Matrikulasi atau program asasi atau diploma?

Wednesday, April 29, 2009

helo. korang nk thu pe beza matrikulasi, asasi atau diploma?.
sedang aku menggoogle, aku terjmpe stu blog ny sal tjuk tuh.

ny website dye: http://sifu2b.wordpress.com/2008/05/01/matrikulasi-atau-program-asasi-atau-diploma/

so,aku amek beberapa petikan dr blog dye.

Matrikulasi dan program asasi adalah program khas yang dirangka untuk membolehkan pelajar cemerlang melangkau program diploma. Matrikulasi keutamaan adalah program satu tahun (PST) walaupun ada juga program dua tahun (PDT). Matrikulasi yang popular sekarang ialah matrikulasi KPM. Namun begitu program asasi seperti program asasi sains atau program asasi undang-undang atau program asasi perakaunan juga memberi peluang lepasan SPM melangkau ke peringkat ijazah dalam tempoh singkat iaitu 1 tahun (2 semester) . Kedua-dua peluang pembelajaran ini, matrikulasi dan program asasi dikenali sebagai program laluan pantas (fast track). Bayangkan dalam usia 19 tahun pelajar dari kedua-dua program ini, jika cemerlang, layak memasuki program ijazah aliran sains (3 tahun kecuali perubatan 4-5 tahun) atau perundangan (3 tahun) atau perakaunan (4 tahun) dan selepas tamat belajar, bakal memasuki dunia pekerjaan di usia muda, 21-22 tahun.

Diploma pula terbuka kepada semua lepasan SPM dan semua aliran dan jenis persekolahan. Walau bagaimanapun, ia menawarkan tempoh pembelajaran yang panjang iaitu 3 tahun. Hanya selepas tamat atau bergraduat dari diploma, barulah pelajar lepasan diploma boleh mengikuti program ijazah dalam bidang yang mereka minati, sama ada aliran sains/teknikal atau aliran sastera. Ada banyak peluang belajar disediakan dalam kategori diploma oleh itu pelajar boleh merancang kerjaya mereka dari awal lagi. Sebagai contoh, pelajar diploma perakaunan selepas tamat pegajian boleh membuat keputusan sama ada terus sambung belajar atau terus bekerja. Sebaliknya pelajar matrikulasi dan program asasi tidak boleh berhenti belajar kerana dari segi pengiktirafan, sijil matrikulasi dan program asasi itu hanya sah kegunaannya untuk kemasukan ke IPT. Jika mereka memilih untk bekerja sementara waktu atau bagi tempoh yang lama, pelajar-pelajar lepasan matrikulasi dan program asasi sebenarnya hanya memiliki kelayakan SPM. Begitulah bezanya dari segi taraf dan peluang pekerjaan.

Tetapi perlu diingat di sini, pelajar-pelajar yang memohon matrikulasi dan program asasi sememangnya diandaikan akan terus belajar ke peringkat ijazah, dan kerana itulah pihak KPM dan IPTA yang menawarkan program-program laluan pantas ini hanya memilih pelajar cemerlang. Ini kerana dipercayai pelajar sedia cemerlang dalam SPM akan mampu menangani kehidupan dan proses pembelajaran yang ketat dan pelbagai bagi tempoh singkat 2 semester. Juga diyakini individu sebegini sebenarnya mempunyai kesungguhan dan cita-cita diri yang jelas. Tanpa faktor ini, maka ada segolongan kecil pelajar lepasan SPM yang menyesal mengikuti program matrikulasi maupun program asasi kerana didapati lebih ‘demanding’ dan agak sukar menerima perubahan yang mesti dilakukan pelajar. Program diploma pula, walaupun turut dipohon oleh pelajar cemerlang dan pelajar sederhana, proses pembelajarannya telah direncanakan dan dipanjangkan bagi tempoh 3 tahun. Maka pelajar-pelajar diploma ada sedikit ruang ‘bernafas’ dan peluang membetulkan keadaan jika mengalami kegagalan atau kejatuhan prestasi.

Tetapi pembaca blog ini harus sedar bahawa matrikulasi, program asasi dan diploma sememangnya dirancang berdasarkan dasar dan falsafah yang berbeza. Jika anda memilih matrikulasi atau program asasi ketahuilah bahawa jerih payah anda dibalas dengan kepantasan memasuki bidang ijazah dan dunia pekerjaan manakala program diploma, walaupun tidak ‘menyesakkan nafas’ pelajar tetapi dari segi persaingan, akan terlewat masuk ke peringkat ijazah dan seterusnya lambatmemasuki bidang pekerjaan sebagai lepasan ijazah.

Contohnya anggaplah ada 2 orang pelajar, pelajar A dan Pelajar B merupakan lepasan SPM 2007 kini mencari peluang belajar di IPTA. Pelajar A ditawarkan matrikulasi di Kolej Martrikulasi Labuan, pelajar B ditawarkan diploma perakaunan di UiTM Shah Alam. Kedua-duanya adalah pelajar cemerlang dan kedua-duanya berpakat bakal mengikuti program ijazah perakaunan di UUM.

Di usia 18 tahun ini, kedua-duanya memulakan pengembaraan masing-masing tahun 2008 ini.

Pertengahan tahun 2008 - Pelajar A mula belajar di matrikulasi PST manakala Pelajar B mula belajar di peringkat diploma perakaunan di UiTM.

Pertengahan tahun 2009 - Pelajar A tamatkan pengajian matrikulasi dengan CGPA 3.80 dan Julai 2009 mula mengikuti program ijazah perakaunan di UUM di tahun pertama. Pelajar B pula memasuki tahun kedua pengajian diploma.

Pertengahan tahun 2010 - Pelajar A sedang belajar di tahun kedua ijazah perakaunan di UUM. Pelajar B memulakan pembelajaran di tahun ketiga program diploma beliau.

Pertengahan tahun 2011 - Pelajar A sedang belajar di tahun ketiga ijazah perakaunan di UUM. Pelajar B dah tamat diploma dengan CGPA 3.80 juga dan mulai Julai 2011 mulakan pengajian beliau di tahun pertama ijazah perakaunan di UUM. Pelajar A sekarang ini senior 3 tahun berbanding rakannya Pelajar B yang baru menjadi pelajar junior.

Pertengahan tahun 2012 - Pelajar A memulakan pembelajaran di tahun keempat dan terakhir program ijazah perakaunan di UUM. Rakannya pelajar B pula baru memasuk tahun kedua pengajian ijazah perakaunan di UUM juga.

Pertengahan tahun 2013 - Pelajar A telah tamat pengajian dengan CGPA 4.00, menunggu konvokesyen dalam bulan Ogos dan sejak Julai dah bekerja di Ernst & Young sebagai pembantu juruaudit. Pelajar B sedang melanjutkan pelajaran di tahun ketiga ijazah perakaunan di UUM.

Pertengahan tahun 2014 - Pelajar A masih berkerja di Ernst & Young dan kecekapannya menyebabkan beliau telah dinaikkan jawatan dan tangga gaji yang lebih lumayan. Pelajar B mula belaja di tahun keempat, tahun terakhir ijazah perakaunan di UUM.

Pertengahan tahun 2015 - Pelajar A masih bekerja di E&Y dan memasuki tahun ketiga bertugas untuk melengkapkan syarat menjadi akauntan bertauliah*. Pelajar B tamat pengajian degan CGPA 4.00 dan sedang menunggu konvokesyen di bulan Ogos 2015. Mula bekerja di Price Waterhouse sejak Julai 2014 dan bakal mencipta kerjaya sebagai akauntan bertauliah juga.
* Syarat untuk mejadi akauntan bertauliah ialah pengalaman 3 tahun bekerja minimum dalam bidang perakaunan yang diiktiraf. Juruaudit adalah salah satu darinya.

Dan begitulah seterusnya. Dengan andaian persaingan yang sihat, dan tiada masalah yang menghalang kedua-dua mereka menangguhkan pembelajaran dan mencari pekerjaan. Sifu berharap, dari penerangan dan contoh yang sifu berikan dapat memberi sedikit gambaran kepada pelajar untuk membuat keputusan mana satukah laluan yang lebih sesuai kepada dirinya. Setiap keputusan itu bakal mempengaruhi peluang dan kejayaan anda di masa hadapan.
Tambahan : Jika pelajar B sambung belajar ke peringkat ijazah di UiTM, sebagai pemegang diploma UiTM, beliau layak mendapat pengecualian jam kredit, dan tempoh masa belajar boleh disingkatkan kepada 3 tahun (6 sem) atau 3 1/2 tahun (7 sem), tertakluk kepada syarat UiTM. Sebaliknya jika sambung belajar ke IPTA lain, pelajar B terpaksa mengharungi pembelajaran genap 8 sem (4 tahun).

mana lebih bagus?.i choose matrikulasi.
going this 11 mei 2009.

99 SECRETS GIRLS HAVE TO KNOW ABOUT GUYS

Monday, April 27, 2009



1. Guys don't actually look after good-looking girls. They prefer neat and presentable girls.



2. Guys hate flirts.


3. A guy can like you for a minute, and then forget you afterwards.


4. When a guy says he doesn't understand you, it simply means you're not thinking the way he is.


5. "Are you doing something?" or "Have you eaten already?" are the first usual questions a guy asks on the phone just to get out from stammering.


6. Guys may be flirting around all day but before they go to sleep, they always think about the girl they truly care about.


7. When a guy really likes you, he'll disregard all your bad characteristics.


8. Guys go crazy over a girl's smile.


9. Guys will do anything just to get the girl's attention.


10. Guys hate it when you talk about your ex-boyfriend.


11. When guys want to meet your parents. Let them.


12. Guys want to tell you many things but they can't.
And they sure have one habit to gain courage and spirit to tell you many things and it is drinking!

13.
Guys cry!!!

14. Don't provoke the guy to heat up. Believe me. He will.


15. Guys can never dream and hope too much.


16. Guys usually try hard to get the girl who has dumped them, and this makes it harder for them to accept their defeat.


17. When you touch a guy's heart, there's no turning back.


18. Giving a guy a hanging message like "You know what?!..uh...never mind!" Would make him jump to a conclusion that is far from what you are thinking.


19. Guys go crazy when girls touch their hands.


20. Guys are good flatterers when courting but they usually stammer when they talk to a girl they really like.


21. When a guy makes a prolonged "umm" or makes any excuses when you're asking him to do you a favor, he's actually saying that he doesn't like you and he can't lay down the card for you.


22. When a girl says "no", a guy hears it as "try again tomorrow.
"

23. You have to tell a guy what you really want before he gets the message clearly.


24.
Guys hate gays!

25. Guys love their moms.


26. A guy would sacrifice his money for lunch just to get you a couple of roses.


27. A guy often thinks about the girl who likes him. But this doesn't mean that the guy likes her.


28 You can never understand him unless you listen to him.


29. If a guy tells you he loves you once in a lifetime. He does.


30. Beware. Guys can make gossips scatter through half of the face of the earth faster than girls can.


31. Like Eve, girls are guys' weaknesses.


32. Guys are very open about themselves.


33. It's good to test a guy first before you believe him. But don't let him wait that long.


34.
No guy is bad when he is courting

35. Guys hate it when their clothes get dirty. Even a small dot.


36. Guys really admire girls that they like even if they're not that much pretty.


37. Your best friend, whom your boyfriend seeks help from about his problems with you may end up being admired by your boyfriend.


38. If a guy tells you about his problems, he just needs someone to listen to him. You don't need to give advice.


39. A usual act that proves that the guy likes you is when he teases you.


40. A guy finds ways to keep you off from linking with someone else.


41. Guys love girls with brains more than girls in miniskirts.


42. Guys try to find the stuffed toy a girl wants but would unluckily get the wrong one.


43. Guys virtually brag about anything.


44. Guys cannot keep secrets that girls tell them.


45. Guys think too much.


46. Guys' fantasies are unlimited.


47.
Girls' height doesn't really matter to a guy but her weight does!

48.
Guys tend to get serious with their relationship and become too

possessive.
So watch out girls!!!

49. When a girl makes the boy suffer during courtship, it would be hard for him to let go of that girl.


50. It's not easy for a guy to let go of his girlfriend after they broke up especially when they've been together for 3 years or more.


51. You have to tell a guy what you really want before getting involved with that guy.


52.
A guy has to experience rejection, because if he's

too-good-never-been-busted, never been in love and hurt, he won't be matured and grow up.


53. When an unlikable circumstance comes, guys blame themselves a lot more than girls do. They could even hurt themselves physically.


54. Guys have strong passion to change but have weak will power.


55. Guys are tigers in their peer groups but become tamed pussycats with their girlfriends.


56. When a guy pretends to be calm, check if he's sweating. You'll probably see that he is nervous.


57. When a guy says he is going crazy about the girl. He really is.


58.
When a guy asks you to leave him alone, he's just actually saying, "Please come and listen to me"

59. Guys don't really have final decisions.


60. When a guy loves you, bring out the best in him.


61. If a guy starts to talk seriously, listen to him.


62. If a guy has been kept shut or silent, say something.


63. Guys believe that there's no such thing as love at first sight, but court the girls anyway and then realize at the end that he is wrong.


64. Guys like femininity not feebleness.


65. Guys don't like girls who punch harder than they do.


66. A guy may instantly know if the girl likes him but can never be sure unless the girl tells him.


67. A guy would waste his time over video games and basketball, the way a girl would do over her romance novels and make-ups.


68. Guys love girls who can cook or bake.


69. Guys like girls who are like their moms.
No kidding!

70. A guy has more problems than you can see with your naked eyes.


71. A guy's friend knows everything about him. Use this to your advantage.


72. Don't be a snob. Guys may easily give up on the first sign of rejection.


73. Don't be biased. Try loving a guy without prejudice and you'll be surprised.


74. Girls who bathe in their eau de perfumes do more repelling than attracting guys.


75. Guys are more talkative than girls are especially when the topic is about girls.


76. Guys don't comprehend the statement "Get lost" too well.


77. Guys really think that girls are strange and have unpredictable decisions but still love them more.


78. When a guy gives a crooked or pretentious grin at your jokes, he finds them offending and he just tried to be polite.


79. Guys don't care about how shiny their shoes are unlike girls.


80. Guys tend to generalize about girls but once they get to know them,they'll realize they're wrong.


81. Any guy can handle his problems all by his own. He's just too stubborn to deal with it.


82. Guys find it so objectionable when a girl swears.


83. Guys' weakest point is at the knee.


84. When a problem arises, a guy usually keeps himself cool but is already thinking of a way out.


85. When a guy is conscious of his looks, it shows he is not good at fixing things.


86. When a guy looks at you, either he's amazed of you or he's criticizing you.


87.
When you catch him cheating on you and he asks for a second chance,

give it to him. But when you catch him again and he asks for another chance, ignore him.


88. If a guy lets you go, he really loves you.


89. If you have a boyfriend, and your boy best friend always glances at you and it obviously shows that he is jealous whenever you're with your boyfriend, all I can say is your boy best friend loves you more than your boyfriend does.


90. Guys learn from experience not from the romance books that girls read and take as their basis of experience.


91.
You can tell if a guy is really hurt or in pain when he cries in front of you!

92. If a guy suddenly asks you for a date, ask him first why.


93. When a guy says he can't sleep if he doesn't hear your voice even just for one night, hang up. He also tells that to another girl. He only flatters you and sometimes makes fun of you.


94. You can truly say that a guy has good intentions if you see him praying sometimes.


95. Guys seek for advice not from a guy but from a girl.


96. Girls are allowed to touch boys' things.
Not their hair!

97. If a guy says you're beautiful, that guy likes you.


98. Guys hate girls who overreact.


99. Guys love you more than you love them if they are serious in your relationships.


*two post in a row*

Subhanallah! kebesaran Allah.

Monday, April 27, 2009

Semalam,aku n mak aku tgok national geographic; In The Womb: Extreme Animals. Citer tuh sal cmaner makhluk kat dunia ny dilahirkan. Kangaroo melahirkan anak dengan sungguh luar biase. Serious! Aku cam terkejut n amazed glerr. Tak taw cmner nk cakap.
Camny, after da beberapa minggu dalam rahim ibu dye,dye akan keluar sendiri untuk dibesarkan dalam kantung ibu dye. Aku tgok cmaner dye bergerak dengan sedaye-upaye ke kantung tuh. Dahlah kecik, warner merah pulakk. sape yg takot tgok darah,sile tutup mate anda.

Kangaroo (1)
Kangaroo (2)
Kangaroo (3)

after dah sampai kat kantung tuh, dye akan minum susu mak dye sampai enam bulan non-stop!

*saje xnak bg tunjuk pic tuh.kang ade yang pengsan kang.sape yg berani,tegoklah pic tuh!

fall in love with korean's band singer!

Saturday, April 25, 2009

dun know why, but currently aku da tersangkut kat korean's band n singer. sejak tgok vc dorang yg besh2, da tersangkut glerr ar.

Girls's Generation.






see?.ramai an?.tp,lagu dye yg ny yg paling best.fun jeh.enjoy!

dapat tawaran matrikulasi.

Friday, April 17, 2009


wahhh.aku dpat kat melaka.unbelievable.heheehe.
tarikh lapor diri:
11 Mei 2009

yiippiieee!!!
=)

busy ar weyh!

Sunday, April 12, 2009

sorie ar weyh.
da mls maw update aku nyerr blog.
mase xde lahh weyh.
any new story, aku cter kat korang next post.
tc.
tata!

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook