hang-out at melaka!

Sunday, December 27, 2009

helo.

mse krismas ari tuh, smpatlah aku juwa,biela n rina berjalan2 di kota melaka.
plan nk uat muvie marathon. dua muvie. hahaha

kami bertolak dr matri around kul 8. n then nek bas smpai kat melaka sentral (MC) around kul 10 am. smpai jeh trus g datarn pahlawan (DP) nk book ticket. first, tengok Avatar n Alvin and the Chipmunks 2. engat nk tgok avatar versi 3D, but, lau nk tgok gak, dye xde substitle. so, kitaorg tgoklah non-version 3D pnyer. emm, at first, i thought nie cuter cartoons. sbb ade an citer cartoons titled avatar. aku lebey prefer Sherlock's Holmes. but, aku tgok gak. actually citer uh sgt BEST! diulangi, totally best! u have got to watch it by urself! Citer tuh sgt dluar tanggapan korang. Unpredictable. generally, its bout the greed of human. that always wanted more and more. its reality. its took 3 hours to finish it. long-story.

then, after that, kami round2 dkat DP smentara nk tnggu next muvie starts at 3.50. there, kmi jmpe byk sgt kasut, begs n make us like crazy, rambang mate. em, kitaorg stkat tgok jeh. xdpat nk beli, coz elaun xmasuk lagi.huwaa! aku jmpe wedges! nak beli. mama, wish u were here.hehehe. kan arituh xmas, so, ade snow globe yg besar kat tgah2 shopping complex tu taw, n ade lah beberapa org nyh dressed up beautifully n jd model kat tgah2 DP tuh. kami pon pnyelah gatal nk tangkap pics ngn dorang. padahal, diaorg bknye artist ker, top model ker. sje nk amek gmbar cz their costumes sgtlah lawaa n unique.

yg klaka nyer, mse dah nk dkat time nk msuk panggung, kami berexlopace. kami berlari2 nk pegi tngkat atas. tngkat lima lak uh. ponat den. hahaha. dahlah men msuk jeh mse kat escalataor. skjap2 'excuse me'. tebal muke aku time uh.hahaha
at last, dpat gak tgok cter alvin uh. mse smpai, xbukak pon agi screen dye. gazet dah mkan mse 10 minute. tp, an panggung dye sgt besar. Hall 1. ade dua tingkat lah tuh. seb bek dpat cop tmpat awal. hahaha

alvin pulak, sgt besh citer dye. sgt klakarrrr. suke bile time the gurls menari. sgtt comel n adorable.hahaha. eeeii, cute gler ar. hahaha. lalalalala
at the end, cte uh abes dlm kul 5.30. kmi pon jjln skjap.beli itu n ini dan trus balek. seb bek jmpe teksi, lau x konpem kad outing kene than. hahaha. enggak mahu.









emmm, itu sajelah.
tu jeh nk citer. hehehe
tc guys!








































life is unexpected!

Friday, December 11, 2009

salam.
hidup adalah suatu yg kte xbley jangka ape yg akan terjadi setrusnya.
life is a misteri.
only Allah knows how it works.

Dalam hidup, kte xbley terlalu mengharap sgt.
if kte terlalu mengharap, bende itu xkan terjadi or kite akan kecewa.
aku dah buat byk kajian, its really happens.
but, nak xnak, kte kene trime gak.
as a dugaan from Allah.

Life kat Matriks niyh mmg mencbar.
byak tugasan, chapter yg teramat ssah, dugaan ngn rakan2 kkdang menjadikan aku lebih berdikari. Teach myself to stand on my own.
yelahh, aku anak tunggal. kena belajar hidup sendiri tanpa menyusahkan parents.
parents aku amat mengharapkan aku berjaya. Jadi orang. I'allah aku cbe buktikan kepada dyaorg.

thats all.
=)

its been a long time.

Wednesday, December 02, 2009

its been a long time that i havent write in this blog. now, im in sem two. so i have to work hard to achieve what i want. its really tiring and i feel like the whole weight is on me. my result is kinda okay. luckily matrix dont kick me out. hahaha. syukurrr.


a lot of things happen to me lately. i have to leave the person that i loved because of my parents and my future. i do really hope that he will understand me. but, i dont think he does. what a fate!

sem two is reallllyyyy hard! for physics i have to study electric for half of all the chapter. chemistry i need to study organic chemistry (alkane,alkne n etc) n for maths trigono,probability n etc. Ya Allah, please give ur servants little hepl n faith to finish this matrix. amin. my parents really count on me so i dont want to dissapoint them! I have to sacrifice things that i loved for the matrix. Please help me Ya Allah!

thats all. i mish my frens, atiqa,fana,syudh,tasha n so on. including youuu. =)
pray me here. and god will give u something back. hahaha. just kidding!
salam.

2012

Tuesday, November 17, 2009

im must watch this moveeeeee!
i must this raye haji.
whos gonna to watch with me???????
yeeehhaaa!

but, before that, final result will coming out next wednesday!
wish me luck!
i want to stay here!
i want to improve myself!
aaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Hlovate- 5 tahun 5 bulan

Monday, November 02, 2009


5 tahun 5 bulan karya hlovate.


review.

Cerita ni mmg besh glerr. Sangat interesting n informatif for a gurl like me. n the author mesti ade basic medic sbb the character, Johanna is a medical student.

Johanna pernah bekerja sebagai orang gaji kat rumah encik Lafty. Ade 4 org anak. Along,apeh,nina n nana. Along is the hero. hahaha. Gelagat merekaa sgtlah kelakar n bley uat aku gelak sorang2 dlm bilek. nasib baek dlm bilek. hahaha.
well, then johanna dpt fly g aberdeen amek medical courses kat sane for 5 years. Kat sane she learn about life n Allah. n stu ayat uh mmg menusuk kalbuku.

Al-Quran is the love letters from ALLAH

emm, if u want to know the ending of the story, u better buy n read it yourself! its cheap. RM20.00 only. or www.hlovate.blogsdrive.com

road to genting n a chance to meet nubhan! aaa!

Tuesday, October 27, 2009

syazana, begin to write....

salam. bru jeh balek dr genting khamis lalu. n dr kampung semalam.
rabu lepas, aku n geng kelas F1P8 g genting after final exam lepas.
konon mahu releasekan tension. hahaha
its really work. kami g ke sane dgn bas genting, perjalanan agak melemaskan sbb condition of the road yg mcm ular.
arrive there around 1 pm. n straight cr tmpat mkn. so, end up at kfc.
then, pe lagi start ar to enjoy.
first time aku men roller coaster or corkscrew,
rse mcm nak mati.
suare aku mcm nak pecah. totally the highest frequency!
dua kali aku naek, dua kali aku menjerit bagai nak glerr! kwan2 aku kat dpan bknnye menjerit, tp, gelak sbb klaka tgok aku jerit. pe pnye kwan. hahaha
n then da best part, naek space shot. bygkan naek tinggi smpi xnmpak ape2 kat bwah sbb berkabus n u nver know ble dye akan hempaskan kte kat ke bawah laju2. n of course u will feel like flying n bdn kiter akan terapung. aku xtawu nak ckp pe mse dye bwk turun uh. da nak terkeluar anak tekak aku nyh. tp, tetap BEST!
at night, kami men bowling n catch a movie at 1 am. SURROGATES. abes kul 3 am.
we all xtdo dat night. just lepak2 kat theme park, amek angin malam yg sejuk. its feel like overseas. the next morning, we jalan2 try to find souvenir yg mrah2. hehehe
so, kul 12pm, kami start to leave genting. bye bye genting. c u in another time.

another story.
smalam aku balek kh sbb ade pertabalan tuanku negeri sembilan. its very unik coz da 42 years dis event xdianjurkan. sbb our late tuanku jaafar da memerintah selame 42 years. its very rare n i couldnt miss it. weee~
malam ade konsert menjunjung kasih. i dont who's the artist. n i only know when i saw the banner. ade nubhan, jamal abdillah, hijjaz n more.
som dgn kamera di tangan, aku mulelah operasi menyelit2 tuk dpat snap pic kat dpn.tp, xdpat.
sp, aku g ar kat back stage. n ade this one group 4 people duk kat tali 'dont crossing line'. ade sorang nyh sgt peramah n aku bley plak berborak. tup tup, kumpulan hijjaz. terkejut akuh.

pernah dgar penyanyi ikhwal x?. he's superb. dat night, dye nnyi lagu tamil. n dr pe yg abg hijjaz tuh ckp, dye bley nynyi lagu spain,mandarin n so on. his voice also not bad! n i got to snape his picture! wee~

im waiting for nubhan to sing, but xmuncul2 smpilah tuaknu balek. so,aku mals nk tngu, aku mlelah tuk jln balek. hancur atikuh. n mse tgah berdiri, aku nmpak this one guy walked in front of me. mcm nubhan. so, aku jerit perlahan called his name. dye perasan, senyum n blah. myb dye nak cepat. aku ape ag, g kejar ar dye smpai backstage. i asked, 'nubhan, bley amek gmba x?. he said 'ouh, bley.pe salahnye.' hehehe. cant believe aku amek gmba ngn dye. aaaaaa! sweeet sggttt~~ dah lahh tinggi cam galah. n so sporting! aku akan menyesal gle2 lau aku xamek pic dgn dye. thank god! and , i cant sleep at that night!




istana seri menanti

jamal abdillah

ikhwal

me with nubhan!

kabus

spider ride

some of f1P8

genting highland

corkscrew


thats all.
salam.

















a night with yananas n aten!

Friday, September 04, 2009

heyy hey hey. just went out to bazar masjid tanah.
banyak makanan n uat rambang mate.
just want to by all the foods there.
later, buke bersame2 ngn aten.
just nice.
=)

tonight, i hangout with them.
thought want to study.
bt, on9 shj.
hahaha.

n we drank two jug of coffee.
crazy isnt it?
parents kate jgn mnum byk sgt.
bt, i just ignored it.
hahaha.
we have to!
=p



study+coffee+earphone+laptop=xtido!

coffee maker ---> yananas

H1N1 n Haze is getting worst!

Friday, August 07, 2009

oh no!
makin terok jerebu kat sini.
pg td la paling terok.
cant see clearly.
n kwn2 sume da batok2 n ssah nk bernafas.
ishh2.
nak beli mask, mask da abes.
time2 ni plak dye nak abes.
ish2.
H1N1 plak ramai yg kene kuarantin.
tp, xtaw bape ramai yg positif
hope x kene tutuplah matrix nyh.
lau x, parah aku nak mengejar syllabus yg berlambak n kene ganti kelas on weekend n at night!
xnak!
kawan aku, si fatin da kene selesema.
agak terok n dye akan ke klinik besok.
hope dye okay!
one bad news.
my funniest fren, jannah akan pindah ke maktab second intake kat terengganu.
sedey2.
dye xde, xcukup korum lah group kitaorg.
waaaa, xbesh, xbesh.
xpew2. bakal pendidik. harus hormati keputusan dye.
mane tahu, one day dye akan ajar anak2 aku yg comel2.ahahaha
well, good luck there jannah. we will mish u totally. our memories here aku xkan lupe. never!
ok. thats all guys.
tata!

lyfe's at KMM

Wednesday, July 29, 2009

hey hey hey. im back! hahaha. sudah lame xmenaip. tangan pon naek sebu nk menaip. hahaha. today, aku nk story-mory kat korang edup aku kat matrix melaka. Well, aku ditempatkan di KOLEJ MATRIKULASI MELAKA (KMM), Londang o some people says LOndon. kononnyelah. hahaha. sudah dua bulan aku kat cini. environment not so bad. kawan2 gle2 rox + sporting! well, kter jumpe macm2 orang so kita akan jmpe mcm2 karenah yg kkdng bley uat kiter penin plus menyampah! but, its life rite? nak x nak kiter kne lalui jgak sbb in future kite akan jmpe org yg lebeh dashyat lagi. mintak jaoh.aku nyer bilek kat B4.4.3. blok B4, tingkat 4, bilek num 3. huhuhu.
dah lah tngkat empat, tngkat paling atas lak tuh. kurus aku taon nyh! hahaha. Roommate aku sume okey! Dua orang dak johor, sorang g dak seremban. stu skolah ngn aku lak tuh! Xsangke stu bilek ngn cik yana. haha. Yang dak johor tuh, sorang nme dye Firda Adila n Siti Zaliha. Tp, yang firda da kuar dr matrix. Dye amek kos diploma akaun kat Uitm, Alor Gajah. Tinggallah 3 dara pingitan.

Minggu orientasi mmg mencabar. Sume kene rush. N ade yg jatuh pengsan sbb xcukup mkn n mcm2 lh lah. Tp, bro n sis fasi badge last year, mmg super duper besh! Diaorang train kitaorg mcmmaner nk disiplin diri n mase kat sini. So, kitaorg xleka kat matrix nyh! Mostly fasi2 nyh dapat pointer2 yg gempak giler mase final sem dorang. Mmg sumber inspirasi btol.

Study kat sini memanngg ssah. Sume kne cpat. Xbley leka2. Lau x, ktinggalan jaoh. After abes stu chpter tuh, ade quiz n will effect my pointer. Huishh, every night tdo lambat, Menyiapkan tutorial yang berlambak. Kelas start kul 8, abes kul 4. Break about two hour. Malam pulak kkdng g group discussion or KUMBE (kumpulan belajar). Lau x, duk dalam bilek, study! huwaa! tensen mcm nyh! tp, da lelame, i can cope with it.

Kat sini, aku ader join SPRK (suruhanjaya pilihan raya Kolej). Ala, yang tukang kire2 undi tuh! Aku under biro pengundian. Yang menguruskan bebudak matrix tuh, aku lah tuh! hahaha. dpat jmpe mcm2 orang! hahaha

KAKOM- Karnival Kokorikulum Matrikulasi. Ari tuh ade larian KAKOM. Sume xbley balek. Kene ambil bhgian. Kitaorang kne lari sejaoh 1.5km tuk gurl n 3km kot tuk boys. Lupe plak. Nmpak cam dekat jeh. tp, mak datok! jaoh! Ade bukit! tu yg ssah sket tuh! tp, aku maintain. MMg jalan2 cri mkn btol. hahaha.

Aku ditempatkan di kelas F1P8. kelas nyh mmg gler2 gempak. i lyke dis class damn much!

Among my frens

A.A mse larian KAKOM


work-out time!

dak sengal!

kami crazy!

my besh fren here- Fatin


Atiqah- da pindah


Aishah from T'ganu



Ngn ili nur sabrina

inilah sebahagian kwan2 aku. yg selebeynyer. ramai lagik. tp, nk upload tuh yg payah sket tuh.
hahahah
oklah.
smpi disin shje.
have a good day~
salam

attention!

Tuesday, June 30, 2009

salam.
akan kembali memblog pada cuti semester

20/7/2009-2/8/2009!

wait for me yarr!!

byak bende nk cter ngn korang!

lol,
syazana

a week at martix!

Thursday, May 21, 2009

salam.
minggu yg totally memenatkan!
tensen sehh!
tp, yg best sbb dpat jmpe kawan2 bru.
kuliah agak padat setiap hari.
kne pndi work-out lah!
wish me luck here!

sabtu nyh aku balek!
nk jmpe someone sehh!
=)

Happy Mother's Day.

Sunday, May 10, 2009

Puan Haziah Bt Mat Darus
my beloved mother
sentiasa sabar melayan karenah anakmu yang seorang ini.
kesabaranmu tiada siapa yang boleh menandingi.
maafkan segala kesilapan adik!
i will prove to you that i can scores in exam!
i love you forever n ever!

syazana
will be leaving to Melaka tomorrow.
Kolej Matrikulasi Melaka
here i come babe!

to all my friends

aziza
zainab
ecah
syuhada
nana
fana
tehaa
zila
atiqah
najmi
nor muhammad

i will totally mish u guys!
doakn aku di sane!
korang jge diri bebek!
xtaw bile nk on9 lagi.
*sob*sob*sob*


gathering kat Jusco!

Thursday, May 07, 2009

hola! well, semalam aku, aziza(jaja), aishah(ecah), iqa(tomato), liyana(anor), azwani ammira(AA), nalisa n syuhada(syudh) ramai2 g jusco. Just a simple gathering before aku n tomato g matrix. Around kul 12pm, kitaorg sume da smpai kat jusco. meriah btol kat depan kedai speedy tuh. kitaorg bersalm-salaman kat tgah2 dunia tuh. pe lahh. kecoh jd nyerr. kebtulan, ari tuh befday Nalisa, so, kitaorg wish lahh. tp, xsmpai lah nk nynyi lgu Hepy Befday kat tgah2 tuh. Buat malu jeh nnt sume org tgok.hahaha. Sory babe! xder present tuk ko. Bajet kurang sehh! Mntak ampun yerr.
so, next kitaorg g tngkat atas. ade karaoke n wayang. Aku, ecah, syudh n anor g melalak kat green box while jaja, tomato, AA g tgok movie Bohsia. Nalisa g karaoke gak tp ngn BF dye. hehehe.

Dalam green-box tuh kan, mmg best glerr arrh! Melalak, meraung, menjerit dan segala Me- yang ade yg boleh menggambarkan betapa seronok gler kat dalam bilek tuh. bilek nombor stu lg!. hahaha. Kitaorang amek Lunch Hour for RM10 pluss makanan sekali pluss bleh karaoke smpai 3 jam! Bleh dikatekan dekat 20 lagu kitaorg karaoke. N makanan dye sngat sedap n dijamin Halal! Air plus buah-buahan n salad kita bley refill lagi taw! Ambillah sebrape byk air nk refill. FREE! Sambil karaoke, smbil makan!



Happy + sad!


crazy!


big screen!

inilah akibatnyerr lau McFlurry terjatuh. Terpercik eskem kat bju AA!


peace!

jaja jeh!


coleslaw n hot dog! yummmy!

ngan Ecah lagi!

korang besh!

with bEfday gurL!

nk jugak kan bergambr ngn McFlurry.

jaja, will leaving to Kedah tomorrow!
*sob*sob*

nalisa my BFF!

reUnion with my cousins.

Monday, May 04, 2009

juz me babe!


ngn kak aten!


with kak yanie yg totally gojes!

kami loving kezen.

ily deya!

hye.ari sabtu arituh,aku g umah kezen aku kat temiang. sempena menyambut kepulangan abg sedare dr Jepun. waaa! kawan2 dye byk ensem2 babe! cairkuh! n then inilah kali terakhir aku jmpe sepupu2 akuh before aku g matrix.
im going to miss them!
muahhx!


Matrikulasi atau program asasi atau diploma?

Wednesday, April 29, 2009

helo. korang nk thu pe beza matrikulasi, asasi atau diploma?.
sedang aku menggoogle, aku terjmpe stu blog ny sal tjuk tuh.

ny website dye: http://sifu2b.wordpress.com/2008/05/01/matrikulasi-atau-program-asasi-atau-diploma/

so,aku amek beberapa petikan dr blog dye.

Matrikulasi dan program asasi adalah program khas yang dirangka untuk membolehkan pelajar cemerlang melangkau program diploma. Matrikulasi keutamaan adalah program satu tahun (PST) walaupun ada juga program dua tahun (PDT). Matrikulasi yang popular sekarang ialah matrikulasi KPM. Namun begitu program asasi seperti program asasi sains atau program asasi undang-undang atau program asasi perakaunan juga memberi peluang lepasan SPM melangkau ke peringkat ijazah dalam tempoh singkat iaitu 1 tahun (2 semester) . Kedua-dua peluang pembelajaran ini, matrikulasi dan program asasi dikenali sebagai program laluan pantas (fast track). Bayangkan dalam usia 19 tahun pelajar dari kedua-dua program ini, jika cemerlang, layak memasuki program ijazah aliran sains (3 tahun kecuali perubatan 4-5 tahun) atau perundangan (3 tahun) atau perakaunan (4 tahun) dan selepas tamat belajar, bakal memasuki dunia pekerjaan di usia muda, 21-22 tahun.

Diploma pula terbuka kepada semua lepasan SPM dan semua aliran dan jenis persekolahan. Walau bagaimanapun, ia menawarkan tempoh pembelajaran yang panjang iaitu 3 tahun. Hanya selepas tamat atau bergraduat dari diploma, barulah pelajar lepasan diploma boleh mengikuti program ijazah dalam bidang yang mereka minati, sama ada aliran sains/teknikal atau aliran sastera. Ada banyak peluang belajar disediakan dalam kategori diploma oleh itu pelajar boleh merancang kerjaya mereka dari awal lagi. Sebagai contoh, pelajar diploma perakaunan selepas tamat pegajian boleh membuat keputusan sama ada terus sambung belajar atau terus bekerja. Sebaliknya pelajar matrikulasi dan program asasi tidak boleh berhenti belajar kerana dari segi pengiktirafan, sijil matrikulasi dan program asasi itu hanya sah kegunaannya untuk kemasukan ke IPT. Jika mereka memilih untk bekerja sementara waktu atau bagi tempoh yang lama, pelajar-pelajar lepasan matrikulasi dan program asasi sebenarnya hanya memiliki kelayakan SPM. Begitulah bezanya dari segi taraf dan peluang pekerjaan.

Tetapi perlu diingat di sini, pelajar-pelajar yang memohon matrikulasi dan program asasi sememangnya diandaikan akan terus belajar ke peringkat ijazah, dan kerana itulah pihak KPM dan IPTA yang menawarkan program-program laluan pantas ini hanya memilih pelajar cemerlang. Ini kerana dipercayai pelajar sedia cemerlang dalam SPM akan mampu menangani kehidupan dan proses pembelajaran yang ketat dan pelbagai bagi tempoh singkat 2 semester. Juga diyakini individu sebegini sebenarnya mempunyai kesungguhan dan cita-cita diri yang jelas. Tanpa faktor ini, maka ada segolongan kecil pelajar lepasan SPM yang menyesal mengikuti program matrikulasi maupun program asasi kerana didapati lebih ‘demanding’ dan agak sukar menerima perubahan yang mesti dilakukan pelajar. Program diploma pula, walaupun turut dipohon oleh pelajar cemerlang dan pelajar sederhana, proses pembelajarannya telah direncanakan dan dipanjangkan bagi tempoh 3 tahun. Maka pelajar-pelajar diploma ada sedikit ruang ‘bernafas’ dan peluang membetulkan keadaan jika mengalami kegagalan atau kejatuhan prestasi.

Tetapi pembaca blog ini harus sedar bahawa matrikulasi, program asasi dan diploma sememangnya dirancang berdasarkan dasar dan falsafah yang berbeza. Jika anda memilih matrikulasi atau program asasi ketahuilah bahawa jerih payah anda dibalas dengan kepantasan memasuki bidang ijazah dan dunia pekerjaan manakala program diploma, walaupun tidak ‘menyesakkan nafas’ pelajar tetapi dari segi persaingan, akan terlewat masuk ke peringkat ijazah dan seterusnya lambatmemasuki bidang pekerjaan sebagai lepasan ijazah.

Contohnya anggaplah ada 2 orang pelajar, pelajar A dan Pelajar B merupakan lepasan SPM 2007 kini mencari peluang belajar di IPTA. Pelajar A ditawarkan matrikulasi di Kolej Martrikulasi Labuan, pelajar B ditawarkan diploma perakaunan di UiTM Shah Alam. Kedua-duanya adalah pelajar cemerlang dan kedua-duanya berpakat bakal mengikuti program ijazah perakaunan di UUM.

Di usia 18 tahun ini, kedua-duanya memulakan pengembaraan masing-masing tahun 2008 ini.

Pertengahan tahun 2008 - Pelajar A mula belajar di matrikulasi PST manakala Pelajar B mula belajar di peringkat diploma perakaunan di UiTM.

Pertengahan tahun 2009 - Pelajar A tamatkan pengajian matrikulasi dengan CGPA 3.80 dan Julai 2009 mula mengikuti program ijazah perakaunan di UUM di tahun pertama. Pelajar B pula memasuki tahun kedua pengajian diploma.

Pertengahan tahun 2010 - Pelajar A sedang belajar di tahun kedua ijazah perakaunan di UUM. Pelajar B memulakan pembelajaran di tahun ketiga program diploma beliau.

Pertengahan tahun 2011 - Pelajar A sedang belajar di tahun ketiga ijazah perakaunan di UUM. Pelajar B dah tamat diploma dengan CGPA 3.80 juga dan mulai Julai 2011 mulakan pengajian beliau di tahun pertama ijazah perakaunan di UUM. Pelajar A sekarang ini senior 3 tahun berbanding rakannya Pelajar B yang baru menjadi pelajar junior.

Pertengahan tahun 2012 - Pelajar A memulakan pembelajaran di tahun keempat dan terakhir program ijazah perakaunan di UUM. Rakannya pelajar B pula baru memasuk tahun kedua pengajian ijazah perakaunan di UUM juga.

Pertengahan tahun 2013 - Pelajar A telah tamat pengajian dengan CGPA 4.00, menunggu konvokesyen dalam bulan Ogos dan sejak Julai dah bekerja di Ernst & Young sebagai pembantu juruaudit. Pelajar B sedang melanjutkan pelajaran di tahun ketiga ijazah perakaunan di UUM.

Pertengahan tahun 2014 - Pelajar A masih berkerja di Ernst & Young dan kecekapannya menyebabkan beliau telah dinaikkan jawatan dan tangga gaji yang lebih lumayan. Pelajar B mula belaja di tahun keempat, tahun terakhir ijazah perakaunan di UUM.

Pertengahan tahun 2015 - Pelajar A masih bekerja di E&Y dan memasuki tahun ketiga bertugas untuk melengkapkan syarat menjadi akauntan bertauliah*. Pelajar B tamat pengajian degan CGPA 4.00 dan sedang menunggu konvokesyen di bulan Ogos 2015. Mula bekerja di Price Waterhouse sejak Julai 2014 dan bakal mencipta kerjaya sebagai akauntan bertauliah juga.
* Syarat untuk mejadi akauntan bertauliah ialah pengalaman 3 tahun bekerja minimum dalam bidang perakaunan yang diiktiraf. Juruaudit adalah salah satu darinya.

Dan begitulah seterusnya. Dengan andaian persaingan yang sihat, dan tiada masalah yang menghalang kedua-dua mereka menangguhkan pembelajaran dan mencari pekerjaan. Sifu berharap, dari penerangan dan contoh yang sifu berikan dapat memberi sedikit gambaran kepada pelajar untuk membuat keputusan mana satukah laluan yang lebih sesuai kepada dirinya. Setiap keputusan itu bakal mempengaruhi peluang dan kejayaan anda di masa hadapan.
Tambahan : Jika pelajar B sambung belajar ke peringkat ijazah di UiTM, sebagai pemegang diploma UiTM, beliau layak mendapat pengecualian jam kredit, dan tempoh masa belajar boleh disingkatkan kepada 3 tahun (6 sem) atau 3 1/2 tahun (7 sem), tertakluk kepada syarat UiTM. Sebaliknya jika sambung belajar ke IPTA lain, pelajar B terpaksa mengharungi pembelajaran genap 8 sem (4 tahun).

mana lebih bagus?.i choose matrikulasi.
going this 11 mei 2009.

99 SECRETS GIRLS HAVE TO KNOW ABOUT GUYS

Monday, April 27, 2009



1. Guys don't actually look after good-looking girls. They prefer neat and presentable girls.



2. Guys hate flirts.


3. A guy can like you for a minute, and then forget you afterwards.


4. When a guy says he doesn't understand you, it simply means you're not thinking the way he is.


5. "Are you doing something?" or "Have you eaten already?" are the first usual questions a guy asks on the phone just to get out from stammering.


6. Guys may be flirting around all day but before they go to sleep, they always think about the girl they truly care about.


7. When a guy really likes you, he'll disregard all your bad characteristics.


8. Guys go crazy over a girl's smile.


9. Guys will do anything just to get the girl's attention.


10. Guys hate it when you talk about your ex-boyfriend.


11. When guys want to meet your parents. Let them.


12. Guys want to tell you many things but they can't.
And they sure have one habit to gain courage and spirit to tell you many things and it is drinking!

13.
Guys cry!!!

14. Don't provoke the guy to heat up. Believe me. He will.


15. Guys can never dream and hope too much.


16. Guys usually try hard to get the girl who has dumped them, and this makes it harder for them to accept their defeat.


17. When you touch a guy's heart, there's no turning back.


18. Giving a guy a hanging message like "You know what?!..uh...never mind!" Would make him jump to a conclusion that is far from what you are thinking.


19. Guys go crazy when girls touch their hands.


20. Guys are good flatterers when courting but they usually stammer when they talk to a girl they really like.


21. When a guy makes a prolonged "umm" or makes any excuses when you're asking him to do you a favor, he's actually saying that he doesn't like you and he can't lay down the card for you.


22. When a girl says "no", a guy hears it as "try again tomorrow.
"

23. You have to tell a guy what you really want before he gets the message clearly.


24.
Guys hate gays!

25. Guys love their moms.


26. A guy would sacrifice his money for lunch just to get you a couple of roses.


27. A guy often thinks about the girl who likes him. But this doesn't mean that the guy likes her.


28 You can never understand him unless you listen to him.


29. If a guy tells you he loves you once in a lifetime. He does.


30. Beware. Guys can make gossips scatter through half of the face of the earth faster than girls can.


31. Like Eve, girls are guys' weaknesses.


32. Guys are very open about themselves.


33. It's good to test a guy first before you believe him. But don't let him wait that long.


34.
No guy is bad when he is courting

35. Guys hate it when their clothes get dirty. Even a small dot.


36. Guys really admire girls that they like even if they're not that much pretty.


37. Your best friend, whom your boyfriend seeks help from about his problems with you may end up being admired by your boyfriend.


38. If a guy tells you about his problems, he just needs someone to listen to him. You don't need to give advice.


39. A usual act that proves that the guy likes you is when he teases you.


40. A guy finds ways to keep you off from linking with someone else.


41. Guys love girls with brains more than girls in miniskirts.


42. Guys try to find the stuffed toy a girl wants but would unluckily get the wrong one.


43. Guys virtually brag about anything.


44. Guys cannot keep secrets that girls tell them.


45. Guys think too much.


46. Guys' fantasies are unlimited.


47.
Girls' height doesn't really matter to a guy but her weight does!

48.
Guys tend to get serious with their relationship and become too

possessive.
So watch out girls!!!

49. When a girl makes the boy suffer during courtship, it would be hard for him to let go of that girl.


50. It's not easy for a guy to let go of his girlfriend after they broke up especially when they've been together for 3 years or more.


51. You have to tell a guy what you really want before getting involved with that guy.


52.
A guy has to experience rejection, because if he's

too-good-never-been-busted, never been in love and hurt, he won't be matured and grow up.


53. When an unlikable circumstance comes, guys blame themselves a lot more than girls do. They could even hurt themselves physically.


54. Guys have strong passion to change but have weak will power.


55. Guys are tigers in their peer groups but become tamed pussycats with their girlfriends.


56. When a guy pretends to be calm, check if he's sweating. You'll probably see that he is nervous.


57. When a guy says he is going crazy about the girl. He really is.


58.
When a guy asks you to leave him alone, he's just actually saying, "Please come and listen to me"

59. Guys don't really have final decisions.


60. When a guy loves you, bring out the best in him.


61. If a guy starts to talk seriously, listen to him.


62. If a guy has been kept shut or silent, say something.


63. Guys believe that there's no such thing as love at first sight, but court the girls anyway and then realize at the end that he is wrong.


64. Guys like femininity not feebleness.


65. Guys don't like girls who punch harder than they do.


66. A guy may instantly know if the girl likes him but can never be sure unless the girl tells him.


67. A guy would waste his time over video games and basketball, the way a girl would do over her romance novels and make-ups.


68. Guys love girls who can cook or bake.


69. Guys like girls who are like their moms.
No kidding!

70. A guy has more problems than you can see with your naked eyes.


71. A guy's friend knows everything about him. Use this to your advantage.


72. Don't be a snob. Guys may easily give up on the first sign of rejection.


73. Don't be biased. Try loving a guy without prejudice and you'll be surprised.


74. Girls who bathe in their eau de perfumes do more repelling than attracting guys.


75. Guys are more talkative than girls are especially when the topic is about girls.


76. Guys don't comprehend the statement "Get lost" too well.


77. Guys really think that girls are strange and have unpredictable decisions but still love them more.


78. When a guy gives a crooked or pretentious grin at your jokes, he finds them offending and he just tried to be polite.


79. Guys don't care about how shiny their shoes are unlike girls.


80. Guys tend to generalize about girls but once they get to know them,they'll realize they're wrong.


81. Any guy can handle his problems all by his own. He's just too stubborn to deal with it.


82. Guys find it so objectionable when a girl swears.


83. Guys' weakest point is at the knee.


84. When a problem arises, a guy usually keeps himself cool but is already thinking of a way out.


85. When a guy is conscious of his looks, it shows he is not good at fixing things.


86. When a guy looks at you, either he's amazed of you or he's criticizing you.


87.
When you catch him cheating on you and he asks for a second chance,

give it to him. But when you catch him again and he asks for another chance, ignore him.


88. If a guy lets you go, he really loves you.


89. If you have a boyfriend, and your boy best friend always glances at you and it obviously shows that he is jealous whenever you're with your boyfriend, all I can say is your boy best friend loves you more than your boyfriend does.


90. Guys learn from experience not from the romance books that girls read and take as their basis of experience.


91.
You can tell if a guy is really hurt or in pain when he cries in front of you!

92. If a guy suddenly asks you for a date, ask him first why.


93. When a guy says he can't sleep if he doesn't hear your voice even just for one night, hang up. He also tells that to another girl. He only flatters you and sometimes makes fun of you.


94. You can truly say that a guy has good intentions if you see him praying sometimes.


95. Guys seek for advice not from a guy but from a girl.


96. Girls are allowed to touch boys' things.
Not their hair!

97. If a guy says you're beautiful, that guy likes you.


98. Guys hate girls who overreact.


99. Guys love you more than you love them if they are serious in your relationships.


*two post in a row*

Subhanallah! kebesaran Allah.

Monday, April 27, 2009

Semalam,aku n mak aku tgok national geographic; In The Womb: Extreme Animals. Citer tuh sal cmaner makhluk kat dunia ny dilahirkan. Kangaroo melahirkan anak dengan sungguh luar biase. Serious! Aku cam terkejut n amazed glerr. Tak taw cmner nk cakap.
Camny, after da beberapa minggu dalam rahim ibu dye,dye akan keluar sendiri untuk dibesarkan dalam kantung ibu dye. Aku tgok cmaner dye bergerak dengan sedaye-upaye ke kantung tuh. Dahlah kecik, warner merah pulakk. sape yg takot tgok darah,sile tutup mate anda.

Kangaroo (1)
Kangaroo (2)
Kangaroo (3)

after dah sampai kat kantung tuh, dye akan minum susu mak dye sampai enam bulan non-stop!

*saje xnak bg tunjuk pic tuh.kang ade yang pengsan kang.sape yg berani,tegoklah pic tuh!

fall in love with korean's band singer!

Saturday, April 25, 2009

dun know why, but currently aku da tersangkut kat korean's band n singer. sejak tgok vc dorang yg besh2, da tersangkut glerr ar.

Girls's Generation.






see?.ramai an?.tp,lagu dye yg ny yg paling best.fun jeh.enjoy!

dapat tawaran matrikulasi.

Friday, April 17, 2009


wahhh.aku dpat kat melaka.unbelievable.heheehe.
tarikh lapor diri:
11 Mei 2009

yiippiieee!!!
=)

busy ar weyh!

Sunday, April 12, 2009

sorie ar weyh.
da mls maw update aku nyerr blog.
mase xde lahh weyh.
any new story, aku cter kat korang next post.
tc.
tata!

JPJ's test

Monday, March 30, 2009

helo!. ariny aku nk cter sal pengalaman aku amek test JPJ arituh.

pagi tuh,bgun dlm kul 6.45am n straight mndi n solat.then,turun bwah nk tolong my mum gosok baju.aty aku berdebar2 sket.
my parents just said 'uat btol2 taw!,tarik clutch tu kuat2'.i said 'yolah'.huhuh.
sementara tuh,aku amek nap skjap.dalam kul 9,aku bgn n get redy nk tungu cikgu dtg.but,kita makan dulu.aku makan ayam goreng dgn nasi sbb konpem kat sane aku xmakan.heheeh.waiting for my test.

around kul 11am,ckgu pn dtg. Ckgu kate nk dtg dlm kul 11 lebey,tp seb bek ak dh siap kai tudung.lau x,dorang kene tunggu aku bersiap ar.hehehe. dlm kete,ade sorang minah ny duk kat dpan. kat blkang,ader Atiq. Aku engat Atiq duk kat depan.xpewlah, boley gak berborak ngn dye. mse ondaway,kitaorg senyap jehh. bt,after dat mle ar cakap byk2. dye ny asik cakap berdebar2 lahh,takut ar n mcm2 ag. Aku ckap, 'ala,rilek ar. ko sti bley uat nyer.'.dye plak yg gabra dr akuh.heheeh.

dh smpi inmaju,isi borang n tnggu gilran tuk ditest.akuh tgok pehh, ramai sehh kat sne!. kul bape larr nk abes ny. Ckgu cakap aku n atiq nyer test ptg nnt. dlam kul 2ptg. Tp,lau sesi pagi abes cepat,sesi ptang ar pulak uat. Kat sane,aku jmpe Ejat, Lavania, Aina, n others. but, wait, aku jmep si armand. Airiza's bf. wow,dye dah len.hehehe. dye ngn geng2 dye. So, i took my phone n i call Airiza.

me: helo.
airiza: helo.
me: weyh, aku nmpak armand ko. dye amek test same ngn aku.
airiza: a'ahh. ariny dye test. dye ngn sape?
me: ntahh,ngn kkwan dye.
airiza: dye tgah uat pew?
me: dye tgah berdiri n pandang semua orang.hehehe
arirza. ouh, oke2. nmpak nalisa?
me: xpon.dye pn ade ekh?
airiza: yup2.xnmpak dye ker?
me: x, myb dye da lepas kot.oklah,gtg.bye.
airiza: bye.

then,aku n atiq g daftar dulu. n kene sain something. Aku g borang aku kat org JPJ tuh, n dye cakap number 93. aku angguk je ark. then,aku sain kat satu kertas nyh. its not hard to find my name. n akuh teros blahh.
after Atiq da sain borang tuh,dye ckap yg aku lupe tuk letak my number beside my signature.so,dgan baek aty nyer,dye tulis number aku sblah signature aku.hahaha.thanx Atiq!.you're my life saver!. =)

n then, we have to wait until they called our name. Aku kene uat bukit dulu, but, Atiq n Aina kene uat on the road dulu.so, terpisah ar kami.hahaha.but,still bley chat2. Aku kenalkan Aina ngn Atiq sbb Aina nk tahu sape Atiq.hehehe. So,its my turn now. Kinda nervous. Selawat byk2. Mase aku naek kete tuh, kesian nyerr aku tgok kete tuh. Sedey. Not in a good condition. Takowt akuh. N then,ble dh smapi atas bukit n dah angkat tgan, aku cube tuk angkat clutch n tekan minyak. Aku rse kete tuh da henjut, so, aku angkat ar hand-break n kete tuh terundur.so,kene uat balek. Second time pon xbley gak. Akhirnya, aku fail ujian mendaki bukit. Sedey n frust glerr. but,aku arap on the road aku xfail ar.huhuhu.

dgan sedeynyer,aku gtaw atiq yg aku fail. dye agak kecewa kot. hahaah. n aku nmpk si Armand. So,aku tegur ar.

me:hey,u armand an?
armand: yup2.
me: so,how's bukit?
armand: fail. kete tuh sengal ar. b**i,f**k that car!
me:yup2,kete tuh mmg sengal. Clutch dye mmg totally sengal. Dorang bg kete burok2. Saje jer dorang nyh!
armand: yup

n later,kawan armand ny dtg. Luckily,dye lulus. But,i tell you he is totally cute. Muke dye cam mamak2 skit, but, his eyes is great. Its brown. Kontra ngn warne kulit dye. Totally cute n tall too! Asik pndng jeh mate dye. heeheh. Seb bek dye xprasan. hahaha

Sambil tgah borak2 ngn Aina n Atiq, i heard my name. 'nurSyazana!'. i raised my hand. n tester tuh suh msuk dlam kete. Its gonna to rain. its dark. huwaa! After dh check2 sume,mulalah perjalanan kuh. but,before smpai roundbout dkat inmaju tuh,aku pndang ar sekilas kat lesen akuh. eh,nape gambe dye len?. tp,nme same. So,aku cakap ar ngn tester tuh.

me:eh,tu bkan gmba sy tuh.
tester: haa?,bkan ker?.
me:nme same gmbar len.
tester: larr,ykeh?.eh,patah balik. g kat tmpat td tuh.
me:alar.bley ar sy truskan.
tester:eh,xbley2.patah balek tmpat td. malulah kamu. hahaha
me: alamak,malunyerr. dah ar kene parking kat depan tuh. mesti dorang engat sy fail.
tester: haahaah
(apenyer tester ar.rupe aku pn xbley beze ker?).

bile kuar jer dri kete,aku ngn muke tebalnyer g panggil dak name nursyazana tuh. Menjerit akuh. lanx ko arh. Kan btol,sume anggap aku fail test tuh. Aftr aku da xplen,bru dorang pham n tergelak2 dorang. hahaha. lawak btol. Then,after menuggu setengah jam, its reaally my turn.
tester tu tegas gak ar. Asik kene marah jer. tp,seb bek aku pass test tuh. pat 16/20. cukup2 makan jehh. dye kate akuh ny slow sgt. dye ampir nk failkan akuh. tp,thank god aku pass.
hahaah.

after da abes test, aku g kat kantin sbb Atiq n Lavania ade kat sane. Kitaorg tgah tnggu cikgu. ade stu probs,aku nk booking tuk next test but ak xde wit nk bayar. mnx kat cikgu,cikgu xdew wit. aku kol ayah aku,suh dtg inmaju,tp,dye sussah skit nk dtg sbb dye keje n jaoh lak tuh. so,Atiq bg aku pinjam wit dye dulu. Dye g aku rm50. huisshh, seb bek dye ader. bley ar aku booking test jpj tu. tp,aku kene g hospital after da antar dye blek umah. nk mnx wit kat ayah aku. pastuh,aku pass kat cikgu n cikgu akan bank-in wit tu ke akaun dye. pastuh baru ar aku blek. dye xley ekut g hospital sbb dye kene jmput pakcik dye dr KLIA. bangga ar tuh sbb bley drive sendiri g KLIA. neway, thanx yerr Atiq! Kau lah kwan akuh yg sgt baek ati. Walaupun dye kaye,tp,dye xsombonk ngn aku n sume org. Ssah nk cri kwn cam dye nyh. heheeh

smpi disini coretan kuh. penat maw naip.
hehehe

tata!

UMP ShutterBusters (SB)

Wednesday, March 25, 2009

Assalamualaikum dan Hye semuaaaaa.

Aku kan masuk dalam satu group FB nie taw. nama group dia UMP ShutterBusters.
 haaa? menatang apa tuh? Well, group nie khusus untuk pencinta fotografi atau seni karya atau untuk fotografer. kat UMP nie, ramai jeh yang ada kamera besar (DSLR or aku panggil diseleraaa). and aku tengok hasil kerja mereka memang superb. siyess. teruja aku dengan group nie. semuanya aktif-aktif. ramai plak yang kawan-kawan aku yang jadi model dorang. cun-cun sehh. terasa diri nie kecil padahal besar. =.='

So, ade malam tuh, aku join dorang berphotoshoot. dorang buat dua jenis shoot. satu low-key and one more is photo-painting or light trail. 

nak aku terangkan sal low-key tuh apa? errkk. tak payah. im not the expertiese. tengok gambar nak? mungkin korang pahamm.

Low-Key

thinking of someone when doing this ! >.<

peacee. ;)

nie adalah low-key yang paling rendahh. 
smart kan?

Photo-Painting or Light Trail




seeee, coool tak? nanti ade chance aku nak buat photo painting tuhh.

Geng SB, nanti buat outing lagi ! nak follow ! weee~

to Ezhan,tunggu syaz datang KL. nak buat light trail !

Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook