~

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook