pic at jB. wee~

Monday, May 31, 2010





psst; sket ajeh pic. and kureng pic sy. hehe.segan.

jb sangat mantap- Part Two

Monday, May 31, 2010

hai hai hai. em, sekarang saya ada kat kampung. akan stay di sini sampai esok sebab atuk sedara saya baru meninggal. so, malam nie ada kenduri tahlil. story time.

masa ari sabtu, kami ke metrojaya. shopping. beli keronsang, baju ayah, tudung mama and jalan2 kat situ. tapi, tempat uh tak ramai orang lah. agaknya banyak sangat tempat shopping kat jB sampai warga jB tak tahu nak pergi mana. hehe. then, engat after dah sampai hotel nak kol siti, nak pergi City Square (CS). tpi. penat yang amat sangat. letih. terus tidur jeh. tak dapat nak jmpa siti.kebetulan petang uh dia pergi jalan2 kat CS, menyesal tak kol dye. layan penat sangat. kan dah melepas nak pergi CS. cettt.

malam pulak, kami pergi lagi keh Danga Bay. syuhada teringin sangat nak naik kereta api. kalau tak dye mengamuk. em, ekut jelah. kang ade gak orang yang muncung nanti. lepas dah jalan2, makan2, n singgah pergi bazar jB jap. macam uptown lah. macam2 ada. murah2 lak tu. standard lah kot. ade makan2, ade live band, ade Saudagar shisha. lepas dah lepak2, kami pon geraklah ke hotel. tidurr. zzzzz.

next morning, after bekpes, get ready nak balek seremban. eh, silap. balik kampung. kami berhenti sebentar kat air hitam. mencari mangga, nanas, keladi and bantal. bantal ada macam2 design. unik sekali. murah gak lah. lepas dah shopping, terus gerak nak balik. singgah jap kat r&r pagoh. makan time. ramaii orang. seat pon tak cukup. makan jelah labu. wee~

psst; pics next entry oke. line macam siputlah. huhu

jb sangat mantap- Part One

Saturday, May 29, 2010

hye sume. sekarang saya sedang online kat lobi hotel. nasib baik ade wi-fi. laju gak lah. oke start story.

pagi tadi bertolak dalam pukul 10 pagi and terus amek syuhada kat rumahnya. then, bertolak lah ke Johor Bharu. perjalanan ambil masa 3 jam. sampai kat sana dalam pukul 1.30 pm. masing-masing perut dah lapar minta diisi. dengan peningnya. sampai kat area jB, terus pergi cari tempat makan. nasib baik jumpa tempat yang agak sedap. berpatutan harganya. after makan, terus pergi cari hotel. nasib baik ayah dah pergi. tahulah juga jalan nak ke sana. sesat sikitlah. yang beshnya, dapat tengok Singapore dari tingkap bilik. wahh, sangat best oke. rasa excited. sebab tak pernah pergi. ayah and mama jeh pernah pergi singapore masa muda-muda dulu.

after rehat and tidur sampai tak  nak bangun2, kami pon bersiaplah nak pergi meronda aroung jB. so, kami ke danga bay. tengok dari luar, macam biasa jeh taw. bila dah masuk dalam, memang best. bagi orang perempuan, memang syurga beli-belah lah. lepas beli, terus belah. haha. banyak gerai baju, kasut, tudung. cakap jeh apa nak. semua ada. dari sekecil keronsang, sampai sebesar lampu disko. hehe. harganya standard. boleh tawar-menawar. jangan risau. dah abes kat dalam, kat luar pon ade, beg2 lagi berlambak. kat luar macam downtown lah. banyak gerai jual macam2 benda.

after dah shopping, pergilah cari tempat makan. em, pergi kat Gerai Tepian Tebrau. sederet gerai makan. and yang paling penting, saya dapat makan Ayam Penyek. haa? ayam penyek? alah, ayan tu dipenyekkan and dicecah dengan sambal belacan ditambah dengan nasi ayam. sedappp. dari matrix lagi, saya nak makan Ayam Penyet dari rumate. tapi, tak berkesempatan pulak. akhirnya, alhamdullilah, dapat jugalah merasa, lau tak, mulut saya akan tak berhenti bercakap nak makan nasi ayam tu. hehe

oke. saya ade tangkap beberapa gambar. enjoy!

 makan time. perot berbunyi.

 nampak tak bangunan warne hijau tu? tulah kastam johor, alah, nak g singapore.

 mama and syuhada kat Danga Bay

 variety of asam. yam yam.

 macam -macam ada

ayam penyet plus sambal belacan, mantap!

cuti-cuti Malaysia kat Johor. wee~

Thursday, May 27, 2010

Esok, holiday kat JB. seronoknya. ayah n mak da pegi dah sana, saya jeh belum. so, dorang da jnji after matrix, dorang akan bawa saya ke Danga Bay. hooray! tak sabar rasanya nak ambil gambar, jalan-jalan, and shopping! itulah yang paling penting. agenda utama saya kat sana. saya kaki shopping? em. tidaklah. kalau ada duit shaja saya akn shopping. duit siapa? duit ayah n mak sayalah. apalah kamu syazana, tahu menghabiskan duit mak bapak sahaja. haha. kalau saya tak habiskan, siapa nak habiskan? hahaha(evil laugh). kami sekeluarga dah lama tak pergi bercuti, setahun sekali aje kot. mak n ayah saya busy bekerja, tak ada masa nak pergi bercuti. ini sahajalah kesempatan yang ada memandangkan ayah saya dapat bonus tahun lepas. alhamdullilah. tak adelah banyak, cuma bolehlah pergi bercuti. selepas nie, saya akan masuk uni, i'allah, lagilah susah nak pergi bercuti dengan family. so, saya gunakanlah peluang yang ada untuk pergi bercuti. esok saya akan update story saya sepanjang saya kat JB. tunggu yerr. wee~

baby sitter!

Wednesday, May 26, 2010

hey. im back. semalam tidur di rumah makteh. and kena jaga anak2 asuhan dye. memang besh k. tapi, pale pening sebab ramai budak and banyak kerenah yerr. jage baby pling besh sebab aku bole cium pipinya montel2. tp, baby nie humaira namanya banyaklah ragam nya. and dye telinga lintah. kalau dye tengah tidur, dengar sebarang bunyi, dye akan terjaga. walaupun bunyi orng bukak pintu. sabar je lah ekh. makteh aku jaga baby dari pagi sampai petang. then, malam pulak jaga baby plus budak2 lain. adik beradik. baby nie name dye damia. and aku suka dak nie sebab dye selalu tersengih. mula2 malu ngn aku. then, gedik2 ngn aku. seb bek dye xbanyak sngat kerenah. sukee. adik beradik dye kecoh betul. lau campur dorang ngan anak2 makteh aku, then ada 7 orang budak makteh ake kena jaga. tp, makteh aku da bese, demi mencari sesuap nasi. anak2 dye pon da paham. lau aku berada kat tempat makteh aku, bole pengsan jadinya. riuh rendah rumah tu. malam pulak, aku ajar lah dorang sket sal study. smentara aku ada kat sane. besh taw ajar budak. lau anda bersabar dengan pe'el mereka, kacang jeh. hehe. aku sempat ada kat sana semalam jeh. nak balek umah. rinduu. nanti saya dtg lagi yer makteh. tolong makteh jaga budak. wee~


now, korang just enjoy the moment i'm with them. snap snap!


main kat lombong

 3 sekawan

 sekawan lagi

 play sand?

 mereka sangat fun!

 damia the sengih gurl

 syuhada the gedikz gurl

humaira the ragam baby. hehe

blogger in draft. memang cool.

Monday, May 24, 2010

hye suma, arinie nak share something dengan korang. sekarang blogspot da upgrade. lagi cool. kalau korang nak dashboard baru,

just masuk http://draft.blogger.com

cara nak post entry pon da baru. barulah smangat nak tulis entry kan? lau nak upload pic pon senang. ta payah nak bukak window baru.

upload pic

colour pon ade banyak pilhan

new dashboard

ENJOY!

Sape tahu camner nak unfollow blogs?

Sunday, May 23, 2010

kawan-kawan, help me. camner nak unfollow blogs? ada blog yang saya follow dah tak wujud and menyemak dlm blog list saya and menyebabkan saya susah nak follow blog orang. dah lebih limit. help me. =(

cookies and kek! sedapp.

Sunday, May 23, 2010

wahh. minggu nie kerja saya asyik membakar jeh. bukan bakar benda2 yang tak berfaedah, bakar cookies and kek aje. sabtu arituh bakar choclate chips cookies. ari nie pulak, bakar kek. kenapa yer saya ttiba rajin nak bakar-membakar nie. sebabnya saya tak de keje duk kat umah. sambil saya uli adunan cookies, saya tengok konsert final AF. haha. ternganga tengok shahir. excited pulak jadinya. 

nak tahu resipi saya uat cookies? sonang jeh. saya ambil short-cut. beli jeh tepung ready-made. then, saya just letak butter and sebiji telur. senang kan? main tipu ko ekh syaz. mane ade men tipu. yang penting its a good start. haha. poyo.


ready-made sahaja


adunan cookies. letak choc chips baru mantap. wee~

then, arnie uat kek butter. just simple. ayah saya teringin sangat nak makan. so, dengan malasnya. buat jugak. ayah den tu. 

bahan-bahan;

tepung naik sendiri MFM    250g
gula(dikisar halus)               250g
  buttercup                            sebuku
telur                                    5 biji
                 esen vanilla                         satu tudung botol

cara-cara;

putar gula and buttercup sampai sebati. then, masukkan telur satu persatu. letakkan sedikit esen vanilla. pukul sampai kembang. then, masukkan tepung. gaulkan sampai sebati. suhu ketuhar 150 celcius. panaskan oven dulu yer. masa SATU jam atau sampai naik dengan cantik. sonang sangat kan? tutup mata pon bole buat. hehe. selamat mencuba.


tengok. naik dengan cantiknya.


okelah. esok pulak nak post apa yer? haa. saya nak share something. tunguu k. wee~


Shahir Juara AF8

Saturday, May 22, 2010

hye. sya dah agk dah. mesti Syahir menang. sya memang dah terfallin in love ngan dye. bagi sya, Shahir memang ade ciri2 juara. dahlah dye TAMPAN, PANDAI, sore pon SODAP. memang full package lah. and sya rase dye mengulangi zaman kegemilangan Mawi dulu. dengar jelah sorakan penonton kat Stadium uh. gempak kan? persembahan dye pon sngat MANTAP oke. sya tergoda dengan lirikan matanya. buat sya tak tidur malam. hehe. overall persembahan malam nie sangat best. lagu2 nya pulak sangat catchy. ciptaan KRU kan? tahu jelah melodi nye mcmane. memang akan meletup lah lagu dorang especially Shahir, Iwan and Maulana. Adira pulak seperti Super Woman. Suaranya lantang and ada Soul bak kate Ning. Maulana dengan gaya Jazznya. Iwan pulak dah potong rambut so, kureng sket kecomelannya. Daus berjaya menangkis perasaan tak suka sya terhdap dye. good job.


Shahir- Juara AF8

Iwan- Tempat Kelima

Adira- Tempat kedua

Daus- Tempat ketiga

Maulana- Tempat Keempat


Badminton. nak salahkan siapa? pendapat anda?

Saturday, May 22, 2010

hye. today, nak bincang sedikit tentang tajuk utama Utusan Malaysia hari nie. sya tahu berita nie agak lapuk tapi sya nak ulas gak.

Pemain, pengurusan, jurulatih semua nak menuding jari.

A: kaulah salah.
B: apasal aku plak yang salah? kau yang tak main dengan betul
C: kesimpulan, korang dua yang salah!
(ini rekaan semata-mata)

Bagi aku, semua pihak harus bertanggungjwab. tak de sapa yang salah. yang jurulatih nak salahkan pemain apa pasal? katanya, pemain kurang motivasi and mental lemah. Yang jurulatih tuh? Korang engatkan masa before this game, ade jurulatih yang kena H1N1. so, janganlah slahkan sesiapa. mereka satu TEAM. mcm tak adil pulak dan sya rasa macam petanda yang buruk tuk pasukan Malaysia. China and Korea oke jeh sya tengok.

Kita ada kelebihan. Bermain di gelanggang sendiri. dan sya pelik nape tak gunakan sebaik mungkin. Mungkin mereka berasa konpident sampai mereka buat SILLY MISTAKES? hanya mereka ajeh yang tahu kesalahan mereka.

Kita sebagai penyokong tak sepatutnya BOO pasukan Malaysia apabila mereka kalah and HOORAY apabila menang. Kita kenalah sokong dari belakang. sama-sama cari pelapis untuk sukan badminton. Chong Wei tu da nak dimakan usia. Kudrat pon da kurenng. sape2 yang ade anak yang ada menunjukkan kecenderungan dalam bidang sukan especially badminton, JANGANLAH dihalang, mana tahu anak korang berjaya dalam bidang sukan. Kita tak tahu kan?

Sebagai contoh bapa Zikri Latif. kenal kan? bapa dye didik anak2 dye dalam bidang badminton. saya tahu sebab anak dye satu sekolah dengan saya dulu. so, anak dye memang ade kebolehan dalam sukan badminton. tapi, satu jeh. anak dye yang masuk pasukan kebangsaan hanya seorang shaja. Zikri Latif. Sya tak tahu tentang yang lain. Lost contact lah.

itu sahaja dari sya. sya hanya meluahkan pendapat. wee~

Erkk. lamp chop?

Friday, May 21, 2010

hye semua sahabat ku. sihat? dah lame tak berblog. hari nie, duduk umah sahaja. tapi, tengahari tadi kawan saya Iqa datang. nak tengok super junior. and you know what, saya dah terfalling in love dengan super junior. ini sebab lagu BONAMANA lah. best giler lagu tu. macam sorry, sorry. feels like want to dance. ooyehh. haha. nak tunjuk video clip, tapi, xde pulak. sori yerr.

then, after parents balik, mama kata, 'adik, malam nie kita makan luar'. dalam hati saya sangat suka. dapat keluar setelah memeruk seharian dalam rumah. tu pon mkn kat area umah jeh. then, saya pon order lah Lamb Chop n air strawBERRY blended satu. mak and ayah order tomyam, telur dadar and kailan ikan masin plus puyuh goreng. tunggu punye tunggu, sampailah juga even mak and ayah dah abes makan da. lambat. engatkan berasap2 keh pinggan dye, tapi, xde maknanya. mama n ayah da pndng semcam da. saya lagilah. terus termati selera saya. bukan tak sedap, tapi, liat nak mampus. naik lenguh tangan memotong lamb chop uh. nasib2 jeh tak terpelanting pegi mane2. lau tak, mane nak letak muka yang comel nie? hehe. at last makan jelah dengan penuh kesabarn memotong satu persatu. seb bek air sodap. cuma, manis sket. campur air kosong pon still manis lagi. ishh, dahlah xbaik merungut. dosa yer. papepon alhamdullilah dapat makan lamb chop. hehe. lain kali nak order nasi paprik. xde nak tukar2. stick oke syaz?



sedappp. but, liatttt.
my faveret oke? dah name pon syazberry kan? hahaha



psst; i got this msg from fb. fikir sendiri lah yer. wee~

ASSALAMUALAIKUM. Tomorrow is a very challenging day for Muslim around the world. Because tomorrow on the INTERNET a few non-Muslim
will organizing a horrible event-Draw MUHAMMAD S.W.T,day. So! as Muslim we have to boycott this event. So tonight at "12am", just log off from all social sites such as: Orkut, Facebook, Twitter, Hi5 and many more. By Doing this these people will face a heavy financial loss INSYAALLAH. It's time to show our LOVE and RESPECT for our NABI MUHAMMAD S.A.W. Please forward this text to as MANY people as you can do at least this much for our Prophet S.A.W. Visit the CNN website if you don't believe this. This is one step beside PRAYING to our ALLAH S.W.T. Wallahua'lam

adobe photoshop?? help me!

Thursday, May 20, 2010

click pic tuk tumbesaran


siapa sini tahu donlod adobe photoshop? nak cari kat mane? saya dah try donlod gune 4 shared tapi xbley nak bukak. dlm bentuk RAR. so how? saya dah pening. saya dah try nak donlod gune care wan hazel. tp, baru bape step, sy dah stucko. cmaner? sy nak photoshop. huhu. =(

saya GERAM + HAPPY

Wednesday, May 19, 2010

huwaaa, internet lembap nak mampus. tak dapat nak blog-walking blog kawan-kawan. ayah tak bayar bil lagik. ayah, bila maw bayar. internet lembap sangat. saya benci keadaan mcam nie.

tapi kan, saya nak tunjuk kasut baru. cantek. warne putih. oke2. saya dah lebey2. check it out!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

suka kasut nie, sgtt suka. wee~

Anugerah lagi. sukee.

Tuesday, May 18, 2010



korang jangan jealous k! saya dapat award2 ini dari CIK AYIEN yang kiut miut. dapat TIGA sebenarnya, tapi, NICE BLOGGER award saya dah dapat. papepon tengs Ayien. semoga persahabatan kita terus kekal di sini. wee~

RESULT!

Tuesday, May 18, 2010

hye sume. saya dah dapat result matrix. em, seganlah nak bagitaw kat sini. bagi saya, saya dah berpuas hati. rezeki saya. saya harap dapat masuk ke unversiti. dengan azam yang kuat, tak mahu nak main2 lagi and hilang focus. itu janji saya. kepada kawan2 yang berjaya, tahniah diucapkan. wee~

Rainbow. wee~

Monday, May 17, 2010


nampak tak pelangi tu? gambar ni ditangkap masa waktu senja kat kampung saya. tapi, dah tak terang sangatlah. mula-mula ada dua tapi makin lama makin hilang. tak sempat nak ambil gambar sebab kagum dengan ciptaan Allah. macam jakun pon ade. tahu tak jakun tu ape? bukan suku jakun taw. tapi, jakun tu didefinisikan sebagai orang yang tak pernah tengok something yang dia tak pernah nampak. macam saya lah. padahal dah tengok banyak kali pelangi tu. hehe.
siapa yang tak tahu kejadian pelangi, sila-silalah bukak balik buku sains darjah 4 yer. wee~

Result Matrikulasi Esok!

Sunday, May 16, 2010

Huwaaa. result keluar esok. Tepat pukul 10 pagi. Saya dah buat yang terbaik. Dan saya hanya bertawakal sahaja. Saya serahkan segalanya kat Allah. Saya harap dapat menjejakkan kaki ke universiti. Amin Doakan saya ea kawan-kawan blogger.

pssst; Selamat Hari Guru kepada semua lecturer Kolej Matrikulasi Melaka dan guru-guru Sekolah Kebangsaabn dan Menengah Puteri. Jasamu tetap saya kenang sampai bila-bila.

Gold ATM..??

Saturday, May 15, 2010


haa. hotel abu dhabi perkenal mesin atm emas. haa? emas? bia betul. iye. betul. tutup mulut anda yer. agaknyer kalau ada kat Malaysia, makin ramai lah bawak jentolak pergi mesin ATM. kalau kat Arab xpe kot. lebih bijak sikit kot. agaklah.anyway, ini inisiatif daripada inventors daripada Germany. wee~

Kisah ini menarik walaupun panjang. enjoy reading!

Friday, May 14, 2010

Saya sama seperti orang lain, punya keinginan untuk menyayangi dan
disayangi. Walau bagaimanapun, tidak mudah bagi saya untuk jatuh
hati pada seorang wanita. Saya tidak mencari seorang wanita untuk
dijadikan kekasih, tetapi saya mencari seorang teman pendamping
hidup saya hingga ke akhir hayat saya. Seorang yang boleh
mengingatkan saya kiranya saya terlupa, dan yang paling penting
wanita yang amat saya percayai untuk mendidik anak-anak saya kelak
dan generasi yang akan lahir daripada keluarga kami nanti. Untuk
itu, sejak di bangku sekolah lagi saya telah letakkan beberapa
syarat bagi seorang wanita untuk hadir dalam hidup saya, dan dialah
orangnya.

Dalam masa beberapa bulan saya belajar di sebuah pusat pengajian
tinggi di Petaling Jaya, banyak perkara yang telah saya pelajari.
Yang paling penting buat saya ialah, bagaimana saya mula mengenali
wanita-wanita dalam hidup saya kerana saya sejak dari sekolah rendah
belum pernah bergaul secara langsung dengan seorang wanita pun dan
saya amat peka terhadap larangan pergaulan antara lelaki dan wanita
kerana saya bersekolah di sebuah sekolah menengah agama lelaki
berasrama penuh. Lantaran itu, saya tidak pernah punya hati untuk
memberi cinta atau menerima cinta walaupun peluang itu hadir
beberapa kali.

Saya mula mengenali si dia apabila kami sama-sama terpilih untuk
mengendalikan sebuah organisasi penting di tempat kami belajar.
Ditakdirkan Allah s.w.t, dia menjadi pembantu saya. Dari situlah
perkenalan kami bermula.

Dia seperti yang telah saya ceritakan, bertudung labuh dan sentiasa
mengambil berat tentang auratnya terutama stokin kaki dan tangannya.
Itulah perkara pertama yang membuatkan saya tertarik padanya. Dia
amat berhati-hati dalam mengatur butir bicaranya, bersopan-santun
dalam mengatur langkahnya, wajah yang sentiasa berseri dengan iman
dan senyuman, dan tidak pernah ke mana-mana tanpa berteman. Suaranya
amat sukar kedengaran dalam mesyuarat kerana dia hanya bersuara
ketika suaranya diperlukan dan tidak sebelum itu. Saya melihat dia
sebagai seorang mukminah solehah yang amat menjaga peribadinya dan
maruah dirinya. Saya tidak pernah bercakap-cakap dengannya kecuali
dia punya teman di sisi dan atas urusan rasmi tanpa dipanjangkan-
panjangkan. Saya seorang yang amat kuat bersembang dan sentiasa
punya modal untuk berbual-bual seperti kata teman saya, tetapi
dengan dia saya menjadi amat pemalu dan amat menjaga. Bagi saya,
itulah wajah sebenar seorang wanita solehah. Dia mampu mengingatkan
orang lain dengan hanya menjadi dirinya, tanpa perlu berkata-kata
walau sepatah.

Pada hari terakhir saya di sana, saya punya tugas terakhir yang
perlu saya selesaikan sebelum saya melepaskan posisi saya dan semua
itu melibatkan dia. Sebaik sahaja semua kerja yang terbengkalai itu
siap, saya mengambil peluang untuk berbual-bual dengan dia. Saya
bertanya perihal keluarga dan apa yang dia rasa bertugas di samping
saya untuk waktu yang amat sekejap itu. Alhamdulillah dia memberikan
respon yang baik dan dari situlah saya mula mengenali dengan lebih
dalam siapa sebenarnya pembantu saya ini. Namun, apa yang memang
boleh saya nampak dengan jelas, dia amat pemalu dan dia amat kekok
semasa bercakap dengan saya. Selepas itu barulah saya tahu, sayalah
lelaki pertama yang pernah berbual-bual dengan dia bukan atas urusan
rasmi sebegitu. Di situlah saya mula menyimpan perasaan, tapi tidak
pernah saya zahirkan sehinggalah saya berada jauh beribu batu
daripadanya.

Semasa saya berada di Jordan, saya menghubunginya kembali dan
menyatakan hasrat saya secara halus agar dia tidak terkejut.
Alhamdulillah, dia menerima dengan baik dan hubungan kami berjalan
lancar selama empat bulan sebelum saya balik bercuti ke Malaysia.
Kadang-kadang saya terlalai dalam menjaga hubungan kami dan dialah
yang mengingatkan. Dialah yang meminta agar kami mengehadkan mesej-
mesej kami agar tidak terlalu kerap. Semua itu menguatkan hubungan
kami dan bagi saya dialah teman hidup yang sempurna buat saya.

Walau bagaimanapun, sewaktu saya pulang ke Malaysia bulan lepas,
ummi dapat menghidu perhubungan kami. Saya tahu ummi tidak berapa
suka anak-anaknya bercinta tetapi saya tidak pernah menjangka ummi
akan menghalangnya. Tetapi perhitungan saya silap, amat silap.

Buat pertama kali, adik perempuan saya memberitahu ummi sudah tahu
perihal saya dan ummi tidak suka. Saya tidak pernah menganggapnya
sesuatu yang serius sehinggalah ummi bercakap secara peribadi dengan
saya pada satu hari. Saya masih ingat lagi kata-kata ummi yang buat
saya tak mampu membalas walau sepatah.

"I haven't found any entry in Islam that permit what you are doing
right now. I haven't heard from anyone that love before marriage is
permitted. But I know there's no relationship between male and
female except for what is very important and official between them.
So, may I know what kind of relationship you are having now and I
want to hear it from your mouth that it is legal in what you have
been learning until now."

"Not a single phrase, nor a word."

"My sweetheart, if you want to build a family, a faithful one, you
can never build it on what Allah has stated as wrong and proven
false by the way Rasulullah p.b.u.h has taught us. A happy and
blessed family come from Allah, and you don't even have anything to
defend it as blessed if the first step you make is by stepping into
what He has prohibited. You can't have a happy family if Allah
doesn't help you so, and you must know in every family that stands
until their dying day, they have Allah on their side. You can't
expect Him to help you if you did the wrong step from the very
beginning."

Saya tiada kata untuk membalas kerana semuanya benar. Saya tahu
kebenaran itu sudah lama dulu, tetapi saya tak mampu untuk melawan
kehendak nafsu saya sendiri. Saya akui, saya tertipu dengan apa yang
dipanggil fitrah, dan apa yang dipanggil sebagai keperluan manusia.
Cinta tak pernah membawa kita ke mana, andai cinta itu bukan dalam
lingkungan yang Allah redha. Tiada cinta yang Allah benarkan kecuali
selepas tali perkahwinan mengikatnya. Itulah apa yang telah saya
pelajari lama dahulu dan dari semua kitab Fiqh yang saya baca, tiada
satu pun yang menghalalkannya. Saya tahu kebenaran ini sudah lama
dahulu, tetapi saya tidak kuat untuk menegakkannya. Saya tidak mampu
untuk menundukkan kemahuan hati saya. Dan kata-kata ummi memberikan
saya kekuatan untuk bangkit kembali dari kesilapan saya selama ini.

Ummi berkata:

"It's not me who want you to make a decision like this, but Allah
tells you so."

Saya percaya, itulah yang terbaik buat saya dan dia. Dengan kekuatan
itulah saya terangkan kepadanya, dan alhamdulillah dia faham. Amat
faham. Walaupun air matanya seakan air sungai yang tidak berhenti
mengalir, tetapi dia tahu itulah yang terbaik buat kami. Dia meminta
maaf kepada ummi kerana menjalinkan hubungan yang tidak sah dengan
saya, tetapi ummi memberi isyarat, janganlah bimbang. Andai ada
jodoh kamu berdua, insya-Allah, Dia akan temukan kamu dalam keadaan
yang jauh lebih baik dari sekarang.

Hidup saya sekarang lebih tenang kerana tiada apa yang menggusarkan
hati saya lagi. Hidup saya lebih suci dan saya boleh bercakap
kembali tentang agama saya dengan lebih bebas tanpa dihantui oleh
perasaan berdosa. Bagi saya, dan dia, inilah saat untuk kami
muhasabah kembali diri kami dan kami betulkan kembali segala
kesilapan yang telah kami buat. Inilah saat untuk kami kejar kembali
cita-cita kami dan sediakan diri untuk menjadi seorang ibu dan ayah
yang berakhlak mulia dan berperibadi tinggi. Inilah masanya kami
insafi kembali keterlanjuran kami dahulu dan memohon moga-moga Allah
sudi maafkan kami.

Sesungguhnya Ya Allah, aku insan yang sangat lemah. Aku tidak mampu
melawan godaan syaitan yang tidak pernah jemu, juga hambatan nafsu
yang tidak pernah lesu. Ampunkanlah aku.

Walau bagaimanapun, perpisahan ini hanya untuk sementara. Saya telah
berjanji dengan diri saya sendiri, dialah yang akan jadi teman hidup
saya nanti. Sesungguhnya pencarian saya untuk seorang calon isteri
telah berakhir. Insan seperti dia hanya satu dalam seribu. Mana
mungkin saya melepaskan apa yang amat berharga yang pernah hadir
dalam hidup saya. Insya-Allah, sekiranya Allah s.w.t panjangkan
umur, sebaik sahaja saya tamatkan pengajian saya di sini, saya akan
kembali ke Malaysia dan melamarnya untuk menjadi permaisuri di hati
saya. Insya-Allah, saya akan setia menunggu saat itu, dan saya akan
berusaha sedaya-upaya saya untuk mengekalkan kesetiaan saya.

"Sekiranya kita telah bertemu dengan seorang insan yang amat mulia
sebagai teman dalam hidup kita, janganlah lepaskannya kerana kita
tidak tahu bilakah pula kita akan bertemu dengan insan yang
seumpamanya."

Siapakah lagi dalam dunia ini yang menjaga adab berjalan antara
lelaki dan perempuan sebagaimana yang ditunjukkan oleh Nabi Musa a.s
dan puteri Nabi Syuaib a.s beribu-ribu tahun dahulu?

(Dari kisah benar seorang hamba Allah)

psst; saya jumpa ini dari Facebook. dan ia amat terkesan terhadap diri saya. baca dan fahamilah. kita sebagai umat yang lemah tak lepas dari membuat dosa termasuklah saya. waallahualam.

Brain Test! Test it out!

Friday, May 14, 2010



what do you think? is this lady turn clockwise or anti-clockwise? is you see she turns clockwise, you are using your right brain. if turns anti-clockwise, you are using your left brain. Some people can see her turns both ways, but more can see her turns in one way only. Test if you manage to see her turns one way and try to switch the other way. if you could, you are genius! This was researched by University of Yale. awesome! wee~

credit to yana japaari

thanx wan hazel.

Thursday, May 13, 2010

wahh. tengoklah. comel tak saya, eh bukan watermark syazberry tu? tu keje cik Wan. saya suruh buat masa dia free. tengok2 dah siap arinie. em, sorylah. menyusahkan wan jeh. anyway, skrang sy dah ade watermark sy sendiri. weee~ canteklah uh. tengs once again wan. nnt syaz blanja choki2 ekh. tata

Adamaya dah tammat. =(

Thursday, May 13, 2010


huwaa. sedihnye. adamaya dah habis. selepas ini cerita apa pulak yer? tak tengok preview nya. saya ingat lagi masa kat matriks. saya and rumate saya, siti akan berkejar ke bilik tv bila adamaya dah start. kami memang adamaya freak. even, time exam final pon. kalau tidak di bilik tv, kami akan tengok kat kafe. tapi, selalunya kafe penuh, ramai orang. tak dapat dengar suara dengan jelas. so, kami cepat2 habiskan makanan and rush naik atas kat bilik tv, blok kami. tapi, selalunya makanan datang lambat. makcik lambat sangat masak. terpaksa lah tengok kat kafe. kalau kat kafe pulak, ramai student yang mengikuti cerita ini. kira top lah. Dan kalau masa exam, kami bawak notes ke bilik tv. kalau iklan tu, kami selak lah notes. tu pon, sekejap jeh.

Saya nangis, saya gelak, saya bengkek, saya geram, saya sakit hati, saya rasa nak kahwin dan macam2 perasaan lagi. semuanya disebabkan Adamaya. kelakar kan. tapi itulah realiti nya. hahaha. saya tak boleh lepas tengok adamaya. mesti wajib tengoklah. sekarang, adamaya dah habis. rasa sedih pulak. nilah kot slot akasia yang paling best. semua rasa ade. macam2 ada. hehehe. thats all. wee~

syazana

tag by Cik QiQi

Wednesday, May 12, 2010

Soalan cepumas daripada cik QiQi

1. adakah anda terasa HOT?
emm, mestilahh. perasan sahaja sorang-sorang. hehehe

2. update wallpaper pc/laptop yang anda guna sekarang:
ouh. nak tengok? bole2. dipersilakan

3. cerita pasal gambar nie:
gamba nie? nothing kot. sebab saya put slideshow. tapi, saya suka bace ayat dye.

4. kali terakhir makan piza:
dua minggu lepas. shopping dengan mama. and disebabkan ramai orang, kami terpaksa menunggu selama satu jam. pizz dah abes makan, air jeh belum dapat lagi. mama aku dah elang sabar, die pegi sound waitress tuh. kesian aku tengok. terkulat2.

5. lagu terakhir korang dengar:
OMG by usher

6. apa korang buat selain buat tag nie?
men fb, tukar design blog

7. selain nama sendiri, korang dipanggil dengan nama apa?
adik, syasya, syaz, zana, zaza

8. tag lagi 5 orang yang kena tag;
a) cik fana
b) cik uda
c) senior nizam
d) cik rahmas
e) hencik virus

9. sapa orang (a) kat korang:
kawan baek saya dalam dunia siber

10. katakan sesuatu kepada orang (e)
terimalah tag nie encik virus. jangan sebar macam2 virus. hehehe

11. (c) ade hubungan ngan sape?
emm, ntahlah. xsempat nak skodeng lagik.

12. bagaimana dengan orang (b)
emm, dia sudah kahwin. dah ade anak pon. suami? xkenal sgt. hehehe

13. madah2 cinta kepada orang (d)
ouh. si pipi kurus, akan aku kecikkan pipi ku sepertimu agar aku dapat bersama mu. sengal. hahaha

14. berikan 5 fakta kepada orang korang tag

a) fana, pip nyer chubby. nak picit2.

b) cik uda sudah berkahwin

c) dye senior saya masa di KMM

d) cik rahmas. orangnya manis

e) encik virus, tidak menyebarkan virus2 yang berbahaya. hoping. hehehe

selesai sudah tag dari cik qiqi. tengs qiqi. kepada yang kena tag. sempga persahabatan kita di dunia blogger terus mekarr. cewahhh~


eksperimen C.I.N.T.A

Wednesday, May 12, 2010


situasi: diberi satu keadaan dimana anda menyukai seseorang. anda gembira bersamanya, si dia pandai mengambil hati anda, si dia selalu buat lawak bodoh sampai anda ketawa terbahak2, si dia pandai memujuk, si dia cakap dia sayang anda dan sampai sekarang tiada declare antara korang. si dia tidak pernah berbicara tentang cinta. tetapi, dia cakap dia SAYANG n SUKA kan anda. anda pun menyayangi dan menyukai dye, membuat anda angau selalu dan bla bla bla. tapi, sampai satu tahap anda tidak tertahan lagi nak tahu sama ada si dia menganggap anda sebagai kawan rapat ataupun lebih dari seorang kawan. di sini, saya nak membuat sedikit uji kaji.

hypotesis; the more u hope, the more u down

variables;
manipulated: hati dan perasaan anda dan si dia
constant: status anda dan si dia
responding: perasaan si dia

result; si dia hanya menganggap anda sebagai kawan. ala2, teman tapi mesra gitu. ade perasaan sayang, tapi tidak sepenuhnya. si dia menyukai orang lain tapi tak terucap. si dia selesa berkawan dengan anda.

conclusion; jangan terlalu berharap

psst; peringatan kepada perempuan utamanya, jangan terlalu berharap, biar dia datang sendiri. itu lebih MANIS seperti madu lebah kampung.

dating, dating dengan beshties!

Tuesday, May 11, 2010

hye all. semalam aku keluar tengok wayang dengan beshties aku, Izwan. Dia sanggup datang dari kL taw. tu pon sebab dye dah janji nak turun seremban tengok iron man ngan aku. emm, pagi tuh, aku singgah rumah kawan aku, ika. nak park motor kat sana. then, ika offer nak hantar ke terminal one sebab dye nak pegi maybank transfer duit. so, aku ikut dye pergi kedai nenek dye dulu. tolong bukakan kedai, then makan lunch kat sane. tengahri baru kami gerak ke seremban. aku janji dengan Izwan dalam tengahari. Tapi, ade pulak halangannya. kawan ajak makan mcD lah, bla bla bla. aku sabar menunggu kat KTM selama setengah jam. tersengguk2 aku menahan ngantuk. at last dye sampai gak. then, kami bergerak ke Terminal 2. sebab wayang kat sana lagi besh daripada Terminal 1. dah sampai sane, kami terus book tiket, solat and jalan2 jap sambil tunggu wayang start. pukul empat wayang tuh start sampai kul 6. citer Iron Man sangat superb. mantap sangatlah. sape2 yang belum tengok tuh, pergilah tengok yerr.

around pukul 6, aku bergegas nak ke Terminal 1 balik. sebab ayah aku tengah tunggu kat situ. nasib baik dye belom sampai lagi. phewww. before Izwan balik, kami sempatlah ambil gambar. bukti kat mak dye yang dye dah sampai seremban. poyolah ko. and that is the end of our story. engat nak update semalam. tapi, saya sangatlah ngantuk. mata dah berat giler. emm, anyway going out with Izwan is totally a remarkable moment. tengss babe! sayang ko. wee~

shhh. kat rumah ika. test her new phone.

ika drive me to terminal one

keluar ngan Izwan. kami hanya kawan baik. oke?

iron man coooool.

Islam. tapi..

Sunday, May 09, 2010

Petang tadi, aku tengah syok-syok tengok mukabuku orang. so, aku skodeng latest pix kawan aku sorang nie. dye satu sekolah rendah ngan aku tapi masa darjah empat, dye pindah overseas. then, dye pindah balik sini masa secondary.now, dye kat australia. sambung study kat sana. emm, apa yang aku terkejut ialah aku jumpa pix dye pegang HANJING. HANJING yea aku ulang. siap ade nama lagi. mengucap panjang aku. apa nak jadi dunia sekarang. mak dye melayu n ayah dye cina. and aku rasa sgttt kurang didikan agama nya. emm, arak and sex tu perkara biasalah bagi dye. em, aku tak tahu nak cakap macam mane lagi. aku pon bukannya perfect sangat pon. tapi, aku tahulah mana halal and haram. just, tauladan bagi kita yang masih bernafas kat bumi ALLAH nie. wallahualam.

syazana.

Tag and awardss!

Sunday, May 09, 2010

award pertama.


ini award datang nya daripada cik nfahk. beliau sungguh bermurah hati nak bagi ini award kepada saya. terima kasih daun keladi. award ini sangat lawa and comel. wee~

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Award kedua.

award ini pulak daripada cik zaza kita yang comel. tengs zaza!


1. Ape yang bermain di fikiran anda sekarang
nak habiskan buat tag. wee~

2. Apakah nama samaran korang
syaz
sya
syasya

3. Berikan 3 orang yang anda sayang
mama
ayahsecret

5. Hadiah yang korang impikan dari seseorang yang istimewa
coklat

6. Blog mana yang korang suke visit n yang leh aku follow gak
darkbatman
abg epul
cik eskem goreng
kak anna
cik yati

tag orang;
cik yati

--------------------------------------------------------------------------------------------

Award ketiga



award ini pula dari encik eddy. award ini sgt besh and unique.
terima kasih kerana mengiktiraf saya. semoga persahabatan kita terus mekar di sini.

:: PENGERTIAN BERKENAAN AWARD INI ::

PENCIL yang besar
Menunjukkan kesenian yang begitu peka terhadap blog anda dan mencerminkan sesuatu nilai penghasilan.

FILEM bergerak tanpa henti
Menunjukkan AWARD ini di FOWARD kepada bloggerist yang betul-betul layak menerima.

LOGO bulat berkelip-kelip
jika di perhatikan betul-betul, ia adalah manusia yang berkepalakan monitor komputer. ini membawa maksud anda adalah seorang yang begitu bijak menguasai dunia alam maya ke globalisasi.

Untuk maklum balas penerima AWARD ini, ikhlaskan hati untuk membuat entri/posting berkenaan AWARD ini dengan kreatif dan penuh estatik beserta FOWARD kepada 5 orang yang betul - betul layak menerima AWARD ini. anda juga boleh meletakkan AWARD ini di side bar atau dimana - mana yang bersesuaian. tinggalkan comment untuk ucapan manis anda.

5 orang yang dapat award ini;

cik eskem goreng
abg epul
cik yati
cik ailyl rozana
kak anna

psst; mama, i love u sgt2. really. i do.

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook