Randomeness

10 Steps to Cultivate Lifelong Learning

Monday, April 02, 2018


10 Steps to Cultivate Lifelong Learning

Hey there!



1.                   Clean out your input

Some forms of learning, such as blogs and online articles, are easier to mentally digest compared to books and paper. However, they often lack substance. Blogs and news websites can be a good source of information and ideas; however, they tend to be inflated with advertisements and articles that you often skim and skip over. You can only read about a penanghouse for rent so many times before you automatically skip through it on autopilot. Thus, you should make it a point to regularly clean out your learning input. This keeps your intellectual input sources more substantial and of more substance. Purify your input by keeping and focusing only on what counts.

2.                   Always have a book

Reading is one of the easiest ways to continuously learn. However, not all of us can set aside an hour or so each day to read. To combat this, make a few conscious decisions to subtly and subconsciously push your literary effort forward. It doesn’t matter if you’re a slow or fast reader. Sometimes all of us can benefit from a bit of gentle prodding. You can try to always have one book that you are currently reading. Make it a habit to keep the book on your person so that you are reminded to finish the book. This also allows you to read it whenever you have some free time on your hands. The few minutes in-between activities can add up to a lot, and this can help you reach your reading goals.

3.                   Keep a “to-Learn” list

We have all heard of to-do lists. These are a list of tasks we want to accomplish. However, have you heard of a to-learnlist? You can keep a list of ideas for new areas to study. This could be a new language, a new skill or even a new reading endeavor. Keep a list of current ideas you want to explore and expand and add to the list as you go along. This keeps your learning goals physically manifested and at the forefront of your mind.

4.                   Remember to think

Reading widely and diversely is a good way of learning something new. However, reading too much and thinking too little cognitively handicaps you as well. Avoid just simply reading and studying the wisdom of others and remember that you need to think critically and analytically yourself. After you have learned something new, spend some time researching, questioning and contemplating the ideas that you have learned.

5.                   Unlearn assumptions

An empty mind is easily filled to the brim. However, a mind that is too full is hard to add to. So too is a mind that is too rigid and inflexible. We all have our convictions formed by different things: from our faith, from our ideas, from our education, etc. However, convictions that are too many or too rigid means fewer paths to accept and explore new ideas. As the saying goes, you can’t add water to a full cup. Thus, for each idea you come by, try to maintain a distance from it. Learn to actively seek out information that offers a contradicting angle to your own personal viewpoint.

6.                   Start a project

Not sure how you should start your learning effort? Why don’t you start a project about something you don’t know about? Venture into the unknown. Take that leap of faith! If you don’t know anything about computers, try building one from scratch. Projects like that will force you to learn in a way that is still fun and challenging.

7.                   Follow your intuition

Lifelong learning is a journey in and of itself. There is never a specific expectation or a well-defined end goal. You can compare lifelong learning to wandering through the wilderness. A compass can guide you, but you have to know your own destination. We all have to learn to trust our intuition, for often it is our intuition that guides us the best. Thus, learn to live outside of completely logical decisions and add a bit of whimsy into your learning choices. For in lifelong learning and your journey of self-education, nothing you learn is wrong: any new knowledge is a valuable asset.

8.                   The morning fifteen

We are often the most alert and the most attentive in the morning. This is when our brains are freshly recharged. Thus, try to devote the first fifteen minutes of your morning to your learning endeavors. If you find yourself not much of a morning person, wait a short while for the grogginess to leave you. Don’t wait until later in the day. Get your learning out of the way before other more urgent activities pop up and warrant your attention.

9.                   Put it into practice and reap the rewards

Information that you learn can and should be put to good use. Learning new skills is useless unless you apply it! Put the languages that you’ve learned onto your resume. Utilize your newly learned skills to handle projects that other people would require outside help with. If the knowledge you’ve obtained can be applied, put it into practice. Then reap your rewards with the pride it deserves when your educational efforts are put to good use.

10.               The voice within

Our yearning to learn is seldom persuaded or influenced by external forces. This desire has to come from within you. You hold the keys to your own destiny. Thus, you need to make it a priority in your life Once you have decided that you want to make lifelong learning one of your life’s goals, the rest is still up to you.

Tasneem Naturel Balm Pelengkap Kehidupan Harian Anda

Saturday, January 20, 2018


Assalamulaikum. Hai!

Apa khabar semuaaa? Ada sihat?


Nak tanya sikit.

Korang ada anak kecil umur dari 1 hari hingga ke 5 6 tahun?

Adakah anak korang ada masalah seperti berikut;

1) Liat tidur malam
2) Perut kembung
3) Tantrum
4) Kerap selesema batuk

Haa, jangan risau sebab Scha ada jalan penyelesaiannya! Cewahh. Tak sabar ni nak cerita dengan korang. Sekiranya korang tak kenal dengan produk ni, maknanya memang rezeki korang kalau dah tahu tentang produk ni lepas Scha dah bagitahuu hehe


Tasneem Naturel (TN) Balm ada 4 balm dalam 1 set;

1) Tummy time
2) CF rub (Cough flu)
3) Calm time
4) Sleep time

Apa yang istimewanya TN balm ini?

Well, TN balm ini adalah sejenis balm yang boleh menyelesaikan masalah anak korang. Jikalau anak korang ada masalah yang Scha sebut di atas, insya-Allah TN balm boleh tolong.

Apa kandungan TN balm ni?

TN balm mengandungi pelbagai Essential Oil (EO) yang diyakini boleh membantu mengatasi masalah yang biasa dihidapi oleh kanak-kanak. Bukan senang nak dapat yer EO ni, sebab EO ni kena melalui pelbagai proses untuk mendapatkan pati aslinya. Jangan tak tahu, di setiap balm TN, ada EO ni tawww. So, sangat berbaloi dan berkhasiat. Khasiat alam gitu. Tengok gambar bawah ni.





Power tak power? Mana nak dapat 1 balm dengan khasiat alam macam ni kan? Meh aku cerita satu demi satu.

1) Tummy time / T-rub


T-rub mampu mengurangkan masalah kembung perut baby. Yelah kan, baby memang selalu ada kembung perut. Sampai kita pun naik risau sekali kan? Aku yang bakal ada anak pun risau kalau anak kembung perut, apatah lagi mak-mak yang ada anak. T-rub ni berfungsi sebagai minyak telon okk. Bukan kata baby, kita pun boleh guna. Aku ni sejak pregnant banyak betul angin dalam badan. Sapu sikit je terus dibuangnya angin tu. Lega gila. Tak tahu lah nak kabor macam mana. haha. Anak susah nak berak pun boleh guna T-rub. Mana tak risau kalau anak dah 3 hari tak yak kan? Calit sikit insya-Allah teruss yakk. 

Keistimewaan T-rub
- membantu membuang toksin dalam badan
- melegakan perut sebu
Kebaikan EO dalam T-rub


Cara Penggunaan Tummy Time
- Sapu pada perut dengan pergerakan I LOVE U dan juga tapak kaki



2) CF-rub (Cough flu rub)



CF-rub ni kira penyelamat aku. Sebab tak tahu lah sejak dua menjak cuaca sejuk gila macam kat London ni, asyik sok sek je hidung aku. Selesema. Calit je CF rub kat hidung je, fuhh terus meleleh selesema aku. haha. Sorry, kotor sikit. hehe. Memang cair betul selesema aku. Sekali dengan kahak. Bukan banyak pun nak pakai, secalit dua je. Tahan berbulan pulak tu. haha.

Antara keistimewaan lain CF-rub
- membantu mencairkan kahak
- membantu menurunkan suhu ketika demam

Kebaikan EO dalam CF-rub


Cara Penggunaan CoughFlu Rub
- Sapu di hidung, tekak, tulang belakang, tapak kaki dan dada
- Sapu dengan perlahan dan penuh kasih sayang


3) Calm time


Calm time ini fungsi memberi ketenangan kepada tubuh badan khususnya kepada bayi. EO Lavender digunakan dalam balm ni taw. Lavender bau dia ala-ala tenang gitu. Kita bau, pun rasa lega je. Sekiranya kita letih dengan kerja-kerja di pejabat mahupun di rumah, bau lah calm time ni, insya Allah kita akan rasa lebih tenang dan kurang serabut. Bila kita serabut satu apa kerja pun tak jalan kan? Kalau anak kuat meragam pun, calit je Calm time ni, nanti kuranglah ragam dia tu. Calm time ni sangat berguna kalau kita melawat rumah orang ke, anak kan, tak tentu ragamnya. Calit calm time sebelum sampai destinasi, insyaAllah, anak akan lebih terkawal. 

Antara lain keistimewaan Calm time
- meningkatkan mood bagi mereka yang mengalami gangguan tidur
- Minyak pati marjoram menyokong sistem imun tubuh badan

Kebaikan EO dalam Calm Time


4) Sleep time


Anak susah nak tidur malam? Dia aktif main sehingga pukul 12 am? Apa kata korang cuba guna Sleep time ni kat anak korang. Kawan pun guna Sleep time ni kat anak dia. Sapu sleep time pukul 10 pm, 10.40pm dah surrender dahh. Anak-anak kan memerlukan tidur yang cukup untuk tumbesaran yang sihat. Kalau lambat tidur nanti, banyak mendatangkan masalah. Kita pun penat nak layan, anak senang dapat penyakit nanti. Lagi satu, anak yang ada eczema pun boleh guna taw. Kalau anak nak sekolah esok, tidur pukul 12am, macam mana lah nak kejutkan bangun kan? Pagi-pagi dah cranky. haha. So, elok dimulakan dengan awal iaitu melatih anak tidur awal pada malam hari. Tidur yang berkualiti pun penting yer untuk anak-anak, eh tapi kita sebagai orang dewasa pun perlukan tidur yang cukup untuk menghadapi cabaran hari esok. Cewahh

Istimewanya sleep time;
- meningkatkan fokus dan daya tumpuan
- mengurangkan ketegangan otot dan memberi rasa relaks kepada tubuh badan
- membantu mengawal tekanan darah, mengawal corak pernafasan dan menurunkan paras adrenalin iaitu rasa bimbang, marah dan takut


Kebaikan EO dalam Sleep Time


Jom kita tengok testimoni pengguna Tasneem Naturel Balm



Kenapa korang perlu beli Tasneem Naturel?

  • Ada KKM
  • 90% berkesan
  • Bahan semulajadi tanpa bahan kimia
  • Jimat. Tahan sehingga 3 bulan
  • Kecil dan travel friendly
  • Tak panas, tak melekit dan tak pedih
  • Dibuat di kilang OEM bertaraf GMP (good manufacturing process)
  • Lebih daripada 5 jenis EO untuk setiap balm
  • Harga yang seiring dengan keberkesanan dan ramuan setiap balm
SENARAI HARGA TASNEEM BALM 2018



Macamana nak order Tasneem Naturel Balm?

TASNEEM NATUREL NETWORK
15-1, JALAN PUTRA KAJANG, TAMAN PUTRA KAJANG,
43000 KAJANG, SELANGOR
HOTLINE: 011-20964665 (ORDER) , 010-8453469 (DAFTAR AGEN & STOKIS)

IG: TASNEEM NATUREL (OFFICIAL HQ)
FB : TASNEEM NATUREL HQ
www.tasneemnaturel.com


Contact Scha Nazri

Name

Email *

Message *

Like us on Facebook